Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Mislim da je trenutno nemoguće da urade kvalitetno kao što su to uradili kada su pravili šetalište koje i sad postoji!
I glupo je što se sada sve svodi na novac, koliko je ko licitirao za neku lokaciju.
Neka mesta su bila cool i legendarna, a sada ih više neće biti!
Pitanje je hoće li tu biti sada više restorana, kafića ili diskoteka.
Lako sve može otići u skroz pogrešnom pravcu
 
Kad se kaže da je nemoguće da se danas nešto uradi kvalitetno kao ranije, pitanje je na šta se misli. Da vlasti to zaista ne mogu ili neće? Mislim da je jasno da je to moguće i danas, i to još bolje nego ranije, pa je očigledno u pitanju ovo drugo. Tako da je ključno da se razume zašto je tako, jer se drugačije problem ne može rešiti. Odgovor je vrlo jednostavan i leži u tome gde su razne Beogradske i Republičke vlasti videle osnovni izvor svojih prihoda.

Ranije su svoje izdržavanje videle u uzimanju dela prihoda PRIVREDE, tj u porezu, a danas vide u prodaji ili iznajmljivanju gradskog ZEMLJIŠTA. Dakle klasična dilema tinejdžera pred punoletstvo: trošti samo zarađeno ili prodati dedovinu i zatim sa parama otići u inostranstvo? Tokom socijalističkog perioda Beograda postojala je stabilna vlast sa dugoročnom vizijom razvoja. Njima je bilo jasno da se stvarni uspeh može postići samo ako se postepeno razvija jaka privreda, pa se onda od nje uzimaju pare. Nasuprot tome sadašnje vlasti smatraju da je pitanje koliko će dugo biti na vlasti veoma nezvesno, pa im neki potencijalni dobitak daleko u budućnosti ništa ne znači. I ne samo to. Shvatili su da se umesto većeg uzimanja od još nejake privrede daleko više isplati što pre prodati sve najvrednije delove Beograda, i to počevši od najskupljih pa onda naniže po listi vrednosti. Zato su prvo krenuli sa rečnim obalama, počevši od potencijalno najveće cene kvadrata, tj od desne Savske obale, od gradnje na samom ušću ispod Tvrđeve i "Beograda na vodi". Dakle odmah unovčiti ono što VEĆ ima znatnu tržišnu vrednost, tj svo najbolje gradsko zemljište koje je generacijama čuvano za posebno važne namene, a ne čekati neke bitno zdravije prihode koji bi eventualno tek trebali da se pojave u budućnosti. Tako se pare dobijaju odmah, u velikim iznosima, i ne zavise od sposobnosti i veštine vlasti da prvo podignu privredu koja će imati znatne prihode, od kojih se onda i oni mogu izdržavati. Problem je što se ti posebno vredni gradski prostori koji su generacijama čuvani za posebne namene jednostavno NE MOGU kvalitetno razviti ako se to radi brzo, bez puno para, sa apsolutno vrhunskim ekspertima, i tek onda kad stvarne i DUGOROČNE potrebe postanu sasvim jasne. Zato i jesu bili ostavljni po strani dok se ne steknu svi uslovi da se odrade onako kako zaslužuju.

I to je čitav problem. Umesto da se pažljivo radi na pravom, dugoročno održivom razvoju Beograda (rentijerstvo, izdavanje prostora, ne stvara novu vrednost), i neophodne pare uzimaju od stvarne zarade gradske privrede, vlasti bukvalno prodaju sve najvrednije delove Beograda pod izgovorom tobožnjeg "razvoja" koje apsolutno nije primereno stvarnim potencijalima i ranije predviđenoj nameni zemljišta koje se prodaje, a još manje budućim razvojim potrebama Grada. Graditi čitave košnice visokih STAMBENIH solitera na svim obalama reka, i to još na bednih dvadesetak metara od vode, je potpuno suludo. To nema veze sa urbanizmom. To je raubovanje prostora, čak i kad bi se gledalo samo po njegovoj nameni, tj kad bi i ostavili po strani prethodnu priču o zdravim i nezdravim izvorima para za gradsku kasu.

Dakle postoji ne samo snažna tendencija, nego i sasvim jasan i svestan plan gradskih vlasti da se građanima uzme što veći deo prostora koji je ranije bio uređen kao javni, ili je tome ranije bio namenjen. Oni svoje prihode za sada vide isključivo u prodaji ovakvog najvrednijeg gradskog zemljišta koje je do sada bilo rezervisano za posebno važne javne namene i dugoročne razvojene potrebe Grada.

