To je ustvari zanimljiva priča. Moram da priznam da ja i dalje nisam siguran koja reka protiče između Ratnog ostrva i Nebojšine kule.
Pre nekog vremena mi je dosadilo da uvek imam dilemu šta ću da napišem, pa sam rešio da istražim stvar, da vidim postoji li neki zvanični i dovoljno autoritativni izvor gde to piše zajedno sa objašnjenjem zašto je tako. Prva ideja mi je bila da iskoristim činjenicu da su Sava i Dunav međunarodni plovni putevi, pa da pogledam kod institucije koja je kod nas zvanično zadužena za takve plovne puteve. Uvek mora da postoji neko ko izdaje zvanične nautičke karte za jednu državu. Naprimer kad se u "izveštaju o vodostanju" izda upozorenje o letnjim plićacima opasnim za plovidbu, brodari svih zemalja moraju da imaju iste, optevažeće i veoma precizne oznake gde je tačno taj plićak. Zbog toga svaki plovni ima zvaničnu mapu i izdeljen je oznakama kilometraže. Postoje i table na obali. Nulti kilometar je onda na ušću, pa se zatim oni broje uzvodno. Znači treba samo da pronađem zvaničnu nautičku kartu i pogledam gde je nulti kilometar reke Save. Tako znam i gde je
ZVANIČNO ušće Save u Dunav i gde se Sava završava. Tablu je bilo lako pronači. Evo je. Nula kilometara Save.
Pogledajte prilog 197378
Zvanične karte svake godine izdaje Plovput. Tu sam morao da vadim parčiće iz dva različita PDF-a, da ih okrećem, skaliram i lepim, ali na kraju evo ekskluzivne nautičke karte i Save i Dunava oko Beograda u nešto upotrebljivijem obliku od originala. Ovo je izdanje za 2021. godinu.
Pogledajte prilog 197379
I ovde je nulti kilometar Save tamo gde je i fizička tabla. Znači li to da je Ušće tu, da se Sava tu završava, a da je sve dalje Dunav?
Nažalost sad stvari postaju nejasne. Prvo, u nastavku Save,
na zvaničnoj nautičkoj karti, lepo i dalje piše Sava, a ne Dunav. Ali recimo da to odbacimo kao grešku. Gori problem je da postoji JOŠ jedan nulti kilometar NEKE reke, koji je bitno dalje, na matici Dunava, skoro kod Marine Dorćol. Vidite ga planu. Sad postaje nemoguće jednoznačno ukazati na određeno mesto u reci. Ako vi kažete "to je na lokaciji 0+1 km Save", brodari više ne bi znali na šta se misli jer bi tada postojale dve različite tačke koje bi odgovarale toj oznaci kilometraže. Isto bi važilo i za Dunav. Rečenica "To je na lokaciji 0+1 km Dunava" može da označava i tačku 1 km od ušća Dunava u Crno more, i deo kod Beograda. Ovakve dvosmislenosti nisu dozvoljene u nautičkim kartama. I kao treće, na "Plovidbenoj karti Save" (tako se zove) nema prikazanog čitavog dela reke kod Nebojšine kule (onog dela sa sopstvenom numeracijom kilometara, tj 0 do 2,4 km), isto kao što ni na "Plovidbenoj karti Dunava" nema istog tog dela. Pa po svemu ispada kao da, bar što se zvaničnih naziva tiče, pored Beograda protiču TRI velike reke. Tj ovaj srednji deo zvanično mora da se zove nekako drugačije, da bi bilo jasno na kom delu pripada neka određena kilometraža navedena u tekstu. Pošto ni ideja o tri reke nema baš mnogo smisla, moguće je da se taj deo reke kod Donjeg Grada zvanično zove "Rukavac Save" ili "Rukavac Dunava", što je takođe arbitrarno, ili ko zna kako još.
Tako je na kraju ispalo da ni sada ne znam nimalo više nego ranije pravi odgovor na pitanje kako se tačno zovu pojedini delovi reka koje protiču pored Beograda. Meni izgleda da je jedni donekle praktično upotrebljiv kriterijum određivanja tačke gde se spajaju dve reke (zamislite komplikovanu deltu sa puno ostrva gde uopšte nije jasno kojoj reci pripada koji deo toka) da se gledaju i protoci i pravac kretanja najveće mase vode, tj koji tok naglo skreće i koje vode ima bitno više. Međutim i to u opštem slučaju može biti prilično arbitrarno.