Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Milance":yoxtdt21 je napisao(la):
Goldstein":yoxtdt21 je napisao(la):
Milance":yoxtdt21 je napisao(la):
Da li postoji neka mapa cele kalemegdanske tvrdjave sa ucrtanim znamenitostima - gde je koja kapija, muzej, spomenik itd.
Nije ništa zlonamerno, ali moram da te ispravim - nikako kalemegdanska već beogradska tvrđava :D Kalemegdan je park a u okviru njega je tvrđava, beogradska.
U pravu si svakako nego sam se posluzio u narodu cesto koriscenim izrazom iako je pogresan. To ti je nesto kao "cak sta vise". Pogresi covek. :D
e vala, za beogradjane je kalemegdan cela tvrdjava, kao sto ni Terazije vise nisu cisterne kod Moskve, kao sto Dorcol vise nije raskrsnica Dubrovacke i Cara Dusana, kao sto Ramblas nisu kanali vec glavna pesacka ulica u Barseloni, kao sto su Jelisejska polja ulica. Filolosko slaboumlje.
 
Na fotografiji u boji se tako divno vidi kako kružni put smeta da se tvrđava opet spusti do reke. I usput počisti i onaj zeleni kafić. Gde je bila nekadašnja luka, tj. luke? Mislim da ih je bilo dve.
 
Lucifer":zz35d3cg je napisao(la):
e vala, za beogradjane je kalemegdan cela tvrdjava, kao sto ni Terazije vise nisu cisterne kod Moskve, kao sto Dorcol vise nije raskrsnica Dubrovacke i Cara Dusana, kao sto Ramblas nisu kanali vec glavna pesacka ulica u Barseloni, kao sto su Jelisejska polja ulica. Filolosko slaboumlje.
Nije ovo greška filološke prirode, jednostavno, tvrđava se zove Beogradska, to joj je ime. Kao kada bismo rekli Dunavska tvrđava namesto Smederevska. Ovi primeri koje si naveo su irelevantni za ovo pitanje. U redu je da kažeš Kalemegdan a da pritom misliš i na tvrđavu ali je potpuno besmisleno da joj se menja ime. Ona je mnogo starija od parka koji se danas zove Kalemegdan.
 
Sada kada smo ustanovili kako nam se zove tvrđava da se podsetimo savršenog pogleda sa nje :vops:

5ze0z7.jpg
 
Da li je još neko ulazio u bunker na Tvrđavi sinoć osim mene?

Potpuno neverovatna stvar, ulaz u bunker je dvadesetak metara od Pobednika, a jednom kad se uđe pružaju se tri veoma dugačka tunela (60-70m) sa po desetak soba. Navodno, bunker je građen u periodu od 1945 do 1950 u anticipaciji moguće invazije SSSR-a! Ono što je meni potpuno nadrealno jeste da mi uopšte nije jasno otkud mesta za te hodnike, jer je moj doživljaj uvek bio da je litica veoma strma sve do Donjeg grada.

Celokupni doživljaj neverovatno podseća na film Der Untergang, ako je neko gledao, pogotovu jer su natpisi u bunkeru (na cisternama za vodu napr.) skroz u kaligrafskom fazonu 1940-tih. Sad mi je jako žao jer nisam slikao...
 
Bio ranije postoje tri bunkera taj koji je bio otvoren za posjetioce jedan iznad rimskog bunara i jedan iza zavoda za upropascivanje beograda kojeg ta institucija koristi kao magacin
 
Samo sto je bzvz to sa ulazenjem automobila u tvrdjavu, kao sto rade i u NS npr...drago mi je sto toga na kalisu nema.
 
A inače jeste videli da rade nešto na onim katakombama kod Pobednika, valjda su otkrili da je tu bila stara depotova kula... eh baš bi bilo lepo kada bi to mogli i da rekonstruišu..;)
 
ne bi me čudilo da rekonstruišu, zadovoljan sam svim izvedenim radovima na kališu do sad.
samo je bedak što nije beo kao nekad, ali još uvek izgleda veoma pristojno.
 
Da li se zna mozda, da li je u planu, u nekoj daljoj ili blizoj buducnosti, i obnova poprecnih zidina koje se spustaju niz padinu od gornjeg ka donjem gradu?
 
Bio sam na Kalemegdanu i na Tvrđavi danas...

Konačno je počela obnova Nebojšine kule. :) Skele su postavljene skroz do vrha i koliko vidim, radi se punom parom. Izbrojao sam bar 5-6 radnika samo sa jedne strane na skelama.

Još jedno "gradilište" je na donjogradskim zidinama preko puta Bella Viste. Pretpostavljam da samo sređuju razrušene zidove, ali ako neko ima više informacija o tome šta se radi, može da javi...
 
Uuuuu... Čekaj, šta je ovo? Ideja za neki spomenik posle 45te(ili malo kasnije), jer se dole nalaze grobovi Narodnih heroja?

Izgleda dobro, no to je moja slabost prema mornarici. :D
 
Izgleda da gvozdenu ogradu kod Pobednika zamenjuju sa zidićem od cigala...
 
Vrh