Ne shvatam zašto vi Donji grad nazivate livadom, odnosno šta bi po vama trebalo da poseduje Donji grada da bi ga nazvali parkom?
Koliko znam livade se retko sreću u urbanoj gradskoj sredini, mada je pre neku godinu pronađen pašnjak na Vračaru.
Donji grad ima sve odlike parka, poseduje pešačke staze, osvetljenje, klupe i čuvare koji ne dozvoljavaju pristup kolima ali i bahato ponašanje.
To što se vama ne dopadaju parkovi ili smatrate da je to samo gubljenje prostora, pa ih nazivate livadama mi više govori da vi i ne bi ste znali šta da radite u nekom parku, odnosno bilo bi vam dosadno.
Verujem da je za mnoge sam pojam parka smaranje, dok su TC sa kokicama, bioskopima fast foodovima prava stvar.
Svakako smo dobili brdo TC i svega onoga što oni donose, pa ne vidim potrebu da se pravi još jedan (najstariji od svih) na uštrb jednog parka, koji vi nazovate livadom. Nismo, niti ćemo ikada više dobiti neku ovoliku veliku javnu površinu u komadu, dostupnu svima potpuno besplatno!
Taj park može da vam pruži dosta toga, ukoliko znate i volite da uživate u parkovima i atmosferi koju oni stvaraju.
Tamo sam npr. naučio da vozim role, desetine puta sam večeri provodio na nekoj od klupica sa društvom, psima... uvek nam je bilo super.
Dolazio sam i zimi, kao mator konj sa kliskom, pa se spuštao niz padinu od barutane do dole.
Donosili smo i snowbordove pa se spuštali niz padinu.
Dolazio sam tamo da blejim a usput posmatrao maketare kako upravljaju svojim avionima, automobilima...
Volim da provozam bicikl tim delom, posmatram ljude, decu kako uživaju i meni isto bude lepo.
Upoznao sam u tim blejanjima još neke osobe koje isto tako vole da svrate dole, pa smo zajedno znali da blejimo.
Svakako da bi Donji grad mogao da bude lepši i posećeniji, gradsko zelenilo je neozbiljno i skoro ništa ne zna da napravi da liči na nešto, a održavanje je tek tragično, ali to nema veze sa Donjim gradom, već službama koje ne rade svoj posao kako bi želeli,
Veliki problem Donjeg grada je njegova pozicija, i nemogućnost da se do njega dođe donjim putem, jer pešačka staza ne postoji ili je toliko uska, a saobraćaj veliki.
Jedini bezbedan način je niz Kalemegdan, a nekima je teško da se spuste dole niz onu kaldrmu, a tek da se popnu, pa izbegavaju da bez preke potrebe silaze dole.
Svakako da ulica oko Kališa smeta, a semafor ne rešava njegovu nedostupnost izazvanu nedostatkom trotora od Zlovrta do Donjeg grada.
[b]Mislim da samo možemo da izgubimo popunjavanjem prostora Donjeg grada,[/b] pogotovo nakon ove ludorije sa BNV i obalom koja neće biti šira od 10m.