Šta je novo?

Belville - [ Stambeno poslovni kompleks | 430 000kvm ]

Ugovor o odrzavanju je produzen do marta 2012, posto "nije bilo dovoljno vremena" da se raspise novi tender za odrzavanje.

badbaby22":d7x52kjr je napisao(la):
Okolnosti su se izmenile, od poslednjeg smanjenja cene, Delta je prodata, Miskovic nije poceo ni jedan projekat, znaci ne gori mu pod nogama da smanjuje cene, a troskove koje ima oko neprodatih stanova su minimalni.

Posto poznajem vlasnika firme koja gradi socijalne stanove, grade se po istoj ceni kao i Belvil, oko 600 ili 700 evra (ne secam se tacno), ali kad se dodaju ostali troskovi takse itd, cena ide na 900-1000 evra.
U sustini Belvil su stanovi nesto veceg kvaliteta, ali bolja lokacija, stanovi su dobri, ali treba u njih uloziti (brat bratu) 500 evra po m2 da se napravi nesto od stana.

Impresioniraju tvoji zakljuci vezani za Belvil :o

Troskovi neprodatih stanova su sledeci:
1.Vremenska vrednost novca ~ 5-6% godisnje sa pozicije deponente,a sa pozijce onog ko je u kreditu 50% vishe
2.Pad cena nekretnina ~ 10% godisnje, i taj trend sigurno nece biti zaustavljen dok kriza u EU traje
3.Troskovi osoblja koje radi prodaju, koliko se secam samo na plate odlazi oko 1mil eur,a gde su ostali troskovi...
4.Porez na imovinu, odrzavanje naselja, infostan(za ovo nisam siguran,ali grejanje radi u radijatorima koliko mi je rekao drug koji je ishao da gleda stan)

Evo okvirne grube racunice, nek im je ostalo 500 neprodatih stanova, posto su vecinom veliki stanovi od oko 100m2, uzecemo da je prosek stana 80m2 = 40.000m2 i pomnoziti sa prosecnom prodajnom cenom od ~1500eur = 60.000.000 Eur.
Ubaci cifru od 60 milona Eur u 4gorepomenute stavke, pa ces shvatiti da su realni godisnji troskovi oko 10 mil eur..

Da je tadasnji menadzment Belvila malo vishe mucnuo glavom, trebao je na prvu naznaku pucanja nekretninskog balona u Bgu, da objavi akcijsku cenu za manje stanove sa popustom 15-20%, a za velike 20-30% ali uz uslov da se uplati kapara veca od 10%. U to vreme je ta cena delovala pristojno,
oni bi zavrsili prodaju do kraja 2009godine, do sada za 2god bi samo na kamatama u banci zaradili josh 12%, ne bi placali vishe zaposlene, kao ni ostale troskove koji su navedeni...

P.S Po tebi je potrebno uloziti 50.000eur u novi stan od ~ 100m2 u Belvilu da bi se od stana napravilo nesto, a propagirash da je kupovina stana u Belvilu odlicna prilika :D

Najgore u svemu je sto i kada bi sada zvanicno objavili cenu od 1400-1500 za velike stanove (a stanovi su isli po tim cenama) opet ne bi prodali mnogo takvih stanova, bez nekih dobrih uslova finasiranja i sl.

Erysimum Cheiri":2xv1typg je napisao(la):
Ugovor o odrzavanju je produzen do marta 2012, posto "nije bilo dovoljno vremena" da se raspise novi tender za odrzavanje.

produzen do marta? Pa mart ti je tu.....to znaci da postoji mogucnosti da od marta budemo ostavljeni da svaka zgrada i svaki ulaz resava svoje probleme....od vrata do vrata banku-dve da neko opaje ....ma muka mi se kada pomislim. Ali, najbitnije je da nekom ostane bednih 20-tak evra u dzepu.

