grand master » Пет Апр 17, 2020 11:47 am[/url]":1bhff663]
relja":1bhff663 je napisao(la):
Da li postoji ikakva inicijativa da se Sava kapija rekonstruše u celosti?
Koliko je meni poznato, samo na ovom forumu postoji ta inicijativa. Verovatno iz Zavoda misle da su oni taj posao dobro odradili...
Bulevar vojvode Bojovića ... pa, realnost je da su Tadeuša Košćuška i Pariska preopterećene, da Francuska izlazi na Trg koji je "genijalno" pretvoren u "zonu usporenog saobraćaja". U takvoj situaciji Bulevar vojvode Bojoivića je neophodan. Istovremeno, grade se "Beko", popunjava se Karađorđeva, saobraćaja će biti sve više. Ja baš nešto ne vidim kako bi se uklopili ti tuneli, gde bi bili portali, raskrsnice. Znam za staru ideju o tunelu u Pariskoj, ali to je maltene samo da pešaci mogu da pređu na Kalemgdan kod Biblioteke grada...
Dobro, nisam ni mislio da ga se otarasimo, vec da ga ,,premestimo,, ispod samog kalemegdanskog grebena. Evo neka moja ideja, gde bi se bulevar sproveo kroz tunel koji pocinje iz Karadjordjeve. Sad tu imaju dve opcije:
1. crvena opcija je kraci tunel do raskrsnice Tadeusa Koscuska i Cara Dusana, gde bi se tu napravio neki kruzni tok. Tu je idealno mesto jer je tu okretnica tramvaja koja bi mogla da se uklopi u tunel sa nekom modernom intervencijom.
2. plava opcija je duzi tunel koji bi izvirao kod podvoznjaka u Tadeusa Koscuska. Taj podvoznjak postaje redundantan zbog premestanja pruge i trebalo bi da se konzervira za pesake, a iznad njega da se napravi kruzni tok koji bi primao saobracaj.
Sa svetloplavom linijom sam obelezio koji delovi bulevara bi bili uklonjeni, a sa narandzastom koji bi prilazi Savi,Dunavu i gradu nastali nakon toga. Takodje sa ,,P,, sam obelezio parking na beton hali.
Dalje, sa zutom sam obelezio rimske temelje Singidunuma koje po mom misljenju treba iskopati, konzervirati i pokazati publici, a sama Pariska(svetloplavo) bi se sprovela omanjim tunelom do Uzun Mirkove ulice.
U ovo nisam uzeo u obzir moguce premestanje ZOO vrta, niti da li ce Uzun Mirkova zajedno sa Vasinom postati pesacka zona.
To što je pruga izmeštena je samo posledica zločina zvanog Beograd na vodi i zatvaranja glavne železničke stanice. teško da je "bulevar sledeći" kada je napravljena pasarela (ok, nije još uvek završena). Beko, Karađorđeva, nova granja uz Dunav... sve će to tražiti infrastrukturu, pa i saobraćajnu.
Istina, da nije bilo kriminala u BGH2O pruga bi jos uvek bila na kalishu, sto opet predstavlja neku srecu u nesreci. A za bulevar...mislim ipak je ovo forum pa diskutujemo o hipotetickim stvarima, mada bih ja voleo da one postanu realnost. Jos samo da dodam da je ta pasarela jedna velika farsa i fijasko koji traje vec skoro 14+godina i da njoj nije mesto ni stilski ni funkcionalno na toj lokaciji. Zumini planovi koje je on ovde pisao su mnogo razumniji i bolji, a i verovatno kostaju manje od onoga.