Šta je novo?

BIGZ (БИГЗ)

Studio u kom ja sviram gazda plaća mislim 400 evra, a ima tridesetak kvadrata..

mozda je i srede zbog izgradnje onog hotela na starom mlinu...stvarno bi bilo (a bice) nenormalno da stoje novo i propalo jedno pored drugog

Zgradu BIGZ-a je pre nekoliko godina kupila kompanija Petra Matica - MPC Properties. U tom trenutku su bili u velikom zamahu, zavrsili su adaptaciju kule na Uscu, poceli da grade trzni centar ispred nje, luksuzne stanove kod Kalemegdana i poslovni prostor u centru centra - cuvena lokacija nekadasnje kafane Tri lista duvana na cosku Kneza Miliosa i Bulevara kralja Aleksandra. MPC je potom nasao i stranog partnera - poznatu americku kompaniju Merrill Lynch. Razbili su Miskovica na tenderu za Autokomandu i najavili dalje sirenje po regionu.

Sto se samog BIGZ-a tice, MPC je planirao da zgradu pretvori u poslovni prostor i luksuzni hotel.

A onda je dosla kriza....

Bilo bi lepo da stvari funkcionisu tako kako kaze gospodin Johanson - onda bi svako kupovao kola cim bi video komsiju na novim tockovima - "Sramota, bre, da komsa vozi novo auto, a ja ovu krntiju!"

BIGZ ce doci na red jednog dana, mozda ga i MPC umulja nekome u medjuvremenu jer im nije na listi prioriteta (prvo moraju da zavrse sva gradilista koja im skoro dve godine stoje napustena). srecom, ova zgrada danas ima makar neku svrhu - postala je utociste brojnih gradskih muzicara, a ima i par finih klubova u njoj. Steta je samo sto eksterijer iz dana u dan ostavlja sve tuzniji utisak.

Eksterijer a i enterijer su u uzasnom stanju.Drug snima neki dokumentarac o tim bendovima u BIGZ-u.Bilo bi lepo da bude tamo hotel ali mi je skoro ne moguce jer ce tu biti i stari mlin hotel.

Mozda se udruze i dobijemo jedan Grand Hotel :D

U razvijenim drzavama (sto Srbije jos nije, je li) je sasvim normalno da u neposrednoj blizini sajma imate nekoliko hotela razlicite kategorije.

Stari mlin ima srecu da je prvi krenuo u realizaciju, a pored njih, u tom kraju su planirani i BIGZ (MPC Properties), Plaza na pocetku Kneza Milosa (Plaza centers), hotel u zgradi "Jugospeda" prekoputa BIGZ-a (Zepter Real Estate), hotel kod stare tramvajske okretnice u Bulevaru Vojvode Misica (Atlas group) i jedan hotel na Senjaku, tacno iznad sajma (Tehnicom construction).

Ko li ce bre u da ulazi u te silne hotele kad smo vikend destinacija!? Uopste ne razumem sta ce u ovom gradu toliko hotela, aj da smo Bec, Rim ili Pariz .... Evo ja da sam turistanpr, pre bi odseo nekoliko dana u Subotici ili Somboru npr jer bi imao sta da vidim i cemu da se divim, a ovde ne vidim nikakvu drugu "atrakciju" sem sivila, nereda i najveceg cigojnerskog naselja u sred grada u Evropi, e bas svasta .....

dobro brale Nebojsa i ti ga pretera...tacno je da smo trenutno alkohol vikend turizam ali to ne znaci da treba da dizemo ruke od svega i da se ne trudimo da promenimo taj imidz...bas ti novi hoteli milimetar po milimetar menjaju sliku tog sivila...vidim opet si usao u svojevrsnu seriju komentara ko pantela sto je uso u seriju u olimpijakosu...samo udri care :D

izvinjavam se, sve me nesto nervira ovih dana ... vise se mi ovde trudimo oko poz. promena u ovom gradu od onih koji su zakonom nadlezni za to ..