menadžment prodaje belvila je u najmanju ruku katastrofa. pošto sam te 2008 godine verovatno bio jedan od prvih koji su kupili stan imao sam priliku da pričam sa nekim iz tog menadžmenta. uglavnom sećam se da su bili veoma arogantni i da su bili u ubeđenju da kriza srbiju neće pogoditi. takođeimao sam još neke poznanike koji su bili zainteresovani tada da kupe stan i hteo sam da ih uputim direktno na menadžmentali oni nisu hteli ni da čuju nego su ih slali direktno na prodajni paviljon. i nisu hteli da daju nikakve popuste tada za velike stanove.

elem ja sam bio u mogućnosti da uzmem i već stan ali jednostavno nisam hteo jer je raspored prostorija u većim stanovima loš.

da se nisu arogantno ponašali i da su realno sagledali situaciju u svetu sa dodatnim akcijama siguran sam da bi uspeli ceo belvil da raspordaju još te 2008 godine. tada su se cene po blokovima kretale oko 1800, a kod arene je išlo i preko 3 soma.

ali bili su alavi pa su izgubili dosta. sad nek plaćaju reklame po tv-u, naručene novinske članke, info stan, održavanje, prodajni paviljon......

što se tiče moje zgrade u njoj ima 69 stanova, neprodato je 20. ali taj broj stanova će biti veći pošto pregrađuju velike stanove u male.

Sister":3jzkrzvu je napisao(la):
Erysimum Cheiri":3jzkrzvu je napisao(la):

produzen do marta? Pa mart ti je tu.....to znaci da postoji mogucnosti da od marta budemo ostavljeni da svaka zgrada i svaki ulaz resava svoje probleme....od vrata do vrata banku-dve da neko opaje ....ma muka mi se kada pomislim. Ali, najbitnije je da nekom ostane bednih 20-tak evra u dzepu.

Ako su se u decembru setili da treba da raspisu tender za novi ugovor onda ili ih bas briga za sve to ili im je zapravo bio i cilj da se ugovor sa EC Harris-om produzi dok njima tako odgovara tj. dok ne rasprodaju stanove. Ovakva cena odrzavanja njima pokriva troskove i prodatih i neprodatih stanova po pitanju odrzavanja.

Postoji vise pravnih implikacija ovakvog nacina rada - najprostija stvar je ko i u cije ime ce raspisivati tender. Ako je to udruzena skupstina stanara Belvila, onda takvo drustvo treba da se registruje, da dobije svoj statut, a to nece stici da urade do marta, tako da ce ugovor i tada verovatno da bude produzen npr. do juna itd...

moj stan u belvillu izgleda odlicno bez bilo kakvog dodatnog renoviranja, osim troskova oko kuhinje i kupovine namestaja ,drugih troskova nisam imala... e svasta ovde na forumu obican covek moze da procita....i u skromnosti , a i prepotenciji treba imati meru...

Sister":23gh5tuw je napisao(la):
Mozda je izbor reci bio prejak, ali prodavacica ti je rekla u stvari istinu. Nije mozda bas filozofija zivota, ali jeste definitivo novi stil zivljenja. Mislim da se to odnosi na ovaj jedinstveni menadzment naseljem, koji se nekako uklapa u moderan dizajn naselja, sve je ovo do sada uspesan model nekog nacina zivota koji smo do sada uglavnom gledali na tv, jer smo ziveli usred deponije smeca, doduse razbacanog, ne onako na gomili....o tome je rec. Nove zgrade, skoro nijedna ista, uredne zelene povrsine, novi liftovi - moram da kazem da su radnici a i jos poneko ulozili bas napor da svojski metalnim kljucem izgrebu unutrasnjost liftova u mom ulazu skarednim i u novije vreme porukama tipa "kosoves scipnia" :rolleyes: - podzemna garaza, sve prostrano, fino.....zaista samo covek koji hoce posto poto da govori "krivo" moze da kaze da ovo ne valja. Jednom kada ljudi iz ko zna kojih razloga ukinu odrzavanje ili predju na neka "druga resenja" sve ce biti drugacije. Licicemo na sve ostale.

