Ja zbog ovoga i još milion sitnih problema po stazama aktivirao Beociklizaciju. Pauzirao sam dve godine, sad kao da su stvari krenule da izmiču kontroli na mnogim mestima, i to su kao i uvek banalne stvari i neverovatan je neodziv sistema.
Npr. ovo ispod Starog savskog na NBG stoji pa ja mislim od početka zime ako ne i duže. JKP BVK tu imaju raskope svako malo koji tako stoje ne znaju ni oni koliko:
Ovaj obrnuti leželi policajac za bicikliste, odnosno ulegnuće napravilo verovatno Javno osvetljenje ili EDB, ko već:
Okolina Mosta na Adi, još uvek kao da nije predata nikome na održavanje zbog stanja zelenila i (ne)čistoće), kao ni osnova mosta, jer na kolovozu utoliko manje, ali na peš-bic delu imamo šoder na svakih 5 metara toliko dugo taložen da ima rastinja:
NBG iz Jurija Gagarina >
Cela staza nadalje je prljava od auta koja tuda imaju prečicu do Brodarske ulice, jer nema barijera da ih spreče>
Na samom mostu>
Iz pravca Peštrovićeve ulice, ovde nedostaje 200m trotoara da bi peš-bic staza ispod Mosta na Adi postala funkcionalna, što podrazumeva da se reši i raskrsnica sa Peštrovićevom biciklističkim prelazima i vezama sa Ada stazom>
I finalno od ove nedelje kada nivo vode u Savi raste, JVP Beograd vode, koje su razumem preduzeće koje se bavi zaštitom stanovništva od poplava, prvo nisu stavili nikakvo obaveštenje o poplavljenoj peš-bic stazi oko marine na Adi, pa ko god se i spusti dole mora da se vrati čak nazad, pritom je taj spust strm i biciklisti umeju da se zaleću, neko je mogao da završi i u vodi ili da nastavi dalje misleći da je plitko. Nikakvog obaveštenja, nikakvog preusmerenja na obilazak. Ovo je prvi deo koji je bio poplavljen.
Dalje se događa to isto na još nekoliko lokacija duž staze Dorćol - Ada, kad je ubrzo nakon poplavljena staza kod Sajma, a zatim i deo između Gazele i Starog železničkog mosta. Događa se potpuno nečinjenje svih nadležnih organa, vodoprivrednih ili saobraćajnih, kako hoćete.
Takođe je poplavljeno područje oko Kule Nebojša, i ono na šta sam se konačno prenerazio jeste da obaveštenja o poplavama ili čak zabranu prilaza nisu uradili JVP Beograd vode niti bilo ko drugi, mada ispumpavaju vodu iz prolaza kod Kule Nebojša nazad u poplavljeno korito onog trgića uz reku, valjda da bi sprečili plavljenje Donjeg Kalemegdana. Dakle, Beograd vode na tom mestu izvode aktivno neke radove poslednjih dana i niti je kome palo na pamet da postavi obaveštenje o tome i preusmeri pešake i bicikliste na alternativnu rutu.
Zbog svega toga, danas je kej na tom delu izgledao ovako:
Vidite ljude da hodaju nasipom kuda su se nekada kretali vozovi. Tu ima ljudi svih starosnih doba, od dece do penzionera, uglavnom pešice i biciklima. Zbog neobaveštenosti o poplavi, svi nastavljaju uzanim puteljkom sa koga se lako mogu u mimoilaženju strovaliti dole u vodu, a posebno je opasan prelaz preko mostića iznad one dve kapije kod Kule Nebojša, jer taj nadvožnjak za vozove, iako duži tek par metara, nema punu konstrukciju nego postoji ozbiljno širok prostor između dva vozna praga, gde neko može ozbiljno da se povredi. I to je tako u Beogradu OK, u jeku turističke sezone, sunčan dan, nedelja.
I to sve zato što nema sistema, ni da očisti Most na Adi ni da postavi relevantna obaveštenja za zaštitu stanovništva.
NEMA SISTEMA.