Šta je novo?

Beogradski Sajam

Što se tiče EXPOa, pogledajte malo o EXPOu u Saragosi, Zaha Hadid, paviljoni, hoteli, kongresni centri, žičara.... Danas u aktivnoj upotrebi samo hotel i centar, ostalo na aparatima i polunapušteno, paviljoni prazni, žičara uklonjena... I sve to u gradu između Madrida i Barselone, na obodu centra grada. Danas, 15 godina kasnije grad i dalje duguje oko 250 miliona evra i nemaju para za bilo kakve projekte u gradu. Čisto ako ste mislili da će posle EXPOa da se nešto radi, neće, spucaće pare, pokupiti se nakon par godina, a nama ostaviti praznu kasu i dugove.

Što se tiče BNV2, ko nije skontao, BNV se širi na sajam, pa na NISova skladišta koja su kupili, pa će onda na Hipodrom, a onda duž Bulevara Patrijarha Pavla (ako ste se pitali što im se ne žuri...).
Ipak nije Beograd Saragosa, da ne preterujemo. Ne tako davno, i bečki sajam je bio patuljast prema beogradskom.

Upravo bi, poput Beča, to trebalo dati nekoj svetskoj sajamsko-izložbenoj grupaciji da razvija, mada sada, sa SC i hotelima, i Delta izgleda kao zanimljiv operator (i baš je bilo dobro da ostane gde je, jer su taman kupili Radisson, ali to je sad završeno).

А могли су ЕХПО у чувени блок 18, таман лекс специјалист да рашчисте онај купус, а сајам да остане где јесте.

А могли су ЕХПО у чувени блок 18, таман лекс специјалист да рашчисте онај купус, а сајам да остане где јесте.
Ili na brodogradilište, i da povežu to sa sajmom jednim pešačkom mostom, i da preurede stari železnički most u pešački.

То и даље може да се оствари, чак није нужмо само бродоградилиште, могу да иселе оне грађевинске оперативе и шљункаре што су уз Саву од жељезничког моста до бродоградилишта, па и речну базу жандара која заузима пола полуострва насупрот бродоградилишта да пребаце у базу речне флотиле на Ушћу те би имали простор за ЕХПО до моста на Ади.

Људи, ЕКСПО = сајам; како замишљате "да остане Сајам", а да се "Експо гради ту поред"?

Ne, već zamišljam da bude jedan veliki sajamski kompleks, koji bi se te 2027. koristio i za potrebe te velike izložbe.

Ja ne bih zamišljao tako veliko, s obzirom da se Beograd slabo kotira među intergalaktičkim metropolama, pa je i postojeći sajamski kompleks delom otišao za buvlju pijacu.

Buvljak tj bazar je samo 1 hala mala ako i to nije smanjeno davno prošlo vreme toga

Људи, ЕКСПО = сајам; како замишљате "да остане Сајам", а да се "Експо гради ту поред"?
Моја замисао је да се прошири за те сценске и спортске објекте, пошто је тема изложбе игра и спорт, па после да се дају на коришћење КУДовима, позориштима, спортским клубовима...

Београд успева да напуни до пола садашњи сајам и то пар дана годишње (књиге, аутомобили, туризам..). И које је онда оправдање правити већи простор на мање приступачној локацији?

Није нужно да то све буду класични сајамски објекти, и онако је тематика ЕХПО 2027 игра и спорт, те је централни објекат новог комплекса фудбалско игралиште. Ево нпр. прави се онај одбојкашки центар на НБГ, то је могао да буде објекат за ЕХПО на простору БнВ, гради се исто и боксерски центар негде забачено на НБГ, могло је и то исто да буде негде до постојећег сајма, па нова сала за ансамбл Коло, на неко ново дечије позориште...
Проблем Сајма је као и проблем Арене што не знају како да им објекти буду искоришћени.

2007. godina.
DSC_0205.jpg
DSC_0207.jpg

K'o da je juče snimano, oblačimo se možda za nijansu gore nego tad, u najboljem slučaju isto...

