Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

Žika":286eijl4 je napisao(la):
Koliko se sećam info koji sam dobio MAN (jedan jedini za 17 godina) koji je imao nezgodu na Savskom trgu nije bio zbog iber turaže. SA autobusom je bilo sve u redu.

Ja sam uživo video iber turu kod Mana na Konjarniku pre jedno 5-6 godina. U prvi mah je izgledalo kao da neka bu**** namerno turira autobus, jedva da se kretao uz veliku buku i dim na kraju. Sreća pa je bio u okretnici, ali je malo izašao i na Ustaničku.

OBRUŠILA SE OGRADA NA VOŽDOVCU: Cigle razbile staklo na autobusu – ima povređenih

U HUSOVOJ ulici na Voždovcu oko 14.10 došlo je do obrušavanja zidane ograde, pri čemu su cigle razbile bočno staklo na autobusu GSP-a, na liniji 25.

Prilikom pucanja stakla, povređen je jedan putnik iz autobusa.

Lekarska pomoć mu se ukazuje u Urgentnom centru.

Uviđaj je u toku.

Vozilo je sklonjeno, a vatrogasci obezbeđuju mesto nezgode.

https://vozdovacinfo.rs/obrusila-se-ogr ... vredjenih/

Било је питање времена када ће се те чатрље обрушити.

Juče izgleda neko ludilo sa ovim motorima i jedan BMC 3299 dobio turažu.

FB_IMG_1622279619376.jpg
FB_IMG_1622279626038.jpg

RTS: Obavezne kamere u interesu svih građana

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da su podneli inicijativu da u autobusima koji imaju najmanje troja vrata budu postavljene kamere. Jovica Vasiljević iz Sekretarijata za javni prevoz kaže da će podržati inicijativu.

Primer Stokholma: http://busphoto.eu/photo/03/12/84/312848.jpg

Napred ogledalo, iznad vrata osvetljenje (i spoljni senzori?), iza zgloba kamera. Prva vrata okretna, ostala klizna.

Različiti tipovi senzora za različite tipove vrata:

Standardna vrata imaju mnogo veću radnu površinu, samim tim kontaktnu zonu zbog čega gužvaju putnike. Iz tog razloga je i hvat senzora veći, te zadire unutar putničkog salona. Klizna mogu koristiti i "mrežu" karakterističnu za ulazišta liftova. Čak i u stare liftove bez unutrašnjih (kabinskih) vrata moraju biti ugrađeni takvi senzori. Svi senzori bi trebalo da nude podešavanje osetljivosti. Ovi naši nesposobnjakovići neće da se bakću, samo troše tuđ novac.

Btw. kad smo već kod senzora, ovako izgleda demonstracija kineskog kvaliteta (na primeru automobila doduše) :lool: : https://www.youtube.com/watch?v=3bk6SJLSQY8

Брза реакција оперативно-контролног центра Секретаријата за јавни превоз поводом узнемиравања путнице у возилу

Одељење за управљање и мониторинг Секретаријата за јавни превоз данас је око 11 сати током редовног рада на управљању линијама ЈЛПП-а добило кроз систем пријављени аларм хитне службе од возача који обавља превоз на линији 16, саопштено је из овог секретаријата.

Возач је управљао возилом гаражни број 948 које се у тренутку слања аларма налазило код Тржног центра „Ушће” у смеру ка Градској општини Нови Београд.

Диспечер центра секретаријата је одмах по добијеном аларму контактирао возача. Возач је навео да је једна млађа путница пријавила сексуално узнемиравање од старијег мушкарца. Диспечер секретаријата је одмах обавестио полицију, која је убрзо стигла и ухапсила нападача. До момента доласка полиције, два млађа путника задржала су лице у возилу за које се сумња да је узнемиравало девојку.

Током интервенције полиције је утврђено да се ради о мушкарцу који је 1973. годиште и који је већ два пута осуђиван за кривично дело педофилије и сексуалног узнемиравања.

Секретаријат за јавни превоз апелује на путнике да пријаве возачу свако дешавање у возилу које би могло угрозити безбедност путника.

izvor: bgprevoz.rs

Traje ta procedura. Da ga ti momci nisu ščepali, teško da bi ga ulovili

Ваљало би да неко из МУПа седи у диспечерском центру.

