Samo smestanje diskusije o fabrici "Beko" u temu o Kalemegdanu implicira da ovaj projekat ima znacajan uticaj na kompleks Beogradske tvrdjave i OK, mogu da zivim s tim. Ne bih ipak, s druge strane, plitko da ulazim u temu.
I
Formalan koren problema o kojem danas govorimo je vazeci GUP donet nesto posle 2000. godine koji je kompleks fabrike "Beko" definisao kao parcele za stambenu i komercijalnu namenu. Koliko se secam, i tada je bilo glasova protiv tog GUP-a, ali u postpetooktobarskoj demokratskoj euforiji slabo su se takve kritike uzimale u obzir (iskreno, i sa moje strane, iako se mogu vaditi na to da sam tada bio jos klinac).
II
Sama prodaja kompleksa fabrike je bila zapravo prodaja imovine "Beka". Dakle, Grci nisu kupili "Beko" kao fabriku, pa otpustili radnike, obustavili proizvodnju i resili da na tom mestu grade hotel i stanove. Takav je npr. slucaj "Luke Beograd" - gde investitor privatizacijom firme pokusava da dodje do vrednog zemljista na kom se firma nalazi. Ovde je slucaj malo drugaciji - dakle, prodata je imovina fabrike u stecaju - upravna zgrada, hale i sl. Ako prodajete zemljiste privatnom investitoru, i to za veoma veliki iznos novca, i to zemljiste koje je po vazecem GUP-u namenjeno izgradnji komercijalnog i stambenog sadrzaja, onda ne mozete od tog investitora zahtevati da sa kupljenom imovinom ne radi nista, tj. da tu izgradi park.
III
Na osnovu vazeceg GUP-a uradjen je predlog Plana detaljne regulacije koji je bio na javnoj raspravi i gde je svako mogao da ulozi primedbu. Uprkos tome, mislim da je u ovoj fazi vec kasno da se bilo sta ucini da se izgradnja spreci. Medjutim, insistiranje na netransparentnosti u ovom slucaju je za mene isuvise nategnuto jer je npr. svako na ovom forumu vec godinama znao da je na toj lokaciji planiran stambeno-hotelski kompleks i zato me ovo zakasnelo paljenje crvenih lampica malo iznenadjuje. Plan ce verovatno ovakav kakav je proci glasanje u Skupstini grada, nakon cega ce investitor moci da udje u formalan proces dobijanja gradjevinskih dozvola i konacan pocetak izgradnje.
---------------------------------
Sada kada smo stigli u fazu gde se malo sta moze uraditi da se izgradnja spreci, moram da se osvrnem na jos nekoliko sitnica.
Prvo - mi nismo videli idejni projekat. Mi znamo sta ce se graditi, ali ne znamo kako ce to izgledati. Smatram da bi bilo dobro sacekati da vidimo sta je cika Podreka smislio. Pogotovo jer tenzije standardno rastu, reakcije postaju preemotivne i cini se da podmazujemo razanj dok je zec jos u sumi.
Drugo - cak iako nismo videli idejni projekat, mozemo, na osnovu dosadasnjih saznanja, da raspravljamo i o vizurama. Da li ce se izgradnjom ovog proejkta zakloniti pogled na Kelemegdan? Da. Jednostavno, nista drugo se ne moze zakljuciti na osnovu slika koje je Goje postavio osim toga da bi izgradnja zgrada na ovom prostoru ipak zaklonila Kalemegdan u izvesnoj meri. S druge strane, da li samo zaklanjanje pogleda na Kalemegdan sa setalista kod sportskog centra MGM predstavlja ugrozavanje Beogradske tvrdjave kao kulturno-istorijskog spomenika? Cenim da ne. Zgrade u Pariskoj i Beton hala npr. daleko vise narusavaju pogled na tvrdjavu, i to vrlo bitniju vizuru, pa zivimo s tim.
Trece - usko je vezano za drugo, ali bolje je posebno osvrnuti se na to. Mi smo do sada na tom mestu realno imali fabricki pogon. Zelena povrsina o kojoj se govori je hipoteticka zelena povrsina. Tako se fakticki ne unistava trenutno stanje jer trenutno stanje je - jedna stara napustena zgrada, nekoliko metalnih hangara i jedna skola i nekoliko baraka u susedstvu. Varijanta da umesto toga Beograd dobije jos jedan luksuzan hotel, 500 high end stanova i nesto modernog maloprodajnog prostora, medjusobno povezanih kvalitetnom javnom povrsinom - meni deluje skroz prihvatljivo.
Cetvrto - ovde se cesto pominje fraza "investitorski urbanizam". U Beogradu nema "investitorskog urbanizma" u Beogradu je na snazi "politiki urbanizam". Djordje Bobic je svojevremeno aktuelni GUP branio kao fleksibilan plan koji izlazi u susret potencijalnim investitorima. Covek bi pomislio da je Beograd time postao magnet za investitore, a mi vidimo da u nasem gradu najvise grade tajkuni, kontroverzni biznismeni i nesto Izraelaca. Da je Beograd Meka za investiranje ne bi ti bilo potrebno vise od 200 dana da dobijes gradjevinsku dozvolu!? "Fleksibilnost" koju pominje Bobic, zapravo znaci prostor za muljanje, "koliko para, toliko muzike" varijante i sl. Dakle, ko je dobar, ko je
, ko je ortak, burazer, clan partije i najvaznije "ko je spreman da pomogne nasu stvar" moze da zabada lopatu. Stoga, "investitorski urbanizam" je fraza koja je uvredljiva za sve ljude koji od ideje do realizacije ceka trista razlicitih saltera i sluzbi (sto zvanicnih, sto nezvanicnih).
Peto - Zaklina Gligorijevic. Necu da pricam o tome kakav je zena urbanista jer se ne razumem toliko u to, ali da se previse cereci, cereci se. Ako lose radi, slazem se da treba da snosi odgovornost. Ali da je ona kriva za sve, ne mogu nikako da progutam. Vise puta sam na razlicitim temama rekao da su Srbiji potrebna sistemska, a ne ad hok resenja. Sutra da "Zaklina" dobije otkaz, umesto nje ce doci samo druga "Zaklina". Na forumu svi srecni, otvara se sampanjac, nazdravlja se, bacaju se konfete, pustaju se baloni - a u beogradskom urbanizmu sve funkcionise potpuno isto.