Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=541626#p541626:1iwh9o7o je napisao(la):
tzoran1 » Čet Maj 31, 2018 10:39 am[/url]":1iwh9o7o]E pa upravo ta kobasijada je problem sto se kod nas sve svede na to. Vec godinama su prodavci suvenira i navijackih rekvizita zauzeli glavni ulaz-stazu na Kalemegdan u produzetku Knez Mihajlove. Pa kada naidje grupa turista ili klinaca koji obilaze Kalemegdan, nema sanse da se od pomenutih tezgi prodje. Valjda je logicno da se taj pravac ostavio slobodnim, a tezge (ako vec moraju tu da budu), postave u nekoj od bocnih staza ?
BTW to je ekipa koja je sklonjena sa platoa gde je sada ulaz u TC Rajiceva s tim sto su tamo zauzimali jednu stranu na sirinu ulice od 12 metara, a ovde zauzimaju obe strane na sirinu staze od 5 metara, pa se ti sa kolicima recimo provlacis izmedju.
Malo planiranja i logike ne bi bilo na odmet.
Tačno, u pravu si, sve se unizi, sve se degradira baš kao i Guča. Nedopustivo ali, ko mene pita osim da li sam za Guču ili Exit a ja kažem npr. Exit jer hoću da ne budem seljanka (inače rođena u gradu što nema veze), a ako kažem Guča odmah se nameće neko tumačenje mene i ostalih poput mene što je čista budalaština i nedostatak širine u pro/oceni nekoga.

Treba sačuvati Kalemegdan što je više moguće i zadržati njegovu autentičnost jer samo tako vredi.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=541722#p541722:20tykdjn je napisao(la):
Vladivoje » Thu May 31, 2018 2:18 pm[/url]":20tykdjn]
tzoran1":20tykdjn je napisao(la):
I dobices u najboljem slucaju odgovor da je u toku izrada planova za rekonstrukciju kalemegdanske tvrdjave sto ukljucuje i... bla bla... i da je u drugoj E fazi predvidjeno i zamena ... bla bla... kada se steknu uslovi bla bla :mrgreen:

Kako ovu poruku da shvatim - kao ohrabrenje ili kao obeshrabljenje. :D
Uz dužno poštovanje, meni liči na ovo drugo... :mrgreen:

Bez obzira na sve, treba biti uporan u dopisivanju, baš kao Astrodule. :wink:

Od praznih priča i (naknadnog) pametovanja po forumima nema ništa... :mrgreen:
Ili, možda ipak... :mrgreen:
Tebi svaka podrska, a moj komentar je samo ono sto obicno sledi od nadleznih.
Treba ih prozivati i preko foruma i direktnim kontaktom da menjaju stvari ali nabolje i u korist svih nas.
 
tzoran1":35yzw5bq je napisao(la):
Tebi svaka podrska, a moj komentar je samo ono sto obicno sledi od nadleznih.
Treba ih prozivati i preko foruma i direktnim kontaktom da menjaju stvari ali nabolje i u korist svih nas.

Hvala ti puno na podršci. :kk:

Potpuno se slažem da treba kritikovati loše poteze gradskih vlasti.

Ali nažalost, dobar deo ovdašnjeg forumskog članstva konstantno iznosi nedobronamerne i neargumentovane kritike, očigledno po principu "što gore - to bolje", što samo može da znači da takvo članstvo nije objektivno, odnosno da su takvi njihovi nastupi neiskreni, a u krajnju ruku i politikantsko obojeni. :roll:

To je ono što poštenim i objektivnim ljudima stalno bode oči, jer je lako uočljivo.
 
Ali predsedniče Vladivoje, zbog čega bih ja bila "obeležana" ako sam član neke stranke npr.? Lepo si objasnio u postu iznad gde pominješ objektivnost.

