Браво за њега :roll:
Ćelave gume na vozilima GSP
Beograđanima ugrožen život!
Beograd, 06:00, 14.12.2012.
Autor: Silvija Slamnig,Foto: Nebojša Mandić
Putnicima su glave u torbi svaki put kad uđu u autobus, naročito sada, po snegu i ledu, upozoravaju sindikat i vozači.
Gume kao tempirane bombe
BEOGRAD - Groblje na točkovima!
- Beograđani se voze u autobusima Gradskog saobraćajnog prevoza koji i usred zime imaju letnje gume, i to potpuno ćelave! Ne pamtim kad su menjane, a strašno se klizaju! Jedina je sreća što naši vozači imaju dosta iskustva, pa njihovom zaslugom nema sudara, iako su nam tehnički uslovi užasni. Pored loših guma, u autobusima često nema grejanja, ne rade brisači, a nikoga za to nije briga - ovo su za Kurir rekli iz Sindikalne organizacije saobraćaja GSP Beograd. Sindikalci (imena poznata redakciji) insistirali su na anonimnosti zbog, kako su rekli, straha od otkaza.
Da su uslovi u ovom preduzeću strašni i da su autobusi izuzetno loši, kao i da gume nisu menjane, potvrdio nam je i prvi vozač na kog je naš reporter naišao.
- Ne pitajte me šta vozim. Svakog dana molim boga da se nešto ne desi! Ajde što stavljam svoju glavu u torbu, nego to činim i putnicima, jer na klizavom jedva obuzdam ovoliko vozilo da ne poleti po ledu - kaže vozač s linije 31, koji je takođe zamolio za anonimnost.
Građani se takođe žale na usluge koje im pruža GSP, a naročito su očajni što to debelo plaćaju. Prema njihovim rečima, ne znaju šta im teže pada u autobusima GSP - vrelo leto ili ledena zima.
- Leti i nekako, ali zimi je strašno. Ja sam isto vozač i tačno osetim kako proklizavaju točkovi kad je led. Slupaćemo se negde ni krivi ni dužni, al’ tad će biti kasno - kaže ogorčeni građanin, napominjući da je strašno to što je usluga prevoza sve gora, a cene karata sve više.
Ipak, GSP je demantovao sindikat i vozače i saopštio da je njihov vozni park u dobrom stanju i da redovno menjaju gume.
- Od 765 autobusa koji su u saobraćaju, od 1. avgusta do danas ugrađeno je 1.279 protektiranih guma i 1.290 novih. Ugradnja i promena guma na našim vozilima ne vrši se sezonski, već to radimo tokom cele godine - kažu za Kurir iz GSP.
Autobus čekala 40 minuta
Građani koji koriste gradski prevoz ovih dana susreću se i sa ogromnom gužvom. Bilo je i nekoliko slučaja nagnječenja vratima. Ali i po cenu toga, putnici ne izlaze iz autobusa jer, kako kažu, ne mogu da čekaju dvadeset minuta da se pojavi drugo vozilo.
- Na poslu te niko ne pita zašto kasniš. Moram da krenem i do 40 minuta ranije da ne bih kasnila. Šta ću, moram da se guram i laktam da bih ušla u prevoz. Jeste sramota, ali nema druge - rekla nam je Sanja R. iz Resnika, koja je juče 35 minuta čekala vozilo na liniji 47.
E prava istina je da javni prevoz veoma lošem stanju,mi na beobuildu ne patimo od političkog sindroma,u toku jednoga dana vozio sam se na nekoliko linja,presedao u samo dva busa je radilo grejanje,u ostalih 5. vrata nisu radila na jednima je stavljena drvena daska? na drugima kanta? grejanje nije radilo +gume na vratima više nema nego što ima..dakle stanje je zaista očajno.(mogu da ti navedem i vreme i br.busa..može da se proveri) sve je to ok što kupujemo nove buseve (mada ne razumem zašto nisu hibridni+gas..)ALI jasno je da prevoz očajan ne toliko zbog starih buseva već zbog lošeg održavanja,dakle šta tu nevalja šta je problem u pogonima u vezi održavanja? zašto izlaze autobusi bez ispravnog grejanja,bez guma na vratima? to je barem lako otkloniti .. :kafa: Dakle novinari pišu istinu..druga stvar je politički cilj..mi se time ovde nebavimo. :kafa:bazinga":ahlvufwr je napisao(la):Ove zime ima mnogo vise zimskih guma nego prethodnih, mozete vi da pricate sta hocete, ali za ovaj haos koji je nastao usled snega krivi su samo putari, gsp je sa zglobovima prolazio kod mene u kraj bez nekih vecih muka, sto prethodnih zima nije bio slucaj, jer bi se krivili, iskretali i proklizavali na usponu. Svi ovi tekstovi koji se pojavljuju po novinama o funkcionisanju grada i gradskih preduzeca imaju neki drugi cilj a ne da ukazu na probleme i poboljsaju zivot u gradu, tako da mislim da kopiranje ama bas svega sto pljuje po gradu, dize nepotrebnu prasinu, ne treba kopirati ovde i razlgabati o tome...