Zbog toga je uobičajena priča o "nesposobnosti" gradskih vlasti ne samo neproduktivna nego i misli usmerava u pogrešnom pravcu. Kakvi god da su, oni bi mogli bolje kad bi hteli. Problem je međutim na sasvim drugom mestu, a ne ko šta može ili ne može. U politici, u namerama, ne u sposobnostima. Oni svoje prihode vide u što bržoj prodaji što većeg dela najvrednijeg zemljišta grada, pa ZATO podstiču baš onu njegovu namenu koja investitorima omogućuje najveću moguću zaradu od svakog kupljenog kvadratnog metra, pošto je samo onda prodaja odmah osigurana, a novac koji od njih uzmu najveći. Tako se nasilno stvara trenutno raspoloživ prihod, koji nije zarađen, kao i politički i propagandno važan PRIVID uspešnog gazdovanja, a sve na uštrb dugoročnih interesa Grada, a pogotovo onih koji u njemu žive. Ako ljudi to masovno ne budu razumeli i zatim se suprotstavili ovakvom prividnom "razvoju", koji uopšte NIJE razvoj, ubrzo će ostati bez javnih površina, a grad će se pretvoriti u nešto u čemu će retko ko želeti da živi ako ima ikakvog izbora.
 
Poslednja izmena:
Plan uređenja Savskog keja

Po recima gradskog urbaniste na nedavnoj tribini, radice se navodno REKONSTRUKCIJA keja, bez novih objekata i sl. A onda, kroz razgovor naziremo (a sad vidimo i na ovoj nacrtu) da se planiraju decija igralista i sportski tereni (a ne zelim ni da znam hoce li "mirno mesto za odmor" morati da ima betoniranu podlogu i koje gabarite ce imati), zbog kojih gajim bojazan da ce stradati drvece, i to U PLAVNOJ ZONI, za koje sami priznaju da ce ih prva poplava unistiti, ali ce ih navodno neko svake godine popravljati (a sve cemo to placati mi, verovatno po desetostrukoj ceni kao i sve sto se finansira iz budzeta). Pominjana je i NOVA, SIGURNA ograda, sto se kosi sa pojmom rekonstrukcije. Koliko je meni poznato (za ovih skoro pola veka u blokovima), ni jedno dete nije zavrsilo u Savi sa naseg keja i klupe koje su ograda trenutno su deo arhitektonsko-ambijantalne celine koju su odobrili malo veci strucnjaci svojevremeno. Takva ista ograda se proteze i duz keja kod Usca, i da - treba im odrzavanje i rekonstrukcija, ali nazirem da ce se neko dosetiti da plati metalnu ogradu, koja ce opet posle svake poplave traziti nova sredstva za reparaciju...

Ukratko, ovaj nacrt se toliko siroko moze tumaciti, da moze da posluzi kao sargarepa "vidite da smo postovali zelje preko 5.000 potpisnika peticije da se kej sustinski ne menja, vec samo renovira" ali i ostavlja dosta prostora za nove intervencije u prostoru nedefinasane u ovoj fazi (a plasim se i do usvajanja konacnog projekta) koje ce nas kej izmeniti u negativnom smislu. Sportskih terena i decijih igralista ima u blokovima sasvim dovoljno (neki su apsolutno zapusteni) i novac treba uloziti u njihovo sredjivanje i redovno odrzavanje a ne utucavati u nove i sanaciju novih od poplave. Zelene (PLAVNE!) povrsine ostaviti da budu zelene povrsine, dosta je vise betona i kocki i ploca i kojecega. Upitan je i nacin rekonstrukcije postojecih "cvrstih zastora" ali ostaje nam da se nadamo da ce bar taj deo ispostovati, jer originalni planovi postoje i samo ih treba precrtati i ispostovati. Jedina promena koja treba da postoji je postojanje rampi koje spajaju staze na razlicitim nivoima koje bi olaksale kretanje invalidai decijih kolica...​

savski kej 1.jpg


savski kej 2.jpg


savski kej 3.jpg


savski kej 4.jpg


izvor: FB Blok 45 info
 
Danas sam pored Sajma dosao do starog zeleznickog mosta. Pored rusevina skretnicarske kucice spustio sam se skoro unistenim betonskim stepenicama na gomilu djubreta i dosao do reke. Zatim sam producio sve do Ade.
Nivo raspadnutosti, podjubrenosti nemara na ovom potezu je skoro velicanstven.
Zao mi je sto nisam slikao. Zaista je fascinantno.
Podseca na scene iz "Satller-a".
Ima citavih nanosa plasticnog otpada koji pluta.
Frapantno je koliko je i u doba najvece krize devedesetih ovaj potez bio uredjeniji, ljudskiji, topliji.

DS i radikali su otelo obalu. Ovo je odvratno odvratno odvratno.
Ako neko treba za pola sata da vidi sustinu danasnjeg Beograda i Srbije, onda je to to.
Uz sjaj odvratnig, falusoidnih zgrada iz Bna Vodi, iz daljine.

