Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

"Ako se snimci ne zloupotrebljavaju"

Ovo je kljucno... Misli o tome komsija... :)

Цео град је већ прекривен камерама још поодавно и све се будно мотри у 29. новембра те заиста не видим икакву корист за све нас од тих силних камера па бих волео заговорнике фетиш снимања да нама глупандерима објасне што то добро оне доносе (сем власти)?

Мојој тетки су украли кредитну картицу, открили на ком банкомату је лопов подигао паре, али нису дозволили да се снимак камере искористи јер је подигнуто мање од 15000 динара.

Зар не мислите да је много важније позабавити се законима него правити од града Труманов шоу?

Feanor":32bg6g5u je napisao(la):
"Ako se snimci ne zloupotrebljavaju"

Ovo je kljucno... Misli o tome komsija... :)

Kad god vidim idiota koji prodje na crveno, ili nekog neki grafit na zidu gde mu nije mesto, pomislim da bi se to uz kameru tako lepo moglo resiti. Znam ja da kamera ne stiti, ali ja bih da se kazne oni koji prave prekrsaje.

A sto se tice zloupotreba - iskreno mislim da je najveca opasnost za zloupotrebu kod bankomata, pa ne cuh da je neko ostecen na taj nacin.

Na koji jos nacin se moze snimak zloupotrebiti?

Могли би, рецимо, да имају списак свих који су на раскрсници прошли на зелено светло... :D

Људи, што с' тиче приватности, помислите само на читаву галаксију приватних апарата који стално шкљоцају негде. А те фотке ће, за разлику од 90% снимака сигурносних камера неко и гледати. Колико пута сам се само видео на фоткама на Фб-у, на профилима људи које не само да не познајем, него и не знам никог ко их зна! Аман заман!

И ако већ уграђујемо видео надзор у возила јавног саобраћаја - а поновићу (већ сам писао о томе) да то није добра ни лепа мера, већ неопходна за икакво побољшање стања, треба уградити и спољни надзор - једну камеру да "гледа" кроз шоферку (по руски), по једну код сваког спољног ретровизора да снима назад, и једну на задњи крај возила, такође "rear view"....и онда да видимо ко то паркира на шинама, ко блокира аутобуску станицу аутомобилом да би "скокнуо на секунд" до трафике, итд.

I.... šta onda? ... pa ništa.

Sistem je mnogo bolje funkcionisao za vreme SFRj kada kamera nije ni bilo, a bolje je funkcionisao i za vreme Kneza Miloša kada je i državna uprava bila polupismena.

Kamere nikoga i ništa neće zaštititi, a cena koju bismo platili, tj. rizik, je previsok.

Potrebno je da sistem funkcioniše i bude zdrav a ne da loš sistem nadgledamo jer je loš.

ОК, али писао сам о једном од неопходних степеника ка функционалном систему - ако под системом подразумеваш цело друштво. Јер, и ако бисмо сада напрасно постали права правна држава, ако би државни апарат почео да спроводи закон једнако за све, огроман број људи га не би поштовао као што га не поштује ни сада, могу да потпишем да се ту никакав напредак не би догодио. Инерција, замајац који се окреће још од распада СФРЈ, од '80-тих...Јбг, ал' тако је.

Feanor":1oz0bxgb je napisao(la):
Vi uopste ne kapirate koncept privatnosti i slobode cim se zalazete za kamere na svakom cosku... Takvom ni ne vredi objasnjavati...

astrodule":1oz0bxgb je napisao(la):
Ne shvatam ljude što im smeta da ih kamera snimi kad su na ulici, tržnom centru, u kolima... Ja tu stvarno ne vidim kako vas to ugrožava (vašu tzv privatnost).

Ako se snimci ne zloupotrebljavaju, a služe za kažnjavanje prekršaja, tj kao dokaz počinjenog prekršaja i ako bi se neselektivno kažnjavali ljudi - kamere su super...

