Nenad":3942cm7a je napisao(la):
Sve u svemu, ako si se zeznuo i nisi predvideo razvoj trzista, moras taj rizik da prihvatis i nosis se sa njime, ali vracanje stana zato sto ti se ne svidja ili iz bilo kog drugog razloga, toga nema.
То сам и ја мислио, зато ми цела прича о враћању стана од почетка није ни била јасна.
Shifty":3942cm7a je napisao(la):
A kako je ta oblast kod nas regulisana? Jel ima neka stavka u ugovoru o stambenom kreditu koja te sprecava da jednostavno prestanes da placas rate, a da i dalje imas priliv na racun? Trajni nalog, ili nesto slicno?
Хипотекарни кредит значи да је стан осигурање банци да неће бити лоша код позајмице, то јест ако дужник не отплаћује рате, онда банка узима стан и продаје га на лицитацији, с тим што прво опомену дужника пар пута (занимљиво је да банке обично толеришу кашњење у измиривању рате од пар дана). Врло је извесно да се хипотека са стана у том случају скида, тако да ако га следећи купац купи на кредит, поново се ставља под хипотеку, а ако га купи кеш купац, хипотеке нема. Сам механизам отплате и јесте отприлике нешто као трајни налог (аутоматски се скидају паре са рачуна), с тим што се тај трајни налог не може раскинути. Како год окренеш, уколико немаш стан, најеб'о си, бато! Сад, једино остаје да бираш између тога да платиш стан по дупло већој цени (ако дижеш кредит), или неком тамо купиш два стана (ако живиш приватно). Остаје само теби да израчунаш шта ти се више исплати, и да ли желиш да се и твоја деца тако злопате.
Друга је ситуација ако се стан под хипотеком продаје. По правилу у том случају цена би требало да буде мања, с тим што не знам каква је разлика ако купује кредитни или кеш купац (скидање хипотеке у случају кеш купца?). На нашем поремећеном тржишту некретнина, међутим, хипотека не снижава цену (бар не у значајној мери). На нормалним тржиштима некретнина (која послују од ономад
), вероватно важе другачија правила.
Shifty":3942cm7a je napisao(la):
I kako stvari stoje u Americi recimo?
То бих и ја волео да знам, увек сам се чудио како у филмовима стављају по две-три хипотеке на кућу. :/