Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

2012 da nisi ti zastupnik tih aparata za Srbiju?
Vidim da im udaraš lepu reklamu, astrodule je dao odgovor šta nam nedostaje, "mala" sitnica, a problem veliki.

Nisam,samo nudim resenje za nase probleme,kao i ranije mnogo predloga sa Beobuilda je implementirano ili ozbiljno razmatrano za unapredjenje bezbednosti u javnom prevozu,od kamera do ovog najnovijeg,indikativno je da su napadi na vozace u ovih nekoliko dana izvrseni na vozilim i tramvajima bez kamera.Dakle dajemo i nastavimo da dajemo drustveno korisne savete.

astrodule":29zqae2g je napisao(la):
Danas tejzer, sutra pištolj... To je pogrešan smer razmišljanja - dovoljno je "samo" da policija i sudstvo rade svoj posao, pa nikome neće pasti na pamet da pravi gluposti...
Dok ovaj slucaj i ostali dodju na red za procesuiranje,do tada neki vozac postane invalid ili cak bez zivota,slaba im je uteha kada vas neko prebije i napravi invalidom.Verujem da bi svi ovo vozaci ipak bili zadovoljni da barem dobiju priliku da se odbrane.Uostalo ako neki vozac zeli da sakrije pistolj u cilju samoodbrane on ce to i uraditi. :kafa:

Kako to tejzer treba da deluje protiv trojice sa šipkama?

Pre će vozač tako da postane invalid. Jednog će da stigne da raspali strujom, a onda će ostali postati još razjareniji i tek onda postoji mogućnost da neko postane invalid ili bude mrtav...

Jedan na jedan je već moguće odbraniti se.

A mozda se ipak raspitati za iskustva u primeni u americkim gradovima,i kako se to odrazava na zaposlene od vozaca do policajaca,a s obzirom da ga u americi u velikom broju koriste zene.
Posebno kada vam neko prilazi i hoce da vam udje u vozacku kabinu da vas udari njegov prostor je ogranicen i samim tim upotreba tejzera efektivna,poenta je kada te pecne odmah padas,taj koje pao ne dize se duze vreme.. :kafa:
El.shock nije baterija od 1.5 volt vec 220..onesposobljava odmah i na duze vreme i preko odece.

Ne ulazim u ovaj slucaj sa vozacem tramvaja ali mora se pre svega resiti bahatost vozaca... U vecini incidenata su bas oni krivi... Jer imaju vece vozilo, kabinu, zasticen status i to obilato koriste...

Licno sam bio u situaciji da mene i brata skotina od 120 kila vozac zaje*******ava na srednjim vratima zatvarajuci vrata preko nas. To je sve gledao u retrovizor i smejao nam se... Napominjem da je bila guzva i da nismo bili na vratima zezanja radi... Kada smo na sledecoj stanici otisli do njega da se objasnimo p**** nije smela da izadje... Cuo sam jos desetinu slicnih slucajeva gde skotovi koji primaju 60 000 zaje*******avaju obican narod vozeci ih kao krompir, seku trake u saobracaju, puse, otvaraju vrata u voznji mnogo pre stanice u brzini, pricaju telefonom, staju da prezalogaje u pekari itd.

Dok se to ne resi nevini vozaci ce nazalost upadati u statistiku prebijenih bahatih vozaca...

Selekcija vozaca je bitna i stvar je u tome..jos poostriti kriterijume za to radno mesto.Nema drugo resenja.

Ne postoji taj slabo plaćeni psiholog koji može da proceni nekoga da li je psihološki sposoban za taj posao bez nekog neisplativog testiranja.

Po ko zna koji put ponavljam da zakoni postoje i da je "samo" dovoljno da se kaznene odredbe izvršavaju. Sve ostalo je izmišljanje tople vode.

Evo jednog prostog rešenja: staviti kamere u svako vozilo koja pokrivaju i unutrašnjost i spoljašnost.
Feanor prijavi direkciji (ili kome već) da je vozač tog i tog vozilo u to i to vreme provocirao putnike, ili da je bahato vozio.
Vozač prijavi da ga je neki vozač ili putnik napao.

