ОК, ти би ископао сав тај садржај и практично открио бедем и обалоутврду?
Još nisam formirao konačnu ideju. Ima puno stvari koje ne znam. Nisu uradili arheološko istraživanje bilo čega izvan prolaza kroz kapiju. Ne znamo kakvi su zidovi kapije. Ne znamo šta ima u bedemima na koje se ona oslanja. Nisu iskopali ni dovoljno duboku sondu u rovu da bi znali šta je ispod. Spoljni bedem nisu istražili uopšte. Za sada mi je opšta ideja da se sama Vodena kapija rekonstruiše do kraja, tj da ambijent ispred nje bude tačno kakav je i bio. Sa rovom iskopanim do kraja, kao i originalno (jer ispred SVAKE tvrđavske kapije mora postojati duboka rupa da bi bio onemogućen direktan napad, to je pitanje autentičnosti), i sa drvenim mostom preko rova, kroz otvor na spoljnem bedemu, do reke. To bi bilo fantastično.
Što se tiče uređenja ostatka rova, dalje od kapije, to zavisi od više stvari koje još ne znam. Ali, recimo, evo par ideja. Duž celog rova između unutrašnjeg i spoljnog priobalnog bedema bi mogla da postoji šetna staza, kao neki povišeni, podužni drveni ili metalni mostić. Ispod bi, unutar rova, bila voda. Druga varjanta je da spoljni bedem ionako ima ono što se zove "skriveni put", tj upuštenu stazu po unutrašnjem rubu spoljnog odbrambenog bedema. Tu su bili stražari i borci tokom opsade. Sada bi tu mogla biti staza za šetnju. Skriveni put je upravo tome i služio. Pa sve već imamo u originalu. Jedna niža staza tu, na spoljnom bedemu, a druga viša po vrhu unutrašnjeg bedema. Ili, rov bi mogao biti iskopan u obliku podužnih zemljanih stepenica. Tako bi uz jedan bedem i unutar rova i dalje postojala šetna staza, na višem nivou od plavnog, a kanal sa vodim bi išao pored nje i bio dublje u rovu. Gornji nivo se ne plavi, donji nivo se plavi. To bi bila kao obala uske reke unutar rova, obala planinskog potoka. Uz mahovinu, nisko zelenilo ... Itd, ima niz raznih mogućnosti.
Par mojih starih slika i skica. "Skriveni put" na spoljnom priobalnom bedemu Vodene kapije 1. Uzak je ali bože moj, to je autentično i to je tvrđava. Možda može i neka produžna konzola, ali bih ja to radije izbegao. Mada jeste bio običaj da se mestimično dodaju drvena proširenja. To je nešto što treba ispitati. Dovoljna je ograda, pa će biti i siguran i iste širine kao i onaj gvozdeni mostić u pozadini. Ako nam je on svo ovo vreme bio dovoljno širok, biće i ovo. Ko hoće da se divi kapiji, ovuda po širini prolazi drveni most, pa neka gleda sa njega.
Pri višem vodostaju.
Rekonstrukcija
Prostor oko kapije (klik za višu rezoluciju)
Gruba skica još jedne verzije drvenog mosta koji se posle prelaska preko odbrambenog rova polako spušta na buduću "plažu" i pristnište malih čamaca ispred bedema.