Pa izbor reči jeste bio prilično prejak i kao što reče MilisaV, pomalo i arogantan, ali se i danas slatko nasmejem kada se setim. :) Što se održavanja tiče, uvek sam bio skepitičan prema takvom modelu, u našim uslovima. Za sada makar koliko sam video, Belville naselje se drži, ali se slažem i polako će postati kao i ostali blokovi, poput mog, niz ulicu.

50 000 je mnogo da bi se stan doveo u "OK stanje". Moze da se potrosi, naravno i vise, ali onda to nije "OK stanje" vec mnogo vise od toga i to nije uobicajeno...

Mi smo spustali plafone; radili novi parket u dnevnoj sobi; pregletovali i prefarbali kvalitetnim italijanskim bojama ceo stan (zidovi+plafoni); promenili klizne prozore na dve od tri terase; radili preko 15 metara duznih dekorativnih tehnika na zidovima (mislim da je bio OIKOS - spatulat i palas); srusili kupatilo i prosirili kuhinju; pomerali vrata na kupatilu da bi stala velika polukruzna kada; pomerali cesme i odvode u kupatilu; menjali celokupnu keramiku u kupatilu i kuhinji (svkako nisam stavio neku shlj keramiku nakon sto sam razbio pola stana...)

Sve nije izaslo ni priblizno 50 000 eura.

Evo moj primer:kuhinja po nacrtu arhitekte belvilla ,nista nije menjano: kuhinjski elementi uradjeni po pozajmljenoj ideji iz casopisa o jahtama , a po izvedbi nepoznate firme iz Banovaca... platila samo materijal,rad majstora gratis, ugradna rerna, aspirator i frizider pobedili na sajmu tehnike u Moskvi pre par godina( 10 % popusta pri kupovini kao stanovnik belvilla.... majstor kuhinje kaze da nikad do sad nije imao zahtevnijeg i komplikovanijeg narucioca od mene...podne plocice pokrivene jeftinim toplingom made in Serbia, vrlo malo preostalog zida tek planiram da prefarban najobicnijom farbom, jos uvek sam u potrazi za bojom fuschia: ukupno me do sad sve kostalo 2500 -3000 eura.

Pegasus, nemam ni vremena ni volje da ti sve objasnjavam, ali ukratko, ovo sto pises su obicne gluposti, pad cena 10% godisnje, dokle? Takvi kao ti su verovali u rast cena 10% godisnje, u beskonacnost, pa da li se obistinilo? Sva ta pravila koja uzimas da vaze, ne vaze, jel ti stvarno verujes da ce Miskovic placati grejanje za par stotina stanova kao ti sto placas, i poreze?

Cheiri, sve zavisi sta neko voli, da platim stan toliko koliko sam platio, a da nemam to sto sad imam za samo 25% dodatka na cenu. Mozda da si video stan, mozda bi promenio misljenje, naravno nisam nista sam budzio, imao sam svoju ideju, ali je resenje radio arh. studio, tako da su uklopili sve sto sam zamislio, a opet da ima smisla.

Anabela, kakve veze ima renoviranje stana i prepotencija? To ces reci onda da je svako prepotentan ako ti vozis punta, a on X6, ili taj "prepotentni" smatra da punta kojeg je kupio treba tjunirati, poboljsati, a ti vozis obicni punto, da li je on onda prepotentan?
Mogu i ja tebe nazvati prepotentnom?

Naravno da cesh ukratko napisati svoj post i nekuluturno reci da pisem gluposti , jer nemash kontraargumente na vrlo jasno napisane argumente koje sam naveo u svom postu. :notok:
BTW Miskovic odavno nije vlasnik Belvila, raspitaj se malo bolje...

