Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

bazinga":x1rrvmbf je napisao(la):
Zasto bi putnika trebalo da zanima procedura za nabavku sijalica, ulja, delova? O cemu mi vise da pricamo kad osim ovih solarisa sto su stigli i poslednje dve serije Ikarbusa nezavistan tehnicki pregled ne bi proslo ni jedno jedino vozilo? O cemu mi vise da pricamo kad oni sijalice koje kostaju 50din komad nemaju, i to ozbiljan prevoznik ALO...
Branis majstore i vozace koji cesaju autobuse svaki dan, koje mrze da vrate poklopac sa autobusa sa kojeg su skinuli, koje mrzi da operu autobus posle servisa pa onda vozilo izadje u saobracaj sa masnim otiscima prstiju, koji ne pritegnu lepo delove pa onda oni otpadaju... Ne moze nedostatak delova da bude opravdanje za sva sranja koja oni u toku jednog dana naprave...
Ko nabavlja te sijalice? Ko finansira sve to? Nisu majstori krivi, nisu ni vozači krivi, kriv je onaj ko ih drži za takve, ima puno mehaničara koji to nisu po struci, koji su silom prilika tu gde jesu, imaš i masu vozača koji nisu naučili da voze ni za celu karijeru u GSPu, nisu ljudi krivi, kriv je onaj ko im to dozvoljava.
A većina vas kao da je ograničeno, cilj vlasti je da vas natera da mislite da su krivi upravo ti ljudi, na dnu lestvice, jer onda oni sebe peru kako oni nemaju ništa sa tim, a ko drugi ima? Dok oni vama zamazuju oči krivicom vozača, mehaničara, poklopaca, ili slično oni isprazniše kasu do poslednjeg dinara.
Postavljaš pitanja kako majstor nije vratio poklopac, ja tebe pitam ko je stavio potpis na nalog da je to vozilo ispravno i spremno za saobraćaj? Ko je dozvolio da takvo vozilo napusti pogon?

А имају ли ти мајстори синдикат? Због чега се не боре за своја права, него допуштају да их зезају и још возе неисправне аутобусе? Или су и они корумпирани па неће прстом да мрдну?

E dobro si potegao i to pitanje, zanimljivo je da je GSP jedna od firmi sa najvećim brojem sindikata u zemlji, mislim da ima oko 10 sindikata, ako ne i više.
Sindikati tu nemaju mnogo uticaja, oni se bave nekim drugim, po meni za same radnike nevažnim pitanjima, mada bilo je i korisnih akcija kao što je kolektivni ugovor, razna neka druga prava i pitanja, ali sve to se uglavnom ne bavi samom firmom, već nekim drugim odnosima!

becks89":3kk4he1i je napisao(la):
Boca ica, ko ti je to rekao da neko tebi treba da udovoljava? Gde to piše? Ko si ti GSP-u, bilo kom privatniku ili prevozniku, samo jedan broj, ništa više. Ti autobusi jesu vaši, ali kako tražite i prava na to što su vaši, trebali bi i da imate obavezu prema vašim vozilima.

Ako se od mene traži da imam uredno plaćenu kartu , što jeste u mom slučaju , onda i ja imam puno pravo da tražim adekvatnu uslugu za ono što plaćam , i shodno tome , kad god vidim neku nepravilnost , propust ili javašluk , prijavim. Pri tome , ne moram uopšte da budem upoznat sa situacijom u pogonima , i broju zaposlenih , o višku zaposlenih i sl...

becks89

У једној данашњој Србији са распаднутим друштвеним системом где факултетски образован кадар ради за 25 000 код приватника, ти свети мученици возачи и механичари које толико браниш имају посао у државној служби са сигурном платом, доприносима, здравственим и што је за дугорочан период најважније, СТАЖ, и оно најбоље - не могу да добију отказ шта год да се деси, ни бели китови нису тако заштићени.

И поред свега тога на сваком кораку исказују своје непоштовање према томе што имају и мрзи их да се пристојно обуку, понашају, кликну два пута по дугмету да окрену смер кретања. Е, ако те мрзи, лепо ћеш да попијеш пријаву па се пуши.

Мене много више иритира то непоштовање него сама чињеница да једе бурек у бусу. Непоштовање путника, посла, ничега.

