Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Пошто је везано за београдске реке, један јако интересантан и поучан чланак о броду „Ватрогасац“ који припада Ватрогасно-спасилачкој бригади Београд. Ето податак који нисам знао, да су немци на основу пројекта овог нашег брода направили себи исти такав.

Брод „Ватрогасац” у „ферари” бојама

Jединствена лађа се после шестомесечног ремонта вратила на дужност у Ватрогасно-спасилачку бригаду Београд. – Опремљен воденим топовима који у минуту избаце и по 10.000 литара воде, и рефлекторима који би могли да осветле пола фудбалског стадиона
Брод „Ватрогасац” по свом изгледу и функцијама јединствена је лађа у региону. Сличан постоји још само на Рајни, направљен на основу пројекта нашег брода. У саставу је Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, а пре три месеца је ремонтован. Осим за гашење пожара, служи и за акције спасавања. Његова посада је у току 1990. из таласа Саве и Дунава извукла 200 људи, због чега је брод добио плакету „Подвиг војника”. Опремљен је воденим топовима који у минуту избаце и по 10.000 литара воде, као и рефлекторима који би могли да осветле пола фудбалског стадиона.
Сада се овај „тридесетчетворогодишњи младић” поносно шепури код Бранковог моста у новом црвено-белом оделу.
– Ватрогасни бродови су углавном црвене боје, али смо ми желели да то буде посебна нијанса, такозвана ферари. Када смо добили узорке, ухватили смо се за главу. Ту је било нијанси и нијанси. Ваљда смо погодили праву – објашњава Владо Вукас, командир Ватрогасно-спасилачке јединице брод. Њега су готово сви радници у току ремонта у Мачванској Митровици добро запамтили јер им је данима „висио над главом” како би све било урађено на најбољи начин.
„Ватрогасац” је изграђен у доба социјализма, када је било довољно пара.
– Урађен је тако квалитетно да су инжењери који су га обнављали били изненађени затеченим стањем. Они који су га градили, можда нису ни били свесни колико су га добро направили. Да би брод био употребљив, потребно је најмање троје људи, а највише га може опслуживати 12 особа – каже Раде Милошевић, начелник Управе за ванредне ситуације у Београду.
„Ватрогасац” има плитко корито па може да пристане уз обалу или уз запаљени брод, сплав, баржу. Управо оваква „грађа” омогућила му је да приђе тик уз сплав „Грош” који се у јуну прошле године усред ноћи претворио у буктињу.
– Има три мотора укупне снаге 1.200 коња. Максимална брзина му је 35 километара на сат, што је добар резултат и за глисере, а камоли за брод од 92 тоне – истиче Милошевић.

Фото Т. Јањић

На броду је као у војсци. Зна се где се шта налази и ко шта ради.
– Ознака „С” на палуби место је на коме посада у случају невоље треба да се окупи, јер се ту налазе појасеви за спасавање. Брод може да буде и мини болница, а на платформи може да се организује центар за реанимацију. Прилагођен је и за подводна истраживања и вађење заосталих мина. На предњем делу су дизалице које могу да подигну и по тону терета – каже Вукас.
Палуба је премазана мешавином пластике, боје и кварцног песка како се, када је влажно, не би клизала.
Брод има и 12 прикључака за пуњење ватрогасних цистерни. Користи воду из реке. За пуњење једне цистерне потребно је око два минута, што олакшава рад ватрогасаца на копну.
Једино место на коме постоји звоно, осим на цркви, јесте брод. „Ватрогасац” није изузетак.
– Када једном ударите звоно, брод скреће лево, када ударите два пута, иде десно, а више удараца означава опасност – објашњава Вукас.
Посаде које су овај брод опслуживале 34 године спасиле су око 500 људи.
– Брод је некада био усидрен ближе Бранковом мосту, па је било и више интервенција. Чудан је осећај када човека извучете из воде и спасите му живот. Тај први сусрет, када вас онај кога су покрили таласи погледа у очи и у први мах не зна да ли је отишао на онај свет или је жив, не може се описати – прича Вукас.
Командир Владо Вукас и чланови посаде Жарко Бољевчић и Миливоје Филиповић сложни су у једном – „Мој брод”, како га из милоште зову, њима је и прва и друга кућа. Место на коме раде и уживају, а понекад је и сигурна лука у коју збришу од заморних породичних обавеза.
-----------------------------------------------------------------------
Почаст претходном заповеднику
„Ватрогасац” је после ремонта 17. јула свечано допловио у Београд, под командом Зорана Младеновића, капетана који је на овом броду дочекао пензију. Уз речи Капетанове заклетве, заставу Србије са потписима свих чланова свечано му је предао садашњи капетан Владо Вукас. Тим чином обновљена је традиција одавања почасти претходном заповеднику.
Угостио глумце и певаче
„Ватрогасац” је угостио многе познате личности. Посетиле су га глумачке величине попут Павла Вуисића и Бате Живојиновића, а од певачких звезда – Лепа Брена.
„Ватрогасац” је учествовао у великом броју интервенција. Памти се акција у „Луци Београд” 2004. године, када се преврнуоброд „Љубица” натоварен гвожђем и нафтом, затим гашење пожара 2007. на броду „Крајина”, којим су пловили и краљ и маршал, борба са ватреном стихијом на брод-ресторану „Стара Стенка” 2010. године...
Бранка Васиљевић
објављено: 23.09.2013.
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ma.sr.html