1.Vremenska vrednost novca sigurno vazi2.
2.Pad cene stanova sledece 1-2god zagarntovan po ~ 10% godisnje , tj dok se ne vrate na nivo cena iz 2006-prvi deo 2007godine
3.Troskove osoblja mozesh videti iz finansijkog izvestaja Belvila, to bog otac da je vlasnik mora da kosta.
4.Porez na imovinu,infostan i ostali slicni troskovi se po zakonu moraju placati ,a Belvil menadzment se javno hvalio kako oni placaju za odrzavanje naselja, sto je i logicno da im je u interesu jer da to ne rade , a obzirom na Romvil, GSP Garazu,Delta City,zeleznicku prugu i toplanu, imali bi josh veci problem da ubede ljude u "filozofiju" stanovanja

badbaby22":ripl58s4 je napisao(la):
U sustini Belvil su stanovi nesto veceg kvaliteta, ali bolja lokacija, stanovi su dobri, ali treba u njih uloziti (brat bratu) 500 evra po m2 da se napravi nesto od stana.

badbaby22":ripl58s4 je napisao(la):
Cheiri, sve zavisi sta neko voli, da platim stan toliko koliko sam platio, a da nemam to sto sad imam za samo 25% dodatka na cenu. Mozda da si video stan, mozda bi promenio misljenje, naravno nisam nista sam budzio, imao sam svoju ideju, ali je resenje radio arh. studio, tako da su uklopili sve sto sam zamislio, a opet da ima smisla.

Tek sad videh drugi deo posta, pa mi postade jasno tvoje neargumentovano pisanje na ovoj temi:

Kako ti kazesh "samo" 25% dodatka na cenu stana , koje iznosi samo 500eur po m2 da se "nesto napravi od stana" , znaci da je neko bio spreman da plati Belvil stan 2000eur/m2 i da je sa uvecanih 25% izashao kvadrat 2500Eur/m2 :shok: , a i dalje nije resio problem ocajne okoline naslelja, lose
zvucne izolacije izmedju stanova, Siporex blokova, velike gustine naseljenosti, itd.

Jedino vece "lukavstvo" bi bilo josh i da je kupovina finansirana CHF indexiranim kreditom, pa da "sjajna" investicija bude "maximalno"efikasna :bash:

badbaby22":3ov3bwl5 je napisao(la):
P

Ajde se ti prepracunaj: prvo je 500 eura po kvadratu, a onda je 25% od cene koju si ti platio (1600 + PDV). U principu su te odrali i za jedno i za drugo... Naravno bitno je da ima smisla. Treba uvek imati u vidu da je to i dalje stambeni blok sa zgradama od preko deset spratova i da se velika investicija u sam stan ne moze vratiti kao sto bi to bio slucaj sa nekretninama po Dedinju i Senjaku.

Naravno ne racunam u "sredjivanje stana" i namestaj. Sa namestajem i sredjivanjem 50000 i nije mnogo.

Za cenu od 1600 + PDV sam se zacudio, jer smo mi 3.0 platili 1450 eura krajem leta. Posle sam pogledao da je to zapravo bila cena objavljena na sajtu...

Mali stan od 57 m2 smo platili 1950 + PDV (i neki popust za garazu kojiu smo kupili tada - znao sam da ce cene padati, ali mi je bilo hitno), a ovaj veliki sa parking mestom je bio dosta jeftiniji sto je i logicno jer imaju gomilu neprodatih stanova te strukture.

Ako su u mojoj zgradi prodali 3 trosobna, iz principa im ne bih dao 1600 eura + PDV jer sam onda ja zapravo retki id*** koji se upecao na "prodajnu akciju" koja ocito ne daje rezultate.

