Doktori ce po svaku cenu da pokusaj da zastite kolegu i sina kolege.
To je mafija.
Nije tačno!
Tačno je da mali deo doktora upravo pokazuje blaže odlike poremećaja o kom sam pisao. Mali broj ali mnogo vidljiv. To je znatan broj onih koji imaju zvučna zvanja, titule, funkcije. To su oni koji umesto da su trošili vreme na lečenje pacijenata i sticanje lekarskog iskustva trošili su vreme (bolje reći investirali) na laktanje, proguravanje, izmišljene kongrese po inostranstvu, naučne radove, kliničke studije, partijske skupove, ponižavanje kolega i unižavanje struke. Da bude još zanimljivije dobar deo njih važi za dobre doktore jer imaju titule, funkcije, rade privatno i to dobro naplaćuju, ulažu u reklamu, gostuju po medijima, promovišu lekove za farmaceutske kuće, članovi upravnih odbora, naučna zvanja i upravo kod njih je prestiž doći na lečenje jer ej doktor nauka, poznat (starleta među doktorima) ....... Jednostavno rečeno zamlaćuju i narod i kolege. I naravno ti takvi leče pacijente ali sve dok je uslovno rečeno pacijent zdrav (prehlade, akne, dioptrije, montiranje novih s..a, pumpanje usta, ...) Kad zagusti pozdrav, nije dobro za reklamu. Za to vreme drugi (većina) rade i svoj i njihov posao jer imaju obavezu prema pacijentima i na kraju prema sebi samima.
Ovo je veliki udarac za društvo, voda je došla do brade. I sada će trebati upravo struka da vadi kestenje iz vatre, bar u ovoj situaciji i bar privremeno.
Isto očekujem za policiju i sudstvo, bar privremeno će dobiti odrešene ruke da privode, ispipituju, pretresaju, prete. Profesori pravo da izbace učenika sa časa, da se pretrese ranac, oduzme telefon, pošalje kod psihologa, podigne glas, vrati kući devojčica od 12 godina koja je na nastavu došla u dop....njaku i namontirana kao starleta. Psiholog da obavi razgovor sa učenikom, pozove roditelje, izbaci iz škole, smanji ocenu iz vladanja, ....
Nadam se i da će voditeljke tipa one Jeremićke sa Pinka doći sa malo manjim dekolteom od onog koji doseže do pupka. Rijaliti će se primiriti ili upristojiti,....
A onda vrlo brzo ponovo priča o ljudskim i dečijim pravima, poštovanju dostojanstva, neprimernom ponašanju jer je došlo do povišenja glasa. Ali bar će ovo polugodište da se završi sa malo dostojanstva.
Ko je malo stariji može se setiti šta je bilo kada je bio ubijen Đinđić. Odrešene ruke policiji i odmah hiljade pritvorenih, pretresi, skupljeni dokazi za brojne dilere, sitne kriminalce, mangupe kojima do tada nisu mogli ništa.
U svakoj školi se zna ko je mangup, kome su roditelji kriminalci, ko diluje drogu, ko lupa čvrge manjoj deci, uzima novac.
Pričao sam sa jednim poznanikom policajcem sa višedecenijkim stažom na ulici. Kaže ja kada prođem uveče kroz park, pogledam oko sebe, tačno znam ko je diler droge, ko narkoman, lopov, u navijačkoj grupi, kriminalnoj grupi, ko obija automobile, gledam ih preko 30 godina, ali šta ću kada im ne mogu ništa.