Od kada je sveta i veka (makar onoga kojeg se ja sećam), retko koje članstvo je bilo iskreno. Ljudi nisu ni razmišljali već kao muve bez glave a kasnije klikni :arrow: ...ko te šiša
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=541626#p541626:24qk8x8w je napisao(la):
tzoran1 » Čet Maj 31, 2018 10:39 am[/url]":24qk8x8w] E pa upravo ta kobasijada je problem sto se kod nas sve svede na to. Vec godinama su prodavci suvenira i navijackih rekvizita zauzeli glavni ulaz-stazu na Kalemegdan u produzetku Knez Mihajlove. Pa kada naidje grupa turista ili klinaca koji obilaze Kalemegdan, nema sanse da se od pomenutih tezgi prodje. Valjda je logicno da se taj pravac ostavio slobodnim, a tezge (ako vec moraju tu da budu), postave u nekoj od bocnih staza ?
BTW to je ekipa koja je sklonjena sa platoa gde je sada ulaz u TC Rajiceva s tim sto su tamo zauzimali jednu stranu na sirinu ulice od 12 metara, a ovde zauzimaju obe strane na sirinu staze od 5 metara, pa se ti sa kolicima recimo provlacis izmedju.
Potpuno se slažem, ni na Trgu Konkord se ne prodaju suveniri već na dobro osmišljenim mestima ili na onima koji su takvog karaktera već prilično vremena (npr. Monmartr).

Malo planiranja i logike ne bi bilo na odmet.
Tačno, isto mislim što sam već i napisala. Npr. Knez Mihailova (naročito udarni sa silom bedževa i krpenih srdaca...) ne bi smela da ima ni jednu tezgu, ni jednog famoznog slikara koji nudi šund ili kič, svejedno. Isto važi i za Čika Ljubinu. Neka se napravi par zona u gradu, ostalo čistac. Razumem negovanje tradicije samo ne znam gde su se naši stari slikari skupljali, postoji li takvo mesto na otvorenom prostoru pa da se reanimira? Priznajem da ne znam.
 
Ima mesta svuda, samo ne treba praviti čepove, a tezge se po pravilu postavljaju tamo gde ima mnogo ljudi, plus što se stave na najuže mesto.
 
Danas sam snimio Velike stepenice Jelisavete Načić na ulazu na Kalemegdan.

Neko će reći kakve ovo ima veze sa Kosančićevim vencem ?! – Ima veze i te kako.

Na ovom primeru vidimo jedan obrazac, koji se primenjuje zadnjih godina, a rezultat je uništavanje starog gradskog jezgra. Prvo, ništa se ne dešava na gradilištu. Radnika nema na vidiku, a onda će se u jednom momentu pojaviti radnici i mehanizacija, a ceo posao će se zbrzati i otaljati. Rezultat toga će biti uništenje kulturno istorijskog spomenika zbog nakaradno odrađenog posla, bez stručnog nadzora, bez projekta, elaborata...

Na fotografiji se jasno vidi, da se ubacuju stepenici, koji ni po obradi, a ni po strukturi ne odgovaraju originalnom materijalu. Bila je priča, kako će se prilikom rekonstrukcije stepeništa koristiti originalni kamen!? Zaboravite na to, ne postoji neko ko je iz struke, a ko može da utiče na samovolju i divljaštvo onih koji koristeći naš novac, a iz ličnih i političkih razloga, uništavaju i ono malo što je ostalo u arhitektonskom i urbanističkom nasleđu Beograda. Ne postoji ni javnost koja ima svest o tome, da nešto, što su gradile prethodne generacije, treba da se preda budućim generacijama. Postoje, doduše, institucije koje zapravo ne rade svoj posao za koji su plaćeni (od našeg novca) i koji se ne mešaju u svoj posao. Pri tom prvenstveno mislim na Gradski i Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture.



Na ovom primeru se vidi, kako neko pokušava da nam uvali kamen koji APSOLUTNO ne može i NE SME da se koristi u rekonstrukciji ovog istorijskog spomenika.

