Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Bulevarac":1vvebgqe je napisao(la):
PNMxq6X.jpg

Ova kapija bi stvarno mogla izgledati predivno kad bi se mogla rekonstruisati (pretpostavljam da je to kapija Karla VI). Jednako tako i citav prostor Donjeg Grada koji sad ponajmanje izgleda kao grad i vise bi mu odgovarao naziv Donja Livada.

Sto se tice Bulevara Vojvode Bojovica, on je, pretpostavljam, samo jedna od prepreka uredjenju Donjeg Grada. Takodje, uvjeren sam da ovaj bulevar nece izgubiti na saobracajnoj vaznosti izgradnjom drumskog tunela Dorcol - Savski amfiteatar, jer planiranim razvojem prostora Beograd na Vodi stvorice se potreba jace cestovne povezanosti tog prostora sa ostakom Beograda, tako da jedan tunelski pravac prema Dorcolu nece biti dovoljan. Zbog razvoja situacije oko BNV sumnjam da ce se uklanjati Bulevar Vojvode Bojovica. Stavise, ocekujem inteziviranje saobracaja tim bulevarom.

relja":2twevksq je napisao(la):
Bilo sadržaja ili ,e bio bi svavako posećeniji kada bi postojala prostojna pešačka veza sa Dorćolom (ne kažem da ne postoji već naglašavam "pristojna").
Ne postoji nikakva pešačka veza sa šetalištem na ušću i kod Kule Nebojše. Ne postoji ni pešački prelaz (koji ne bi bio bezbedan, kakva je ulica).
Bulevarom vojvode Bojovića ne prolazi ni jedna linija gradskog prevoza, postoje samo okretnice na oba kraja.
...
Da postoji obična pasarela preko pruge i Bulevara vojvode Bojovića, mnogi koji uživaju u šetnji duž Save i Dunava bi produžili i u Donji grad. Isto važi i za nikad izgrađenu pasarelu kod Beton hale (neizgrađenu zbog megalomanije "Oblaka")...

Izašao sam iz višegodišnjeg lurkovanja samo da napišem da ovo, srećom, više nije tačno - postoje dva semaforizovana pešačka prelaza preko Bul. vojvode Bojovića - pritisneš dugme, automobilima se upali crveno i oni stanu. Često šetam sa sinom na taj način da se sa Kalemegdana spustimo stepenicama kod Barutane u donji grad, pređemo bulevar preko pešačkog prelaza i onda tunelom ispod pruge kod Nebojšine kule, pa dalje uz Savu do 25. maja.

Mislim da je i jedno i drugo urađeno u vreme rekonstrukcije Nebojšine kule, znam da ranije nije bilo.

Tačno, hvala na ispravci, semafori i pešački postoje.
Iako relativno često vozim tuda, gotovo da ih nisam ni zapazio (ni jednom mi se nije upalilo crveno), a pre postovanja sam proveravao na Bing-u (greška, ima stare snimke).

GOJE":1z211zgc je napisao(la):
Napisao sam da ne vredi ozbiljnije komentarisati projekat, ali koliko vidim, izgleda da neki ipak ozbiljno misle :x

Ako je glavna premisa što vernije rekonstruisati despotov grad trebalo bi imati u vidu sledeće:

- Glavna "stvar" despotovog grada bio je impozantni dvor. Ako će se raditi bez toga - to je kao praviti ženu bez ženskih atributa, a ako će se obnavljati dvor, imamo 2 problema: Potrebno je uništiti jedan od najpoznatijih "landmarka" a to je plato kod spomenika Pobednik, a uzgred niko ne zna ni približno kako je dvor izgledao, niti postoji ikakav kamen ili temelj, da bar imamo osnovu.

- Svi znaju da je Kalemegdan arheološki kompleksno i slojevito tlo, a i sve što trenutno postoji na donjem gradu, je iz kasnijih perioda, tako da, ako ćemo verno predstavljati despotov grad, onda treba porušiti sve uključujući i kapiju Karla VI.

- Vernu repliku despotovog grada ne možemo nikada ni približno dobiti, jer je malo gde ostao kamen na kamenu, a onda zašto uopšte praviti takve projekte, samo da bi političari divljali i pravili Skopljišiće 2020 na kub (Skoplje 2014. + Stanišići)!

