Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
A ovakvih detalja i mesta koje prosto vape za rekostrukcijom i obogućavanje pristupa posetiocima ima na sve strane
Ostaci Kajzerove klupe (dobar kamen, mora se priznati)
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=564648#p564648:3ui9qrg1 je napisao(la):
relja » 03 Sep 2018 09:09 pm[/url]":3ui9qrg1]Da li je ovo stablo bilo posađeno u znak sećanja na kralja Aleksandra i Luja Bartua, godinu dana nakon atentata, uz veliku svečanost?
Ја сам га пре извесног времена фотографисала, а чини ми се чак да сам негде и постављала фотографију, али тренутно се не могу сетити у ком ми је фолдеру. Кад пронађем, неће бити проблем да поставим поново.
A znaš šta je najporaznije?
Tezge su ovako postavljene ispred bista - prema usvojenom planu, po elaboratu sa sve skicama tačnih pozicija....
I to se može naći na sajtu JP Beogradska tvrđava,
Hvala puno, Zvezdarka.
Na ovoj zelenoj tabli ispred piše, na srpskom i na engleskom, da se radi o hrastu lužnjaku (English Oak) - gde raste, kakva je biljka, kako može da se iskoristi u preradi...
Ali ni reči u čiju čast i kada je zasađen...
Обнова је требало да буде завршена пре два месеца, али је пред крај радова испод чесме и на делу тротоара под степеништем откривена калдрма коју је од погледа посетилаца годинама сакривао дебео слој асфалта. За овај посао ТИКА је додатно издвојила 20.000 евра.
– Претпоставили смо да бисмо испред чесме могли да наиђемо на неке оригиналне делове. Срећом, претпоставке су се оствариле, па смо испод слоја асфалта високог око пола метра нашли делове калдрме у савршеном стању. Одлучили смо да је не дирамо, већ да део који недостаје допунимо. Ту су нам велику услугу учиниле „Градске пијаце”, које су у својим депоима имале остатке камена булог од кога је тај део калдрме постављен. Осим овог дела калдрме, открили смо још један део до тротоара начињен од друге врсте камена – керсантита од кога је зидано цело степениште – објашњава Невенка Новаковић, виши стручни сарадник и архитекта конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.
Највећи проблем већ деценијама када је реч о обнови Малог степеништа управо је и била набавка оригиналног камена од кога су зидане – керсантита.
– Овај камен постоји на једном једином месту у Србији, у каменолому у Рипњу, а он већ дуже време не ради. Уз ангажовање наше директорке и добру вољу садашње власнице каменолома, обезбеђен је потребан материјал. То је била једна од главних ставки пројекта, која је срећом, решена успешно – прича Ивана Филиповић Јорк, помоћник директора у Заводу за заштиту споменика културе Београда и архитекта конзерватор.
Керсантит је магматска стена која се експлоатисала у подножју Авале. Тог камена има још у резерви иако је рудник већ одавно затворен. Велики број објеката у престоници почетком 20. века зидан је управо од керсантита. Међу њима су здања Народне скупштине и школа „Краљ Петар Први”.
За потребе обнове степеништа извађено је око 40 кубика керсантита.
– Ова количина је била потребна јер су се радили компликовани елементи, а ми смо тежили да максимално очувамо оригинални изглед. Степениште је старо 115 година и то, без обзира на обнову, треба да се види. Овом приликом смо променили оштећена газишта, делове ограде, открили и обновили риголе, односно канале за одводњавање који су деценијама били затрпани земљом. На тај начин смо вратили првобитну форму целом степеништу. Чини ми се да смо учинили да степениште „продише” и продужили му век за наредних пет, шест деценија – каже Новаковићева.
A ko je stavio asfalt preko te kocke? To je nedospustivo i vrlo lako se može naći odgovorno lice koje je to uradilo bez konsultacija sa Zavodom za zaštitu spomenika.
Ja sam mislio da je ta stara kaldrma metar ispod asfalta, a ne 10-ak cm.
Kocka je povađena iz Karađorđeve 1997 (ili 98, ako se ne varam), to SPO-u ne mogu da oprostim (da je samo to...).
Tramvajska pruga je rekonstruisana tamo 2000-i neke, do tada su šine stajale onako kako su bile položene na zemlju, pre II svetkog rata.
Tako da pretpostavljam da je to asfaltirano u ovom veku. Verovatno imamo i slike na forumu, imali smo temu o rekonstrukciji pruge.
– Претпоставили смо да бисмо испред чесме могли да наиђемо на неке оригиналне делове. Срећом, претпоставке су се оствариле, па смо испод слоја асфалта високог око пола метра нашли делове калдрме у савршеном стању. Одлучили смо да је не дирамо, већ да део који недостаје допунимо. Ту су нам велику услугу учиниле „Градске пијаце”, које су у својим депоима имале остатке камена булог од кога је тај део калдрме постављен. Осим овог дела калдрме, открили смо још један део до тротоара начињен од друге врсте камена – керсантита од кога је зидано цело степениште – објашњава Невенка Новаковић, виши стручни сарадник и архитекта конзерватор у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.
Astro dule objasnjenja
1.visinska razlika je oko 1m nije trebalo da stave stepenice vec kosu rampu moglo je
2.kocka oko cesme je prginalna a na trotaru je dodata nova od kresantita
3.sine su rekonstruisane za vrijeme djilasa i zbog kasnjenja radova umjesto kocke oko sina stavljen je asfalt
4.licno sam bio tu kad su radili trotar i prekrili stepenice asfaltom znali su ovi iz zavoda bolilo ih je uvo
5.znaju se izvodjaci i podizvodjaci sve se zna
6.saht je tu za reviziju vode koja otice i zatvaranje lavica
7.trebalo je staviti utopljeni saht u koji ide kame kao ispred doma omladine ili pak saht sa grbom grada ala knez.
Ovaj veb sajt koristi kolačiće radi prilagođavanja sadržaja, poboljšanja korisničkog iskustva i očuvanja prijave ako se registrujete.
Nastavkom korišćenja ovog veb sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.