Obratite pažnju na ovaj link:

http://www.gradjevinarstvo.rs/tekstovi/ ... dski-kamen

Uvod u ovaj tekst glasi ovako :

Malo stepenište na Kalemegdanu čeka beogradski kamen
28.10.2013. | Politika

Malo stepenište sa dekorativnom česmom "Lavić" na Kalemegdanu, isklesano u kersantitu, beogradskom kamenu kojeg i dalje ima u jamama napuštenog majdana u Ripnju, ni ove godine neće biti obnovljeno. Kulturno dobro od izuzetnog značaja, podignuto u prvoj deceniji prošlog veka po projektu slavne Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji, odnedavno više nije na listi prioriteta. Razlog je manje novca u gradskom budžetu, ali i kamenolom iz kojeg bi se crpla ruda decenijama ne radi!


Drugog juna, dvehiljade osamnaeste godine, znači pet godina nakon objavljivanja ovog teksta u Politici, vidimo dijametralno suprotan pristup tokom rekonstrukcije stepeništa. Ovde NEMA NI GOVORA da se koristi originalni ripanjski kamen. Uz postojeći, rukom tesani kamen, ubacuje se granit koji je obrađen na savremen način, što bi se reklo na grobljanski kamenorezački način. I šta mislite da će da se dešava. U samom startu se vidi da su, investitor, izvođač radova i stručni nadzor, NESPOSOBNI I NEDORASLI OVAKVOM POSLU. Rezultat će biti uništenje još jednog beogradskog spomenika, a mi ćemo samo biti nemi posmatrači, nemoćni pred silinom totalne destrukcije.

Kosančićev venac je najsvežiji primer, hoštapleraj prolazi, prevare prolaze, bezakonje prolazi. Neko nam to upravo stavlja do znanja - da smo mali, nebitni, da smo nemoćni, da smo nesposobni, slabi... Dobili smo javni parking, umesto pešačke zone, dobili smo poniženje, dok je neko, ko je primao platu od našeg novca i ko je morao da radi po zakonu, dobio mesto ministra ?!?
 
Strašno, kakvi diletanti. Šta će tek uraditi pri rekonstrukciji Velikih stepenica..
 
Majdan sa kresantitom je otvoren samo zbog stepenica
U dogovoru sa naslednicom kamenoloma
I prikladnija tema je kalemegdan
 
@Roger samo malo ispravka za prvu rečenicu - MALE, ne VELIKE stepenice.

Za sve ostalo se potpuno slažem. Mogao bi BLIC ili neki drugi medij da ovo malo isprati (kao i objekat iza zelene ograde)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542098#p542098:1vdj18uf je napisao(la):
astrodule » 02 Jun 2018 10:46 am[/url]":1vdj18uf]@Roger samo malo ispravka za prvu rečenicu - MALE, ne VELIKE stepenice.

Za sve ostalo se potpuno slažem. Mogao bi BLIC ili neki drugi medij da ovo malo isprati (kao i objekat iza zelene ograde)


U pravu si - treba MALE stepenice - moja greška !
 
Ovoj vlasti ne treba dati da kupatilo renovira, a kamoli bilo sta vece od toga.. U Albaniji se radi kvalitetnije
 
Smece ostalo poslije festivala kao i za vrijeme istog niko nije praznio prepune kante
 
bio sam pre 3 dana u bg. sta mozda svi zaboravljaju, one orig. stepenice jesu unistene. ne zbog rekonstrukcije takve su i bile. a posto ovo obnavlja turska isto a ne mi, i taj originalan kamen vise ne postoji mozda je ovo najbolje resenje.
 
Лоше организовано управљање отпадом током и после манифеста.
 
VEĆ DVE DECENIJE: Spomenik beogradskom Pobedniku nakrivljen, sprema se sanacija

Spomenik "Pobednik" na Kalemegdanu delimično se nakrivio zbog čega je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljeno da će do kraja godine, uprkos nedostatku zvanične tehničke dokumentacije, biti izrađen projekat restauracije i sanacije jednog od simbola glavnog grada Srbije.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... e-sanacija
 
Na sajtu JKP Beogradska tvrđava, uopšte se NE SPOMINJU radovi na konzervatorskim i restauratorskim radovima Malih stepenica, Jelisavete Načić ?!?

http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/?cat=18

Na istom sajtu NE POSTOJI konkurs za javne nabavke radova na konzervatorskim i restauratorskim radovima Malih stepenica, Jelisavete Načić ?!?

http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/?cat=14&paged=2

Očigledno je da se novac koji je obezbedila vlada Turske zloupotrebljava na srpski način.