Preporucujem svakome da predje rutu peske u smiraj dana. Neka ponese fotaparat visoke rezolucije jer ima mnogu ruznih i unikatnih detalja.
Narocito oko starog z. mosta.
 
Zvuci kao da ima mnogo pacova i narkomana koji se plase ruznih zgrada.
 
Preporucujem vam da prodete ovu stazu.
Pocnete kod Sajma, pored bivseg "Home centra", onda pored skladista gradjevinskog materijala, preko nasipa, do mosta.
Dalje vas put vodi sam, u jedan svet apsolutne propasti i zapustenosti.
 
Али буквално у чему је поента на приобаље гурати садржаје који могу да буду било где другде? Не разумем ту опсесију гурањем спортских терена поред реке као да ће неко ко игра тенис или фудбал да гледа у воду и ужива у погледу током игре. Дечија игралишта већ постоје са друге стране насипа, у самим блоковима, буквално на 50 метара од зелених површина која су тренутно (недовољно) пошумљене. На територији оног неизграђеног аква парка у 44. блоку има довољно простора да се изгради највећи комплекс спортских терена у Београду а дословно је тик до речног насипа, на сто метара од реке али са друге стране насипа. Цела суштина речног кеја је да се ужива у реци, чак су и сви власници сплавова то схватили па окренули терасе ка води.

Притом је Солецар потпуно у праву, то је плавна зона и бетонирање је не само бесмислено већ активно штетно. Не могу Шапић и компанија да напрасно одлуче да мењају концепт приобаља који је интегрисан у читаву општину и испланиран тако да обезбеди заштиту од поплава, зато што је њима тако дунуло. Нека лепо узму ако желе да продужавају кеј после блока 70а и одушеве нас својим брилијантним концептом који је бољи за грађане а једнако безбедан од поплава као и овај, немам ништа против.
 
Nije obuhvaćeno.
Relja, čitao sam odluke i planove u Službenom listu, i ako sam dobro razumeo, to se odnosi na kompletnu levu i desnu obalu Save i Dunava, konkretno za Savu, počev od Ostružničkog mosta. Da li si negde našao da jasno piše da se ovo sve odnosi samo na Savski kej u blokovima?
Moje razumevanje je da je ovo samo prva faza, pa će onda da krenu na deo obale kod Ušča, pa Dunav kod Juge, .... Logika nalaže da će posle da krenu na Međicu i Adu Ciganliju pa uzvodno prema Ostružnici,
 
Relja, čitao sam odluke i planove u Službenom listu, i ako sam dobro razumeo, to se odnosi na kompletnu levu i desnu obalu Save i Dunava, konkretno za Savu, počev od Ostružničkog mosta. Da li si negde našao da jasno piše da se ovo sve odnosi samo na Savski kej u blokovima?
Moje razumevanje je da je ovo samo prva faza, pa će onda da krenu na deo obale kod Ušča, pa Dunav kod Juge, .... Logika nalaže da će posle da krenu na Međicu i Adu Ciganliju pa uzvodno prema Ostružnici,
Pitanje je bilo

Да ли ће се уређивати и Ада Међица или то сада није обухваћено овим планом?

i ja u objavljenom planu nisam video išta više od dela obale od 70A do šljunkare.
 
Pitanje je bilo



i ja u objavljenom planu nisam video išta više od dela obale od 70A do šljunkare.
Zdravo Relja, hvala na odgovoru. Ono što sam ja uspeo da pronađem u SL 84/2022 je da su definisane zone, konkretno tu oko međice su SL21, SL22, SD21, SD22 i SD23. Međica se nalazi od oznake 6+300 do 7+400.

ZoneMedjica.jpg


Da li možda imaš neki link obajvljenog plana gde su oni lepi grafički prikazi (slika ispod)? Ja nisam uspeo da nađem.

Hvaaalaaa

reljaPlan.jpg
 
Hvala puno! Kada je u pitanju ova tura, to je to. Za dalje, baš nemam pojma šta može da se desi.
 

VIDEO: Protest kod Šapićeve vile, maskirani mladići čupali kablove ozvučenja
VESTI Autor:nova.rs16. mar 2023

Protest vlasnika splavova ispred vile gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića završen je nakon manjeg incidenta. Mladići sa maskama su sa jednog od vozila iščupali kablove ozvučenja i na taj način sabotirali govornike na skupu.

U trenutku dok se okupljenima obraćala advokatica Vesna Josić, jedan od mladića je uzviknuo „raziđite se“, da bi nakon nekoliko minuta iščupao kablove ozvučenja.

Kako prenosi Nova.rs, policija na to nije reagovala. Vlasnici su se razišli, a novo okupljanje je najavljeno za sutra ispred Skupštine Beograda.