Recimo da si stavio 1991. i 2007. razlika bi morala da se vidi. Ili 1975. i 1991. Ili 1959. i 1975.

Međutim 2007. i 2023. ista odeća, frizure, stagniramo.

Jedino što se kod frizura promenilo je da za muškarce sad ima neki "fade" što znači 200 dinara više da platiš. A zapravo gledam nekog klinca koji je uradio "fade" i ne vidim šta je promena. Prošto, ošišala ga je, samo je više platio. Eto to je promena u odnosu na 2007. Odeća ista.

Pa nije baš da se oblačenje nije promenilo, evo takođe 2007. godina i otvaranje tržnog centra Delta City. Leti je razlika još vidljivija u odnosu na period od pre 15 godina.

EDIT: Sad gledam otvaranje je bilo 1. Novembra 2007. pre tačno 16 godina.

071101-DC67-26.jpg

Београд успева да напуни до пола садашњи сајам и то пар дана годишње (књиге, аутомобили, туризам..). И које је онда оправдање правити већи простор на мање приступачној локацији?
Bolje neka i prošire ovaj sajam nego da ga izmeštaju u surčinske njive...

Buvljak tj bazar je samo 1 hala mala ako i to nije smanjeno davno prošlo vreme toga
Nije baš bila mala hala ali jeste izmeštena. Bila je kovid bolnica i u toj hali. Posle je došla neka hepi ili kako već hot, trend, hajp tv tako nešto. Ostale hale su delimično popunjene poslovnim prostorom koji se zatvaraju kad su sajmovi i opet ima mesta. Dakle neiskorišćenost i postojećeg sajma, a kamoli većeg.

EXPOu ne treba ne znam ni ja kakav prostor, ovo je mali EXPO, sve što je potrebno može da se napravi u okviru sajma, eventualno preko reke između Gazele i Novog železničkog mosta.

ALI poenta sklanjanja sajma jeste proširenje BNV i guranje još kvadrata na obalu, na zemljište koje su dobili, kao i ceo savski amfiteatar, praktično na poklon. Poenta EXPOa u Surčinu je infrastrukturno opremanje i podizanje vrednosti vukoje*******ine gde neko već ima zemlju spremnu za stanove, a sve o našem trošku.

Dakle, ne vredi da racionalizujemo ove dve odluke iz naše perspektive koristi za građane i ekonomske opravdanosti (što opet dođe korist za građane jer mi sve te milione plaćamo). Jedino što možemo da pokušamo jeste da spasimo liniju od ulaza do Hale 4. Sve ostalo je već svršena stvar.

P.S. Za one koji se nadaju da će se možda nešto promeniti u decembru, setite se da je sadašnja opozicija (izuzev Kreni-promeni) pregazila odluku zavoda za zaštitu spomenika jer su još oni hteli da se ovajde.

P.S. Za one koji se nadaju da će se možda nešto promeniti u decembru, setite se da je sadašnja opozicija (izuzev Kreni-promeni) pregazila odluku zavoda za zaštitu spomenika jer su još oni hteli da se ovajde.
Nisam znao da su Ćuta, ZLF i Mika Aleksić i tada bili na vlasti.

Nisam znao da su Ćuta, ZLF i Mika Aleksić i tada bili na vlasti.
Izvini, nisam ZLF ni računao kao realnu opoziciju, jednostavno nemaju dovoljno prisustva, niti definisanu državnu politiku. Nije da ne poštujem to što rade, samo mislim da nemaju osećaj za prosečne ljude, samim tim ni način da privuku veliki broj glasova. Ali i da ih uračunamo i da kažemo da će biti u vlasti, moraće u koaliciju sa nekim ko je sedeo u vladi koja je omogućila rušenje sajma.

Pa nije baš da se oblačenje nije promenilo, evo takođe 2007. godina i otvaranje tržnog centra Delta City. Leti je razlika još vidljivija u odnosu na period od pre 15 godina.

EDIT: Sad gledam otvaranje je bilo 1. Novembra 2007. pre tačno 16 godina.

