Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Na jednoj od slika sto je relja postavio, pogled sa Kalemegdana na nbg i ratno ostrvo, sve je apsolutno golo bez bilo kakvog rastinja i drveca. Da li je u tom periodu situacija stvarno bila takva i da li je onda planski dovedena u danasnje stanje?

Hm, dobro pitanje (možda i za neku drugu temu, imamo već jednu o VRO).
Koliko ja znam, VRO je počelo da se "stabilizuje" posle rata, do tada je bilo "plavno" i dešavalo se da ga Dunav potpuno potopi, često su se odvaljivali poveći komadi zemlje koje je reka odnosila (reka nanela, reka i odnela).

Ovo nije nikakav "zvaničan" podatak, ali slušao sam svojevremeno u emisiji "Moj Beograd" TV Studio B Čedomira Janića, osnivača i direktora Muzeja vayduhoplovstva, koji je ispričao da je kao dete 1944. video kako na ušću kod VRO ekspodira i tone nemački brod (bomba ili mina, ne sećam se) i da je olupina broda "stabilizovala" zemljište. Da li je drveće samoniklo ili ne, ne znam, ali fakat je da ga ima i da VRO nije smetao ni porast nivoa Dunava posle podizanja HE na Đerdapu...

S obzirom na to da je Veliko ratno ostrvo i nastalo kao direktna posledica potapanja turske flote 1456. godine, ne bi bilo nelogično da ga je potapanje ovog broda stabilizovalo.. u zavisnosti od toga gde je potonuo, naravno..

Tesko da bi potapanje jednog broda moglo da stabilizuje toliku povrsinu pogotovu ako se kako relja navodi desavalo da se celo ostrvo poplavi. Jedino sto ja vidim kao potencijalni razlog za stabilizaciju tla jeste rast drveca sa dubokim korenima po principu mangrove sume koja prirodno stiti obalu od erozije i plavljenja. Ostaje pitanje i dalje da li je to uradjeno planski ili je splet okolnosti koji za posledicu ima trenutno stanje.

Sa drugre strane VRO je neverovatna prirodna oaza u srcu grada koja moze da se pretvori u prelep park sa sadrzajima i tip zoloskog vrta na otvorenom kojim bi se zivotinje slobodno kretale medju posetiocima.

U knjizi Tajna Novog Beograda piše da je je VRO bilo stabilno u srednjem veku (Mehmed II je odatle gađao bedeme kod Kule Nebojša),

Koliko sam pratio, drveće se pojavljuje tek posle 2. svetskog rata.

@Pantograf bi možda mogao da ima više podataka.

Koliko ja shvatam, mehanizam je bio ovakav: ta nemačka olupina je privremeno omogućila da se gomilaju nanosi, taman da vegetacija ojača i da drveće pusti korenje. Onda je korenje preuzelo i zemljište se zadržalo.

Evo slike iz 1977, gde nema baš mnogo drveća unutar ostrva.

A ovo je ada Vrbak koja je pripojena NBG-u (tako što je nasut kanal između ostrva i kopna) pre rata kada su Danci radili nasipanje.

Pogledajte prilog 1

Meni je zanimljivo da je drveće postojalo samo na ovoj maloj adi, a svuda okolo je bila ledina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610154#p610154:140o7y7i je napisao(la):
astrodule » Сре Мар 20, 2019 1:37 pm[/url]":140o7y7i]U knjizi Tajna Novog Beograda piše da je je VRO bilo stabilno u srednjem veku (Mehmed II je odatle gađao bedeme kod Kule Nebojša),

Koliko sam pratio, drveće se pojavljuje tek posle 2. svetskog rata.

@Pantograf bi možda mogao da ima više podataka.

Mehmed II nije mogao da gađa bedeme kod Kule Nebojše sa ostrva jer 1456. godine nije postojalo ni ostrvo a ni Kula Nebojša. Kula je sagrađena u periodu od 1456-1521. godine (zajedno sa Jakšićevom kulom) a ostrvo je nastalo kao direktna posledica potapanja Mehmedove flote kod Zemuna, tokom proboja rečne opsade 14. jula 1456. godine. Ostrvo je ''isplivalo'' par decenija nakon bitke a prvi put su ga Mađari uneli u karte 1514. godine.

Sulejman I je veoma dobro uočio značaj ove promene stanja na terenu pa je svoj napad na Beograd uperio upravo na najslabiji deo utvrđenja, priobalni bedem, koji je prvo bombardovao sa novonastalog ostrva a zatim je i usledio i glavni napad sa brodova.. Iako je otpor bio žestok a borbe trajale danima, paljeljem Kule Nebojše je ubrzo slomljen otpor branilaca u Donjem gradu

Mehmed II (ne I)
9dec116a62a8a4c13dbdac22d1eda624.jpg

U tekstu stoji na ga je Mehmed II osvajao 1521. godine ali to je očito greška jer je Mehmed napadao 1456. a Sulejman osvojio 1521. godine.. ili je u pitanju nepoznavanje osnovnih stvari..

Vidi se jedan radnik na stepeništu u žutom prsluku :)

Direktore, u ovoj zanimljivoj igrici pod nazivom „pronađite radnika u radno vreme“, osim tih u žbunju pored stepenica, ispod mosta su bila još dvojica, ali se ne vide na onim slikama. :)

Istovremeno je jedna velika grupa stranih turista zbunjeno stajala ispred mosta kod Sahat kule, ne znajući kako da stignu do druge strane.

Cuvena nasa bg tvrdjava organizvoana sve u dobrobit turista
Treba ih naduvati bagrovi jedni nesposobni

Naplacivanje ulaska na kalis majka. Za beogradjane godisnja propusnica simbolicnih 200 rsd

Sent from my Lenovo K53a48 using Tapatalk

Probo je sinisa pa se proveo ko bos pi trnju av av ga izvlacio iz trnja

Ako su nosači zavareni, zabetorinarani i farbaju osnovnim premazom, onda bi to trebalo da brzo bude gotovo?

I ja mislim da bi to moglo da bude završeno ubrzo, možda već krajem sledeće nedelje. Naravno, samo ukoliko budu radili redovno, a ne da zvrji prazno gradilište ceo dan.

Bio danas, rade na mostu kod Sahat kule, jedan je udarao još jednu ruku farbe, jedan varilac je ojačavao konstrukciju.
Danas je 23.mart, rok na tabli je 31. mart.
Taman dovoljno vremena da se postave drvena gazišta i ograde i da se udari par ruka farbe.

Evo juče popodne, već drvo po konstrukciji:

Inače mi je potpuno neverovatan pogled na zatvorenu kapiju. Ne mogu da se setim da li sam ikada ranije to video.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=610798#p610798:dtgvpkoy je napisao(la):
Igor » Pet Mar 22, 2019 7:53 pm[/url]":dtgvpkoy]Vidi se jedan radnik na stepeništu u žutom prsluku :)
А можда је on #1od5miliona?

Vrh