I na kraju, nisam imao predstavu da je despot bio toliko napredan (ne mislim na SNS), pa je imao 3 luksuzna hotela sa sadržajima XXI veka, a zamaskirane u izgled svog vremena. :bash:
Ne bas, despotova kula jeste bila veoma dominantna i sve, ali to je u sustini bila donzon kula, poslednja linija odbrane i naravno zatvorena za prosecnog gradjanina, tu je bio sam despot i njemu bliski ljudi. Srediste despotovog grada je bilo u donjem gradu gde je cvetala trgovina i zivot itd. U sustini nije tesko naci despotov grad u arheoloskim ostatcima zato sto su posle despota bila nemirna vremena a u tim vremenima niko nije ziveo u donjem gradu, bio je sto je i sad - livada. Znaci tamo je manje vise hijatus od despota do danas. I Despotov grad je i te kako bio napredan, stanovnistvo je bilo poprilicno bogato, Beograd kao strateski grad jedno od glavnih trgovista Evrope tog vremena. Tako da je svakako imao hotele tog doba, krcme sa gostinskom sobom ili sta vec. A grad se moze verno rekonstruisati bez rusenja postojecih objekata. Beograd je za vreme despota imao preko 50.000 stanovnika, nece sustina grada nestati ako imamo kapiju iz kasnijih perioda

Despoth":mkkeu97d je napisao(la):
... U sustini nije tesko naci despotov grad u arheoloskim ostatcima zato sto su posle despota bila nemirna vremena a u tim vremenima niko nije ziveo u donjem gradu, bio je sto je i sad - livada. Znaci tamo je manje vise hijatus od despota do danas. ...

Hoćeš da kažeš da oni bedemi u donjem gradu brane livadu?! Koliko znam u donjem gradu je jedno vreme bila i turska uprava, a kupatilo je valjda dovoljan dokaz da u njihovo vreme ovo nije bila samo poljana. Ako nije, evo i slike džamije...
images-1.jpg

Sve vreme su postojali objekti u donjem gradu, često rušeni i sa različitim namenama, ali to nije bila livada.
Inače, ne samo da postoje ostaci posle Despota, nego i pre http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ka.sr.html

Upravo je ovo jedna od najboljih stvari na Kalemegdanu, to mešanje različitih epoha i ne smemo da ga zabetoniramo u jednoj!

johnny_s":1g932xk4 je napisao(la):
Despoth":1g932xk4 je napisao(la):
... U sustini nije tesko naci despotov grad u arheoloskim ostatcima zato sto su posle despota bila nemirna vremena a u tim vremenima niko nije ziveo u donjem gradu, bio je sto je i sad - livada. Znaci tamo je manje vise hijatus od despota do danas. ...

Hoćeš da kažeš da oni bedemi u donjem gradu brane livadu?! Koliko znam u donjem gradu je jedno vreme bila i turska uprava, a kupatilo je valjda dovoljan dokaz da u njihovo vreme ovo nije bila samo poljana. Ako nije, evo i slike džamije...
images-1.jpg

Sve vreme su postojali objekti u donjem gradu, često rušeni i sa različitim namenama, ali to nije bila livada.
Inače, ne samo da postoje ostaci posle Despota, nego i pre http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/ ... ka.sr.html

Upravo je ovo jedna od najboljih stvari na Kalemegdanu, to mešanje različitih epoha i ne smemo da ga zabetoniramo u jednoj!
Znaci predlazes rekonstrukciju od svake epohe po malo ?? Da se razumemo, mozda je bilo koja administrativna ili vojna zgrada, ali nikad vise nije bilo grad u pravom smislu te reci i tesko da je uporedivo sa donjim gradom za vreme despota. Znaci pre svega odbrambena funkcija, pa Turci su Beograd zvali "kuca rata". Imaju i poluzemunice iz vremena kad su Sloveni tek dolazili na ove prostore, pa opet tesko da bi to bili vredno rekonstruisanja. I koja god epoha da se rekonstruise to nije definitivno i konacno, sve to moze da se srusi, istorija to slikovito pokazuje.