mekbejn":35eij67d je napisao(la):
ali čekajte, on će sada tu samo da ostane da čuči u Dunavu?
Ili će (još gore) tu da nastavi da radi?
Meni izgleda kao da ce nastaviti da radi sa ove pozicije, ne vidim razlog zasto ga onda nisu odslepovali negde van Beograda.

Bulevarac":l1dsar8x je napisao(la):
mekbejn":l1dsar8x je napisao(la):
ali čekajte, on će sada tu samo da ostane da čuči u Dunavu?
Ili će (još gore) tu da nastavi da radi?
Meni izgleda kao da ce nastaviti da radi sa ove pozicije, ne vidim razlog zasto ga onda nisu odslepovali negde van Beograda.

Tako sam i ja mislio kada sam pročitao gde su ga premestili.
Ali kada sam u nedelju video gde su ga "istovarili" delovalo mi je kao još jedno "privremeno rešenje":
- na tom mestu se već nalazi nekoliko drugih olupina i napuštenih plovila
- lokacija je od prilke podjednako udaljena od ostalih ugostiteljskih splavova koji su grupisani u relativnoj blizini parkinga kod "Jugoslavije" odnosno kod "Asteriksa" (na ušću). Drugim rečima, ima da se pešači, lokacija za ugostitelji objekat je očajna
- priključak za struju i vodu ne postoje na tom mestu (naravno, može da se "izvuče" jer i jedno i drugo postoji duž šetališta, ali za ovu lokaciju ne postoje)
- sa obale se ne vidi da je "dugoročno" ankerisan, kako su to uradii kod Brankovog mosta

Videcemo sta ce vreme doneti, to sto 5 dana posle premestanja nije ankerisan, prikacen nas truju, i ne radi, ne znaci da vec sledeceg meseca nece raditi punom parom, ili sledece sezone. Zato sam i mislio da se raspitam dokle ce stajatii tu, zasto bas tu, odnosno zasto se ne prebaci negde drugde.

2013-09-22-165735.jpg

Lep most, konačno može da se ceo obuhvati pogledom

7tmm.jpg

Najzad. Ovo je za svaku pohvalu.

Ali ... stvar se može posmatrati i sa druge, tužnije strane. Zar je bio potreban koncentracioni logor da bi Beograđani dobili pošten pogled na reku? Kej ili šetalište pored reke obično označava šetalište pored neke vode, a ne duž nečega što je efektivno samo malo neobičnija vrsta gradske ulice sa dvospratnim zgradama koja se sastoji od niza splavova. To što te zgrade plutaju po uglavnom nevidljivoj vodi nije od neke pomoći. Bar ne onima koji su na reku pošli zbog nje, a ne da bi se napili ili najeli, ili ako nedaj bože nemaju para da bi kupili mesto u prvim redovima kafanskih stololova, a time i vidik na reku. Sa izuzetkom starog dela Zemunskog keja, čiji je izgled srećom fiksiran daleko pre modernih "urbanista", nekako ne uspevam da se setim bilo kog drugog dela obe reke gde se ona ustvari vidi sa prometnog šetališta u ovolikoj dužini.

Au, koji retro osećaj.

Da li je moguće da su toliko uspeli da nam poseljače ovaj napaćeni grad da ovo izgleda kao fotka iz osamdesetih ...

Kako nisu Stf, kulovgrade kulovgrade...mozda ima nade... :)

Ovo je šlajm u lice gradu i državi.

^ Iijaooo, a oni svi veverice, pa do sada nisu znali da nijedan splav nema dozvole, kao sto ne znaju da su posekli sumu, i oduzeli drzavno zemljiste i jos milion primera. Pa do opstine Zvezdara u samom Bulevaru je nikla ona kuca na vrhu zgrade, isto kao onomad sto je nikla ona za vreme SPO-a, kod Brankovog mosta. Ne vidim kakav samar bi grad mogao da dobije posle svega, obzirom da on i sluzi za samaranje. Mi smoi ovce sto se nikada ne bunimo, a isto je radio i onaj Bogdanovic, ali covek umro i sada ne smes nista da kazes.