UNIŠTAVANJE KULTURNOG I ISTORIJSKOG NASLEĐA BEOGRADA SE NASTAVLJA
 
Za pare koje daje donator ne radi se tender turci su birali zivodjaca po svojim propisima
Dozvolu su dobili postoji sve na tabli
Nadlezan je republicki zavod za spomenike posalji im elektronsku postu provjeri sve prije nego doneses zakljucke
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=542890#p542890:1bfua9as je napisao(la):
direktor » 05 Jun 2018 08:04 pm[/url]":1bfua9as]Za pare koje daje donator ne radi se tender turci su birali zivodjaca po svojim propisima
Dozvolu su dobili postoji sve na tabli
Nadlezan je republicki zavod za spomenike posalji im elektronsku postu provjeri sve prije nego doneses zakljucke

Tvoja priča je nelogična: "Turci su birali izvođača po svojim propisima" ?!?!? Da li to znači da Turci daju novac i za svoje pare mogu da uništavaju kulturno-istorijske spomenike po Srbiji ???

Turci su dali novac, a naši korumpirani političari su ga podelili između sebe, s tim da struka mora da ćuti i da se ne meša u podelu plena. Od samog početka niko ne poštuje zakonsku proceduru, nema projekta, ne postoji interdisciplinarni pristup rešavanju restauratorsko-konzervatorskih problema. Letimičan pogled na gradilište, jasno ukazuje, da izvođač radova nema smernice za dalji rad. Rok za završetak radova, koji je trenutno kraj juna 2018. će se produžavati u nedogled, kao što je slučaj sa Kosančićevim vencem, gde su rokovi produžavani nebrojeno puta, a radovi JOŠ UVEK TRAJU.
 
Malo pretjerujes za donaciju nije potreban tender
Nadzor vrsi rep zavod nasi nemaju kontakt sa parama
Projekat postoji dozvola postoji Posalji elektronsku postu sa pitanjima
Na kosancicu se rade stubici kante i klupe i ograda i potapajuci stubici o tome u temi kosancic
 
Jesu li gotove Male stepenice?

REKONSTRUKCIJA Malog stepeništa na Kalemegdanu, koja je počela u novembru, biće završena u junu ove godine.

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je juče radove na obnovi stepeništa, čiji je autor prva žena arhitekta u Srbiji Jelisaveta Načić. Radovi koštaju 17 miliona dinara, a novac je donirala turska agencija za razvoj TIKA.

Radovi na Malom stepeništu su posebno zahtevni, jer su stepenice rađene od specijalnog ripanjskog kamena, a pošto je kamenolom zatvoren pre 30 godina, bilo je potrebno pribavljanje posebnih dozvola da bi taj kamen bio na raspolaganju.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... vo-do-leta (iz januara)
 
Ja mislim da je potrebno oko 10-15 miliona evra da se Kalemegdan i Beogradska tvrdjava dovedu u tip-top stanje.
Pri čemu mislim da je najurgentnije rešiti rekonstrukcije i restauracije sledećih lokacija:
1.Zindan kapija
2.Kapija Karla VI
3.Bastion Svetog Jakova
4.Vidin kapija
5.Uredjenje staza i sadržaja na gornjem i donjem gradu pri tome ne mislim na glupost tipa projekat "Despotov grad"
6. Velike stepenice pod obavezno
7.Sahat kula
8.Vojni muzej
9. Unutrašnji ravelin
10.Ostaci zamka
Onaj luna park bih mozda mogao da se modernizuje. Sladak mi je , mali, onako bas za decu, ali su one sprave praistorijske.
 
Vrh