[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497675#p497675:mzal2sca je napisao(la):
Arahne » 02 Dec 2017 07:55 pm[/url]":mzal2sca]Ukoliko misliš da u mom komentaru ima sujete, nepotizma ili drugačijeg stručnog mišljenja, prvo moram da ti kažem da nisam arhitekta. Da jesam uključen direktno u istraživanja Beogradske tvrđave, jesam.
Ne kritikujem način na koji je konzervirana sama česma pošto je to uspešno urađeno. Držim se samo svog iskustva baziranog na onome što sam video kao primere dobre i loše prezentacije spomeničkog nasleđa, onoga što sam učio kao parametre kojih se treba držati u prezentaciji i kada je u pitanju Beogradska tvrđava naučnog skupa posvećenog problemu tvrđave i njene budućnosti održanog u SANU 1988. godine.
Projekat o kojem naglabamo na 121. strani je primer kada se pretera sa modernim elementima i strukturama (novoizgrađena staza sa parapetnim zidovima za pridržavanje, ograde od kortena) koji svojom formom i pozicijama preuzimaju vizuelni primat i remete doživljaj objekata koji su svrha prezentacije.
Priznajem da nije lako prezentovati česmu koja je pozicionirana niže od većine struktura na Gornjem gradu zajedno sa rimskim bedemom koji je viši od nje.
Problem sa kriterijumima nastaje u trenutku kada neko ko nema dovoljno iskustva u projektovanju novih rešenja na BT ne zna da se ovo ne sme raditi, tj. da nema opravdanja u pravljenju staze zarad bildovanja cene projekta, da nema opravdanja za korišćenje kortena zato što se on koristi negde u svetu za prezentaciju spomenika kulture, da nema opravdanja za neudubljivanje u suštinu Beogradske tvrđave koja iz generacije u generaciju trpi pogrešna rešenja gubeći svoju suštinu. Nju trenutno spasava samo to što je ogromna (preko 60 hektara) i što, koliko god se trudili da je prilagode sebi razni diletanti, još uvek ne mogu da je savladaju. Brine me da dolaze vremena kada joj dolaze glavi, pasarela, žičara, srednjevekovni grad na vodi u Donjem gradu.....