Sada bi trebali da ga iseku, a zgozdje poklone skupljacima sekundarnih sirovani. Tako bi to uradili u nekoj normalnoj drzavi, pored toga bi malo bio u zatvoru, a platio bi i poveliku kaznu. Kod nas, samo znaju da organizuju tisinu, o ovome pricamo godinama unazad. Svuda nas to okruzuje, za bilo sto od saobracajnog znaka, do Kolosa. Sve moze da prodje ako je dobro podmazano. Uff bas sam se iznervirao dodje mi da uzmem bonsek.

Ima još jedna stvar - Kolos je upravo postao pretnja po Pančevački most.
Šta god mi mislili o njemu, morali bi da priznamo da dok je bio pored Brankovog bio je maksimalno obezbeđen. Gledao sam kako se brod NEVA2 pomera uzvodno dok su pokušavali da izvuku betonski blok (ili šta već) za koji je Kolos bio privezan debelim lancem. KOd kule nebojše je samo privezan za obalu.

Sada su mi neke stvari malo jasnije. Pre 5 dana, u subotu 28. septembra, dok sam vozio bicikl prošao sam pored Kolosa dok je još ležao u Dunavskom rukavcu.
Neki ljudi su užadima (bilo mi je neobično što koriste belu užad velike dužine) su privezivali pristupne rampe za bok ovog "plovila", a sad mi je jasno da su tada spremali Kolos za plovidbu nizvodno do Kule Nebojše.

http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest ... 8029.phtml

Bespravno dovukli „Kolos“ na 25. maj

Autor: M. Milojević 02.10.2013. - 00:02 0:25 Komentara (0)

Vlasnik splava “Kolos”, koji je nedavno preseljen iz zabranjene zone Starog Sajmišta u Dunavski rukavac, samoinicijativno je splav pomerio na dorćolski Dunavski kej. Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kažu da će zbog toga pokrenuti još jedan upravni postupak protiv njega.
A gde je Dunav? Splav je zaklonio pogled s reke na Kulu Nebojša

973486-87.jpg

A gde je Dunav? Splav je zaklonio pogled s reke na Kulu Nebojša | Foto: R. Ristić

Ostale vesti iz kategorije

REKA - Pre oko deset dana JVP “Beogradvode” premestilo je ovaj splav, koji se nalazio ispod Brankovog mosta, zbog straha da ovaj gorostas od 700 tona ne ugrozi mostove ako se otkači. Iako je u Dunavskom rukavcu splav morao da bude smešten do raspisivanja konkursa za dodelu mesta za splavove, vlasnici su odlučili da ga premeste na Dorćol.

- Ružno je da stranci koji žele da razgledaju grad sa reke ne mogu da vide Kulu Nebojša jer se od ovog ogromnog objekta ništa se ne vidi - kaže sugrađanin Marko Petrović, dok se na društvenim mrežama povela akcija da se ovaj splav ukloni.

Iz “Beogradvoda” kažu da splavovi na ovom mestu uslovno mogu da budu postavljeni.

- Da bi ovde bili postavljeni moraju da ispunjavaju sve uslove koje propisuje Zavod za zaštitu spomenika. Između ostalog da ne ugrožavaju okolinu u kojoj se nalaze. Za nekoliko dana imaćemo potrebnu dokumentaciju i tada ćemo da vidimo da li on može tu da ostane i da li u tom slučaju mi možemo da delujemo. Koči nas i konkurs za dodelu lokacija do čijeg raspisivanja takođe ne možemo da reagujemo - objašnjava Miloš Milovanović, direktor “Beogradvoda”.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove kažu da je upravni postupak, koji je vođen za ovaj splav, završen kada je, po izmeštanju, splav predat vlasniku.

- Naši inspektori su u toku redovne kontrole konstatovali da splav nije na mestu na kome se nalazio po izmeštanju, a kasnije je pronađen kod SC “25. maj”. Iz tog razloga biće ponovo pokrenut upravni postupak - kažu iz Sekretarijata.

“Konceptualno se uklapa”
SPOR - “Vlasnik je imao nameru da splav pomeri tamo gde je bio dogovor, ali se tome isprečio vlasnik susednog splava koji je rekao da je to mesto zauzeto i da je slobodno tek 200 metara dalje. Zbog toga je odlučio da ga pomeri kod SC ‘25. maj’. Budući da je ‘Kolos’ sportsko-rekreativni objekat, on se tu konceptualno uklapa. Rečeno nam je da do raspisivanja konkursa ovde može da ostane”, kaže Vesna Josić, pravna zastupnica vlasnika splava “Kolos”.

