Ma samo da postave izložbi o onome što je poznato o Gornjem gradu, pa će biti dovoljno.
A može i ovako: na screenhotu sa Google Maps koheg sam postavio se vidi deo tvrđave u kojem su bili magacini vojske Kraljevine Jugoslavije.
Vojni muzej ima u svojoj zbirci nekoliko oruđa koje koristila Kraljevina Jugoslavija: tenk Reno FT17, Škodina tanketa (da li su iz nemačkog ratnog plene negde drugde, ne znam), sigurno da imaju i nešto od artiljerije, ne znam napamet. Eto ideje: da se taj deo postavke premesti i grupiše u tom delu gde su bili magacini (može i jedna od tih šupa da se rekonstriše i da se stavi u funkciju izložbe) a da se na mesto njih u šanac donesu npr tenkovi Šerman, Paton, Džekson i američki poluguseničar...malo da se osveži i malo ismeša postvka, nije pomerana od 1950-tih...
To je jedna ideja.
Na tom prostoru mogu da se izlože i vajarska dela koja su iz raznih razloga sklonjena sa Kalmegdana / tvrđave:
- Ova skluptura Frana Kršinića koja ima 10 imena
Pogledajte prilog 3
- bista kneginje Zorke, prvi spomenik nekoj ženi u Beogradu
Pogledajte prilog 2
- sačuvani ostaci kopozicije spomenika Karađorđu (guslar i još ponešto...)
Pogledajte prilog 1
- zatim ova skuptura koja se vidi u dnu razglednice (pojma nemam šta je ovo bilo, sklutura je, nije osoba koja sedi u stolici,vidi se i nadrugim razglednicama - možda je negde i sačuvano, kao i sve ostalo što sam nabrojao)
Imamo i sačuvane ostatke "kajzerove klupe" koji i dalje stoje u delovima na otvorenom, i stajaće tako ko zna koliko dugo...
Ali nema ideje, nema inicijative, na jednog entuzijastu dođe 10 kočničara teoretičara .... strašno.