Šta je novo?

Beogradski Sajam

U pitanju je urbanistički projekat, što znači da ne postoji ni rani javni, ni javni uvid. Samo pošalješ primedbe na isti, pa odgovor dobiješ ako smatraju da je tako nešto potrebno.​
 
Ali gde je urbanisticki projekat?
Ako si pogledao dokument tu ima samo postojece stanje i hala 1 koja doboja svoju parcelu.
Nema projekta.
 
Nisam uspeo da pogledam, zato što PDF dokument svaki put zablokira u nekom trenutku, i onda moram da ga ponovo pokrećem.
 
I meni blokira na ryzen9 5950X nije do kompjutera već do fajla, teško otvara.
Medjutim uspeo sam da vidim sve strane i projekta nema.
I to me čudi.
 
Da, sjajna ideja da se ne odvoji graficka dokumentacija u poseban fajl... Moze da se pogleda uz dosta strpljenja.

Ovo nije urbanisticki projekat celog sajma vec samo urbanisticki projekat kojim se odvaja parcela za halu 1 - koju verovatno planiraju da sacuvaju.

Ostatak se, pretpostavljam, obradjuje nekim drugim projektom koji je MIA.

Da li se zna da li postiji jos neki projekat negde na uvidu posto ovo ocigledno nije to sto nas zanima! Da li je mozda ostatak plana izlozen u sekreterijatu?

TL;DR: Nothing to see here...
sajam.PNG
 
 

Potpišite peticiju za očuvanje arhitektonskog nasledja sajma.
 
Primećujem na dosta mesta diskusije u vezi ovogodišnjeg sajma knjiga, pa evo čisto mojih utisaka.

Prvo, sporovodi se jedna krajnje agresivna i sramotna kampanja o EXPO-u baš na ovom mestu koje će da strada od tog istog festivala.
20231028_202955.jpg

20231028_154926.jpg


Što se tiče izdavača, ove godine su postali prave secikese, knjige se prodaju za po 1000 din, što je zaista previše, razumem da veće cene zakupnine prostora pogađaju mnoge izdavače, ali da to rade Laguna, Vulkan, Delfi je neverovatno.
Moja porodica ima zaista višedecenijsku posetu Sajmu Knjiga, ali ove godine smo bogami doživljavali blage šokove.

Totalno smo zaobišli Halu 1 i celih 3 ipo sata proveli u Hali 4.
Kod Lagune je bila akcija sa oštećenim knjigama gde sam lovio dobre naslove za 99/199 din, kod Vulkana sam oštećenu enciklopediju Antičkog doba pazario za 300 din, obično koštaju oko 5,000 dinara.
Redovne cene su bile iznad mog novčanika, preskupo i precenjeno.
A i te knjige sa oštećenjina nisu bile toliko strašne, požuteli listovi, neka ogrebotina, smešno zaista.


Ostatak vremena sam proveo na spratu, izuzetni štandovi sa pristojnim ponudama i naslovima, neki su delili knjige za po 100 dinara, neki su imali fiksne cene, sa nekima sam se cenkao, neki su mi davali popuste, jer sam student, pravi Sajamski duh.
Pokupio sam izuzetne naslove za neku smešnu cifru (sveukupno 30 naslova za oko 4,800 dinara).
Ulov dana mi je bio Atlas FNRJ iz 1952 godine za 200 dinara, bilo je tu još solidnih izdanja tipa "Nacionalni odnosi u Jugoslaviji između 2 rata" za 700 dinara.
Ostaje mi žal za enciklopedijama iz 3 dela "2. Svetski rat" od Narodne knjige, mislim da je to bio jedan od najjačih kompleta na sajmu za smešnu cenu od 2,500 dinara sva 3 komada.
Ali dobro, zadovoljan sam na kraju, dosta toga sam našao što će mi pomoći u studijama i proučavanju nauke.

Činjenica da je sajam pomalo izumro, ali ipak ima ljudi, nažalost veliki izdavači totalno uništavaju sam koncept sajma sa uvaljivačkim cenama, ali šta je tu je, ko zna zna gde da traži ono što mu treba.

Još par fotografija čisto da ovekovečimo ovo mesto i događaj.
20231028_171949.jpg

20231028_172131.jpg

20231028_172433.jpg

20231028_172938.jpg

20231028_173238.jpg

20231028_174333.jpg


Ovde se u stvari odigrava pravi sajam.
Drago mi je da vidim da je zainteresovanost za ove prodavce narasla, sećam se pre 5-6 godina da je nekada bilo dosta praznije, valjda su i ljudi sami uvideli da ih ovi glavni udaraju po džepu previše.
20231028_185450.jpg

20231028_195819.jpg
 
odavno je Sajam knjiga neviđena sramota, bolje da nemamo nikakav nego ovaj čija je glavna maskota šešelj, a hala 4 zaudara na tamnjan. Vidim i štandovi terorističkih zemalja koje vrše agresiju ili potpomažu ratove na suverene demokratske zemlje su opet tu.

