Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

To ti je nova atrakcija, kao toranj u Pizi, svi ce da dodju da vide krivog Stojka.

Taman kad se turisticka sezona zavrsi oni ce to privesti kraju

Kad bi se obnovio ovaj srednjevekovni zamak broj turista u beogradu bi se povecao.

Ma jeste. Turisti baš gledaju takve stvari kada biraju grad za posetu (ironija).

Kalemegdan sa tom tvrđavom bi bio atraktivniji, ali već sada je Kališ dovoljno atraktivan, pa novi sadržaji ne bi uticali na povećanje broja turista.

Pa realno na Kalemegdanu nema mnogo sadrzaja (u smislu gradjevina koje su prezivele sve ratove i razaranja)
Ono sto je prezivelo su uglavnom zidine i kapije a unutar toga je ziveo ceo jedan grad koga vise nema, sada je samo preostao park.
A park ne moze nikako biti nesto sto ce da poveca dolazak turista.

Ja bih pre oplemenio Donji grad nekim sadržajima (tipa Beer Garden kao u Nemačkoj).

Nekako se plašim da bi taj zamak baš štrčao na tom mestu gde je (možda) planiran.

Ne znam zasto mislis da bi strcalo nesto sto je zamisljeno u 15om veku i bilo potpuno uklopljeno u postojece zidine?
Na kraju krajeva ne izmisljava se topla voda samo se obnavlja nesto sto je tu postojalo ranije i za sta pouzdamo znamo kako je izgledalo.
A postoje i ostaci tog zamka koji su vudljivi i danas tako da bi to samo moglo da oplemeni ponudu Kalemegdana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401920#p401920:tpykmvya je napisao(la):
spatiotecte » 24 Aug 2016 02:30 pm[/url]":tpykmvya]Ne znam zasto mislis da bi strcalo nesto sto je zamisljeno u 15om veku i bilo potpuno uklopljeno u postojece zidine?
Na kraju krajeva ne izmisljava se topla voda samo se obnavlja nesto sto je tu postojalo ranije i za sta pouzdamo znamo kako je izgledalo.
A postoje i ostaci tog zamka koji su vudljivi i danas tako da bi to samo moglo da oplemeni ponudu Kalemegdana.
aaaaaaaa..... pa kolega zar ćemo opet istu priču :sesir: :grand:

Eidt: Eksplozija barutnog magacina krajem XVII veka uništila je despotov dvor, a komunisti su oko 1949. digli u vazduh sve ostatke temelja. Mi danas nemamo pouzdanih informacija o izgledu.

Zar nije taj zamak bio na platou kod Pobednika? Ako jeste, ne vjerujem da bi se uklanjao Pobednik zbog replike zamka

Ne pomera se pobednik. Zamak se nalazi iza.
Stefan Lazarevic podrzava obnovu zamka inace. ;)

Batalute tu izvakanu pricu moze 3d nocna projekcija i kraj price

Hm, ne znam kako bi se uklopili zamak i Pobednik jedan pored drugog :roll:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401924#p401924:1w70tx5f je napisao(la):
spatiotecte » 24 Aug 2016 02:37 pm[/url]":1w70tx5f]
Stefan Lazarevic podrzava obnovu zamka inace. ;)
Izvor? Link? Citat?
Napisao sam malopre da ne podržavam! :sesir:

Goje jel ti znas kad je ziveo Stefan Lazarevic? :)

Moram da pronadjem negov tweet sa neba. :D

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401930#p401930:15gmpmek je napisao(la):
spatiotecte » 24 Aug 2016 02:47 pm[/url]":15gmpmek]Goje jel ti znas kad je ziveo Stefan Lazarevic? :)

Moram da pronadjem negov tweet sa neba. :D
Znam za barem 6 Stefana Lazarevića. A o pretpostavljam predmetnom despotu znam onako baš poprilično! Ali ne mogu sa sigurnošću da znam na koga si mislio (pa sam ti poslao PP). :sesir:

Valjalo bi okupiti tim strucnjaka iz nekoliko oblasti i razmotriti ideju. Nisam pristalica sleganja ramenima i lakonskih odgovora. Zakljucku ad hoc ekspertskog tima bih verovao, dovoljno da ideju odbacim ili podrzim.

Pitatati stručnjake ili baba Kuranu oko Kalemegdana
decenije potvrdjuju da mu dodje na isto tj. gotovo bez ikakvih značajnih promena

Revitalizacija bilo čega jeste pozitivna promena
refleksija promene sigurno jeste pozitivna
stoga
hajde vec jenom bar nešto ....makar bilo šta ,
da se revatalizuje na Kalemegdanu
:sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=401909#p401909:2ghpc0r7 je napisao(la):
spatiotecte » 24 Aug 2016 01:55 pm[/url]":2ghpc0r7]Pa realno na Kalemegdanu nema mnogo sadrzaja (u smislu gradjevina koje su prezivele sve ratove i razaranja)
Ono sto je prezivelo su uglavnom zidine i kapije a unutar toga je ziveo ceo jedan grad koga vise nema, sada je samo preostao park.
A park ne moze nikako biti nesto sto ce da poveca dolazak turista.

Mislim da se preteruje sa tolikim pričama o turistima, Kalemgdan je svako popodne ispunjen i Beograđanima koji tu dolaze da se opuste.
Prostor treba samo još malo doterati - klupe, staze, zelenilo, poneki spomeni, možda i mala fontana...

Kalemegan jeste pun setaca i to je neosporivo ali koliki je tu udeo stranaca.

Mislim ako se uporedi sa tvrdjavom susedne nam Budimpeste, sto po broju turista, sto po broju sadrzaja, Kalemegdan je tu 3 koplja iza iako mozda ima bogatiju istoriju.

Vrh