Hajde sad polako, i u više pasusa. Imaš nekoliko dobrih ideja, ali iskreno smatram da bi trebalo obnoviti sadržaje iz 19. veka koji su porušeni u svetskim ratovima.
Obnova zidina mi zvuči sjajno, ali imam poseban problem sa tvojom idejom o žitaricama, jer Beograd stvarno nema mnogo veze sa proizvodnjom dotičnih.
Zidine bi trebalo obnoviti što je više moguće, a posebno primamljiva mi je ideja o proširenju male marine koja postoji sa druge strane železničke pruge do centra tvrđave gde bi se sagradilo šetalište i pristanište za turističke brodove. Uopšte smatram da bi sa rekonstrukcijom izgleda Donjeg Grada iz 19. veka trebalo preseliti Muzej grada Beograda (koji trenutno nema izložbeni prostor) upravo u taj deo grada, mislim da bi tvrđava predstavljala izvanredan muzejski prostor.
Ovo o svetitelju nemam nameru da spominjem - osim toga što Beogradska tvrđava nije nasleđe samo pravoslavnih građana Srbije, nego mislim da imamo dovoljno svetaca i svetitelja oko nas.
Ideja o obnovi mitropolije postoji odavno, i mislim da je vrlo komplikovana. Iskreno, ne bih bio protiv ukoliko bi to pratilo obnovu drugih srednjovekovnih sadržaja donjeg grada, ali mislim da ne postoje konkretni istorijski podaci o izgledu te građevine koji bi dozvolili verodostojnu obnovu.
Inače, smatram da podhitno treba zasaditi čemprese po tvrđavi. Osim vizuelno fenomenalnog efekta, treba napomenuti da su oni zaštitni znak tvrđave - gravure ovog plemenitog drveta koje se posebno ceni u svim tradicionalnim religijama ovih prostora (hrišćanstvu, judaizmu i islamu) su nađene na česmi M-p. Sokolovića kod defterdarove kapije...
EDIT: Evo, našao sam i neke slike zgrada koje su zauzimale današnji prostor donjeg grada koje smatram vrednim i interesantnim za muzejski kompleks zgrada Beograda.
1. Konak zapovednika tvrđave (muhafiza) iz 19. veka
Ova zgrada je porušena u Prvom svetskom ratu, a građena je u evropskom eklektičnom stilu. Slika je Anastasa Jovanovića iz 1867. Mislim da je veoma interesantna...
2. Sultan-Mahmudova džamija
Pretpostavljam da bi ova zgrada bila možda i najproblematičnija za rekonstrukciju zbog munare. To je politički i ideološki problem, mada je veoma interesantna jer se arhitektonski uklapa u stilizovani evropsko-klasicistički stil ostatka tvrđave. Sagrađena je polovinom XVIII veka, a važna je za istoriju prvog srpskog ustanka, jer su se tu okupili janičari da bi učinili prepad na konak (gore prikazan) i ubili Hadži-Mustafa pašu, poznatijeg kao "Srpska majka". Interesantan je dodatak drugim zgradama donjeg grada koje su pretežno habsburškog porekla iz istog perioda. Srušena je u neko vreme posle 1878. Slika je takođe A. Jovanovića, 1867
3. Velika kasarna, sagrađena od strane Habsburških okupacionih snaga polovinom XVIII veka. Velika, jednostavna, i lepa zgrada koja bi mogla da služi kao dom centrale izložbenog prostora. Iza nje se vidi kula Nebojša. Srušena je za vreme Prvog svetskog rata. Slika nepoznatog autora, oko 1900. godine.
4. Pogled na donji grad pred Drugi svetski rat. Vidi se deo donjih bedema, kula Nebojša, Veliko ratno ostrvo u originalu, kao i zgrada topolivnice koja je podignuta u Prvom srpskom ustanku, a srušena polovinom 1941. Veoma interesantan dodatak ovom kompleksu, i jednostavan fotografski prikaz potrebe da Donji grad bude ispunjena celina.
Šta mislite o ovom predlogu?