Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Ne mogu da procenim da li je mnogo ili malo, ali sa sigurnošću ti mogu reći da je na tvrđavi u prethodnoj deceniji urađeno dosta toga - praktično nikada nije bilo praznog hoda - uvek su se obavljali neki radovi na nekom delu tvrđave.

Evo, na ovom linku imaš spisak obavljenih radova u protekle četiri godine. Dosta toga je urađeno i pre toga.

Zapravo sve to pokazuje koliko je tvrđava ogroman kompleks i u koliko lošem stanju se nalazila.
 
boca-ica":2rm1ghc9 je napisao(la):
14 miliona evra . . . za ,,oprez kamenje pada sa svoda na glavu ,,
da nije malo mnogo :dil:

доста тога је урађено. сети се само да деведесетих није постојало никакво осветљење, и да се пола тврђаве рушило
 
Možda se mlađi forumaši ne sećaju tog perioda, ali krajem 90-ih kada sam ja počinjao da izlazim u grad nije baš bilo pametno reći matorcima da ideš sa društvom na Kalemegdan jer je tamo "mrak i svašta se dešava" :D
 
Imamo neverovatnu sreću da posedujemo takav dragulj kakav je Kalemegdan. Ali održavanje takvog dragulja izgleda da prevazilazi naše mogućnosti.

Urađeno je jako puno u odnosu na '90-te, ali tek se naslućuje koliko bi novca bilo potrebno da se sve sredi:

- Postoji stotine arheoloških lokaliteta koji su zatrpani, i stotine koji su poluzatrpani, rupe, tuneli, čudesa
- Postoje kilometri bedema, svodova, kapija, zidina, na kojima je potrebna dodatna zaštita, rekonstrukcija i slično (na ovome je dosta do sada i urađeno).
- Dečija igrališta i luna park su već prilično izanđali, uskoro će postati arheološki lokalitet.
- Ukoliko se iseli Zoo vrt, (za šta iskreno navijam, već dugo), otvara se nova pandorina kutija, za rehabitlitaciju i revitalizaciju tog prostora.
- Mislim da bi bilo neophodno uvesti neki vid prevoza (žičara ili nadgradnja elektrovozića) za starije sugrađane i turiste, da ceo kompleks lakše savladaju i lakše dođu do pristaništa, Dunavskog Keja i Kule Nebojša.
 
PRE SVEGA DA SE GLAVNA TERASA OD FRANCUSKE AMBASADE DO POBEDNIKA POPLOCA GRANITOM,ASFALT PO SRED TVRDJAVE JE SVETOGRDJE..
 
GOJE":1hou3pov je napisao(la):
Imamo neverovatnu sreću da posedujemo takav dragulj kakav je Kalemegdan. Ali održavanje takvog dragulja izgleda da prevazilazi naše mogućnosti.

......

- Ukoliko se iseli Zoo vrt, (za šta iskreno navijam, već dugo), otvara se nova pandorina kutija, za rehabitlitaciju i revitalizaciju tog prostora.
- Mislim da bi bilo neophodno uvesti neki vid prevoza (žičara ili nadgradnja elektrovozića) za starije sugrađane i turiste, da ceo kompleks lakše savladaju i lakše dođu do pristaništa, Dunavskog Keja i Kule Nebojša.

U Begradu su sve rehabilitiacije i revitalizacije pandorine kutije :laugh:

No sto se samog Zoo vrta tice, ja ne znam kako ljudi mogu da podnesu da sede u kaficu na terasi iznad i gledaju u one olinjale, psihoticne lavove i tigrove sto se vrte po kavezima... :notok:
To kao prvo, pa onda sve ostalo.

Mislim da neke pitomije vrste mogu i dalje tamo da ostanu, ali da bude slobodan ulaz, sa vise prolaza do vrta.
Mene ovakav kakav jeste vec potseca malo na nesto kao srednjevekovni shmek i mislim da bi bilo dobro da se dalje razmislja u tom pravcu. Mesto bi, izmedju ostalog, konacno dobilo prilku da se bolje arheoloski ispita.