Direkcija (ili ko god već) pregleda snimak i KAZNI vozača nekim umanjem od plate.
Sud prizna video zapis ceo događaja i brzo se nađe i KAZNI ADEKVATNO (a ne kaznama ispod zakonskog minimuma (što je po meni apsurd posebne vrste)) počinioca.

ps: naravno u tu ugradnju kamera se uglavi burazerska firma i ugradi kamere loše rezolucije ili kamere koje ne pokrivaju bitne uglove i cela priča padne u vodu...

pps: ako se neko brine zbog snimanja, onda se doda negde da je putnik kupovinom karte (tj ulaskom u vozilo) pristao da bude snimljen i da se snimak može upotrebiti, bla, bla, bla (a ne kao onaj slučaj kad je radnik u prodavnici snimljen kako krade novac iz kase ali snimak nije mogao da se upotrebi na sudu)

Dosta sa mrtvom Amerikom!
Feanor, bilo kako bilo nema opravdanja za njega, ali tek ne za tebe(vas), ko si ti da se razjašnjavaš sa vozačem? Postoje nadležne službe za te probleme, sve dok bilo kome bude dopušteno da se "razjašnjava" imaćemo ovo na ulicama.
Ja sam imao situaciju da me na Studentskom trgu napadne lik što slikam, naravno kroz prozor autobusa, kaže otkud meni pravo da slikam na JAVNOM MESTU vozila JAVNOG PREVOZA?! Čovek za glavu manji od mene, oće da se bije, al' verovatno kroz prozor, šta sam trebao da ga iskuliram ili da se razjasnim sa ograničenom osobom?
Za nasilje nema opravdanja, nismo u vrtiću "on je meni ovo, ja ću njemu ono".

Astrodule,Pa.. vecina stvari koje si naveo stoji,ali bi kao vozac ipak zeleo da imas priliku da se odbranis,kada neko od tebe naprav invalida ,sudski proces ti je slaba uteha..Ovako cemo dobiti s obzirom na veliki broj vozaca GSP da ce se odvaznij samozastiti oruzijem ,toplim ili hladnim pa cemo onda imato jos veci problem,mislim da je bolje kada je sve to ipak organizovano.uostalom sindikat vozaca treba da pronadje resenje koje je njima najprihvatljivije.Ovaj dijalog na Beobuild je veoma bitan da se sagledaju mnogi aspekti i predlozi resenja,mi samo prestavljavmo opcije sto je drustveno korisno.

Mi možemo da predlažemo i predlažemo, ali mi se čini da su svi predlozi lečenje virusa andolom ... tj. lečenje posledica a ne uzroka.

Kao što je više ljudi već napisalo, ništa nama ne treba ako sudstvo funkcioniše. Kao što nam kamere ništa ne znače jer nam sudstvo ne funkcioniše.

Becks89, znas kako, kada te vozac tri stanice zaje*******ava zatvara vrata kad ulazis u bus (morali smo da izlazimo sa vrata svaku stanicu jer nije moglo da se udje u bus od guzve) udara te tim vratima, hvata ti nogu, ruku, ti se deres da otvori, a on te gleda u retrovizor i smeje ti se... Lik ima 120 kila, buraz i ja malenog rasta, buraz nosi naocare... A on se smeje i nastavlja...

O kojim ti nadleznim sluzbama pricas covece? Ko je ikada bio kaznjen za ovo sto sam ti sada ispricao? Kako da dokazem to nadleznoj sluzbi? U najboljem slucaju vozac moze da dobije neku satro opomenu...