Ne, predlažem da se ništa ne rekonstruiše, da se urade istraživanja, otkopa što je više moguće, uradi zaštita i prezentuje.

johnny_s":1qme057h je napisao(la):
Ne, predlažem da se ništa ne rekonstruiše, da se urade istraživanja, otkopa što je više moguće, uradi zaštita i prezentuje.
Ali sta da se prezentuje ? Beograd je rusen do temelja najmanje 44 puta a video preko 150 bitaka. Da li mislis da je ostalo bilo sta da se prezentuje sem temelja koji, slozices se nisu bas spektakularni. Arheoloska istrazivanja su tu davno vrsena, zna se sta ima tu. Malo kamenih temelja, malo ugljenisanog drveta, to je to (ovo koje nije ugljenisano, tj spaljeno se nije ni konzerviralo nego je istrulilo totalno).

Poenta prezentacije nije spektakl, cilj je da se onaj koga zanima upozna sa istorijom tog mesta. Kome su dosadni temelji, njemu će biti dosadna i zgrada, osim ako nema "dodatne sadržaje", koji nemaju nikakve veze sa istorijom i kulturom. A što se tiče davno vršenih istraživanja
slika_2663_BT-arheoloska-karta-zavrsna-verzija-1.jpg

Koja god da je poenta prezentacije neophodno ju je popularizovati. Kakva korist od prezentacije ako je okrenuta samo malom broju ljudi. Na koji nacin bi prezentacija mogla biti popularizovana?

johnny_s":2aqps0qy je napisao(la):
Poenta prezentacije nije spektakl, cilj je da se onaj koga zanima upozna sa istorijom tog mesta. Kome su dosadni temelji, njemu će biti dosadna i zgrada, osim ako nema "dodatne sadržaje", koji nemaju nikakve veze sa istorijom i kulturom. A što se tiče davno vršenih istraživanja http://www.beogradskatvrdjava.co.rs/wp-content/uploads/2014/08/slika_2663_BT-arheoloska-karta-zavrsna-verzija-1.jpg[\img][/quote]
Mislim da ne razumes kolko je arheologija invazivna metoda, kad je arheolosko nalaziste jednom iskopano ono je efektivno unistilo sve do tog arh. nalazista. Znaci opet moramo da biramo koju cemo epohu prezentovati a koje cemo ne bas unistiti ali opet izvaditi iz zemlje tj sa in situ mesta. Epohe pre te ostaju nedostupne jer se nalaze ispod onoga sto smo prezentovali. Mozemo na nekom mestu predstaviti jednu epohu, do nje neku drugu epohu ali na sta bi to licilo ? Dal bi mogao da steknes utisak o bilo kojoj eposi ? Pa tesko. Nikako nisam za tu opciju. Kako bi to otprilike izgledalo - pa jel znas one ostatke rimskog kupatila odmah pored kapetan misinog zdanja ? Pa tako nekako, u najboljem slucaju.

Ne shvatam zašto vi Donji grad nazivate livadom, odnosno šta bi po vama trebalo da poseduje Donji grada da bi ga nazvali parkom?
Koliko znam livade se retko sreću u urbanoj gradskoj sredini, mada je pre neku godinu pronađen pašnjak na Vračaru.
Donji grad ima sve odlike parka, poseduje pešačke staze, osvetljenje, klupe i čuvare koji ne dozvoljavaju pristup kolima ali i bahato ponašanje.
To što se vama ne dopadaju parkovi ili smatrate da je to samo gubljenje prostora, pa ih nazivate livadama mi više govori da vi i ne bi ste znali šta da radite u nekom parku, odnosno bilo bi vam dosadno.
Verujem da je za mnoge sam pojam parka smaranje, dok su TC sa kokicama, bioskopima fast foodovima prava stvar.
Svakako smo dobili brdo TC i svega onoga što oni donose, pa ne vidim potrebu da se pravi još jedan (najstariji od svih) na uštrb jednog parka, koji vi nazivate livadom. Nismo, niti ćemo ikada više dobiti neku ovoliko veliku javnu površinu u komadu, dostupnu svima potpuno besplatno!
Taj park može da vam pruži dosta toga, ukoliko znate i volite da uživate u parkovima i atmosferi koju oni stvaraju.
Tamo sam npr. naučio da vozim role, desetine puta sam večeri provodio na nekoj od klupica sa društvom, psima... uvek nam je bilo super.
Dolazio sam i zimi, kao mator konj sa kliskom, pa se spuštao niz padinu od barutane do dole.
Donosili smo i snowbordove pa se spuštali niz padinu.
Dolazio sam tamo da blejim a usput posmatrao maketare kako upravljaju svojim avionima, automobilima...
Volim da provozam bicikl tim delom, posmatram ljude, decu kako uživaju i meni isto bude lepo.
Upoznao sam u tim blejanjima još neke osobe koje isto tako vole da svrate dole, pa smo zajedno znali da blejimo.
Svakako da bi Donji grad mogao da bude lepši i posećeniji, gradsko zelenilo je neozbiljno i skoro ništa ne zna da napravi da liči na nešto, a održavanje je tek tragično, ali to nema veze sa Donjim gradom, već službama koje ne rade svoj posao kako bi želeli,
Veliki problem Donjeg grada je njegova pozicija, i nemogućnost da se do njega dođe donjim putem, jer pešačka staza ne postoji ili je toliko uska, a saobraćaj veliki.
Jedini bezbedan način je niz Kalemegdan, a nekima je teško da se spuste dole niz onu kaldrmu, a tek da se popnu, pa izbegavaju da bez preke potrebe silaze dole.
Svakako da ulica oko Kališa smeta, a semafor ne rešava njegovu nedostupnost izazvanu nedostatkom trotora od Zlovrta do Donjeg grada.
Mislim da samo možemo da izgubimo popunjavanjem prostora Donjeg grada, pogotovo nakon ove ludorije sa BNV i obalom koja neće biti šira od 10m.

Bulevarac":2hh65k8u je napisao(la):
Ne shvatam zašto vi Donji grad nazivate livadom, odnosno šta bi po vama trebalo da poseduje Donji grada da bi ga nazvali parkom?
Koliko znam livade se retko sreću u urbanoj gradskoj sredini, mada je pre neku godinu pronađen pašnjak na Vračaru.
Donji grad ima sve odlike parka, poseduje pešačke staze, osvetljenje, klupe i čuvare koji ne dozvoljavaju pristup kolima ali i bahato ponašanje.
To što se vama ne dopadaju parkovi ili smatrate da je to samo gubljenje prostora, pa ih nazivate livadama mi više govori da vi i ne bi ste znali šta da radite u nekom parku, odnosno bilo bi vam dosadno.
Verujem da je za mnoge sam pojam parka smaranje, dok su TC sa kokicama, bioskopima fast foodovima prava stvar.
Svakako smo dobili brdo TC i svega onoga što oni donose, pa ne vidim potrebu da se pravi još jedan (najstariji od svih) na uštrb jednog parka, koji vi nazovate livadom. Nismo, niti ćemo ikada više dobiti neku ovoliku veliku javnu površinu u komadu, dostupnu svima potpuno besplatno!
Taj park može da vam pruži dosta toga, ukoliko znate i volite da uživate u parkovima i atmosferi koju oni stvaraju.
Tamo sam npr. naučio da vozim role, desetine puta sam večeri provodio na nekoj od klupica sa društvom, psima... uvek nam je bilo super.
Dolazio sam i zimi, kao mator konj sa kliskom, pa se spuštao niz padinu od barutane do dole.
Donosili smo i snowbordove pa se spuštali niz padinu.
Dolazio sam tamo da blejim a usput posmatrao maketare kako upravljaju svojim avionima, automobilima...
Volim da provozam bicikl tim delom, posmatram ljude, decu kako uživaju i meni isto bude lepo.
Upoznao sam u tim blejanjima još neke osobe koje isto tako vole da svrate dole, pa smo zajedno znali da blejimo.
Svakako da bi Donji grad mogao da bude lepši i posećeniji, gradsko zelenilo je neozbiljno i skoro ništa ne zna da napravi da liči na nešto, a održavanje je tek tragično, ali to nema veze sa Donjim gradom, već službama koje ne rade svoj posao kako bi želeli,
Veliki problem Donjeg grada je njegova pozicija, i nemogućnost da se do njega dođe donjim putem, jer pešačka staza ne postoji ili je toliko uska, a saobraćaj veliki.
Jedini bezbedan način je niz Kalemegdan, a nekima je teško da se spuste dole niz onu kaldrmu, a tek da se popnu, pa izbegavaju da bez preke potrebe silaze dole.
Svakako da ulica oko Kališa smeta, a semafor ne rešava njegovu nedostupnost izazvanu nedostatkom trotora od Zlovrta do Donjeg grada.
[b]Mislim da samo možemo da izgubimo popunjavanjem prostora Donjeg grada,[/b] pogotovo nakon ove ludorije sa BNV i obalom koja neće biti šira od 10m.
Pa dobro, to je tvoje misljenje. Moje misljenje je da po pitanju donjeg grada nemamo sta da izgubimo nego samo da dobijemo. Nedostupna livada, park je uredjena gradska zelena povrsina, livada je prirodno nastala zelena povrsina bez odrzavanja i uredjenosti te je na putu da postane suma. U tome je razlika izmedju livade i parka, te mislim da donji grad ipak pada u kategoriju livade, a ti si se kolko vidim sa tim slozio. Izgradnjom Despotovog grada mislim da dobijamo atraktivniji prostor ipak.

Donji grad se održava, poseduje pešačke staze, klupe, kante za smeće, česmu sa vodom, osvetljenje, rampu i čuvara 24h i kako onda u sledećem postu ti to mesto nazoveš livadom? Gde sam se ja složio da je to livada?
Jel to način da se umanji vrednost Donjeg grada a projekat njegovog (po meni) uništavanja prikaže kao neko epohalno delo, jer se od "ružne livade" pretvara u otvoreni TC, a ne kao što ja trvrdim otima jedan gradski park sa istorijom iza sebe i pretvara u neku novu Savanovu, sa jedinim ciljem da se određenim pojedincioma omogući faraonski život i posle izbora.

Bulevarac":1oxohk0j je napisao(la):
Donji grad se održava, poseduje pešačke staze, klupe, kante za smeće, česmu sa vodom, osvetljenje, rampu i čuvara 24h i kako onda u sledećem postu ti to mesto nazoveš livadom? Gde sam se ja složio da je to livada?
Jel to način da se umanji vrednost Donjeg grada a projekat njegovog (po meni) uništavanja prikaže kao neko epohalno delo, jer se od "ružne livade" pretvara u otvoreni TC, a ne kao što ja trvrdim otima jedan gradski park sa istorijom iza sebe i pretvara u neku novu Savanovu, sa jedinim ciljem da se određenim pojedincioma omogući faraonski život i posle izbora.
Meni se licno ne svidja i odaje utisak livade te ga kao takvog dozivljavam i uvek sam ga dozivljavao a ceo zivot zivim u Beogradu. Savanove me ne zanimaju ja diskutujem o donjem gradu i za njega vezan projekat.

Zivim na Zvezdari i lici mi na zvezdarsku sumu samo sa malo manje drveca pa je nekako blizi livadi. I zvezdarska suma ima klupice i svetlo itd.

Despoth":29vfxxwh je napisao(la):
Bulevarac":29vfxxwh je napisao(la):
Meni se licno ne svidja i odaje utisak livade te ga kao takvog dozivljavam i uvek sam ga dozivljavao a ceo zivot zivim u Beogradu. Savanove me ne zanimaju ja diskutujem o donjem gradu i za njega vezan projekat.

Ok, ne dopada ti se park, pa ga ti nazivaš livadom, ali to nikako nije livada jer se tebi ne dopada!
Koji ti se park u gradu dopada, odnosno da li ideš u neki od gradskih parkova i zašto tamo ideš, ukoliko ideš?
Pitao sam, šta bi po vama (tebi) trebalo da poseduje Donji grad da bi ti se dopao kao park i koliko misliš da bi koštalo ili trebalo vremena da se to uradi?
Po meni Donjem gradu nedostaje još pešačkih staza, pametnije i lepše postavljenih, kao i neko rastinje koje bi popunilo neke delove, možda još neka klupa.

Пантограф":n1ezntc6 je napisao(la):
spatiotecte":n1ezntc6 je napisao(la):
Nisam iz te kategorije nego smatram da ako je nesto postojalo i ako postoji mogucnost da se to obnovi koliko toliko verodostojno i ako postoji volja za tim onda je to dobra stvar.
Samo da pojasnim da se ja zalazem za rad onog decka a ne za ono sto je predlozio Vucic.

A svakako je bolje da se gradi nego lobirati da se obustavi pola projekata u gradu.
Muka mi je ljudi koji samo kukaju kako nista ne valja a nisu nista sposobni da ponude kao alternativu.
Ups izvinjavam se, znaju oni da ponude park, kako bi se vecina ljudi sloziola sa njima.
Posto je park uvek prihvatljivo resenje za mase a to je u stvari ogledalo nase nesposobnosti da resimo problem neke lokacije. :bash:

Знаш како, то што си архитекта само чини отежавајућу околност кад пишеш овакве ствари...

Ja se samo zalazem za kvalitetnu arhitekturu i kvalitetan urbanizam.

Tvrdim da ako mi trenutno nismo sposobni kao drustvo da podignemo kvalitetne zgrade i osmislimo nove prostore, onda je bolje za pocetak da obnovimo neke stare zgrade za koje znamo kako su izgledale u proslosti ilida rekonstruisemo ambijentalne celine kao sto je ovaj donji grad ako vec znamo okvirno kako je on izgledao.
Na taj nacin cemo izbeci tranzicionu arhitekturu i monstruozitete kao sto su naselja Belvil, zgrade iz Vojvode Stepe itd.

A onda kad budemo podigli nasu kolektivnu svest na visi nivo, onda cemo mocu da se bacimo na projektovanje boljih i lepsih zgrada jer mi nazalost vise ne znamo da gradimo lepe zgrade.
To potvrdjuje 95% novogradnje u Beogradu.

Bulevarac":35pyb4za je napisao(la):
Despoth":35pyb4za je napisao(la):
Bulevarac":35pyb4za je napisao(la):

Ok, ne dopada ti se park, pa ga ti nazivaš livadom, ali to nikako nije livada jer se tebi ne dopada!
Koji ti se park u gradu dopada, odnosno da li ideš u neki od gradskih parkova i zašto tamo ideš, ukoliko ideš?
Pitao sam, šta bi po vama (tebi) trebalo da poseduje Donji grad da bi ti se dopao kao park i koliko misliš da bi koštalo ili trebalo vremena da se to uradi?
Po meni Donjem gradu nedostaje još pešačkih staza, pametnije i lepše postavljenih, kao i neko rastinje koje bi popunilo neke delove, možda još neka klupa.
Pa tesko da je park, kazem ti i zvezdarska suma ima sve sto si naveo za donji grad pa je opet suma, meni nekako baca na livadu zato sto ima malo manje drveca al tu su. Svakako nisam za park na toj lokaciji, smatram da je veoma atraktivna i perspektivna i podrzavam kulturno-istorijski sadrzaj. U sustini podrzavam Despotov grad, mozda bi neke stvario izmenio, npr onaj bulevar bi definitivno trebalo skloniti iz tog prostora da se dobije komunikacija sa rekom.Nisam fan hotela ali jbg, mora da bude komercijalno isplativo, nema Beograd bas neki veliki budzet tako da to razumem

Ok nisi za park na toj lokaciji, a na koju si to drugu lokaciju za park mislio? Da li treba da gradimo parkove posle Batajnice, pa ko želi da ode u park , lepo nek sedne u kola ili na bus pa pravac Bataja? Ti smatraš da gradu nisu potrebni parkovi, odnosno da ih ima dovoljno i da oni samo zauzimaju bespotrebno prostor, koji bi se "pametnije" mogao iskoristiti?
Nema nikakave šanse da ikada više dobijemo veće javne površine u gradskom jezgru, to vidimo i iz projekta BNV gde je itekako bilo mesta za šetalište šire od 10m, pa je ipak ostalo na 10m.
Zvezdarska šuma nema veze sa Donjim gradom, ona je osveljena i urbanizovana u minimalnom delu, dok prostor Donjeg grada je skoro potpuno osvetljen, i uređen.
Možda bi mogao da ti postavim kontra pitanje, po čemu se onda razlikuje Studentski park od Donjeg grada?
Šta to studenjak ima a Donji grad nema, da bi zaslužio naziv park?