Mirijevo: Čoveku koga je vukao autobus amputirana noga
Očevidac Marija K. iznosi nove detalje nesreće u Mirijevu kada je teško povređen M. Đ. (82). Nastradalom je ruka ostala u vozilu koje ga je povuklo pre nego što je pao pod točkove
Mesto nesreće Foto Ž. Knežević
OSAMDESETDVOGODIŠNjI M. Đ. koji je teško povređen u Mirijevu, kada mu je autobus preduzeća "Veolija transport"prešao preko noge, i dalje je u teškom je stanju i lekari se bore za njegov život.
Nezgoda se dogodila u ponedeljak, nešto posle 15 časova, kod autobuskog stajališta "Ladne vode". Nesrećni čovek je izlazio iz autobusa "74" kada je pao pod vozilo i nastradao.
U prvom trenutku, niko nije znao šta se tačno dogodilo. Međutim, Marija K. koja se kritičnog momenta zatekla tik pored nastradalog, još ne može da se smiri...
- Sve vreme sam stajala u autobusu pored tog gospodina, koji je iako vremešan, izgledao prilično vitalno, te zbog toga ne treba krivicu za ono što se dogodilo pripisivati njegovim godinama - kaže Marija K. - Autobus se zaustavio na stajalištu i iz njega su izašli putnici i ušlo samo dvoje mladih. Međutim, nije tačno da je vozač sačekao da svi lepo izađu, pa tek onda krenuo. Naprotiv.
Svedok nemilog incidenta tvrdi da je istina drugačija.
- Videla sam kako je putnik izašao na srednja vrata i jednom nogom zakoračio na asfalt, dok mu je druga još bila u autobusu. Videvši da vozač već "pali" autobus da krene, putnik je požurio da izađe napolje, pri čemu mu je ruka ostala u vratima vozila, jer ih je vozač već zatvorio. Jadan čovek, nekoliko sekundi grčevito se držao rukom za vrata autobusa koji ga je bukvalno vukao, a onda je pao pod vozilo, čiji mu je zadnji točak prešao preko noge i otkinuo je.
To, međutim, nije sve. Naša sagovornica nastavlja:
- Da zlo bude veće, vozač autobusa je nastavio da vozi vukući putnika po putu i tek pošto sam počela da vičem "Stani, ubi čoveka", a onda i da vrištim, on se zaustavio. Ali, tad je već bilo kasno. Većina putnika, koji su se zatekli u autobusu su se brže bolje razbežali, jedna žena je pozvala Hitnu pomoć, dok sam ja zvala policiju. Strašno!
Po kazivanju Marije K. policija i Hitna pomoć su ubrzo stigli na lice mesta. Obavljen je uviđaj, a povređeni, koji je već gubio svest, prevežen je u Urgentni centar.
- Policija je kasnije uzela izjavu od mene, u kojoj sam rekla sve što i sad pričam. Neću nikoga da osuđujem, već želim da istraga ide u pravom smeru i da oni, koji su odgovorni za nesreću, odgovaraju. Ponovo, odgovorno tvrdim da čovek nije ispao iz autobusa - zaključuje Marija K.
NESREĆNOM ČOVEKU AMPUTIRANA NOG
PREMA rečima Zorice Marković, šefa kancelarije za informisanje Kliničkog centra Srbije, pacijentu M. Đ. je amputirana noga i on se nalazi u "Šoku A". Operacija je protekla u najboljem redu, ali s obzirom na godine pacijenta, i njegov oporavak će ići sporije
U "VEOLIJI" ČEKAJU KRAJ ISTRAGE
ADLEŽNI iz preduzeća "Veolija transport", čiji vozač autobusa na liniji "74" je prekjuče pregazio putnika, ne žele da komentariše za javnost ono što se dogodilo. "Novostima" je samo kratko rečeno da svi zaposleni u preduzeću saosećaju s porodicom povređenog i da čekaju rezultate istrage.
Djole":10ngopui je napisao(la):U Žarkovu (14.04.2013) sudar g.b. 1109 sa linije 89 i Banbusove kobre sa 52. Na Kobri oštećen branik i desni far, GSPov je prošao malo gore.
AUtobusi su se sudarili na skretanju u Trgovačku i po putu je ostala gomila stakla koju izgleda niko nema nameru da počisti iako su se autobusi odavno sklonili a uviđaj završen.
c.s.i.":10ngopui je napisao(la):I još par slika jučerašnjeg sudara koji je naveo Djole: