Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Вожд":i8negvc5 je napisao(la):
16168749104156f19fc65343.jpg

"Из авиона" се види колико би било погрешно.

Meni je ovo super

To moze da se uradi kvaltetan render i onda nocna 3d projekcija i rjesena stvar nikako zidanje

A zašto ne naprave celu tvrđavu iz početka, na nekom drugom mestu, onako kako oni smatraju da tvrđava treba da izgleda, a ovu koju su u fazama gradili Rimljani, Vizantinci, Mađari, Srbi, Turci, Austrijanci... ostave takvu kakva jeste?

Naprave jednu za sebe, pa da naplaćuju karte tim turistima koji će, umesto da odu u Budimpeštu, pre da dođu da gledaju njihvu rekonstrukciju a la Las Vegas?

Ako nije moguca odgovarajuca rekonstrukcija Despotovog Grada, mozda bi bila moguca odgovarajuca maketa. pod odgovarajuca mislim na nesto sto bi zaista bilo veliko recimo 20x20m u osnovi ili vece i smjestena u prakovskom okruzenju (uredjenom!) u donjem gradu.
Maketa bi mogla predstaviti Despotov Grad i ujedno postati turisticka atrakcija.

Npr, za potrebe snimanja filma Harry Potter napravili su veliku maketu zamka (15m precnik) i sad je izlazu turistima u jednoj hali. Pa mislim, ako moze Harry Poter postati popularan moze i Despot :D

hogwarts1.jpg

hogwarts3.jpg

hogwarts4.jpg

relja":pkkpuicc je napisao(la):
A zašto ne naprave celu tvrđavu iz početka, na nekom drugom mestu, onako kako oni smatraju da tvrđava treba da izgleda, a ovu koju su u fazama gradili Rimljani, Vizantinci, Mađari, Srbi, Turci, Austrijanci... ostave takvu kakva jeste?

Naprave jednu za sebe, pa da naplaćuju karte tim turistima koji će, umesto da odu u Budimpeštu, pre da dođu da gledaju njihvu rekonstrukciju a la Las Vegas?

Pluscina :kk:

Cak ima jedan plac na NBGD kod Buvjaka koji je skoro ociscen i odlican je za takvu repliku.... :roll:

E a kako mislimo da presisamo Budimpestu po broju turista ako imamo samo da prikazemo neke holograme, neke makete ili neke rekonstrukcije udaljene od centra?

Ko zeli tako nesto da gleda bas ide u Las Vegas a ne u Beograd.

RioBL":29jo4d90 je napisao(la):
Ako nije moguca odgovarajuca rekonstrukcija Despotovog Grada, mozda bi bila moguca odgovarajuca maketa. pod odgovarajuca mislim na nesto sto bi zaista bilo veliko recimo 20x20m u osnovi ili vece i smjestena u prakovskom okruzenju (uredjenom!) u donjem gradu.
Maketa bi mogla predstaviti Despotov Grad i ujedno postati turisticka atrakcija.

Npr, za potrebe snimanja filma Harry Potter napravili su veliku maketu zamka (15m precnik) i sad je izlazu turistima u jednoj hali. Pa mislim, ako moze Harry Poter postati popularan moze i Despot :D

hogwarts1.jpg

hogwarts3.jpg

hogwarts4.jpg

Направити сличне велике диораме у неким пространим одајама тврђаве које тренутно немају намену, и то направити макете свих периода тврђаве, од римљана до периода информбироа до када је тврђава била запоседнута од војске.

Али макете веће размере попут ових из филма, а не као постојеће.

spatiotecte":rvqi5lsk je napisao(la):
E a kako mislimo da presisamo Budimpestu po broju turista ako imamo samo da prikazemo neke holograme, neke makete ili neke rekonstrukcije udaljene od centra?

Beograd, ni u ludilu, ne može da prešiša Budimpeštu po broju turista.
Onaj ko je to izjavio je poznat da pati od megalomanije.

Beograd može da privuče veći broj turiststa u nekoj budućnosti, ali pre toga mora:
da ima dovoljno hotela
da ima pristojan smeštaj
da mu ulice budu čiste
da mu ulice ne budu zapišane
da pločnici budu prohodni
da u centru nema zatvorenih lokala išaranih grafitima
da nema oronilih fasada u centru
da muzeji rade
da turisti budu dobrodošli u crkve
da taksisti ne pljačkaju turiste
da javni prevoz funkcioniše tako da se i stranci snalze

i još mnogo toga, da ne idem u detalje....

Морам признати да ме, у контексту "Деспотовог града", приближавање СНС-у бившег филмског редитеља а садашњег архитекте-натуршчика (и вечитог човека сваке власти) веома забрињава.

Већ замишљам како би се "сјајно" уклопили "Деспотов град" и Захина креација...

Дошљак":dyx4j3nl je napisao(la):
Већ замишљам како би се "сјајно" уклопили "Деспотов град" и Захина креација...

Pa jel onda treba da se izgradi spejs shuttle arhitektura na Donjem gradu da bi se uklopila sa Zahinim projektom?

Ja сам против икакве градње у Доњем граду, али и против Захиног објекта, и једно и друго сматрам девастацијом тврђаве.

Евентуално би пристао да се "Деспотов град" изгради на плацу иза постојеће зграде војне конфекције, тј. Бека на ком је планиран Захин комплекс.

To bi bio prihvatljiv kompromis da se izgradi Despotov grad na mestu Zahinog projekta ali mislim da nema sanse da se to realizuje u kontekstu privatnog vlasnistva placa Beka.

Сумњам да је и Деспотов град замишљен као јавни пројекат. Можда да се некако направи компромис града и власника Бека.

relja":2k50v821 je napisao(la):
spatiotecte":2k50v821 je napisao(la):

Evo jedna situacija koja se desila pre nekih mesec dana. Drugovi iz Brazila i Italije su dosli, i otisli smo u crkvu Sv Petke, drug je uzeo fotoaparat i napravio jednu fotografiju, da bi meni prisao neko ko tu radi i rekao:

"Odakle njemu pravo da slika, kako bi bilo da vama udje neko u kucu i krene da slika stvari, pop mora da da blagoslov".

Kao civilizovana osoba, nisam hteo da ulazim u konflikt ni sa kim, i izasli smo iz crkve. Medjutim, ono sto mene kopka, odakle nekom djakonu, popu, ma kome god, pravo da to dozivljava kao svoju kucu, svoj stan. Niti ga je on gradio, niti je namestaj njegov, to je placano novcem nasih predaka i NIKO meni ne moze da zabrani da udjem i slikam nesto sto eventualno mogu i ja da dozivim kao svoju kucu.

Toliko.

Забрањено је фотографисање унутрашњости храмова СПЦ и то је сасвим нормално.

Што се тиче објашњења, свакако није баш најспретније.

praguc":3ajua3ze je napisao(la):
relja":3ajua3ze je napisao(la):
spatiotecte":3ajua3ze je napisao(la):

Evo jedna situacija koja se desila pre nekih mesec dana. Drugovi iz Brazila i Italije su dosli, i otisli smo u crkvu Sv Petke, drug je uzeo fotoaparat i napravio jednu fotografiju, da bi meni prisao neko ko tu radi i rekao:

"Odakle njemu pravo da slika, kako bi bilo da vama udje neko u kucu i krene da slika stvari, pop mora da da blagoslov".

Kao civilizovana osoba, nisam hteo da ulazim u konflikt ni sa kim, i izasli smo iz crkve. Medjutim, ono sto mene kopka, odakle nekom djakonu, popu, ma kome god, pravo da to dozivljava kao svoju kucu, svoj stan. Niti ga je on gradio, niti je namestaj njegov, to je placano novcem nasih predaka i NIKO meni ne moze da zabrani da udjem i slikam nesto sto eventualno mogu i ja da dozivim kao svoju kucu.

Toliko.

Verzija 2 odgovora (prvu sam obrisao, tiče se grupice nasmejanih i radoznalih Japanki ispred crkve Ružice), skraćena:
- da li crkve treba da budu otvorene za turiste - naravno, uz pratnju stručnjaka i objašnjenje o elementarnom redu. Isto onako kako su nama npr. na eksurzijama po Grčkoj objašnjavali šta se sme a šta ne u njihovim manastirima. To bi bilo sasvim OK, ali to, izgleda, u Beoradu nije organizovano.
- crkva je ipak - crkva, zna se čemu služi i zbog čega je podignuta, nije u redu da se fotografiše bez dozvole - blic i zvuk škocanja (pa i telefona) uznemiravaju vernike. Jeste da crkve pripadaju svima nama, ali, neki red treba da se zna. Uostalom, ni u većini muzeja nije dozvoljeno fotografisanje umetničkih dela ili istorijskih predmeta - nekako je logično da isto važi i za verske objekte, zar ne?

Од сликања цркава и фресака нема никакве штете, напротив, тај туриста ће те слике показати некоме, можда ставити на интернет и ту ће писати где је сликано, која је црква или манастир, евентуално и неке његове импресије. У сваком случају корисно. Пуно људи ће сазнати да је то код нас, можда пожеле да дођу, виде. Чуди ме да људи из цркве нису тога свесни.

Pošto je počelo od mojeg "da turisti budu dobrodošli u crkve", joću samo da se razumemo:
ako pričamo na nivou turističkih atrakcija i predstavljanja naše kulture i istorije, onda crkve traba da budu pristupačne i turistima. Znači - bez mštenja, ignorisanja ili neprijatnog ponašanja, već organizovano i profesionalno i da se zna red, jer upravo sa uvođenjem reda sebe najbolje predstavljamo.
Ja prvi ne bih fotografisao unutrašnjost crkve ako nije dozvoljeno. Na kraju krajeva - možemo da im ponudimo besplatno preuzimanje kvalitetnih i profesionalnih fotografija, zar ne?

Vrh