Šta je novo?

BEOVOZ - BG:VOZ - stanje i mogućnosti

Његови потомци су климатизовани у том габариту
 
Ево, данас овако изледау. Мало је савременија маска и много боље организован простор унутра Стрелица показује на чилер на крову

1692035227262.png
 
Koliko znam RVR je ugašen kao fabrika. A sama klimatizacija je tehnologija prošlog veka, samo što u to vreme nije bila u širokoj upotrebi. I Jugo je imao za neka druga tržišta..
 
Imao je i beogradski Hotel Majestic 1936, a u Musolinijevoj Italiji i neki vozovi. A za juga nisam znao?
 
Ја мислим да није Југо никад имао. Чак ни за америчко тржиште.

Koliko znam RVR je ugašen kao fabrika.

РВР јесте, али су Руси пре него лис е распао СССР све цртеже и важан кадар пребацили у Демиховски Машиностроитељниј Завод. Дана у саставу ТМХ
Раде још како. Ево сајта https://www.dmzavod.ru/products/
 
Jugo je mogao da ima klimu koliko se ja sećam, i to valjda ove kasnije serije Koral In. Dal je beše za ove bolje varijante bilo klima ili servo volana. Zastava 101 sigurno nije mogla da ima klimu. Mada, tih primeraka, ako ih je bilo, verovatno su brojke na nivou statističke greške, mislim na klimatizovanog Juga. Sad za starije Jugiće se već ne sećam. Al ih je zasigurno bilo u malim serijama sa trostepenim automatskim menjačem.
 
Klima na Yugu je postojala kao dodatna oprema za strana tržišta. Doplaćivala se.
5be3a2d8-7c00-42b2-af93-f979e330e59d.jpeg

Za naše tržište nikada nije postojala opcija klima uređaja. Noviji modeli Yuga su kao dodatnu opremu mogli da imaju servo volan, električne podizače stakala, zadnje pojaseve, naslone za glavu na zadnjim sedištima...
 
Koliko se sećam, imao sam model Yuga osamdesetih proizveden, i on je ima klimu. Drugo, sad kad videh ovaj menjač, ne mogu da se setim da li je on ikada bio korišćen u nekom vozu, obzirom da je bilo ranije fotografija ugrađivanih menjača Fiće i volana Yuga.​
 
Volani Zastavinih vozila (Yuga, Fiće, Floride) ugrađivani su na garniture prilikom remonta. Služe kao birači pogona. Fabrički su garniture imale ugrađene Ladine volane, pa je najlakša zamena za njih upravo Zastavin asortiman.
Ovo je otprilike originalni izgled kabine (nažalost u očajnom stanju):
kabina.png
 
Umesto da se kao u normalnim zemljama nadje resenje , pa za pocetak samo pesacki prelaz , za puteve koje uprte sami ljudi i koji se namecu kao tokovi , ovde narod sto radi u Erport sitiju kojih ima prepun voz i cine ogroman procenat putnika gaca po blatistu dobrim delom godine. Valjalo bi da tu naprave neki pesacki sa vertikalnom signalizacijom, jer vecinu vremena i nema mnogo pesaka osim na pocetku i kraju randnog vremena.
 
Ево, данас овако изледау. Мало је савременија маска и много боље организован простор унутра Стрелица показује на чилер на крову

Pogledajte prilog 170115
Snebivamo se kako ruski voz u Rusiji može da se klimatizuje, a isti taka kod nas ne. Zaboravljamo da su njihove garniture dosta šire, pa je i prostor za opremu lakše organizovati.
 
Ovaj voz koji Prle pokazuje je nešto novije generacije, RVR u startu nije projektovan sa ventilacionim tunelima i prostorom za izmenjivače. Modifikacija ove garniture koja broji do penzije bi bila skuplja nego njegova vrednost, ako uopšte ima prostora da se uglave "čileri i kompresori"
 
Занимљиви коментари, многи су се упецали на монтирани глас који на руском најављује следећу станицу, а највише коментара поставља питање зашто се не боримо против графита?
Ево један суров коментар:
Screenshot_20230816_175447_YouTube.jpg
Screenshot_20230816_175439_YouTube.jpg
 
Meni to nije surov komentar, nego neinformisan i krajnje bezobrazan. Ne znam, ja iz ličnog iskustva i sada iz priča sa društvom u Beogradu, koji imaju svakodnevni kontakt sa Rusima, imam jak animozitet prema njima i izgubio sam bilo kakvo poštovanje prema njima. Em što su pobegli (kao da ne kažem šta), em se ponašaju bahato i nezahvalno. Razumem i ja da imamo nedostataka i sve i svašta nam fali, ali takav bezobziran odnos prema mestu i ljudima koji su jedni od retkih koji ih prihvataju. Ali dobro, bar se sada vidi kakvi su to egoisti i buržuji.
 
Пази, сурова истина је да нисмо у стању све ове деценије економског прогреса да уредимо градску железницу, ни инфраструктуру ну возна средства. И то ствара слику сиромаштва.
 
Занимљиви коментари, многи су се упецали на монтирани глас који на руском најављује следећу станицу, а највише коментара поставља питање зашто се не боримо против графита?
Ево један суров коментар:
Pogledajte prilog 170376Pogledajte prilog 170375
Ruski krugodvojkški pojas otkriva svet s druge strane Koljcevaje, 2023. godina, kolorizovano.
 
На страну то братство пропагирано од попова а аминовано од навијача, градска железница Београда све скупа одаје утисак сиромаштва.
 
Vrh