To što ti misliš da ne mogu, grdno se varaš.
Pitam te da li bi ti radio za 25.000 na mestu vozača? A ima i takvih, državna firma ima mnogo svojih prednosti, ali većina vas zna samo jednu stranu priče, a većina vas za početak nebi moglo da sedi 7h sati u mestu, a kamoli da vozi pošto je to vrlo "jednostavan posao". Takođe i mehaničar ima odlično radno mesto, radiš samo 8 sati, u ulju si do guše, glumiš da popravljaš jer nemaš sa čim, uskoro će noktima zavrtati šrafove, to je prosto idealno radno mesto. Drskost i bezobrazluk postoji, ne samo u ovom sektoru, ali pitam se da li ideš i prijaljuješ medicinsku sestru što je neljubazna i što je ostala duže na pauzi, pekarku što ti je dala loše pecivo ili ima masa takvih primera...

Ja se slazem sa becksom. Moj komsija je bio mehanicar u pogonu Dorcol. Ophodjenje prema njima je najgore moguce. Nisu oni nikako zasticeni, ne znam odakle ta prica, cak sta vise, moraju da cute i nista ne smeju da pricaju. Kaze da su jednom slali mehanicare da kontrolisu karte. Onaj ko se bunio, destimulacija, premestaj, ili menjanje smene. Takodje su slali mehanicare na ispomoc Kosmaju, onaj ko nije zeleo, opet bi dobio nesto od navedenog. Zatim rezervni delovi i alati? Ne sme ni sraf da se izgubi, inace opet kazna. Sindikati kao da samo posluju, ne pitaju nista radnike, sta im fali, ne slusaju ih. Kao da ni ne postoji sindikat. GSP nije tako caroban kao uprava, kao da ste u posebnom krugu pakla, morate da cutite, ne smete da se borite za svoja prava, nista. I upravo zbog toga je dao otkaz. Eto ga mehanicar, otvorio radionicu u svojoj kuci, svaki dan mu dolaze ljudi, popravlja, pravi majstor.
I ja sam pre mislio da su mehanicari neradnici, da su zbog njih u ovakvom stanju vozila, ali oni se snalaze kako mogu i umeju.

becks89

Takav je opis posla. Za tu platu. Ne poštuješ? Otkaz! Prosto.

Mi ovde pričamo o javašluku i ošljarenju. Uzroci takvog ponašanja nisu sigurno u tome što pričaš, već zato što se naviklo ošljariti i zabušavati. Ja na vidim nijedan drugi razlog da sva sediša kod trećih vrata budu umazana uljem sem ošljarenja samih mehaničara, koje je mrzelo, ponoviću MRZELO za zatvore poklopac motora pre pranja istog.

Stotine i stotine je takvih primer u GSP.

Čisto ošljarenje i javašluk.

Ja tebe opet pitam ko je dopustio da takav bus izadje u saobracaj? I pre i posle rada mehanicara ima ko bi trebao to da nadgleda i potpise da je uradjeno. Ko ga je pustio, mehanicar nije sigurno!

Mene ne zanima ja ocu cist bus kako ce to oni postici mene kazem ne zanima 100 000 000 evra mojih para se dotira u to preduzece da rade kako treba imali bi zlatna kljesta ,francuske kljuceve ,imbuse itd

Becks ti sad tvrdis da nije mehanicar kriv koji je pomesao poklopce nije zatego vrata itd itd, nego da je kriv otpravnik koji je pustio takvo vozilo da izadje. KRIVI SU I JEDAN I DRUGI, ne ponistava jedna krivica drugu!

Jel lično đilas kutije od sijalica u autobusu zavrnuo na jedan šraf i ostavo otvorene da vise, ili je to neko od mehaničara...

Послато са GT-N7100 користећи Тапаталк 4

Kakav sad otpravnik šta ti pričaš? Znaš li ti šta je otpravnik uopšte?
Pretpostavljam da si mislio na šefa održavanja?
Postoji mogućnost da majstor to neće ili ne može ili nije video da uradi, zbog toga je veoma važno da se vozilo pregleda pre nego što izađe u saobraćaj, odgovornost za takav propust će snositi samo mehaničar, a ne onaj ko ga je pustio takvog u saobraćaj, to je problem!

becks89
Nije pošteno da ovde sve negativno ide na tebe jer koliko sam bar iz pisanja video
ti si jedan od retkih koj bar ima dobru volju i tudi se :)

Situacija je bukvalno naj običniji Goldijev čvor
i nema druge nego je razrešiti samo na jedan način kao što je uradio sam Goldi :dil:
svi ostali pristupi su uzaludni, podjenako bolni i samo obe strane se mrcvare. . .