Ne bih da filozofiram ali ipak cu morati malo. U stvari malo vise. :grand: Evo da pokusam da objasnim sta i zasto meni smeta. Jeste da mozda ta pokrivenost kamerama doprinosi laksem otkrivanju nekih pocinilaca, ali zasto se ne bi zapitali ovo. Sedamdesetih i osamdesetih godina nije bilo ni jedne jedine kamere, pa bih pitao da li ste se bezbednije i sigurnije na ulici osecali tada kad nije bilo ni jedne jedine nigde, ili sada kada ih nije moguce prebrojati? Sad vec naslucujem odgovor tipa e da ali tada je kriminal bio na nizoj stopi nego sada. Ok, da li je povecanje broja kamera srazmerno povecanju broja krivicnih dela? Naravno da nije. To je jednostavno jedna od onih stvari koje tehnologija koja se razvija neverovatnom brzinom donosi u ovom vremenu i potpuno ga menja. Pre samo dvadesetak godina neke stvari su bile nezamislive, i da su ih neki tada onako odjednom izroljali pred stanovnistvo niko to ne bi zeleo da prihvati, ali se to polako postepeno namece i ustaljuje kao nesto potpuno normalno po sistemu podgrevane zabe u loncu, ako znate na koji eksperiment tu mislim.
Dakle kao sto pre 20 godina niko nije mogao ni da zamisli da ce recimo sprava zvana mobilni telefon morati da bude uz njega gde god ide, tako je danas nezamislivo da neko moze da izadje napolje bez mobilnog telefona, koji kao da je postao nekakav produzetak ljudskog tela bez kog se ne moze.
Po istom principu podgrevane zabe se tako malo po malo namece i cipovanje ljudi kao zamena za licnu kartu to jest karticu, i ako bi se vecina ljudi pre 20 godina zgrozila na samu pomisao ubacivanja cipa u coveka, danas ce sve vise njih to i traziti i jedva cekati da to postane "mandatory". Sto se mene tice neka hvala, nisam ni tele ni govedo. Ako nekome ne smeta da se njegovo bice svede na bice zigosanog teleta to je njegov problem. Ja ne vidim da postoji nekakav stvaran pozitivan efekat svega toga po zivot ljudi. Sve sto vidim je da ovo mesto postaje sve ne bezbednije i da nista vise nije sveto, pa cak ni pravo na privatnost.
Pod plastom price o bezbednosti i borbe protiv kriminala i terorizma se ustvari samo ovaj svet pretvara u nepodnosljivo mesto za zivot naseljeno paranoicnim ljudima preopterecenim licnom bezbednoscu, gde su svi sumnjivi i gde se sve snima, svaki pokret belezi. I sve se to salje na servere na internetu, i tome pristup ima ko zna ko.
Meni licno svest o tome da sam u dometu kamera sa ultra jakim zumom sa kojima moze neko da mi se unese u lice stvara nelagodu. Ne zelim da mi iko narusava licni prostor i unosi mi se u facu. Znaci nije stvar u tome da li ce neko taj snimak nekako da zloupotrebi, vec to sto se takvom pokrivenoscu svake tacke u gradu tim kamerama stvara neprijatan osecaj da si non stop nadziran. To ugrozava nekakvu moju prirodnost i spontanost, nisam onako relaksiran kao sto bi bio da me niko ne snima. Evo da probam to da pojasnim. Recimo idete ulicom onako opusteni, i odjednom ugledate tv ekipu sa kamerom kako radi anketu. Zaustave vas na ulici i sad treba nesto da kazete u kameru za tv. Naravno da vase ponasanje u tom trenutku ne moze biti isto onakvo kao kad bi bilo da nema kamere. Kada uperite coveku kameru u lice on se kompletno menja, menja se njegovo ponasanje koje se prilagodjava tome da slucajno ne uradi nesto sto bi moglo naici na neodobravanje sirokog auditorijuma. Znam da ce mnogi reci da je to bas super i da tako i treba, ali meni nikako ne prija da budem "silovan" tako sto cu protiv svoje volje da budem u vb.
Koncept je takav da se na svaki nemio dogadjaj desava odgovor vlasti u vidu sve vecih restrikcija i nesloboda. Jedan primer iz nase sredine. Udavi se tinejdzer na adi gde se kupao na mestu koje nije za to predvideno. Ok stvarno tragedija, ali kakav je odgovor na to? Podignuta je ograda od 5 metara na jednom od najlepsih delova na adi i sada kada udjete na adu prvo sto vidite sa leve strane je zicana ograda nalik onoj iz dokumentaraca o logorima drugog svetskog rata. Predivno mesto gde je moglo da se sedne i uziva u posmatranju celog tog pejzaza je sad ogradeno zicom. Druga reakcija, zabrana kupanja u jezeru posle sedam sati?! Pa sta ce se dogoditi ako se desi jos neko davljenje sa vise nastradalih, hoce li se citavim delom plaze podici ograda i kroz nju pustiti struja, a kupanje samo uz odobrenje policije?
Slicna je stvar i sa tim kamerama, neko negde napravi njesra, svi u glas odma zavape za postavljanjem kamera, kao da ce to eto resiti sve probleme, da se sve snima kao u nekom zatvoru. Uskoro ce ljudi verovatno zahtevati da im se utakne kamera u debelo crevo, da im veliki bata vrsi dvadesetcetvorocasovni video nadzor debelog creva, u slucaju da u njemu pocne da se desava nesto sumnjivo sto ce ugroziti njihovu dragocenu licnu bezbednost i sigurnost.
Verujte mi meni se place kada prodjem pored moje osnovne skole i vidim te kamere koje "bulje" sa zidova, kao u nekakvoj popravnoj ustanovi iz filma "Wedlock". I na zalost to sto je nekada bila holivudska fikcija danas postaje stvarnost. U nekoliko zamalja djaci vec nose takozvane "pametne uniforme" sa ugradjenim cipovima koje omogucavaju njihovo pracenje i lociranje, kao upakovani komadi mesa na koje treba lupiti bar kod za slucaj da ih neko "ukrade". Za nekoliko godina svi ce kao ovce stajati u redu da im se lupi cip, i to ce tada biti samo mala nezgodacija na nivou one danasnje kad treba da vam lupe pecat u opstini. Cip za svakoga, kamera na svakoj banderi, uredjaji za audio-video snimanje na svakom koraku, snimanje svakog telefonskog razgovora, totalan nadzor i kontrola nad ljudskim mislima i ponasanjem...Povraca mi se od svega toga!