071101-DC67-26.jpg
Postoji jedna pozitivna promena u oblacenju. Secam se da su ranih 2000ih ljudi predominantno nosili crno i sivo. To se posebno odnosi na muskarce.

Izvini, nisam ZLF ni računao kao realnu opoziciju, jednostavno nemaju dovoljno prisustva, niti definisanu državnu politiku. Nije da ne poštujem to što rade, samo mislim da nemaju osećaj za prosečne ljude, samim tim ni način da privuku veliki broj glasova. Ali i da ih uračunamo i da kažemo da će biti u vlasti, moraće u koaliciju sa nekim ko je sedeo u vladi koja je omogućila rušenje sajma.
Da li si čuo za koaliciju "Srbija protiv nasilja" i da li znaš ko je tu sve?

Ako sruše Sajam nek prave sledeći na Ravnoj gori, ili u manastiru Tumane.
Šta fali manastitu Tumane? Da li si bio nekad tamo? Ja jesam i mogu ti reći da je veoma prijatno boraviti na takvom mestu.
10 000 ljudi sprecava rusenje.
Ma ni ja ne bi rušio halu 1, 2, i 3 (tj. ove 3 lepe hale), ali bi ostalo pretvorio u nekakav poslovno-hotelski prostor, sa nekoliko staklenih solitera sa 40-50+ spratova, da to bude svojevrstan opozit BNV odnosno jedna poslovno-hotelska zona.

Jedino što se kod frizura promenilo je da za muškarce sad ima neki "fade" što znači 200 dinara više da platiš.
Fade je keva, ja tu frizuru nosim. Takođe fejdujem i bradu kada je pustim malo duže. Dobra je to trend i za nas malo matorije (35 godina)
Postoji jedna pozitivna promena u oblacenju. Secam se da su ranih 2000ih ljudi predominantno nosili crno i sivo. To se posebno odnosi na muskarce.
Pa dobro, ali svako vreme nosi svoje breme. Nađi sninke sa zapada iz tog perioda, manje više bilo je slično i sad kad gledaš sve to izgleda jako zastarelo za današnje standarde.

Fade je keva, ja tu frizuru nosim. Takođe fejdujem i bradu kada je pustim malo duže. Dobra je to trend i za nas malo matorije (35 godina)

Evo ako ti možes da proguglaš bolje... dodaj sam slike... ovako sam se ja šišao dok sam imao kosu gore, sad kad se proredilo gore, izvlačim mašinicom do kraja sa strane i nazad... Ne znam, to valjda treba da ide u redovnu cenu najobičnijeg muškog šišanja. A ne kao - E ako hoćeš fade, to ti je 200rsd gore... Ne vidim šta je toliko komplikovano, a da je lepo i te kako može biti... Nemam ništa proriv trenda...

1699574791759.png

EXPOu ne treba ne znam ni ja kakav prostor, ovo je mali EXPO, sve što je potrebno može da se napravi u okviru sajma, eventualno preko reke između Gazele i Novog železničkog mosta.

ALI poenta sklanjanja sajma jeste proširenje BNV i guranje još kvadrata na obalu, na zemljište koje su dobili, kao i ceo savski amfiteatar, praktično na poklon. Poenta EXPOa u Surčinu je infrastrukturno opremanje i podizanje vrednosti vukoje*******ine gde neko već ima zemlju spremnu za stanove, a sve o našem trošku.

Dakle, ne vredi da racionalizujemo ove dve odluke iz naše perspektive koristi za građane i ekonomske opravdanosti (što opet dođe korist za građane jer mi sve te milione plaćamo). Jedino što možemo da pokušamo jeste da spasimo liniju od ulaza do Hale 4. Sve ostalo je već svršena stvar.

Uzmi u obzir da je ta zemlja kod Surčina u vlasnišvu PKB-a koji su pre par godina privatizovali "Arapi". Tako da će i od eksproprijacije biti ogroman profit, jer su dobili poljoprivredno zemljište ispod tržišne cene a država će da izvrši eksproprijaciju tog zemljišta kao građevinsko zemljište po maksimalnoj mogućoj ceni.

Vrh