Usput, sto se prostora na placu beka tice, i okoline... dosao sam do ideje da bi mesto bilo pogodno za tzv. zracnu luku. Nema niceg ravijeg od piste za avione :)
Takodje, kao tribute istoriji vazduhoplovstva, insituta i skole u blizini, a 'playground' za tehnicare i sve ostale. Prirodni rezervati ce mogi da se osmotre iz vazduha kao i sve tri obale.
 
431552_356285244392469_196620293692299_1193921_1704386471_n.jpg

"Победник" некада :)
 
Evo nesto sto je trebalo biti uradjeno 2008 nadajmo se da hoce jednom inace slike su sa 34 salona arhitekture malo losiji kvalitet da li da otvorim posebnu temu i stavim sve slike sa salona IGORE sta kazes i u kojoj temi


Uploaded with ImageShack.us
 
Ta drvena improvizacija kod Sahat kule bi morala što pre da se reši, ne znam šta čekaju toliko dugo.
 
Brana Mitrović je radio taj projekat, pa sam otišao na njegov sajt da potražim rendere. Sjajna ideja. Voleo bih kada bismo znali kakav je status ovog projekta, da li se radi samo o ideji arhitekte ili je ovakav projekat ozbiljno razmatran. Podseća dosta na projekat multifunkcionalne sale u bedemu kod Kule Nebojša. Trebalo bi što više iskoristiti ovakve potencijale Tvrđave. I, ako se ne varam, opet korten :D

14f53d056b1b6f.jpg


Pošto ima baš dosta slika, ostatak galerije sam stavio u spoiler:

14f53d056b24e1.jpg


14f53d056b2e3b.jpg


14f53d056b4237.jpg


14f53d056b4c3a.jpg


14f53d056b561c.jpg


14f53d056b5f9d.jpg


14f53d056b695d.jpg


14f53d056b7327.jpg


14f53d056b7ca4.jpg


14f53d056b8657.jpg


14f53d056b8ec2.jpg


14f53d056b955a.jpg


14f53d056b9bbf.jpg


14f53d056ba1f7.jpg

Izvor: Mitarh
 
Феноменална идеја. :kk:
 
Korten :rolleyes:
pravo vreme , mesto, način i materijal :kk: :) :kk:

@Homer Jay
+ 1 :)
 
Ako se ovako nastavi, u nedelju ujutro ću ispod prozora da zateknem novi automobil sa saobraćajnom dozvolom na moje ime :D

Petak, 04. maj 2012.

„Pobednik” dobio novo dekorativno osvetljenje

1504013_novo_osvetljenje_v.jpg


Ambijentalna celina „Pobednik” na Kalemegdanu dobila je večeras novo dekorativno osvetljenje. Novo osvetljenje predstavlja kompletno arhitektonsko rešenje, sa modernim svetiljkama i reflektorima koji koriste LED izvore. Pored konceptualnog i estetskog unapređenja, svetiljke i reflektori omogućiće i znatnu uštedu električne energije.

– Osvetljavanje statue „Pobednik” zaokružuje rad gradske uprave u protekle četiri godine i simboliše njen duh i energiju. U ovom periodu dekorativno smo osvetlili sve istorijske i kulturne znamenitosti našeg grada, poput Kapetan Mišinog zdanja, Zadužbine Ilije M. Kolarca, Igumanove palate, Zemunske gimnazije i Doma Narodne skupštine – rekao je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović.

On je podsetio da su dekorativno osvetljenje dobili i Konak kneginje Ljubice, zgrada Patrijaršije i Saborna crkva, kao i brojne druge ustanove.

– Osvetlili smo i objekte koje su naši gradski neimari vredno završili u proteklih nekoliko godina – svih 37 novih obdaništa, svih šest novih škola, sva četiri nova doma zdravlja. Posebno smo ponosni što smo osvetlili novi Most na Adi, koji je odmah postao simbol Beograda – rekao je Predrag Petrović.

Snežana i Miroslav Jakšić prošetali su večeras Kalemegdanom i zastali ispred „Pobednika” upravo u trenutku kada su snažni reflektori obasjali ovo izuzetno umetničko delo Ivana Meštrovića.