Kamere su svuda oko nas (svaki noviji mobilni telefon ih ima). To sto neki osecaju nelagodu nije dovoljan razlog da se ne postave kamere. U svakoj prodavnici imate kamere, u svakoj banci, svako od vas je dnevno snimljen sigurno vise puta. Da li osecate nelagodu kad udjete u prodavnicu jer vas neko snima?

Prednosti pametno napravljenog sistema video nadzora su ogromne, samo je problem (kod nas) sto bi ceo takav projekat uradili nestrucni ljudi (preko veze) i sto bismo cekali godinama na promene zakona potrebne da video snimak bude validan dokaz.

direktor":3332bnam je napisao(la):
Kamere nece pomoci da se izbjegnu sudari
Vozač "opela" teško povređen, a više putnika lakše u sudaru autobusa i automobila na Avali
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/384000 ... a-na-Avali
kosmaj osto bez jos jednog busa linija 401 gbr 44 ostadose bez 5 autobusa za kratko vrijeme

Niko ni ne kaze da kamere sprecavaju nesrece. One sluze da se nedvosmisleno utvrdi ko je kriv i slicno, sto je za sudare vrlo korisno...

А шта вама вреди приватност кад него може да вас избоде у аутобусу? Да имамо камере знали би како се десио овај горе удес као и како је погинула она жена на 26-ици.

astrodule":1ln6g26d je napisao(la):
One sluze da se nedvosmisleno utvrdi ko je kriv i slicno, sto je za sudare vrlo korisno...
Somi303":1ln6g26d je napisao(la):
Да имамо камере знали би како се десио овај горе удес као и како је погинула она жена на 26-ици.

Апсолутно не мора да значи, а нарочито у оваквој држави.
Знам за добар број примера у којима камере нису помогле ни у чему иако су снимиле немио догађај.

Рецимо, нашем колегу форумашу Матеји су мазнули вредан фотоапарат испред камере банке која је све снимила и ником ништа. Пандурчину је мрзело да оде по снимак, једноставно га је болело дупе. И снимак више не постоји.

Или рецимо, нашег колегу Ц.С.И.-ја је возач ГСП-а тукао испред камере и само захваљујући усменом мољакању власника објекта снимак је довољно дуго преживео да наша врла полиција одреагује....

Или рецимо, колико "недвосмислено" нешто камера може да покаже врло јасно смо видели у целом циркусу током суђења Урошу Мишићу....

Или рецимо, гомила камера на Савском тргу није спречила вандализовање тог јавног простора на све могуће начине.

Према томе, баталите те илузије о камерама које нечему служе. Служе за надгледање и контролу масе и то је све. Ако желимо здрав систем и сигуран систем, до њега се долази мало другачије а не помоћу хиљаде камера.

Поента је у томе да су камере снимиле све то, али је проблем у закону. Уградњом камера у јавни превоз или без тога треба односно мора доћи и до измене истог.

Не Шоми, није проблем у закону. Иако је опште мишљење лоше, Србија заправо има добре законе које надлежни први не поштују и никакве камере никада то неће променити.

А да надлежни обављају своје послове савесно, камере нам не би ни падале напамет... ТО је поента.

Било да је проблем у закону или у надлежнима који не поштују исти, ми смо жртве и камере су потребне. Треба онда изменити закон само толико да се снимак са сигурносне камере уважава као чврст доказ.

Пост љуте птице треба прочитати, више пута... + сам дао и на дупли. Као да ми је сабрао мисли.