Jel' su to neke nove pravne i zakonske kategorije: moj klijent je tako odlučio, ja smatram da se to tamo uklapa, rekli su mi da može...?
Dobra ova advokatica, ovo joj je odlična referenca da počne da zastupa ozbiljnije prekršioce zakona. Obraz kao đon.

Za državu - šta reći.

http://www.kolosgroup.com/onama.htm

O nama

»KOLOS« - jedinstveni i najveći sportsko-poslovni objekat na vodi na Balkanu. Ideja o njegovoj izgradnji je nastala zbog veoma dinamičnog i aktivnog života na obalama reka Beograda, jednog od najstarijih gradova u Evropi. Metropola Balkana, glavni grad Srbije, leži na ušću Save u Dunav čije ga vode okružuju sa tri strane.

Među velikim brojem romantičnih splavova i kafića koji su u modi na obe strane Dunava i Save, nije jednostavno napraviti pravi izbor. Mnoštvo noćnih klubova, barova i restorana na brodovima duž obala reka doprinosi da beogradski noćni život bude među najburnijim u Evropi. Karika koja je nedostajala takvom nizu zanimljivosti Beograda je jedinstvena “Sportska hala na vodi”
.

»KOLOS« se nalazi na levoj obali Save pedeset metara uzvodno od Brankovog mosta.

Svojom arhitekturom, dimenzijama i konstrukcijom diktira moderan i specifičan izgled savremenosti. Dugačak je 55m, širok 24m, visok 14m i napravljen od najsavremenijih materijala. Unutrašnjost objekta je veličanstvena, površine 2400 kvadratnih metara.

Dimenzije fudbalskog terena su 38mx18m
Galerije sa obe strane mogu da ugoste 300 - 400 gledalaca
Poseduje dva prateća kafea
Svlačionice sa tuševima
Saune
Fitness salu
Parking prostor sa obezbeđenim velikim brojem parking mesta

Za šest meseci rada kroz Fair-play ligu i školu fudbala Premier prošlo je više hiljada dece.

U pripremi je wellness i fitness program.

Jedno je sigurno, »KOLOS« je sav sazdan od upečatljivih osobenosti! Njegova namena i privlačan izgled prednjače, jer pored sportskih dešavanja, turnira i utakmica, na našem objektu se mogu organizovati muzičko-scenske manifestacije, izložbe, predstave, kao i velike internacionalne manifestacije svetskog značaja.

:lool:

Једно просто питање ...

Шта ради речна полиција?!?! Сем што се паркира колима по шеталишту?

Koje maltretiranje strasno nemogu da vjerujem mozga od nesposobne drzave lova u mutnom

Sekretarijat: Sledeće godine počinje čišćenje 200 vodotokova u Beogradu
Beta | 01. 10. 2013. - 22:43h | Foto: Beta | Komentara: 0 .
Sekretar za zaštitu životne sredine Beograda Goran Trivan rekao je danas da će sledeće godine početi realizacija projekta "Plavo-zeleni koridori", koji podrazumeva čišćenje 200 vodotokova u glavnom gradu. Trivan je kazao da je plan da se ti vodotokovi "otvore", jer su svi zatrpani.

- Plan je da otvorimo tokove u svakom naselju, da ulepšamo, stavimo cveće, klupe, da te tačke postanu koridori, koje ćemo povezivati i za par godina imati kompaktne celine - istakao je on.
384625_plavo-zeleni-svet-foto-konkurs-nagrade-goran-trivan-beta_f.jpg

Ne precizirajući vrednost celog projekta, Trivan je ocenio da bi čišćenje jednog potoka u jednom naselju moglo koštati oko pet do šest miliona evra.

Kako je naglasio, projekat je urađen, ali zbog ovogodišnjeg budžeta od 500 miliona dinara, nije moglo doći do realizacije i dodao da se sledeće godine u Sekretarijatu nadaju budžetu od milijardu dinara.

Trivan je dodao da Sekretarijat završava Program zaštite životne sredine u Beogradu za narednih 10 godina, koji će kako očekuje do kraja godine ući u skupštinsku proceduru.

- Program obuhvata nekoliko projekata koje smo već završili i mogu odmah da se finansiraju, to su projekat upravljanja otpadom, vredan oko 230 miliona evra, projekat pošumljavanja 100 miliona evra, i projekat kanalizacije vredan milijardu evra - istakao je Trivan.www.blic.rs

Kako ga nije Sramota! Celo leto se dešava EKOLOŠKA KATASTROFA u Čukaričkom rukavcu od reke Topčiderke,koja je neverovatno zagađenja,nagomilani mulj se nije uklonio,more plastičnih boca zapljuskuje obale,, :notok: Sada se setio dai zađe sa revolucionarnim projektom kada treba da ga smene za koji dan. :kafa:

Vrh