Sto se mene tice sve sto napisem negativno za GSP se ne odnosi na Becks-a jer prvo ne radi u GSP-u a drugo jedan je od retkih koji se trudi da pomogne. Stvar je u tome sto ja ne mogu ni jedan razlog, ili opravdanje kako god, da nadjem da covek kome svakog u mesecu uredno leze plata koja je za danasnje uslove dobra, kome se redovno uplacuje staz, zdravstveno, ne obavlja svoj posao. Imao on sve delove ili ne, sraf mora da moze da zavrne lepo, poklopac mora da moze da stavi lepo, a ne da se sve svodi da jedan Becks ide posle njih i sredjuje autobus sa svojim prijateljem. Onda nam treba jos jedno 1000 Becksova i to je to, problem sredjen...

Plata je dobra, ali da li je i posao lak, samo ću reći nedao vam bog da morate to da radite. Kod nas stoji prijava već 3 meseca da se skinu grafiti, jer mi više nemamo sa čim. Džabe, kažu da oni ta sredstva dobijaju, ali da ne mogu da ih pravilno rasporede, naime oni očiste jedan u tri meseca jer "toliko" dobijaju...

Као да је битно ко је крив. Видим задњи део аутобуса прекривен масним отисцима прстију - пријавим. Видим да пише 302, а возило вози на линији 303 - пријавим. Возач прича телефоном у току вожње - пријавим. Не обављен полазак - пријавим.
За прво нисам сигуран ко је крив, нека то утврди особа која је надлежна за то, ја сматрам да тако не треба да изгледа ентеријер и пријавио сам недостатак за који треба да буду кажњени радници који су задужени за прање возила (претпостављам). За друго је апсолутно крив возач и он треба да буде кажњен. И за треће је крив возач и за то треба он да се казни. За четврто треба да буде кажњен возач, ако је он крив за то. Ако је аутобус покварен не треба га казнити, треба казнити отправника који није обезбедио резерву. Зашто нас треба да занима ко је крив за који недостатак? На нама је да пријавимо, а не да нагађамо зашто аутобус није опран, зашто цури уље у унутрашњост, зашто је погрешно обележен, зашто нема поклопац мотора.. То што Бекс који сања да буде возач не цени Филипов труд и жељу да живи у бољем и уреднијем граду је његов проблем. Филип треба да зна да има подршку од 90% чланова форума од којих су неки кренули његовим корацима јер им је баш он био узор. :gobb:

Pa eno ti ga idi kreni za njim slobodno, jel te sprečava neko? Čime ti doprinosiš?
Filip ima podršku vas 99.9%, al džabe mu sve jer je uzet na zub i u gradskoj upravi i u direkciji i u GSPu, to se ne radi tako, bar ne u Srbiji, živi bili pa videli...
Šomi, sanjao ili ne sanjao budi siguran da sam vozio više autobusa nego što ti umeš da nabrojiš ;) :p Uživaj ti bez pominjanja becks-a :)

Филип је узет на зуб, али ми, гомила нас није. А број аутобуса који си возио ме апсолутно не занима, ако се то теби свиђа само тако настави.

Na kulturan i uljudan nacin, ne sam protiv svih. Treba znati sta moze, sta ne, treba znati sta je realno a sta nije. A da pomeni negde u GSPu da podrzavas Vuksu, pa ces uociti da li nisi uzet na zub. Ne zavaravajte se, nista nije uradjeno po pitanju 80% prijava a on je sebe obelezio za citav zivot.

Bas se tako radi u Srbiji tako se postavlja sistem da konacno radi za gradjane Filip uzet na zub mozda od neradnika ali svakim danom je sve vise Filipa u BG koji se bune i koji ce se buniti .A budi siguran da gradskoj upravi itekako treba red i Filipi puta 100.Cuj 80 posto prijava se ne uradi nebih rekao da je tako

Mozes da pricas i ti i on sta god pozelite, navedi mi jedan parametar koji ste vi popravili JGSP u Beogradu. Sem brojnosti prijava?

Ne znam za druge, ali ja sam uspeo Kosmajce da nateram da okreću smer displeja na busevima, par vozila sam poslao na generalno pranje a ugrađeno je i podosta rukohvata....

I to sve za samo dve nedelje oštrije kontrole i povećanog nivoa prijava ... a sve prijave su išle od mene preko Vukše ... prema tome, šljam se može dovesti u red čak i u Srbistanu!

To je demokratija, što više aktivne uloge građana, što viđe bunjenja i akcija i eto ti bolje usluge. Očekuješ da ne uradiš ništa i da se nešto desi? Ne može... Probaj da na ulicu u Beču, Njujorku gde već izvezeš prljavo vozilo sa pogrešnim smerom i još nečim na ulicu. Samo probaj :)

Vrh