Meni licno je lepo kada neko uziva da ulaze u mesto gde stanuje. Naravno, moze se dati i 50 hiljada a moze i manje, naravno mnogo manje, sto je slucaj sa prosekom ovde u belvilu. Ima i onih koji jednostavno nemaju ni priblizno taj novac, pa se dovijaju i kupuju lustere na buvljaku i to se vidi kada se prosetas uvece. Pomesani smo po sastavu ovde. Ne bi trebalo ulaziti u to sta je kome stan "koji lici na nesto", jer to naravno zavisi od niza faktora. Ali zaista mi je lepo kada neko uziva da mu bude lepo, i da doceka prijatelje u tom svom okruzenju.....iznenadila sam se bojom zidova nekih od mojih komsija, preko puta je neka zelena, a ima i narandzastih i slicnih, dosta jake boje. Intenzivno jaka zelena boja kuhinje u jednom stanu, ali covek uziva u tome, to mu je lepo. Novo kupatilo cu da stavim kada ovo ostari, prekrecenje kada budem stavljala plafonsko osvetljenje, a i to umereno, samo jedna gredica iznad biblioteke u dnevnoj sobi i sto tako u spavajoj sobi. Nisam ni priblizno toj cifri ulozila u stan, zna se sta mora novo, sta moze od starog namestaja i to je to. To su sve u sustini nevazne stvari i stvari koje nam cine zadovoljstvo, nije to ne znam kako velika i znacajna stvar. Ali jedna znacajna stvar za mene je bila da kupujem nov stan. Ne moram da prepravljam i ne moram da se motam samajstorima vise nego sto je neophodno. Mnogi su ovde pominjali neravne zidove, plafon.....ne znma, meni se cini da su i u bivsem stanu te stvari bile isto ovakve.....nije to bas talasasto, imam i slike po zidovima. Sve je na kraju stvar kriterijuma sa kojima smo zadovoljni. Mozda je moj kriterijum malo nizak, ali zaista mislim da se jako lepo ovde moze ziveti (nije savrseno ali kome to treba) i ne mora se bas ulagati neki veliki novac da bi stan kao stan bio ok. Ko zna, mozda cu vremenom promeniti misljenje ali sada jos uzivam u tom novom.

Komsijama srecnu Novu 2012. godinu, i da svako ostane cvrsto na svom mestu i kada ova godina istekne....

Cheiri, reci da je nesto skupo a da nisi video stan, je ista vrsta kritike kakvu upucuju Belvilu oni koji nikada nisu usli u njega, pa ne znaju ni sta valja a sta ne valja (naravno ovo je opet relativno po standardu osobe koja procenjuje) nikada ne bih platio stan u belvilu 1950 evra, onakav kakav ga dobijamo, ali opet to je iz mog ugla, ruke su najmanje kostale za sredjivanje stana, tako da ko god misli da je 500e po m2 dranje, a da nije video stan, ne zna o cemu prica, a tih 500 e je priblizno onoliko koliko su placani na pocetku prodaje stanovi. u sustini mi je stan ustedeo mnogo novca, i zadovoljan sam sada, sto je najvaznije, a druge stanove od drugih firmi koje sam gledao, su skuplji od ovog mog modifikovanog, (a isto se dobija) samim time sam ustedeo 100k. a drugo posto ne planiram provesti nesto mnogo vremena u Belvilu, izdacu ga za par godina, a uvek se lakse izdaje luksuzan stan (pa makar po istoj ceni kao obicni) ali se izdaje, pre ovakav stan nego 25% jeftiniji, hocu reci 25% nije mnogo uloziti.

Uostalom, na web se srecu ljudi koji bi tesko ikada razgovarali o ovim temama u zivo, zato je nekada tesko i da se svi slozimo na web, nekome je nesto jeftino, ruzno, skupo, sve je relativno, glavno je da smo zadovoljni sa onime sto imamo i da gledamo u buducnost, u svakom slucaju ja napustam forum, i mislim da naselje treba cuvati, odrzavati, i zelim vam svima puno uspeha u ovoj godini!

Srecna Nova godina svim forumasima!
Sto se tice renoviranja .... moj licni stav je da stan u Belvillu ne zahteva mnogo ulaganja da bi izgledao lepo...spustanje plafona, promena plocica , parketa i mnogo drugog ne cini stan luksuznim....to je stvar estetike onog ko tu stanuje i zeli svoj stan da uredi kako njemu odgovara....Luksuz je socioloska tema koja je daleko od teme : zavrseni projekti Belville

P.S. licno mi se ne svidjaju zlatne kvake i cesme, bilo da su ugradjene u Belvillu ili u Emirates palace

jedno pitanje koliko je od prilike sada trenutno kvadratan metar?! bas me zanima...nesto sam citao oko 1.700€/m2...jel to uracuna i porez?

myback":3i1g0m5f je napisao(la):
jedno pitanje koliko je od prilike sada trenutno kvadratan metar?! bas me zanima...nesto sam citao oko 1.700€/m2...jel to uracuna i porez?

