Šta je novo?

BIG Residences - [ Stambeni kompleks]

Komsije, sta su Vam rekli za ogradu, kako cemo biti odvojeni od osatka gradilista?
Da li ce ulica oko zgrada biti dostupna samo za Vatrogasna vozila kao sto rekli?
 
Komsije, sta su Vam rekli za ogradu, kako cemo biti odvojeni od osatka gradilista?
Da li ce ulica oko zgrada biti dostupna samo za Vatrogasna vozila kao sto rekli?
Ulica bi trebalo da bude samo za intervencije, planirane su barijere koje pregaze vatrogasci u slučaju potrebe. E sad koliko će to da potraje...
 
Postovane komsije postoji problem pri upisu hipoteke na nase stanove.Jer investitor vrsi neke prenamene u katastru.
 
Zdravo,

Ako može detaljnije objašnjenje:
- koje prenamene u katastru se vrše
- šta je problem?

Hvala
 
Koliko vidim pre dva dana su podneli zahtev za upotrebnu dozvolu
screenshot_2023-07-06_at_13.32.07.png
 
Ne može da se upiše hipoteka na stan.A detalje stvarno ne znam.Samo mi je rečeno da je problem do investitora.
ako kupujete stan od investitora upis hipoteke je moguć. Ako kupujete stan od nekoga ko je već kupio stan, tu upis hipoteke nije moguć dok taj neko ne bude ukljizio stan na svoje ime.
Praktično kreditni kupci mogu da kupe u ovoj fazi (gde uknjizba nije završena), samo stanove od investitora
 
Onda ispada da Slobo977 (ili neko na koga je mislio) kupuje vec prometovan stan?
 
Tebra, kupio sam stan u Bigu i normalno je da zelim da znam da li ima nekih problema / mutljavine.
Kupci stanova u Bigu su uspostavljali hipoteku, mnogo je kreditnih kupaca bez problema. Pisao si da ne mozes da uspostavis hipoteku, gde je tacno tvoj problem? Pokušavam da pomognem...
 
Na webkatastru, javni pristup ima brdo hipoteka i predatih zahteva za promene itd...
 
Problem postoji, ima barem nekoliko zahteva za upis hipoteke (stan) i takodje za promenu vlasnistva (garaza) sa statusom zahteva “Postoji prethodni zahtev” vec dve nedelje, dok neki zahtevi imaju ispravan status “U toku”.
 
Definitivno je bilo nekog muljanja sa hipotekama a evo i kako sam to zaključio: imao sam razgovor sa ličnim bankarom iz Raiffeisen banke koji je sve detaljno istražio. Stanovi su preprodavani, tj, papirološki u ovom trenutku vlasnik pojedinih stanova nije MINEL KOTLOGRADNJA već neka fizička lica. Ovo je problem zato što se Banca Intesa, kao finansijski investitor, trenutno štiti hipotekom koju je upisao Minel u korist Inteze (hipoteka u ovom slučaju je garancija da će Minel vratiti kredit Intezi). Kako se sad pojavljuje treće fizičko lice, hipoteka se i dalje vodi na investitora, što znači da se lančano mora izbrisati. Meni je rečeno da mogu da dam drugu hipoteku (npr. stan koji je tržišno skuplji u onosu na predmet kupovine) pa za par meseci (čitaj godina) kad se sve raspetlja, da se hipoteka prebaci na stan koji se kupuje u BIG-u. U prevodu, ja moram da rizikujem krov na glavom zato što se novi stan ne kupuje direktno od investitora već je isti prometovan...
 
Da li je vama bilo predočeno da kupujete (već prometovan) stan od fizičkog lica ili direktno od investitora, šta vam je pisalo u predugovoru?
 
Da li je moguće da se mulja i sa ovim zgradama? Novi stanovi, naoko sve čisto, a ono...
 
Moguce da se mulja jer su "prodati" za smesnu cenu, i mozda investitor pokusava da smulja da izbegne te predugovore i proda po visoj tako sto ce odbiti sve te kreditne kupce po svemu sudeci. Dobra strategija, verovatno su ostavili i rupu u ugovoru koja to omogucava. Pravno se obezbedite :)
 
Da li je moguće da se mulja i sa ovim zgradama? Novi stanovi, naoko sve čisto, a ono...
Ubeđen sam da je čitava priča krenula zbog ljudi koji pokušavaju da kupe "prometovan" stan kao nov, na kredit kod banke.
Onda kada se susretnu sa nemogućnošću da na isti uspostave hipoteku ovde iznose neko svoje mišljenje i krive izvođača za ovo.
Po ovome što sam ja kao kupac do sada video sa njima, sve je bilo čisto sa papirima...
 
Problem je u preparcelizaciji nekih parcela.Nema veze sa kupovinom i prodajom stanova.
 
Nikada nisam bio dobar sa pravnim rečnikom procedurama i muljavinama. Zato kada sam kupovao stan sm angažovao i pravnika i agenta za nekretnine, tj bilo ih je dvoje i sa strane kupca i sa strane prodavca. Čak sam da bih bio siguran odneo papire kod treeg advokata i platio mu 150 evra da ih još jednom pročita. Kupovao sam starogranju, koja je bila čista ali ipak...
 
Ono što ja vidim na e-katastru jeste brdo hipoteka:

E sad ono glavno.

Svi stanovi su prodati od investitora još proslog aprila, po informacijama koje ja posedujem. Dakle, svako ko je kupovao stan ove godine je kupio PROMETOVAN stan, i to mu je verovatno bilo predočeno - a potvrda za to je da vlasnik stana nije investitor već fizička lica.
Vidim da se kolega gorancir ove godine raspitivao za kupovinu stana, dakle po svemu sudeći je uzeo/želi da uzme već prometovan stan, a na takve stanove ne može ni hipoteka (odnosno moći će kad se promeni imaoc prava na posebnom delu objekta) ako uzimate na kredit a ni povrat PDVa...
 
Poslednja izmena:
Moguće je da se uspostavi hipoteka, i u ovom slučaju, gde fizičko lice de facto preprodaje stan koji se vodi da je "još u izgradnji", pošto Upotrebna dozvola nije dobijena.
Obratite se Banca Intesi, koja ja projektni finansijer i ne bi smelo da bude problema (izuzimajući to što su trenutno kamatne stope u ovoj banci daleko nepovoljnije od nekih drugih banaka). Druge banke mogu odbiti davanje stambenog kredita u ovakvim uslovima.

Sa pravne strane, naravno preporuka je da proverite sa advokatom dokumentaciju. U sklopu prethodne kupoprodaje, Investitor bi obavezno morao da izda fizičkom licu bezuslovnu saglasnost za upis u Katastar, tj. clausula intabulandi, a isto važi i za Ugovor koji ćete vi potencijalno napraviti sa trenutnim vlasnikom (fizičkim licem) ako se odlučite za kupovinu.
 
Tako je @SLAP . Od svega navedenog u prethodnim postovima, tvoj je 100% tačan.
Dakle, može hipoteka na stan iako ne kupujete od investitora.
 
Problem neki postoji. Odobreni krediti od banke a ne može da se upiŝe hipoteka.
 
Vrh