badbaby22":2z3okwvi je napisao(la):
Cheiri, garaza svodi rizik lopova na minimum, pogotovo jer lopov dobija i struju u neogranicenim kolicinama i vreme u skoro ne ogranicenim kolicinama, a sve to nije
bas tako jednostavno na ulici, sve je komplikovanije, sve je vidljivije.
Sto se tice Belvill-a i neo-socijalistickog ili brutalistickog stila, meni to ne smeta, cak mi se svidja, zgrade iz doba socijalizma su lepi primeri brutalisticke arhitekture, problem je sto se ne-odrzavaju, sto su svi postavili neke klima uredjaje, zastakljivali terase, dodavali sto vrsta prozora, i sto niko ne odrzava okolinu, pa je sve okolo mracno, sivo, "zelenilo" ne postoji vec je kaljuga, i molis se Bogu da negde ne uganes nogu ili upadnes u saht.
Ko je putovao malo po svetu, zna da je brutalisticki stil prisutan i u severnoj, juznoj Americi, Parizu, itd itd, a oni koji nisu mrdnuli iz Srbije, to povezuju sa komunizmom, Korejom Vjetnamom, Kinom i ko zna sve cime.
Istina. Ja sam iz jednog primera prave socijalisticke gradnje, u bloku 37, sve poskakujuci i radosno, preselila u tada fancy blok 24. Joj kako mi je sve izgledalo lepo, zgrade 5 spratova, bele fasadne opeke, u ulazu ukupno18 porodica, stepeniste pod prirodnim svetlom, ma samo da se pozeli kako je taj blok bio lep i ugodan za stanovanje. I izuzetno kvalitetna gradnja, verovatno najtvrdji blok u celom gradu (pola dna majstori busili do odzaka za aspirator, bukvalno, cela ekipa ucestvovala...).
Dakle, pobegla sam odatle glavom bez obzira!!! I verovali ili ne, bas cinjenica da ove zgrade u Belvilu lice na izvesatn nacin na onaj stari sovijalisticki nacin gradnje, sa odusevljennjem se uselila ovde i evo pune dve godine, ljudi, svoju sam dusu odmorila. Niti mi ima buke, niti se ko svadja po ulazu, ima odredjena jako fina distanca izmedju ljudi, mozes lepo i na miru da zivis da te niko ne uznemirava.
Blok 24 je malo selo, tacno se zna ko, sta i zasto, dezurne seoske alapace guraju nos u svaki lonac, a vecina stanovnika koliko juce dosla iz nekih manjih sredina i svako ima neku svoju predstavu o zivotu u zgradi!! Najneprijatnije mesto za zivot za mene do sada.
I jos da napomenem, jedan strani arhitekta kada je posetio Bg i video bivsu zgradu SIVa, onu na NBg, bio je apsollutno odusevljen jer je izvanredan primerak nekog stila u arhitekturi....covek zadivljen, a nasi maltene hteli da ruse tu zgradu upravo zbog "ruznog" socijalistickog izgleda.
I jos uvek tvrdim da sam trpela buku u cuvenom dobro gradjenom bloku 24, da nisi mogao da procitas novine, a ovde jednostavno toga nema. I ako cujem poneakda, kao iz daljine.