– Omiljena su mi šetališta gde ima mnogo zelenila, tako da ovde dolazimo i kada je lepo vreme i u hladne dane. Beogradska tvrđava sada i noću izgleda prelepo, a ovaj predivan spomenik još više blista – rekla je Snežana Jakšić.

Mladen je u Beograd došao pre pet godina, a Milica pre godinu dana. On studira bogosloviju, ona medicinu. Na Kalemegdanu su se zavoleli, pa se njim šetaju gotovo svako veče.

– Kalemegdan je možda najlepši deo Beograda, a uz ovo osvetljenje izgleda kao zamak iz bajke. Ne znam kako ćemo tokom leta stići da učimo za ispite, jer ćemo ovde provoditi gotovo sve slobodno vreme – našalio se Mladen.

Pored „Pobednika”, novo dekorativno osvetljenje dobiće i ambijentalna celina „Gardoš kula”, koja je takođe prepoznatljiv simbol našeg grada, vidljiva sa obe „beogradske” reke. Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Uprava za energetiku grada Beograda, na predlog Komisije za javno (funkcionalno i dekorativno) osvetljenje grada, pokrenuli su ovaj projekat jer je dosadašnje dekorativno osvetljenje ovih celina bilo arhitektonski nekompletno, sa zastarelim tehničkim rešenjima, ali i energetski neefikasno.

Prethodna oprema dekorativnog osvetljenja biće reparirana i upotrebljena u druge svrhe.

Napomena: snimak ovog događaja možete preuzeti sa sajta www.infobiro.tv .

1504069_novo_osvetljenje_11_v.jpg


1504029_novo_osvetljenje4_v.jpg


1504018_novo_osvetljenje_3_v.jpg


1504059_novo_osvetljenje_5_v.jpg


1504052_novo_osvetljenje_9_v.jpg


1504038_novo_osvetljenje_12_v.jpg


1504045_novo_osvetljenje_6_v.jpg


Izvor: Grad Beograd
 
Lepo, konačno su se setili da, nadam se pristojno, naglase jedan od najpoznatijih simbola Beograda.
Kada kažem pristojno, podrazumevam da ne liči na diskoteku kao neki skorašnji primeri dek. osvetljenja.
Što se tiče Kalemegdana njemu fali mnogo malih stvari koje mnogo znače.
Recimo, na platou oko "Pobednika" je pod hitno potrebno srediti pločnike koji izgledaju kao zapuštena staza na kraju grada(pretposlednja slika-desno).
Neophodno je dodati nove klupe, srediti dečija igrališta i dodati nova, popraviti staze i dodati nove.
Regulisati parkiranje i saobraćaj u delu oko ZOO vrta.
Pravi primer je park na Studentskom trgu, koji je osvežen, bez pretenzija da neki baja pokaže koliko je maštovit.
Skoro sam čitao intervju B.Podreke koji je komentarišući Beograd upravo naglasio, parafraziram, da se vode polemike o milionskim projektima dok građani lome noge po trotoarima.
Tako da je potrebno napraviti zdravu osnovu, pa onda nametati teme poput tunela u Pariskoj i slično.
U suprotnom će Beograd izgledati, malograđanski, kao neka baba sa sela.
Jedan zub zlatan, a drugi pokvaren. :D
 
Pa i ne treba mu osvetljenje u boji
Meni se sve pričinjava da vec duže vreme u obrazima rumeni :lool:
 
U tursko i austrijsko doba su za ovo letele glave

slika1197a.jpg


alal im rekosntrukcija
 
Sad sam pogledao fotografije od prošle godine - da pukotina je i tada postojala.
Ali pobogu - zbog čega je tako? Pa voda može da prodire tuda.
 
Da izgleda utenticno pitaj ekipu u zavodu za upropascavanje spomenika obavezno pismeno jer drugacije nemoze jer su bahati i bezobrazni i drski .I budi uporan nedaj da te iskuliraju ma ko si ti da pitas sta tebe to interesuje :mad:
 
Da li ste razmišljali šta će se, i kada graditi na, i oko Kalemegdana? Gde se kroji sudbina ovog najznačajnijeg kulturno-istorijskog spomenika grada? Nadamo se da ste spremni da zajedno otkrijemo... Stay tuned for more... :gobb:
 
Vrh