Ako sruše Sajam nek prave sledeći na Ravnoj gori, ili u manastiru Tumane.
 
20231030_122405.jpg


Bio danas na uvidu.
Nije bilo nista specijalno da se vidi sto nismo znali posto je to samo preparcelizacija hale 1.

Razgovarali smo o sačuvanju hale 2 i 3 koje je i dalje moguće.
U ovom trenutku nije jos ništa definisano oko samog projekta područja sajma pa samim tim nisam ni mogao da dam neke primedbe/ sugestije.

Poneo sam i svoj projekat koji sam tamo prikazao i koji je naišao na pozitivne reakcije sa njihove strane.
Poručili mi da predam svoj projekat gradskom urbanisti uz tabelu sa površinama.

Pomenuo sam i reaktivaciju zeleznickog koridora sa stanicom sajam, kazu da je dobra ideja ali malo teže izvodljiva.
Rekli mi da nadjem namenu za hale 2 i 3 kako bi bile ekonomski isplative da se očuvaju.
 
Poslednja izmena:
Mogu da naprave sportski centar, Beogradu fale bazeni. Takođe, mogu neku fensi pijacu da usele... Ima dosta mogućnosti, samo uopšte traženje ekonomskog aspekta kad je struka rekla da treba da se čuva kao spomenik kulture je skandalozno.
 
Rekli mi da nadjem namenu za hale 2 i 3 kako bi bile ekonomski isplative da se očuvaju.
Е ово је за моментално формирање бесне руље која решава проблем једнаким насиљем какво је ово које власт и њихови полтрони спроводе над нама и разумом генерално!

Невероватно одвратан спин! Ми да нађемо намену/разлог да они не сруше наш, јавни објекат!

Неће моћи багро! Ви нама као вршиоци јавне функције, дакле сервис грађана, нама да положите рачун и дате разлог за рушење јавног, мултифункционалног објекта који ми финансирамо и који смо ми изградили и да покажете где је ту јавни интерес!
 
Е ово је за моментално формирање бесне руље која решава проблем једнаким насиљем какво је ово које власт и њихови полтрони спроводе над нама и разумом генерално!

Невероватно одвратан спин! Ми да нађемо намену/разлог да они не сруше наш, јавни објекат!

Неће моћи багро! Ви нама као вршиоци јавне функције, дакле сервис грађана, нама да положите рачун и дате разлог за рушење јавног, мултифункционалног објекта који ми финансирамо и који смо ми изградили и да покажете где је ту јавни интерес!

Polako,

Prvo kad sam bio tamo maltene uopste nismo pogledali onaj dokument koji je bio na uvid jer nije bilo nista relevantno jer to nije urbanisticki projekat.

Drugo, pricao sa zenom koja je radila taj plan i koja je potpuno neutralna, ne sprovodi nikakvu SNS agendu niti siri neku propagandu i kad sam joj pokazao projekat koji su irci radili i pitao je da li ste radili po ovom resenju, zena me pogledala u fazonu, sta je ovo i rekla mi da nije videla to ranije i da je samo uradila preparcelizaciju hale 1 sto i jeste bio predmet ovog uvida za koji sama kaze da je cudan. Tj potvrdjuje da nista jos nije reseno na niivou grada

Druga stvar tamo sa ljudima smo uglavnom pricali o mom projektu tj dali su mi savete sta misle da bi bilo dobro da se uradi kako bi mi pomogli u mojoj nameri da se ocuvaju izvorne hale jer oni takodje misle da treba ocuvati hale 2 i 3 i na koji nacin to da predstavim i kome da se obratim. Takodje smo pricali o urbanizmu BnV i o visokim objektima i njihov stav je od prilike slican ovom koji vlada kod nas na forumu.

Svi su se oni slozili da ono sto sam uradio je daleko prikladnije nego ono sto je Vucic prikazao pre par meseci i bas su me ohrabrili da guram dalje svoj projekat jer veruju da je njegova izvedba potpuno moguca i realna.

Na kraju moram priznati da su bili jako prijatni i entuzijasti jer su mi rekli da je napokon neko dosao sa nekim predlogom a ne novinari koji ih smaraju, imali smo razgovor kao na nekom Beobuild okupljanju tipa sta bi moglo da se uradi kako bi se taj prostor uredio i unapredio.
Ja sam iskreno bio prijatno iznenadjen.
 
Poslednja izmena:
Lepo se kaže da nam je kukanje nacionalni sport, a da se radi nešto po tom pitanju niko neće. Tako za sve, uvek je "to završena stvar", "ne vredi cimati se"...
 
Бурно реагујем јер тај чиновник и поред очгледно добре намере није ни свесна онога што је изговорила! Рекла ти је у принципу да урадиш њен посао. А њен посао је да брани јавни интерес на пољу грађене средине.

Ми смо толико навикли на ово болесно стање да живимо у миру са чињеницом да те јавни службеник није грубо прекинуо и истерао на прву сугестију, да је то нешто чиме треба да се одушевимо.
 
Vrh