Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Bulevarac":1f6edymr je napisao(la):
Jel i sada u ovom novom izdanju još narasla? Da li mogu da tražim da mi daju ko je to odobrio, osnosno šta tačno da tražim da me ne vraćaju 100 x

Ja mislim da ni oni sami ne znaju ko je to odobrio.

stvarno dno. hoce li se to turbofolkeri / mafijasi sada poceti seliti sa splavova na tvrdjavu i u uzi centar grada?
vremena se menjaju, vlasti smenjuju, a mi nikakao da ih se otresemo kao da su neka posast.

dsci3956.jpg

Svakodnevna buka uz zidine Kalemegdana

Brojni pokušaji žalbi, prijava, obraćanja gradskim institucijama ili su ostali bez odgovora ili su se završili prebacivanjem nadležnosti.

- Lokal u okviru Kalemegdanske tvrđave radi od prošle godine, petkom i subotom organizuje večeri, to jest noći klupske muzike, a ponekad gostuju i razni DJ-evi. To je diskoteka na otvorenom, iznad zoološkog vrta, 100 metara od spavaćih soba. Iz ovog lokala tortura bukom traje satima, počinje oko 11 sati vatrometom, i završava posle pet ujutru. Ostavlja utisak kao da se na građanima isprobava neko zvučno oružje. Inače, da slika bude kompletna, lokal nema dozvolu za baštu. Ljudi su odustali od zvanja komunalne i redovne policije, jer oni tvrde da nemaju nikakva ovlašćenja za postupanje na licu mesta, jedino mogu da napišu prijavu i vrate se u kancelariju. Sa komunalnom je uvek potrebno ubeđivanje da je zaštita od buke njihova nadležnost. Iako zakonski imaju ovlašćenje da plene instrumente, oni to gotovo da ne čine, osim u lokalima za koje se priča da nemaju zaštitu. Muzika koju puštaju je divljački glasna, oprema verovatno postavljena bez ikakvog elaborata ili neke procene uticaja na ljude koji žive u susedstvu - kaže za Danas jedna od članica udruženja „Beograđani protiv noćne buke“, koje su osnovali kako bi pronašli institucionalno rešenje da se izbore sa ovim problemom.

Prošle godine je, međutim, komunalna inspekcija opštine Stari grad donela pravosnažno rešenje za uklanjanje bašte, s obzirom da je bila postavljena bez dozvole, ali je do toga nije došlo, te je lokal čitave sezone nesmetano radio.

Građani koji žive u blizini Kalemegdanske tvrđave obraćali su se gradskim inspekcijskim službama, Gradskoj upravi, Sekretarijatu za komunalne poslove, za zaštitu životne sredine, JP Beogradska tvrđava.
http://www.danas.rs/danasrs/srbija/b...news_id=284242

Stari film, ali ga možda niste videli u celini.

Srednjevekovni Beograd 3D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QyV8hvUnUbw[/youtube]

Beogradska povelja despota Stefana Lazarevića

Beogradska povelja pisana je 1405. godine i nije sačuvana. Ovo je samo njen deo zabeležen u Žitiju despota Stefana od Konstantina Filozofa. (odlomak)

"Od Kosova poraboćen bih Ismailćanskom narodu, dok ne dođe car Persa i Tatara i razruši ih. I mene od njihovih ruku Bog milošću svojom oslobodi.

Otuda, dakle, došav, nađoh najkrasnije mesto, od davnina preveliki grad Beligrad, i po slučaju razrušen i zapusteo. Sagradih ga i predadoh presvetoj Bogomateri, i slobode njegovim žiteljima."

Зар није крајње време да се среди шеталиште на Савској тераси на Калемегдану, заједно с малим и великим степеништем (на којима су газишта оштећена)? Онај ружни и неравни асфалт претрајава годинама и деценијама. Време је за осавремењавање. Знам да је то заштићено, али уз одговарајуће дозволе и добар пројекат могле би да се поставе плоче које се добро уклапају ...

И, никако да направе стазу на месту где су је шетачи већ угазили - кад се крене од улаза из Кнез Михаилове, скрене одмах лево па онда према фонтаници-чесми. Има ту један део који је увек угажен јер представља пречицу. И, потребне су деценије да се неко сети и да га претвори у праву стазу!

Šta je bilo sa ovom drugom kućom u istom stilu kao zavod za zaštitu spomenika:

bg.jpg

Kada je srušena i zašto jel zna neko?

Vec pisano ranije na temi cini mi se 50tih zbog dotrajlosti ako se nevaram

Ovo je savrseno! Bilo bi dobro kada bi mogli duze da ostanu na Kalemegdanu, nadam se da ih nece izvrljati grafitima.

Oвако изгледају информације у дино парку, без ћирилице...а траже подршку :notok:

Подржавам идеју да се ово благо које имамо чува и одржава наплатом, макар симболичном, улаза на тврђаву.

Борчанац.
Потпуно погрешно, то са наплатом уласка.
Сигурно си чуо за етно село Станишић код Бијељине, посјета бесплатна, и шири се сваке године за трећину.
У чему је цака? Понуда унутар села на коју посјетиоци троше паре.
По истом принципу може да функционише и тврђава АЛИ НИКАКО СА ОВАКВОМ АДМИНИСТРАЦИОМ КОЈА ЈЕ ВОДИ И ОВАКО КРИМИНАЛНО ЛОШОМ И НЕСПОСОБНОМ ТУРИСТИЧКОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ БЕОГРАДА.

Не знам Рашо. Може бити да си у праву, ја јесам генерално против физичког ограничавања и наплате свега и свачега. Међутим видео сам неке рупе које је неко још пре много месеци сликао, делове које треба обновити, променити. Чак и доста делова који су прљави баш много...опушци, сладоледи, папирићи...
Са неком симболичном цифром од рецимо 1 евро то би могло да буде беспрекорно. Важније од тога је да би добило на вредности код људи. Да се не узима здраво за готово...
Ја сам неке улазе плаћао и десетинама евра, па зашто и ми да дозволимо да се туристи враћају кући са уштеђевином :wink:
Далеко од тога да имамо нешто мање вредно, напротив...

Vrh