stf":89z3p7rh je napisao(la):
Све у свему, као што рече Лаки72, у септичкој јами архитектуре транзиционале Београда 21. века, Белвил јесте при врху са квалитетом...
Znam da ste me se uzeleli, pa reko, aj opet da sidjem malo dole medju elitiste...
Sve si u pravu stf, ali ovo za kvalitet - nisi. Cigla i/ili beton su bili i ostali pojam kvaliteta u odnosu na Ytong kojim je gradjeno ovo naselje (poznato jos i pod nazivom Shabanville). Stara gradnja je bolja i po drugim parametrima, a ko hoce "novo", bolje da uzme staro, pa onda renovira i bolje i kvalitetnije, plus moze i da prodje jeftinije u celoj prici. Za one koji ne znaju, Ytong je u stvari Siporeks, koji je morao biti prekrsten, jer je dosao na los glas zbog radioaktivnosti (otpadna sljaka od visokih peci, jako toksicna stvar). E sad Ytong je kao satro bolji, mada je i Stepa zidan opekom, a ovde su se jajarili za svaki dinar. Ako se naselje sazida od Ytong-a, cemu onda dalja prica o kvalitetu? Vrhunske Ariston bojlere, Midea klime, elitnu italijansku keramiku, PVC, zizljiv parket, jeftine liftove i ostalo, nema smisla ni pominjati. Ako su ljudi ubedjeni da je to kvaltet i ne znaju za bolje, zasto im rusiti snove, pa jel tako? Samo da podsetim, SFRJ lifotvi su radili i po 50 godina bez kvarova, kod drugara u centru, Schindler lift iz 1906 radi ko sat, a ovde, malo, malo, pa kvar. A da, ljudi stalno pricaju o lokaciji, sto mi uopste nije jasno. Prvo, koja je prednost biti blizu toplane, GSP-a ili buduce autobuske stanice? Ima i gluplje, kao Arena je neka ekstra lokacija... Za sta? Zbog cega? A okolni blokovi kao ne valjaju? Cista glupost i navlaka za naivne. Ko bas posto-poto hoce kod Arene, lepo uzme u 22. bloku stan u kulicama, za manje kesa i u lepsoj okolini nego u okolnoj novogradnji. Moze i 24. 28. 29. sve dobra stara gradnja, a ista lokacija, ako je to bitno. Moze i jeftinije, evo od Medakovica do Arene stize se kolima za 8-9 minuta ili manje, a stanovi dobri i skoro pa dzabe.
A i Relja je u pravu za malogradjanstinu. Naselje se JESTE prodavalo kao elitno, sto je mozda bilo ok kao "marketinski" potez, mada su mnogi to shvatili bukvalno, pa se sad osecaju nadljudima u odnosu na ostale stanovnike NBG-a. Doduse, u naselju ima normalnih i prijatnih ljudi, ali ima i skorojevica, malogradjana, "seljaka" (mislim primitivaca, ne zemljoradnika, njima svako postovanje), menaDJera, sitnih muvara, "investirora", politicara, tajkuncica itd, a njihov procenat nije mali. Ne zelim nikoga da uvredim, ali nisam ni kriv ako se neko prepozna
Ja te ljude pre svega vidim kao jako napaljene (iz bilo kog razloga i u bilo kom smislu): npr. na "kvalitet" samog naselja, na pare, na auto, na posao, na "resavanje problema u naselju", na prosipanje pameti, itd. Sto bi se reklo - "lozane". Cim se neko toliko lozi (cesto bez ikakvog posebnog razloga), on odaje sebe kao jako slabu i iskompleksiranu licnost. Prava elita, intelektualna, finansijska ili bilo koja druga, ponasa se potpuno drugacije i pre svega je relaksirana. Cesto sam imao prilike da se licno uverim da su takvi ljudi prijatni za razgovor, cak i u situacijama kada su stavovi suprotni, a tek koliko su vispreni i duhoviti... Ovde se pre svega radi o kvazi-eliti. Ustvari, ovo nije ni kvazi-elita, prava kvazi-elita je kupovala kuce Karingtonke na Bezaniji negde krajem '80-ih. Ovi novi oce u elitu, jer je tako pisalo u prospektu, e cvrc! Citajuci ovaj forum na kome vladaju nervozni i nadobudni likovi uvek spremni za svadju (sestra ljubicica, seboj, nevenko, itd), covek stvarno stice los utisak o stanovnicima naselja. E, nisu svi takvi, prvi ja nisam i ne zelim da budem sa takvima, zato me i nema ovde.
Ovo je moglo da bude idealno mesto za razmenu bitnih informacija i misljenja. Kad sam rekao da postoji potencijalno opasan pravni problem, jer se kupuje stan koji je u startu pod hipotekom, "elitisti" su me odmah napali i zurno se vratili svom razglabanju o bezveznim tricarijama. Znaci, poznaju zakone bolje od advokata? Kad sam zapitao ljude sta misle o spustanju cene sa 2000 na 1600 i manje EUR, jer im je tako jednim potezom u jednom danu stan obezvredjen 20%, odmah su svi graknuli kako to nije istina, bas nas briga i sl. Aaaaa kapiram, interesantnije je svadjanje, drama, hvalisanje i proveravanje da li su mikronski travnjaci podsisani, nego gubitak trzisne vrednosti stana? Pa jes vala, sta je to koja desetina hiljada EUR za "elitiste"
Ova sestra ljubicica i sebojcic su upropastili forum noise-om, offtopic-om, svadjom, hvalisanjem i jos plus kvare imidz naselja svojim kvazi-elitisanjem. Alo bre sestro i ti seboju, jel imate vi zivot uopste? Dan i noc ste ovde, kao zapete puske uvek spremni na svadju, oteraste sve normalne ljude sa foruma, aj oldaite malo, ima i lepsih stvari u zivotu od hvalisanja i prepucavanja.
Vracam se opet za koju godinu, popravite se do tada...