E kad smo dosli do vozaceve kabine i pozvali ga da izadje (da ne bude vozac na radnom mestu vec obican covek koji snosi posledice za svoje ponasanje) onda je krenuo da psuje sve po spisku i udario brata iz iste te kabine... Kad je brat pokusao da mu uzvrati rekao je cekajte do sledece stanice i uzeo telefon da zove kolege ili policiju pizdurina... Posto nismo hteli da mu ulazimo u kabinu, a narod ni ovako nije shvatio sta se desava, mi smo izasli, a gmazina je ostao da sanira povredjen ponos sto ga je maleni covek sa naocarama naterao da se usere i ne izlazi iz kabine...

Ova situacija je samo ilustracija onih vesti kad procitate vozac pretucen na okretnici... Da smo mi bili ludji malo uzeli bi taksi odvezli se do okretnice prebili ga kao govedo i ubacili u kontejner... Da smo bili ludji...

A pametnije uzeti pravdu u svoje ruke? Tako sutra u pekari kada ti daju reš hleb, burek sa malo mesa ti ćeš tući prodavca ili pekara? To je zapadnjački model, naš narod nije bio ovako zatrovan i nasilan, uticaj zapada, tv-a ili nečeg trećeg.

"Tako sutra u pekari kada ti daju reš hleb, burek sa malo mesa ti ćeš tući prodavca ili pekara? "

Davno nisam video grozniju zamenu teza...

Zamenu teza?
Jednako si bahat kao i taj vozač, ko je tebe ovlastio da se razračunaš, da pretiš i da nekog biješ?

Nikako nije trebalo fizicki da se obracunate s njim. Mogli ste da uzmete gbr i prijavite ga, pismeno ili licno, kako god mislite da je prikadnije i bolje. Ja sam prijavio vozaca koji se bahato ponasao prema dvema putnicama sa bebom u kolicima, nije stao na stanicu iako su one lepo stajale kod izlaza i lepo ga opomenule da stane. A on im odbrusi, pa naglo zakoci i poceoda ih psuje. I po toj nekoj logici koju ste ti i tvoj brat imali, one su trebale da se fizicki obracunaju sa njim.

ako vec se iko prema drugome ponaša kao prema ,,životninji,, (namerno hvata vratima za noge, ruke ...)
onda je i normalno da očekuje da ce ga životinja i ugristi
ko se mača hvata. . .

"Jednako si bahat kao i taj vozač, ko je tebe ovlastio da se razračunaš, da pretiš i da nekog biješ?"

Nadobudni decace koji misli da sve zna - gde si ti video da sam se razracunao sa njim? Mogao sam da sam hteo tu u busu ili na okretnici... Ali imam neku granicu za razliku od goveda za volanom...

I da, hteo sam da se razracunam fizicki ali van vozila gde ce on biti obican covek i gde ce da snosi posledice za svoj bezobrazluk... Nicime nisam izazvao ponasanje goveda prema meni... Nisam imao kontakt sa njim dok smrad nije odlucio da se zaje*******ava jer je krupan, jer je zasticen i jer mu se moze... Da sam pisao pisljvu prijavu ne bi bilo nista kao sto nikad ne bude... Hteo sam da se razracunam jer me je fizicki napao vratima i pritom mi se smejao... Dokle god trpimo ociglednu nepravdu i bezobrazluk sistem ce nam biti u raspadu...

Koje bre prijave vi spominjete o cemu pricate... Drustvo nam se raspada u korenu... Bulevarac se mesecima i stotinama dopisa bavi ociglednim krsenjim zakona, propisa, pravila na savskoj obali i rezultat je - 0... Slovima - NULA...

O cemu pricamo?!

Iako sam za poštovanje zakona, nekada opravdavam primenu sile, tj da se vrati istom merom. Evo javno kažem da mi je žao što nije bio prisutan neki rmpalija od 2 metra pa da se zauzme za Feanora i brata mu tako što će se malo unositi vozaču u lice. Najbolje bi bilo sve to snimiti gde bi se video uzrok takvog ponašanja...

Komsija, nije nam bio potreban rmpalija... Buraz iako nizak i nosi naocare je mma trener... I taj rmpalija vozac se usrao i nije hteo da izadje vec je udario brata preko sipki, a onda uzeo telefon da zove nekoga i pozivao nas da se "razracunamo na sledecoj stanici"... Ni sam ne znam kako sam smirio i odvukao brata iz autobusa...