Ako ti je iz nekog razloga neprijatno da ulazis u prodajni paviljon, jer si mozda samo znatizeljan a jos ne i potencijalni kupac, imas broj telefona prodaje na sajtu belville.rs, pa slobodno pitaj. To rekla kazala je sve bez veze. A kada ti kazu cenu, otprilike znaj da je to bez pdv. Uostalom, sve ce ti oni reci. Meni skroz zbunjujuce zvuce cifre sto se stalno iznose ovde na forumu, sve razlicite. Kada smo mi kupovali u jesen 2008. bilo je 1950 plus pdv, ukupno tacno 2.106, ako sam dobro upamtila.

Sada se tu spominju bar pet cifara....pa kada covek ode i pita iznenadi se otkuda ljudima cifre....

Sister":1wat6pyq je napisao(la):
myback":1wat6pyq je napisao(la):

Ako ti je iz nekog razloga neprijatno da ulazis u prodajni paviljon, jer si mozda samo znatizeljan a jos ne i potencijalni kupac, imas broj telefona prodaje na sajtu belville.rs, pa slobodno pitaj. To rekla kazala je sve bez veze. A kada ti kazu cenu, otprilike znaj da je to bez pdv. Uostalom, sve ce ti oni reci. Meni skroz zbunjujuce zvuce cifre sto se stalno iznose ovde na forumu, sve razlicite. Kada smo mi kupovali u jesen 2008. bilo je 1950 plus pdv, ukupno tacno 2.106, ako sam dobro upamtila.

Sada se tu spominju bar pet cifara....pa kada covek ode i pita iznenadi se otkuda ljudima cifre....

rado bih ali tesko kad neko zivi u inostranstvu pa da skokne u paviljon na brzaka ;)...zato je logicno da pitam ovde vec posto postoju ljudi koji su kupili ili bas znaju ;)...ipak hvala za informaciju..

Citam ovde cene koje se spomilju i prosto ne mogu da verujem da ima ljudi koji daju ~2000e za kvadrat u zgradi :(

Ja zivim u Sofiji i ovde je kvadrat 800e (novogradnja) a za 2000e moze da se uzme stan u zatvorenom kompleksu tipa:

http://www.residentialpark-sofia.com/

gde imate obdaniste, velike parkove, zatvoren kompleks sa obezbedjenjem gde niko osim stanovnika ne moze da udje a sve to izgradjeno od strane Lindner-a koji je lider u svetu.

Jeste da nije Beograd ali je u EU (kakva takva) i ima sve sto ima Beograd sto se tice kvaliteta zivota...

izgleda Beograd skuplji od Sofije....ovde ne postoji nista za 800 evra, mislim apsolutno nista, a kamoli bilo kakav stan u bilo kojoj zgradi u bilo kom delu grada...staro novo sve svejedno. Beograd je jednostavno sto se tice nekretnina skup, mislim da se mozeporediti u tom smislu sa Londonom....ne znam kako i zasto, iskreno. Valjda je veoma veliki priliv stanovnistva u njega, potrebe za stanovima velike, eto jedino to...

Komsije, slobodno okacite po neku slicicu vasih adaptiranih stanova. Citam na prethodnim stranama da je dosta toga uradjeno... Pa, da vidimo rezultate. ;) Smatram da ko moze, i treba stan da prilagodi svom ukusu i potrebama...

Kupila stan krajem decembra, cena je bila 1470 e za kvadratni metar bez PDV-a ili 1588 sa PDV-om.

Vrh