Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Revoltiran sečom stabala, nisam ni primetio da su krišom, pod zaštitom nove, izuzetno visoke najlonske ograde, ponovo počeli radovi. Za nepunih nedelju dana provirila je metalna konstrukcija budućeg objekta na šetalištu:

Pogledajte prilog 1
Opet rovovi na ispred tvrđave:

53337726_411478506331900_3839009122565488640_o.jpg

No comment.

Ove stepenicu su bile u raspadu, malo malo pa neko padne na glavu, rekonstrukcija je bila neophodna iskreno

Zar nisu rekli da im je problem da nađu odgovarajući kamen?

Ja se zaista iskreno nadam da je sve za rekonstrukciju ovih stepenica spremno i da će već sutra da krenu da rade.

Naravno, plašim se da će ovo gradilište da bude aktivno narednih 300 dana.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=608361#p608361:39th0wpm je napisao(la):
Bukira » Yesterday, 23:13[/url]":39th0wpm]Revoltiran sečom stabala, nisam ni primetio da su krišom, pod zaštitom nove, izuzetno visoke najlonske ograde, ponovo počeli radovi. Za nepunih nedelju dana provirila je metalna konstrukcija budućeg objekta na šetalištu:

Pogledajte prilog 1
Opet rovovi na ispred tvrđave:

file.php

file.php

Jedini odgovor na ovo je: J **** V*** M****

pazi što su zgodno sebi odmah počeli da renoviraju više prolaza od jednom :D

Sta su spustili bager gusjenicar preko velikh stepenica odjednom nasli pare izvodjaca bez tendera projekat ma sve bagrovi

"Не може се кроз Сахат-капију, не може се низ степенице, Победника ионако нема, најбоље да се вратимо назад на Променаду и седнемо у онај нови кафић".

Uskoro ćeš samo to i moći , ako sprovedu u delo zamisao da se naplaćuje ulazak na Kalemegdan.

Par slika iz današnje šetnje.
Ove žardinjere su stajale kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, a nisu ih vratili:
Pogledajte prilog 5

Da li je ograda bila polomljena ili su je sad polomili pri radovima?
Pogledajte prilog 4

I za kraj, par slika "adaptacije i rekonstrukcije". Obratite pažnju na to da se nigde ne pominje "uklanjanje" ili "doziđivanje". Srećom, neko je pocepao najlon i oborio deo ograde, pa sam mogao da slikam.

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 2

Pogledajte prilog 1

Kako se sve stihijski radi, zar su Velike stepenice morale ovako da se "preoru", moglo je valjda da se sačuva nešto od ovih kamenih gazišta..Drugo, zar će sada zbog tih radova na stepeništu da blokiraju šetalište i pešačku komunikaciju na ko zna koliko meseci? Mogle su valjda da se postave neke privremene - montažne stepenice pored Velikih dok traju radovi, a ne da se napravi ovakva blokada važnih pešačkih tokova..

Vox91, postoje odavno pomoćne stepenice sa strane, pored velikih, niz bedem, ozidane ciglom. Tuda sada svi prolaze. Ali za most ispred Sahat kule nema rešenja, mora okolo.

Zardinje nisu po ukusu kvazi gradonacelnika mislim da je bilo 3 zardinjere Postoje stepenice nedaleko od velikih

Adaptacija i rekonstrukcija!?!?

Reći će da su ostavili originalne temelje i to je to.

Ko sedne u taj kafić - piša mu se osušila

Ne mogu da verujem da su razlupali ovako stepenice, bez da im padne na pamet da materijal mogu da uskladistw i iskoriste za nesto kasnije.

Zato kod nas rekonstrukcijw toliko kostaju i traju. Jer se pravi novo iznova.

Ali "Katastarska parcela - Kalemegdan" :bash:
Broj parcele je 66/1
file.php

Од кад "конзервација и рестаурација" значи полупати све у парчиће? :D

Послато са SM-G960F уз помоћ Тапатока

Pa tako su radili i onu kućicu što je pretvaraju u kafić kod šetališta i stanice gondole.

Ne znam kako se radi u svetu, ali baš mislim da je trend da se što više starog materijala sačuva.

No mi smo bogata zemlja, napravićemo novije, lepše i bolje nego tamo neko pre skoro 100 godina

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=608696#p608696:1gd4tobs je napisao(la):
Somi303 » 14 Mar 2019 11:54 pm[/url]":1gd4tobs]Од кад "конзервација и рестаурација" значи полупати све у парчиће? :D

Ti kameni stepenici su bili toliko oštećeni mogu samo da se zamene, nema tu "restauracije".
Tim pre bi radovi trebali da idu lakše i - najvažnije - mnogo brže.
Ovo bi moralo da bude zamenjeno u roku od nekoliko dana.

Takođe sam mišljenja da postojeći stepenici nisu bili dovoljno kvalitetni, jer su se previše lako i često oštećivali. Iz tog razloga isti materijal nije dolazio u obzir, tako da podržavam kompletnu zamenu, a i ovako je brže. Nekako se nadam da već imaju taj novi materijal, i da će ga brzo postaviti, kao i da će biti dovoljno lep i izdržljiv.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=608644#p608644:3ntpc5aw je napisao(la):
Bukira » 14 Mar 2019 08:12 pm[/url]":3ntpc5aw]Čim je bila tako visoka ograda, to je siguran znak da se tu nešto radi krišom, bez valjane dozvole. Evo i nekoliko mojih današnjih slika:

file.php

Nikad kraja inovaciji u nas, ranije se ovakav divlji objekat zvao kiosk, sada se zove promotivni štand, renoviran i adaptiran dakako.

Vrh