Nebojsa":em67qiry je napisao(la):
Ko li ce bre u da ulazi u te silne hotele kad smo vikend destinacija!? Uopste ne razumem sta ce u ovom gradu toliko hotela, aj da smo Bec, Rim ili Pariz .... Evo ja da sam turistanpr, pre bi odseo nekoliko dana u Subotici ili Somboru npr jer bi imao sta da vidim i cemu da se divim, a ovde ne vidim nikakvu drugu "atrakciju" sem sivila, nereda i najveceg cigojnerskog naselja u sred grada u Evropi, e bas svasta .....
To je vec druga tema, ali moram ti reci da gresis, barem sto se Rima tice, jer za Rim mogu provereno i sa pravom nesto tvrditi. Jos se upoznajem sa Beogradom, koji je za razliku Rima, mnogo monumentalniji, uzbudljiviji, zivlji, mnogo je vise evropski i svetski.
A cesto ljudi u gradu kom zive ne primecuju lepotu koji primete turisti ili novi stanari... :)
A sto se hotela tice, hotela nikad nije previse, Beogradu treba sto veci dijapazon u kategorizaciji hotela kao i veci izbor i prisustvo internacionalnih hotelskih lanaca. Samo kad bi ova vlast uvidela sta bi Beograd mogao biti - kao Prag, Bec, Budimpesta...Jer ima ''materijala'' za to.

Bilo bi sjajno kada bi Grad mogao da kupi BIGZ i u njemu napravi umetnički centar :)
Atmosfera koja sada tamo vlada, bar na psolednjim spratovima, me podseća na otvorene umetničke kuće u Berlinu.

Nisi dobro formulisao rečenicu.
Grad da kupi i USTUPI na korišćenje ljudima koji su već tu, ili naplaćuje simbolično radi održavanja zajedničkih prostorija.

Zašto ima potrebe da Grad pravi bilo kakav umetnički centar kada on već postoji i kada se očigledno iz godine u godinu samostalno sve više razvija? j***š Grad, da izvineš na izrazu

EricNBGD":1o2fti0x je napisao(la):
Bilo bi sjajno kada bi Grad mogao da kupi BIGZ i u njemu napravi umetnički centar :)
Atmosfera koja sada tamo vlada, bar na psolednjim spratovima, me podseća na otvorene umetničke kuće u Berlinu.

Bio i ja nedavno . . . atmosvera . . .
oronulo zapušteno išarano , lift rizičan (vrata ne zatvaraju dobro) , na hodnicima koje-kakve nepotrebne stvari i mašine,
a svaka vrata obaška (razni zakupci ) , kroz polupana stakla svetlarnika na stepeništu pirka orkan kroz hodnike
pitam se da li pričamo o istom Bigzu a da ne spominjem vlasništvo . . .

Grad vec ima i previse korisnika na svojoj sisi, sumnjam da je racionalno otkupljivati BIGZ od Pere Matica (to bi mozda samo i njemu odgovaralo, dobije covek svezu kintu iz gradskog budzeta bez prstom da mrdne).

Trenutni zakupci u BIGZ-u su "sirotinja" i tesko je ocekivati da mogu da urade nesto vise sa tim prostorom u odnosu na trenutno stanje, a renoviranje bi za Grad bio dodatni trosak (a kamo jos gomila kulturnih institucija na budzetu grada koje vape za novcem).

Ono sto nama nedostaje u ovom trenutku je stimulisanje drugih nacina finanasiranja kulture. Ako kultura (bila kakva kultura - elitna, masovna, pop, alternativna, narodna...) bude nastavila da se oslanja iskljucivo na ovu raspalu drzavu, nece dobro proci. U okviru projekta Beograd 2020. se vec razmatraju neka resenja koja bi omogucila aktivnije ucesce fondacija i drugih mecena u kulturi, ali i delimicnu i prihvatljivu komercijalizaciju. Uostalom, tako stvari funkcionisu i u daleko bogatijim zemljama od Srbije.

Tako da, u vezi sa BIGZ-om, ne mora Grad da bude adresa na kojoj cemo apelovati da zgrada (p)ostane kulturni centar, sasvim je normalno da to bude MPC.

Cek to znaci posto je taj lik Matic sad vlasnik bigza, da ni grad tu nista ne moze sa rekonstrukcijom posto je to tudje vlasnistvo, a vlasnika boli uvo trenutno bilo sta da prcka, jer je unapred planirao da izdaje prostor nekoj bedi i sl. Malo mi to sa pozicije biznisa uvrnuto, izgleda da ni taj Matic nezna sta ce da radi sa bigzom, tj da se malo zaj..o. Mozda bi ga najradije i prodao, al ko sad da kupi.

Da, "MPC properties" je vlasnik zgrade BIGZ-a i to je sada privatno vlasnistvo. Ali nije ga kupio Pera Matic da bi prostor izdavao DJ-evima, indie bendovima, grafickim dizajnerima itd - oni su tu bili i pre nego sto je zgrada prodata.

