Šta je novo?

Beogradske reke i priobalja

Коначно неко да покупи смеће. Једино се надам да су патке и лабудови збринути пре сече дрвећа које је израсло из муља.
Šta znači „konačno neko“?

Svako može da ukloni deponiju bilo gde (čak i u reci) u Srbiji samo prijavljivanjem u gReact aplikaciji:

Za Android

Za iOS

Па до сада је смеће јако слабо уклањано са воде посебно око сплавова. То је као било у надлежности власника пловних објеката али није било конкрете акције са њихове стране.

Zato što izgleda ovi što su pobedili na tebderu za uklanjanje splavova, smatraju da su dovoljno para potrošili i dovoljno arčili svoje mašine, i da je vreme da drugi malo zalegnu.​

Screenshot (2092).png

Мали лепи сплав...Не вреди, не ваља ни ово. Морају просто сви сплавови да се уклоне и да боравак на реци и у природи то заиста и буде. Они који би да диване и кафенишу по угледу на наше некадашње господаре из Оријента нека се набијају по сокацима београдске касабе.

Овако, свака слободна површина, лепа хладовина, амбојент или парче обале узурпирана је зарад профитирања на том "стилу" живота који нам се тако намеће. Пешак, бициклиста и рекреативац су зато у овом граду аномалија а не доминантна структура на јавним, приобалним и парковским површинама.

Још једно заштићено природно добро у Београду

Један од основних циљева Града Београда, Секретаријата за заштиту животне средине јесте препознавање подручја значајних за очување биолошких и геолошких вредности, ради проглашења нових заштићених подручја.

Како је саопштено из Секретаријата за заштиту животне средине, Град Београд спроводи процедуру проглашења заштићеног станишта „Глинара”, које представља зелену оазу и подручје очуваних природних вредности – флоре, фауне, типова станишта, визуре предела и рељефа ширег подручја града Београда. Ово подручје се налази на територији градске општине Палилула, у североисточном делу Београдa, у насељу Вишњица, на око седам километара од центра Београда. Значајно је за очување одређених органских врста и њихових станишта, од којих се издвајају три строго заштићене врсте птица: пчеларица (Merops apiaster), брегуница (Riparia riparia) и црна чиопа (Apus apus), које се гнезде у лесним одсецима у северном делу заштићеног подручја.

Заштитом станишта се омогућава очување биљних и животињских врста, зелене инфраструктуре града Београда и свеукупног биодиверзитета.

Потреба за очувањем нових станишта и подручја, односно за повећањем површина под заштитом јесте главни приоритет Града Београда. Ради достизања плана да три процента од укупне површине Београда буде под заштитом, Град Београд – Секретаријат за заштиту животне средине израдио је валоризацију подручја Степин луг, Шупља стена, Грочанска ада и Бела река – Рипањ.

Како подсећају из овог секретаријата, Скупштина Града Београда је у периоду од 1993. до 2023. године донела посебна решења о проглашењу заштићених природних добара и подручја на територији града Београда којима је заштићено 45 споменика природе, три предела изузетних одлика и три стаништa. У наредним периоду се планира наставак активности на планском уређењу, очувању и заштити подручја града Београда, а све у циљу унапређења животне средине и побољшања квалитета живота у Београду.

05d278bf78bd670ac55dffe01d95024c_6149347936.png

Шапић: Настављамо интензивно уклањање сплавова, Савско шеталиште биће најлепше у престоници

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас Савско шеталиште и поручио да се наставља интензивно уклањање нелегално постављених сплавова после чега ће бити уређено и само шеталиште. Како је рекао, тада више неће моћи да кажу да је најлепше шеталиште у Београду оно код Београда на води већ управо Савско шеталиште.

– Пре два месеца сам био овде и тада сам најавио да крећемо у интензивно уклањање сплавова или плутајућих објеката. Од тада смо их уклонили 39. Коначно видимо реку и овде можемо да видимо како ће за који месец изгледати Савско шеталиште односно како је изгледало некада када није било 103 објекта која су овде никла последих тридесет година – рекао је Шапић.

Према његовим речима пројекат уређења читавог шеталишта је завршен, али је одлучено да се прво заврши чишћење Савског приобаља и постављање 28 сплавова на местима која су излицитирана са свим прикључцима за воду и струју, свим стандардима која треба да испуњавају, пречишћивачима отпадних вода као и да се направи стандардизација читавог овог потеза.

– Моја идеја је да то ми радимо и одржавамо, а да власници сплавова плаћају Инфостану ту врсту услуге као што се плаћа свугде. И стварно сам потпуно сигуран да ћемо коначно ово да средимо и да ће се увести ред у ово шеталиште. Овде ни један сплав неће радити после поноћи што значи да музика неће угрожавати становнике новобеоградских блокова. Што се мене тиче ја од овога одустати нећу иако чујем да власнике сплавова многи саветују да издрже до после избора и да ће се све вратити на старо. Уколико ипак будем имао прилику да наставим да водим град и после 17. децембра онда могу стопостотно да рачунају да њих у овом облику више неће бити без обзира на сва обећања и гаранције које добијају од неких људи – нагласио је Шапић.

Он је подсетио да је пре двадесетак дана урађена и лицитација за други део обала од Бранковог моста ка Дунаву.

– Тамо ћемо све да очистимо од Бранковог моста до ушћа, а сплавови ће да се налазе преко пута Ратног острвa. Тамо ће постојати могућност да држите ноћни клуб и дискотеку, али који ће бити прописно изоловани. Тамо је остало још 17 неизлицитарних места и то ћемо спровети за неким месец дана. Овде на Савском шеталишту склонили смо 39 сплавова, а уклањамо још 35 плутајућих објеката – истакао је председник Привременог органа.

