Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Screenshot 2022-06-12 06.39.png
Screenshot 2022-06-12 06.53.png


bez konteksta
 
Zamislite tu panoramu tvrdjave da je Hram Svetog Save podignut u Gornjem Gradu.
Изгледало би монументално, али би се нарушило археолошко налазиште, а опет локација храма је одређена према месту спаљивања моштију Светог Саве , мада се прича да је и она погрешна.
Мени је дража панорама Саборне цркве у близини на сликама пре високе спратности у центру града.
Mislim da ste obojica u pravu, svako na svoj način.
 
Sasvim je izvesno da su mošti spaljene na Tašmajdanu, da li je odrednica "Vračar" bila presudna za lokaciju Hrama - moguće, ali je lokacija na dananjem svetosvaskom platou pravo mesto za takvu građevinu: to je, ako se ne varam, najviša kota u centarlnom delu Beograda, idealno za dominantni Hram...
Do izgradnje BnV, naravno....
 
Београдска тврђава








Дунавска капија

Десно је бедем:



















Јуче су леђним прскалицама гасили запаљену траву:



Полицајци се нису ни мало потрудили да у кривини упозоравају возаче на саобраћај из супротног смера (в. и горњу слику):


 
Poslednja izmena:
Iznad izgorelog dela je klupa i mesto gde se obično zbog vidika zadržavaju ili sede. To verovatno znači da je neko bacio neugašeni pikavac u travu koja je leti uvek suva, više seno nego trava, i spremna da se zapali.

Trebalo bi napraviti novi znak upozorenja, jer klincima koji su odrasli na asvaltu i betonu mogućnost da se nešto u toj betončini može zapaliti uopšte i ne pada na pamet. Dakle pre će biti previd nego namera, pa bi znak mogao biti koristan.
 
мислим да су и Марвелови филмови реалнији од Топ Гана 2
Ne bih znao, ne gledam Marvele :) ali glavni utisak posle gledanja TG-M... ala si omatorio kada te ne impresioniraju scene letenja i aviona, a prepoznaješ se u scenama koje se bave odnosima sa porodicom, prijateljima, bivšim vezama... 🙁 a znaš da je to samo holivudski film napravljen jedino da zaradi pare...
 
још га нисам одгледао, али планирам. мада, на основу оног што сам видео, имам јако ниска очекивања
 
Za tu vrstu filmova tako je i najbolje :)
(mislim da će ti se ipak dopasti :) )
 
Top Gun, iako dobro urađen, je bio Reganov propagandni projekat. Kao i još nekoliko drugih filmova. Posle izlaska Top Guna prijave za mornaricu su kočile 500% a i celokupna vojska Murike je ponovo postala ''kul''. I Holivud i Pentagon su obnovili romansu koji su praktikovali ranije, per debakla u Vijetnamu i popularnosti antiratne kulture. Ironično, Kruz je nedavno nešto kritikovao tog Regana, koji mu je i stvorio i lansirao karijeru koju danas ima.
 
Београдска тврђава, Чесма Мехмед-паше Соколовића

Примери немара, лошег одржавања и вандализма: сломљена и оборена стаклена ограда, одваљено камење и цигле, жврљотине, украдене/однете луле с чесме, недостају плоче, једина преостала лула (с друге стране) штрчи на пластичној цеви, отпаци, жбуње по ширини прерасло две трећине степеништа, недовршени радови на постављању кабла ...:











































С 50 динара додатих на збирну цену за улазницу за Римски бунар, Барутану и Сат-кулу, приступ би био ограничен, Чесма заштићена и чиста, и једно лице више имало запослење.
 
Poslednja izmena:
To sigurnosno staklo je puklo na hiljadu sitnih komadića mesecima ranije, jedino što ga je lepljiva folija u sredini i dalje držala uspravnim. Sada je najzad palo, ali ne zato što je nedavno razbijeno. Nego zato što svo to vreme nikome nije palo na pamet da ga zameni dok još stoji uspravno.

Takođe, nešto nije u redu sa malterom koji je upotrebljen, jer je veoma brzo počeo da se mrvi i otpada (na spoljnom bedemu recimo). Rimski bedem je takođe još prošle godine počeo da se raspada.
 
Poslednja izmena:
Београдска тврђава, Барутана






























.................

Да, стакло код Чесме је сломљено раније, али, док је стајало усправно на свом месту, иако све испуцало, изгледало је прихватљиво (веома условно говорећи), и могло је да се прође поред њега.
 
Poslednja izmena:
Ne znam što nisu asfaltirali i ovaj vidikovac kad su onda sređivali staze, odmah ispod Kralj kapije, baš ružno izgleda a praktično svi koji idu ka Pobedniku skrenu i tu. Inače i po parku ima nekoliko tih utabanih prečica koje se koriste godinama i umesto da i njih "ozvaniče" kad su sređivali staze oni su ih zaobišli (tj. slepo pratili postojeće staze) a ljudi ih naravno koriste i dalje.

Screenshot_2022-06-18-16-05-35-955_com.google.android.youtube_1.jpg
 
Срамота за ово дивљање и немар код чесме. И одличан пример како су нека решења попут оне ограде и оног кортенског зидића лоша.
 
Ово што је @Drakche приказао са ХСС на калмегдану је занимљиво, али мислим да би тај габарит био превелик, а и Мермер би био неприкладан за то место у односу на зидине. И још, зидине су од неког града, а да храм буде сам, није баш нешто, фале палате фали мало окружње
 
Zna li se nešto o fazi u kojoj je pomenuti prostorni plan? Prošlo je godinu dana. Da li je uopšte počeo da se radi?

20.06.2021.
Trenutno ne očekujemo ponovljen zahtev za izgradnju gondole, ali nam u narednom periodu predstoje zahtevi za izradu planske dokumentacije. U ovom momentu je u izradi i pripremi više planskih dokumenata koji se tiču tvrđave. Da bismo izbegli ponovo situaciju koju smo imali, neophodno je da Zavod bude od početka uključen u sve nivoe izrade planske dokumentacije i u tom procesu daje mišljenje o mogućim intervencijama na spomeniku kulture koji zahvata veći prostor i koji je u srcu Beograda, a znamo koji je njegov značaj. Zavod je inicirao da se krene u izradu planskog dokumenta koji se zove Prostorni plan područja posebne namene Beogradske tvrđave, po Zakonu o planiranju i izgradnji, koji se donosi između ostalog i za područja od izuzetnih kulturnih i prirodnih vrednosti, iznosi planove Đukanović i dodaje da saradnja sa UNESCO-m ostaje prioritet te institucije.

 
Боже Господе, ко нама одржава најзначајнији културно-историјски споменик у престоници.
Београдска тврђава, Чесма Мехмед-паше Соколовића

Примери немара, лошег одржавања и вандализма: сломљена и оборена стаклена ограда, одваљено камење и цигле, жврљотине, украдене/однете луле с чесме, недостају плоче, једина преостала лула (с друге стране) штрчи на пластичној цеви, отпаци, жбуње по ширини прерасло две трећине степеништа, недовршени радови на постављању кабла ...:











































С 50 динара додатих на збирну цену за улазницу за Римски бунар, Барутану и Сат-кулу, приступ би био ограничен, Чесма заштићена и чиста, и једно лице више имало запослење.
 
Vrh