Reporterka N1 javila je ranije da se, pored vlasnika splavova, okupilo i nekoliko desetina građana, koji su se, kažu, spotnano okupili, ali nisu želeli da razgovaraju. Prema nezvaničnim informacijama, moguće je da su to ljudi koji su sukobljena strana sa vlasnicima splavova.

Podsetimo, oko stotinak vlasnika splavova na Savskom keju, koji nisu prošli licitaciju za zakup mesta, okupilo se ispred vile gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića. Oni su prethodno u protestnu šetnju krenuli od TC Ušće. Najavili su da je ovo tek početak, te da će se i sutra sastati ispred Skupštine grada „u mnogo većem broju“.

Podsetimo, splavovi koji nisu prošli licitaciju za zakup mesta na Savskom keju, moraju da budu uklonjeni, odlučila je gradska vlast. Vlasnici, koji su se zbog čitavog procesa pobunili i tvrde da je nezakonit, žive u neizvesnosti – kada će im biti isključeni voda i struja i na vrata zakucati firma koja bude zadužena za iseljavanje.

Nakon nedavne licitacije, 27 vlasnika je potpisalo ugovore o zakupu, a, prema najavama, biće uklonjeno oko 60 splavova.
 
Ali ljudi, prisustvo nepoznatih likova u kapuljačama je nešto najgore što se dešava ovoj zemlji koliko ja pamtim.

Da li ste svesni šta to znači? Bukvalno su dali klincima sa tribine moć da rade kao da su tajna služba.

Uvek je toga bilo, ali to su bili specijalci, pripadnici nekih elitnih formacija (recimo oni što su hapsili Slobu), a sad su tu moć dali lokalnim dilejama.
 
Ne bi me čudilo da su maskirani poslati da privuku pažnju, da se priča i pažnja usmere ka njima a ne da se priča o suštini:
uzurpaciji javnog prostora i Šapićevog divljeg rešavanja problema u korist dela vlasnika splavova.
 
Stiže pijaća voda na splavove.
IMG_20230317_173325.jpg
IMG_20230317_173141.jpg

Ovo je tačno preko puta splava "Nivo" (jedini koji se unapred smestio tačno na naknadno određenu lokaciju za splavove, po konkursu) i ispred kojeg je posečeno ono visoko stablo.
Ima još jedan isti ovakav iskop, blizu "Koreta" (ili kako se već zove) i ostalih fensi plutajućih kontejnera bliže Oml. brigada.
 
Poslednja izmena:
Ти маскирани момци, то је механизам којим СнС већ дуго влада по локалима сејући страх.
 
Ali ljudi, prisustvo nepoznatih likova u kapuljačama je nešto najgore što se dešava ovoj zemlji koliko ja pamtim.

Da li ste svesni šta to znači? Bukvalno su dali klincima sa tribine moć da rade kao da su tajna služba.

Uvek je toga bilo, ali to su bili specijalci, pripadnici nekih elitnih formacija (recimo oni što su hapsili Slobu), a sad su tu moć dali lokalnim dilejama.
Ja bih bio mnogo suroviji kada bi mi neko dosao na kucni prag. Vidim da se ovde gleda blagonaklono na dolazenje ispred kuce i stana i da na forumu to prolazi admin to lajkuje. Ovo cu morati da prijavim.
 
Kome se to prijavljuje? Siguran sam da si prijavio i kada su čika Đikiju, političkom ocu dr Ace Nambije, pod prozorom i pred dečicom pevali serenade.

Primećujem i prelazak Iz komšijskog tabora Vračar direkt u tabor Vaterpolo kluba Novi Beograd.
 
Ово заиста није баш нормално. Није нормално да се некоме иде испред куће где живи, а није нормално ни да се појављују батинаши непознатог порекла.

Међутим оно што је занимљиво, протест организује група која је нелегално заузела обале. Ово једино може да се повеже са оним давно одржаним протестом илегалних таксиста.

Окупљени требају да пошаљу захвалницу граду и грађанима овог града и да се захвале што су икада користили нешто што није никада могло бити њихово, а градоначелнику позив да се мане батинаша, ако их је он ангажовао, и да се фокусира на решавање осталих обала. Београд је до Обреновца, има ту још обале под знаком питања...
 
Ja bih bio mnogo suroviji kada bi mi neko dosao na kucni prag. Vidim da se ovde gleda blagonaklono na dolazenje ispred kuce i stana i da na forumu to prolazi admin to lajkuje. Ovo cu morati da prijavim.
Molim te da postaviš link ka postu gde sam opravdavao protest ispred nečije kuće.
 
Pardoniram, ti si za metodu iznošenja morža sa Starog dvora sad videh, nadam se samo da nije metodom koju je primenjivao Apis, sa balkona.
 
Vrh