Šta je novo?

BEOVOZ - BG:VOZ - stanje i mogućnosti

Vrtim se nesto oko Hrama, rekoh aj se spustim na Bg do Rakovice

Bg Voz u 16:13 izuzetno ne saobraca. Pa kad ce ako ne u spicu sad jmm

Kažu neki "infrastrukturni problem" na stajalištu Tošin bunar. Ne znam kako ne utiče na ostale vozove, već samo na bgvoz?

"Zahvaljujemo se putnicima na razumevanju." i sve je OK.

To što je to vreme povratka sa posla, ma nebitno.

Ja se zaista nadam da niko od trenutno rukovidećih ljudi neće imati apsolutno nikakve veze za budućim metroom.

Ako je za utehu ja u Parizu sam slušao takve najave bukvalno svaki 3ći dan. Te se neko bacio na prugu te neko hoda po tunelu te je iščupana kontaktna mreže, te ima neki štrajk, nekad se pokvari skretnica, ili pukne šina, defektira lokomotiva/garnitura, pronadjen sunmnjivi paket, ispražnjena stanica zbog rizika atentata, nestala struja, pokvario se sitem itd i tako od kad znam za RATP i SNCF.

Da, samo što Beograd nema ni 12mil, ni sistem te razmere.

Razvijene mreže su podložne širokom spektru problema koje neki bolje prevazilaze od drugih, međutim za razliku od "sirotog Pariza" ovo naše stecište štetočina za pola veka nije uspelo da skrpi deset godina normalnog rada jednog patrljka od linije, pa bez ikakvog pokrića i pored hroničnih poteškoća rado uvodi nove antibiotike.

Zbog takvih je tramvaj ostao u senci autobusa, metro na papiru, a praktična železnica pusta želja. Sve što odvlači pažnju od gorućih problema za vlast je dobro, budući da ista na taj način kupuje vreme i resurse za pet projekte fast forvardovane na listi prioriteta (prvo Surčin i Makiš, ko *ebe Dušanovac i Borču).

Pukao je napojni kabl na samom vozu, praktično se prepolovio pa srećom nije bio dovoljno dugačak da padne ka peronu. I srećom da se dogodilo baš na stanici jer je pitanje da li bi nas pustili napolje i drugoj situaciji. Voz je ostao da stoji, a mi smo prešli na drugi kolosek i sačekali onaj sledeći.
Iza ovog ubijenog ostao je većim delom u tunelu novosadski. Nemam pojma šta su sa tim ljudima uradili.

Pre
IMG-cc817de6ed7ce3edcdfed71d9363d352-V.jpg

Posle
IMG-b11d899ca4f7c287291facbfd499a4f2-V.jpg

Pre
IMG-5fb90ea86813a63109b0d7ef0812a2dc-V.jpg

Posle
IMG-a48e874f878aaaa181618d396b717c3f-V.jpg

Vredni ljudi čiste rvr

Квар на контактној мрежи на прузи Београд Центар-Раковица, БГ воз извучен из тунела након четири сата

Samo mala napomena. Tunel je sve samo ne zagušljiv.
Zagušljiv, ne zagušljiv, u svakoj RVR krntiji bazdi i bez tunela. Postoje ljudi sa psihičkim problemima, klaustrofobijom i ostalim strahovima, ljudi sa obavezama za koje niko ne brine. Na 10 minuta od glavne železničke stanice ne postoji manevarka koja može da izvuče putnički voz? Osoblje koje može da pomogne putnicima da bezbedno napuste tunel?