Bulevarac":48e5px1a je napisao(la):
Ok nisi za park na toj lokaciji, a na koju si to drugu lokaciju za park mislio? Da li treba da gradimo parkove posle Batajnice, pa ko želi da ode u park , lepo nek sedne u kola ili na bus pa pravac Bataja?
Nema nikakave šanse da ikada više dobijemo veće javne površine u gradskom jezgru, to vidimo i iz projekta BNV gde je itekako bilo mesta za šetalište šire od 10m, pa je ipak ostalo na 10m.
Zvezdarska šuma nema veze sa Donjim gradom, ona je osveljena i urbanizovana u minimalnom delu, dok prostor Donjeg grada je skoro potpuno osvetljen, i uređen.
Možda bi mogao da ti postavim kontra pitanje, po čemu se onda razlikuje Studentski park od Donjeg grada?
Šta to studenjak ima a Donji grad nema, da bi zaslužio naziv park?
Covece ostavi se parkova, ovo nije tema o parkovima nego o kalemegdanu. Po meni parku tu nije mesto, kraj price.Studenstki park nema bulevar po sredini mislim, banalna poredjenja i ne zelim da diskutujem o tome

Šta je Kalemegdan ako nije park, da nije livada ?
Sada ti kažeš da parku tu nije mesto, zar nisi do malopre tvrdio da je to livada?
Oko te livade se preganjamo već nekoliko postova, jer Donji grad nije livada kako ga nazivaju neki političari ali i forumaši!
Kakav Bulevar po sredini nema Studenjak a ima Donji grad? Čim si to spomenuo, mora da je nešto bitno, pa ako možeš pojasni oko tog bulevara po sredini, koji Studenjak pretvara u park a Kalemegdan u livadu. Da li misliš da je nemoguće drugačije postaviti staze na Kališu ili Studenjaku, jer to svakako nije neki epohalan poduhvat.

Bulevarac":1d8zo2ch je napisao(la):
Šta je Kalemegdan ako nije park, da nije livada ?
Sada ti kažeš da parku tu nije mesto, zar nisi do malopre tvrdio da je to livada?
Oko te livade se preganjamo već nekoliko postova, jer to nikako nije livada kako je nekio političari ali i forumaši nazovaju!
Kakav Bulevar po sredini nema Studenjak a ima Donji grad? Čim si to spomenuo, mora da je nešto bitno, pa ako mođeš pojasni oko tog bulevara po sredini, koji Studenjak pretvara u park a Kalemegdan u livadu. Da li misliš da je nemoguće drugačije postaviti staze na Kališi ili Studenjaku, jer to svakako nije neki epohalan poduhvat.
Daj ne budi naporan, Kalemegdan ima osnovnu podelu na donji i gornji grad. Gornji je vidno bolje uredjen sa francuskim parkom, pobednikom itd, za razliku od donjeg koji ostavlja utisak livade i ja sam je tako uvek dozivljavao.Bulevar Vojvode Bojovica i zamolio bih te da mi ne pises vise jer nemam zelja da ti objasnjavam znacenje pojmova i neke svoje licne utiske.

Jeste naporni su forumi, priznajem, pogotovo kada naletiš na nekoga kao što sam ja.

Donjem gradu nedostaje dostupnost pod broj 1.

Parkovi koje posećujem su tašmajdan i milošev konak. Iako je milošev konak takođe slabo dostupan reći ću da je dostupniji od donjeg grada

A ove parkove posećujem zato što imaju kakav takav sadržaj, a donji grad nema ništa.

I pri tome tu su bile kasarne. Sad je park, i to loš. A da li je despot grad rešenje ne znam, ali da treba nešto da se promeni treba,i to zato što nam trebaju parkovi koje beograđani koriste, kao što su tašmajdan i milošev konak, a ne parkovi zbog parkova koje koristi mali broj ljudi, kao što su park prijateljstva i donji grad

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Vrh