MPC je planirao, kao sto smo X puta do sada vec napisali, da zgradu transformise u hotel visoke kategorije i poslovni prostor. Posto od toga, za sada, nema nista jer niti ima potraznje, niti MPC moze da finansira takav projekat, oni su se odlucili da klince ne oteraju iz BIGZ-a vec da im omoguce da i dalje budu tu uz odredjenu naknadu, dok se ne krene sa rekonstrukcijom zgrade.

Prosle godine je bas neki bend koji vezba u studiju u BIGZ-u bio na TV-u (mozda Repetitor, nisam siguran) i rekli su kako im je vlasnik zgrade (MPC) garantovao da ce moci tu da ostanu bar jos dve godine.

Podseticu te samo na sliku stanja u MPC-u - Kalemegdan park i Tri lista duvana su napustena gradilista, Autokomandu su vratili gradu (sada je to zemljiste uzela "Delta"), deo Bloka 43 su prodali "Erste Immorent grupi", a drugu kulu na Uscu vise ni ne pominju. Tako da sumnjam da ce se uskoro upustati u rekonstrukciju BIGZ-a. Ostaje samo pitanje da li ce se odluciti da zgradu u medjuvremenu prodaju nekom trecem ili je ostaviti da jedno vreme sljaka ovako kao danas dok se ne stvore povoljne okolnosti da urade nesto s njom.

Zgrada Bigza je jeziva unutra..., mada ni spolja nije nista bolja. Generalno, citav taj deo je nekako siv i tmuran, slika ce se izmeniti kada se sredi Bigz, Stari Mlin i drugi objekti, sto nece biti skoro.

Ali mocna zgrada cak i u ovakvom stanju! Bas sam sinoc bio sa ortacima na nekoj probi, atmosfera je pozitivno creepy a pogled na grad vrhunski! :D

бигз је постао ризница "алтернативне" културе београда - србије. и у том смислу је право благо. он је четврт за себе. заиста сјајно. а потенцијал огроман. наравно све је ти ипак привремено јер је зграду купио МПЦ (све осим једног спрата и хоће да улаже).
ортак који држи кафић каже међутим да пошто су инсталације у очајном стању а инспекција ради само кад неко погине (овај пут у нс) не верује да ће поново отварати јер је веома тешко да испуне те услове.

Navijači Rada napali obezbeđenje BIGZ-a, traže iseljenje klubova
Autor: Radio Slobodna Evropa, Foto: Wikipedia 05.06.2012. - 10:12

Alternativni klubovi "U zmajevom gnezdu" i "BIGZ scena", koji se nalaze u napuštenoj zgradi BIGZ-a moraju da se isele u roku od tri dana, nakon što su navijači Rada u nedelju štanglama napali obezbeđenje zgrade i porazbijali stakla na ulazu.

410767-zgrada-bigz-a-2.JPG

- Umesto da uprava reaguje na način da zaštiti zakupce koji su ovim putem ugroženi, oni su naložili zatvaranje i iseljavanje klubova "U zmajevom gnezdu" i "BIGZ Scena" u roku od samo tri dana, a za sutra zakazali sastanke gde će se pričati o drugim merama koje su, nezvanično, zabrana okupljanja u zgradi, i prestanak svake buke posle 22 sata. Drugim rečima, napadači bi uspeli u svojoj nameri, a BIGZ kao neformalni alternativni kulturni centar bi prestao da postoji - navodi se u saopštenju mladih ljudi okupljenih oko BIGZ-a.

Kako navode, napad se dogodio kada u pomenutim klubovima, kao ni na 6. spratu zgrade gde se nalaze, nije više nikog bilo, i ne postoji nijedna stvar koja povezuje posetioce BIGZ-a sa ovim napadom.

Navijači Rada su poznati po fašističkim stavovima.

Podsetimo, samo nekoliko meseci ranije, slična situacija se desila i sa Društvenim centrom u Novom Sadu, kada je grupa aktivista zauzela napuštenu kasarnu "Arčibald Rajs", zbog čega su im pretili ekstremni desničari i pozivali građane da uklone to "leglo narkomana" iz svog komšiluka.

Društveni centar je uskoro izbacila vojska iz tog, dugo godina zapuštenog i napuštenog mesta.

Izvor: 24 sata

Čuo sam od ljudi iz Bigza da su te priče o navijačima izmišljotine. Jedna pijana bu**** polupala prozore, super šansa da BIGz dospe u medije

Vrh