Sve u svemu, glupa situacija koju nismo izazvali mi vec bahata st***... Ja sam samo rekao da su veoma cesto razlozi prebijanja ovakve i slicne situacije...

"Nadobudni dečače", fizički napad vratima hahahahahahahahahahaha, pustio je vrata na tebe?
U onome što si pisao ima elemenata za policiju,rekao si da je iz kabine udario jednog od vas dvojice, a rekao si i da ste vi drugačiji da bi ga pretukli, to je otvorena pretnja. A na "kavez" nisi otišao da piješ kafu, već da ti nešto razjasniš.
Moje viđenje je sledeće, odlično ste prošli, svaka kabina ima šipku od 50-70cm (komunikator u žargonu) a vas dvojica sigurno niste jedini koji bi da se razjasne u toku dana, tako da...
Što se prijava tiče, veruj mi da to neko gleda, naročito ovog tipa, u roku od 5 do 7 dana sve bude gotovo. Kako ovde pravdaš sebe, tako si mogao poslati prijavu i kulturno rešiti stvar ;)
A ovo proseravanje po netu mi smo ludi i jaki, mogli smo ovo i ono zadrži za sebe. Ne pozivajte na nasilje, dosta je toga na Balkanu.

Od napada vozaca sa sve snimkom kamera do suda potrebno je 14 mjeseci jer toliko je trebalo da krivicna prijava dodje do suda zalutala negdje ,a onda tek sudjenje rociste jedno drugo ,pa presuda spora ali dostizno ,Plus otsteta za pretrplejen povrede ,dusevni bol narusen cast i ugled itd .

Ugleda?
Zar ga sam ne narušava bahatim ponašanjem, do razjašnjavanje ne treba da dođe, nema on šta sa njim da razjasni. Nazove pogon, taj i taj, na liniji toj, danas u to vreme uradio sledeće, tolika je tvoja građanska dužnost, ovo dalje je traženje problema.

Kako vidim tema se pretvori u putnici vs vozaci.

@Feanor Nadam se da ne zameras sto ti se obracam :wink: . Ne znam koliko godina imas mozda si i stariji od mene, ali ono sto bih ti ja rekao je da iz reakcije kakva je bila tvoja i tvog brata nikad nista dobro ne moze izaci, naprotiv. Uvek, ali apsolutno uvek je bolja varijanta izbrojati do deset. To ide tako da kada jednom u toj presudnoj sekundi popustis impulsima to onda krene da se kotrlja i uvecava kao lavina i vise nema kocenja, sto onda moze lako dovesti do katastrofe zbog koje posle mozes da se uhvatis za glavu i pomislis joj sta mi je ovo trebalo. Bukvalno svaki put kad nisam uspeo da iskuliram i kad je sve preslo sa verbalne na fizicku komunikaciju sam posle toga hladne glave zazalio zbog svoje reakcije i osecao se skroz bezveze. Koji ce ti to u zivotu, pusti govedo da bude govedo, nemoj da se valjas zajedno sa njim u njegovom blatu.
Kada pogledas, svi smo ustvari nekako na istom brodu koji propada i tone, kao sto rece Majkl Mur u jednom od svojih filmova.

Kao da nismo imali propraćen slučaj u kome je putnik trpeo fizički napad od strane vozača i sve to snimljeno i prijavljeno policiji ...

Epilog još ne postoji, a prošlo je koliko meseci? A sećate se kako je dotična šoferčina još tražila bolovanje, kao da je on dobio batine ... još mu dati status službenog lica?

Takvima?

Setite se slučaja Filip vs šoferčina i sve će vam biti jasno koliko "prijave" imaju epilog. Ne kažem da nasiljem treba rešavati proble, daleko od toga, ali "prijava" ne rešava apsolutno ništa.

Vrh