Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 47.928
Osim ako se zakon nije menjao u poslednjih 5 godina, po onome što ja znam, bicikli smeju da voze i po trotoaru. Posebno ako ne postoji bezbedna alternativa, ili označena staza. Zakon kaže da je trotoar površina namenjena kretanju pešaka, na koju ne smeju motorna vozila. Ali ne kaže ''namenjena isključivo kretanju pešaka'', tako da bicikl, koji s druge strane nije ni motorno vozilo, sme na njega uz pešake. Uz napomenu da pešaci na trotoaru imaju najveći prioritet.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=531607#p531607:3k0kaony je napisao(la):astrodule » Čet Apr 12, 2018 3:16 pm[/url]":3k0kaony]Bolje se navikavajte da vozite po kolovozu i na autobuse.
Em kršite zakon vozeći po trotoaru, em treba vozače navikavati na bicikliste na kolovozu.
Ja sam od onih koji vole da se drže trotoara u ulicama gde kolovoz ima više od ukupno tri trake (od jednog ivičnjaka do drugog). Jednostavno ne volim osećaj kad vozilo prolazi pored mene pri nekim većim brzinama i to u situacijama gde ima previše faktora na koje moram da pazim, a tako je upravo u prometnim ulicama. Draže mi je da idem lagano po trotoaru i da sačekam da me pešak pusti, pa kolko god mu trebalo za to... nego da izlazim na kolovoz ako ne moram.
Zato nikad neću koristiti ni onu ''stazu'' što ide od Autokomande do Banjice, ono obojeno parče asfalta. To ostavljam ovima iz gradskih institucija, nek se oni igraju s glavom i s autobusom koji tutnji pored nje. Ili neka prave pristojne staze, ili nek ih ne prave uopšte. Al ozbiljno. Bolje i guranje po trotoarima nego neka ''rešenja'' koja su oni implementirali.