Zagušljiv, ne zagušljiv, u svakoj RVR krntiji bazdi i bez tunela. Postoje ljudi sa psihičkim problemima, klaustrofobijom i ostalim strahovima, ljudi sa obavezama za koje niko ne brine. Na 10 minuta od glavne železničke stanice ne postoji manevarka koja može da izvuče putnički voz? Osoblje koje može da pomogne putnicima da bezbedno napuste tunel?
Sve to stoji i ne protivrečim. Samo sam se osvrnuo na pogrešnu reč koju si upotrebio.
Voz nije mogao biti izvučen zbog pokidanog voznog voda kontaktne mreže koji je pao po krovu istog.
Tek kada su stručne službe uspele da "oslobode" garnituru od pokidane kontaktne mreže,tada je mogla i dizel lokomotiva da dođe do njega i izvuče ga u Prokop.

Tačno, ali izlaskom Siemens-a kao cele korporacije, trebalo bi da je i taj ugovor izmenjen, takodje dosta delova se za Lastochku uvozilo, sada se praktično sve sklapa od ruskih, a da se ne lažemo to znači i pad kvaliteta...
Nisam Rusofob da neko ne pomisli, ali u ovoj trenutnoj geopolitičkoj situaciji realizacija ovakvog ugovora skoro pa da je nemoguća, sigurno u narednih nekoliko godina, a verovatno i u narednim decenijama, a mi nemamo toliko vremena za čekanje..
Što se tiče gasa, "poltika je k***a", ugovor je potpisan dva meseca pre invazije, tada niko nije mogao da predvidi (mada je već bilo tenzija) šta će se desiti..
Uostalom mi možemo uzeti "Desira" direktno od Siemens-a, ali naravno glavni uslov je da nadjemo nekog ko bi nam dao sredstva kao Rusi, a to je trenutno i najveći problem...

U čast uvodjenja linije ka Pančevu, blast from the past, Foto Petar Surla:
Pogledajte prilog 151715
Ladno moja fotografija iz 2002ge, ahahaahahahah :):):):):):):)

Drago mi je da si opet na internetu, jedno vreme te nigde nije bilo, mislio sam da se nešto nije ne daj bože desilo, kao što znaš Stajs i neki ostali vozoljubitelji starijeg kova su nas napustili.

Ja sam "tajni obožavalac", sećam se kao mali klinac slika iz perioda 1. Decenije ovog veka, kada se internet tek razvijao u Srbiji, meni su bile strašno interesantne slike i odličnog kvaliteta za to vreme. Svašta je tada bilo od železnice, bilo je zaista drugačije.
Nadam se da će ponekad kačiti po koju, imaš ovom forumu svašta da ponudiš. 🙂

Drago mi je da si opet na internetu, jedno vreme te nigde nije bilo, mislio sam da se nešto nije ne daj bože desilo, kao što znaš Stajs i neki ostali vozoljubitelji starijeg kova su nas napustili.

Ja sam "tajni obožavalac", sećam se kao mali klinac slika iz perioda 1. Decenije ovog veka, kada se internet tek razvijao u Srbiji, meni su bile strašno interesantne slike i odličnog kvaliteta za to vreme. Svašta je tada bilo od železnice, bilo je zaista drugačije.
Nadam se da će ponekad kačiti po koju, imaš ovom forumu svašta da ponudiš. 🙂
Pozdrav,

Znam za Stajsa, skoro sam čuo, baš mi je krivo za čoveka, baš smo se fino družili :(
Eh, prva decenija XXI veka, kao da je juče bilo...u doba kada smo pohodili pruge bilo je mnoogo drugačije - jurili su nas stalno /'gde su vam jbn dozvole za snimanje???'/, visili smo sa lokomotiva dok se snimala trasa, veralo po brdima da se snimi iz visine /nije bilo dronova/, jurilo po šit putevima sa volanom u jednoj ruci i aparatom u drugoj da se snimi ta i ta lokomotiva iz pokreta, upadalo u sitne noće sate u grančno područje da bi se snimio most na Dunavu /čuveni noćni prepad na most kod Bogojeva/...

Tu sam ja sve ove godine, prati se iz senke /deep state :)/...
pozdrav,

Petar

Poslednja izmena:
Vrh