Svojevremeno dok sam bio na faksu uradio sam jedan kratak rad i imao ideju o tzv. Tranzitnoj policiji, kao što imaju neke zemlje. U suštini ništa posebno, to bi kod nas bili pripadnici Komunalne policije, odnosno bilo bi jedno njihovo Odeljenje koje bi se time bavilo. Pisao sam svojevremeno na forumu o tome. Ali nisam dugo razmišljao na tu temu. Verovatno i zato što sam shvatio da ovde sve dobre ideje budu nakrivo nasađene pa prerastu u katastrofe. Pogotovu kad se radi o Komunalnoj policiji.

Doduše pokrenuće se opet ta tema i problematika sa izgradnjom metroa i budućim potrebama da se dodatno obezbede metro garniture i stanice.
To ne može da radi običan BusPlus. Ali isto tako je nerealno očekivati da radi MUP. Da odvaja 200 svojih pripadnika (minimum, ovo sam bubnuo) sad u vremena kad nemaju dovoljno ljudi ni za čuvanje vladinih objekata (rekao mi jedan nedavno). Tako da će pre ili kasnije morati da se smisli nešto odnosno nađe neko. Neko ko će da bude iznad običnog kontrolora a ispod prave policije.

Kad malo bolje razmislim, nek nam je bog u pomoći kad dođe taj trenutak. :lol: To će biti momenat kad će svi oni ''čuvari bilborda'' širom Srbije dobiti svoje značkice, radije i pendreke. :lol: :|

Искрено сам против полицајаца као контролора јавног превоза. Нема потребе да дежурају у превозу, али било би пожељно да у диспечерском центру јавног превоза седе официри за везу, један из саобраћајне полиције а један из интервентне и да по потреби одмах моторолом ангажују расположиве снаге на терену. Треба заобићи губљење времена да диспечерски центар позива полицију.

Uvek je na vozaču da pozove policiju. Dispečeski centar dok registruje alarm okrene vozača, ispričaju se pa se dogovore da ipak vozač pozove policiju, jer niko nemože u njegovo ime prođe poprilično puno vremena.

Зато боље да дежурају полицајци у диспечерском центру, па они први реагују на аларм.

Najbolje je da vozač direktno pozove, pa onda tek DC da diže uzbunu na viši nivo ako ima potrebe.

Kako da pozove kad će da ga kazne sa 10000 din zbog korišćenja mobilnog ili da ga neko snima telefonom.

Како тачно функционише паник тастер? У диспечерском центру се само упали лампица за неко возило или? Ако би могло, најбоље би било да постоје три-четири паник тастера (полиција, хитна помоћ, ватрогасци, сервис) и да при притиску једног од одмах полицајајц који би дежурао у диспечерском центру упути на тачну локацију аутобуса екипу.

Али пипнеш двапут дисплеј и активира се па ако случајно пипнеш зову те, јавиш се и извадиш 10 сома из џепа која глупост...

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Јуче тешко повређен жена код Сајма, излазила из аутобуса са 551 или 553. Наводно јој нога поломљена у колену.

PIJANI NASILNIK DIVLJAO KOD BOGOSLOVIJE Žardinjerom razbio šoferšajbnu autobusa, pa udarcem onesvestio vozača

Muškarac u alkoholisanom stanju razbio je jutros, oko 4 sata, žardinjerom šoferšajbnu autobusa, a potom udario vozača drugog autobusa i onesvestio ga.

Nasilje se dogodilo na autobuskoj okretnici kod Bogoslovije, javlja reporter RTS-a.

Muškarac je žardinjerom uništio šoferšajbnu vozila na liniji 104.

Kada je vozač iz sledećeg autobusa sa linije 106 izašao da vidi o čemu je reč i spreči nasilnika da nastavi da uništava autobus, on ga je udario, onesvestio i izbio mu zub.

Policija je odmah izašla na mesto incidenta i privela napadača.

izvor: Blic

Каква је то коњина кад је жардињеру бацио на аутобус. Жао ми возача. Надам се што већој казни за кретена што је правио проблеме.

Nije zardinjeru već metalnu kantu iz žardinjere. Novinari.

Sad lepo da plati odštete vozačima, svu štetu i na kraju vaspitno društveno koristan rad ribanje vozila, okretnica uz kontrolu mame, tate, žene. Supervizor da bude Vesić.

Данас је око 9 часова манијак онанисао у аутобусу 55.

Phahahaa sta je bre ovo, peti manijak po redu u zadnjih nedelju dana XD Izgleda da ih vrucina izmami napolje.

Vrh