Закони не могу да се сматрају добрим ако се доносе преписани, без консултација, расправа, и нису по мери грађана и поднебља. Зато тако лоше и функционишу, нису прилагођени.
Дерби утакмице снима и по 40 савремених полицијских камера, па уместо актера буде ухапшено пар десетина Босанаца, Грка, Руса и залуталих гледалаца из унутрашњости који су се изгубили. Све те камере нестале су у случају Татон, Гардисти и бројним другим. Готово сваки минут се крше саобраћајни прописи испред истих, али награбуси само швалер код арене и слични.
Нисам зец и осећам се опуштено у Београду, као код куће, нарочито обзиром да је међу безбеднијим градовима. Гадим се мало вб тираније и општег јавашлука, али сам се старам о породици и себи, нико ми не треба, нити хоће да помогне. Чуди ме параноја и страх, па нико овде ваљда није одрасао под стакленим звоном. Све је живот...
Жао ми је што сам покренуо ову лавину на две стране. Ја просто не волим да се експонирам, улица, свадба, прослава, како год. Безбедније би било да нам нека отпала лајсна са буса не избије око, да ниво свести буде већи, љубав за ближњег, поштовање и разумевање за све. Па тада можемо можда и да се сликамо, циљано, за успомену...

Engri hvala na opsrinom postu...

Ocigledno je da nekome ni to nije dovoljno... Ko ne shvata kako funkcionise sistem kuvanja zabe, njemu se ne moze ni objasniti pojam slobode i privatnosti...

Za postovanje zakona i reda ne trebaju kamere vec neselektivno kaznjavanje i zavodjenje reda...

Znaci policija umesto da juri prekrsaje brzine u bulevarima gde je ogranicenje 40 pa hvataju na 50 km/h, treba da vozi gradom, hvata bahate vozace koji ne daju migavac, trube bez razloga, seku saobracaj, zaustavljaju se gde ne sme i slicno...

Znaci, komunalci umesto da pomazu privatnoj firmi u naplati profita, treba da su u civilu svugde po gradu i da hvataju stoku koja baca djubre, sara autobuse, pise grafite, lepi nalepnice, lomi inventar grada...

Drakonsko kaznjavanje i za par godina bi bili kao Norveska...

@Feanor

Shvatam ja princip kuvanja žabe, ali ja ni u čipovanju ne vidim ništa loše. Tehnologija za upravljanje ljudima "na daljinu" trenutno postoji samo u SF serijama, a kad se ta tehnologija i napravi (ako se ikada i napravi), mislim da će to moći da rade i bez čipova, tj nećemo se moći odbraniti.

E sad, pošto većinu stanovništva čini neuki ljudi, oni su podložni "kuvanju", ali za sebe se ne plašim da ću biti "skuvan".

Sebično razmišljanje? Veruj mi, mnogo puta sam pokušavao da promenim svet i shvatio sam da mi je lakše i zdravije da živim u svom izolovanom mikro svetu sa par ljudi koje volim, nego da pokušavam da promenim ljude ili sebe prilagodim drugim ljudima...

"Shvatam ja princip kuvanja žabe, ali ja ni u čipovanju ne vidim ništa loše."

:) nema smisla da se ova diskusija nastavlja...

Чиповање је последњи корак ка потпуном робовласништву система над појединцима.

Сасвим тачно, и данас могу лако да нас нађу ако желе, али исто тако можеш да се ратосиљаш свих екстерних уређаја ако то желиш. Ко не види разлику, помоћи нема...

astrodule":18ibaxgj je napisao(la):
E sad, pošto većinu stanovništva čini neuki ljudi, oni su podložni "kuvanju", ali za sebe se ne plašim da ću biti "skuvan".

Sebično razmišljanje? Veruj mi, mnogo puta sam pokušavao da promenim svet i shvatio sam da mi je lakše i zdravije da živim u svom izolovanom mikro svetu sa par ljudi koje volim, nego da pokušavam da promenim ljude ili sebe prilagodim drugim ljudima...

Антрополошки песимизам; на несрећу, све више и моје филозофско полазиште.
Укратко: народ је ст***, са или без чипа (звонца, повоца, шарпланинца, чобанина).

astrodule":1lhizmnc je napisao(la):
Veruj mi, mnogo puta sam pokušavao da promenim svet i shvatio sam da mi je lakše i zdravije da živim u svom izolovanom mikro svetu sa par ljudi koje volim, nego da pokušavam da promenim ljude ili sebe prilagodim drugim ljudima...
Eto kad dobijes mikrocip ziveces u pravom mikro svetu. Kao sto rece Feanor nema smisla nastavljati diskusiju daleko bi nas odvela a i ovako smo debelo zagazili u off.

Vrh