Он је још једном истакао да је данас дошао овде да потврди оно што је најавио пре два месеца.

– Ми настављамо са уклањањем сплавова, Савскo шеталиштe чека уређење. То је милионски пројекат и ја дубоко верујем, а имам право да будем субјективан, да ће, када ово будемо завршили, Савско шеталиште бити најлепше шеталиште у српској престоници – закључио је Шапић.​

605ab44cc72d50f3f99178d2df682972_7392139851.jpg

421c7e551c8260bd4ad4ba42574f2bd1_5092220850.jpg

75c91a599c3e63cffb1eb661ca248fd4_7647417900.jpg

13aa8cedb645c0edf8cb450c48893477_4298312711.jpg

f846347a32c04b6a078668a67789cacd_4853257896.jpg

2226ab833291580d3ee5556e3d8cda08_2656635630.jpg

Prošao danas.
Četiri patrole Belih u Škodama džedže uz splavove.

Nekoliko kraćih poteza je očišćeno od splavova, po pravilu - od onih manjih.
Veliki "igrači": Nivo, Suvenir, Pivnica, Corso, zatim ona teretana u bloku 45, kao i Andrea Mia, Pingvin.....(par njih sam verovatno zaboravio) i dalje rade i i dalje imaju struju... Ili bar ja nisam čuo generatore.

Ostali mali splavovi su u mraku, nema nikoga na njima, nekima su isečeni mostovi za prilaz.

Razvučene su plutače na mestima sa kojih su odneti splavovi, i verovatno one sprečavaju nagomilavanje smeća koje donosi Sava....uz izuzetak Nivo-a, naravno.

Patke i guske odjednom imaju čist deo reke uz obalu, vidi se da uživaju.
Nema više buke od glasne muzike, ali zato, sada se čuje buka saobraćaja sa novog obrenovačkog puta.

Iskreno - išao sam da prošetam pored Save za svoju dušu ne da se bavim reportažama za forum, bila retka prilika sa tuda prošetam dok ima dnevnog svetla u ovo doba godine.
A i koliko vidim, situacija će se i dalje menjati iz dana u dan.

Шапић: Настављамо интензивно уклањање сплавова, Савско шеталиште биће најлепше у престоници

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је данас Савско шеталиште и поручио да се наставља интензивно уклањање нелегално постављених сплавова после чега ће бити уређено и само шеталиште. Како је рекао, тада више неће моћи да кажу да је најлепше шеталиште у Београду оно код Београда на води већ управо Савско шеталиште.

– Пре два месеца сам био овде и тада сам најавио да крећемо у интензивно уклањање сплавова или плутајућих објеката. Од тада смо их уклонили 39. Коначно видимо реку и овде можемо да видимо како ће за који месец изгледати Савско шеталиште односно како је изгледало некада када није било 103 објекта која су овде никла последих тридесет година – рекао је Шапић.

Према његовим речима пројекат уређења читавог шеталишта је завршен, али је одлучено да се прво заврши чишћење Савског приобаља и постављање 28 сплавова на местима која су излицитирана са свим прикључцима за воду и струју, свим стандардима која треба да испуњавају, пречишћивачима отпадних вода као и да се направи стандардизација читавог овог потеза.

– Моја идеја је да то ми радимо и одржавамо, а да власници сплавова плаћају Инфостану ту врсту услуге као што се плаћа свугде. И стварно сам потпуно сигуран да ћемо коначно ово да средимо и да ће се увести ред у ово шеталиште. Овде ни један сплав неће радити после поноћи што значи да музика неће угрожавати становнике новобеоградских блокова. Што се мене тиче ја од овога одустати нећу иако чујем да власнике сплавова многи саветују да издрже до после избора и да ће се све вратити на старо. Уколико ипак будем имао прилику да наставим да водим град и после 17. децембра онда могу стопостотно да рачунају да њих у овом облику више неће бити без обзира на сва обећања и гаранције које добијају од неких људи – нагласио је Шапић.

Он је подсетио да је пре двадесетак дана урађена и лицитација за други део обала од Бранковог моста ка Дунаву.

– Тамо ћемо све да очистимо од Бранковог моста до ушћа, а сплавови ће да се налазе преко пута Ратног острвa. Тамо ће постојати могућност да држите ноћни клуб и дискотеку, али који ће бити прописно изоловани. Тамо је остало још 17 неизлицитарних места и то ћемо спровети за неким месец дана. Овде на Савском шеталишту склонили смо 39 сплавова, а уклањамо још 35 плутајућих објеката – истакао је председник Привременог органа.

Он је још једном истакао да је данас дошао овде да потврди оно што је најавио пре два месеца.

– Ми настављамо са уклањањем сплавова, Савскo шеталиштe чека уређење. То је милионски пројекат и ја дубоко верујем, а имам право да будем субјективан, да ће, када ово будемо завршили, Савско шеталиште бити најлепше шеталиште у српској престоници – закључио је Шапић.​

605ab44cc72d50f3f99178d2df682972_7392139851.jpg

421c7e551c8260bd4ad4ba42574f2bd1_5092220850.jpg

75c91a599c3e63cffb1eb661ca248fd4_7647417900.jpg

13aa8cedb645c0edf8cb450c48893477_4298312711.jpg

f846347a32c04b6a078668a67789cacd_4853257896.jpg

2226ab833291580d3ee5556e3d8cda08_2656635630.jpg

Barvooooo....

Јел то неко пријавио / угасио твитер профил мој_блок. Изгледа да више не постоји или ја не могу да га нађем...

Meni se prikazuje profil jos uvek ali pise da ne moze da prikaze sadrzaj profila, cudno.

Ту се улегнуће видело и раније... добро је и издржало досадашњи немар...

Vrh