Šta je novo?

Banovo Brdo Residences [ Stambeno poslovni kompleks | 100 000 m²]

Screenshot_20240920_145715_com.hihonor.photos.jpg
Screenshot_20240920_145433_com.hihonor.photos.jpg

Ko voli ovaj deo grada mislim da nema greske sa kupovinom stana u ovom kompleksu!Od materjalizacije do strukture stanova po meni je sve odlicno!

Kakva je situacija sa saobraćajem, da li su gužve? Pominje se proširenje ibarskog puta...

Jutarnji zastoj ka gradu bukvalno počinje od ovih zgrada tako da da, ima gužve. Meni su previsoke i preguste za ovu lokaciju.

Jel može se kaže da su ove "pečurke" najbrže iznikle od svih koje rastu po gradu?

Na stranu sve okolnosti, meni ove zgrade izgledaju zanimljivo, odudaraju od klasične arhitekture oštrih uglova, kao što je npr Beograd na vodi. Plus je isto što su svi stanovi dvostrano orijentisani i imaju terase lepe veličine.

Mogu da budu i petostrano orijentisani kad će zgrade biti načičkane jedna do druge i polovina stanova neće videti dnevnu svetlost, posebno jer se grade na osi istok-zapad.

Stvarno ne mogu da pojmim da nekome može da odgovara ovakva zbijenost ovolikog broja zgrada. Problem će se pojaviti svakako sa izlaskom iz ovog kompleksa kad se zgrade budu završile i uselile.

Pa ne verujem da će neko uživati da pije kafu na svojoj terasi zajedno s komšijom koji gleda u njega sa deset metara razdaljine. Iz zgrade pored.

Pa ne verujem da će neko uživati da pije kafu na svojoj terasi zajedno s komšijom koji gleda u njega sa deset metara razdaljine. Iz zgrade pored.
Ne znam za to, ali u Beogradu, gde ima mali milion zgrada i terasa koje gledaju jedne na drugu, će komšija ladno polu go da pije kafu i da uživa 😂

Ne znam za to, ali u Beogradu, gde ima mali milion zgrada i terasa koje gledaju jedne na drugu, će komšija ladno polu go da pije kafu i da uživa 😂

ja iskreno ne znam gde ima ta "privatnost" a da je bash u gradu.
ja sam u kgu ziveo u centru, mislim kada si u gradu, negde moras da gledas, sta da se radi dosta je sve zbijeno
cak i na nbgu, gde kao ima sirine, stanova gde kao imas svoju privatnost uglavnom gledaju na velike bucne i prasnjave bulevare, dok druge uglavnom gledaju u druge zgrade
sada da li je blizina 30 ili 50 metara, meni svejedno kosmija me vidi pa me vidi

Ima takva privatnost u gradu, ali mora zgrada da ti bude okrenuta na pravu stranu. Retko se naselja projektuju da svi imaju neku privatnost.

Npr. Višnjička banja je takva, zgrade od crvene cigle svr imaju dosta dobru udaljenost, oko 20-25m od terase do terase.

Ima takva privatnost u gradu, ali mora zgrada da ti bude okrenuta na pravu stranu. Retko se naselja projektuju da svi imaju neku privatnost.

Npr. Višnjička banja je takva, zgrade od crvene cigle svr imaju dosta dobru udaljenost, oko 20-25m od terase do terase.

znam, ali i to mi nije neka razdadljina :D

edit: sada gledam tu lokaciju, deluje fino, mada kontam da drvece mnogo pomaze. ali meni laiku, ovo nije grad, tj bash je van grada

Poslednja izmena:
znam, ali i to mi nije neka razdadljina :D

edit: sada gledam tu lokaciju, deluje fino, mada kontam da drvece mnogo pomaze. ali meni laiku, ovo nije grad, tj bash je van grada

Ja sam odrastao u širem centru i mislim da na 95% lokacija je razmak između zgrada manji od toga. U ulicama na Paliluli, Vračaru, Dorćolu razmak između zgrada je nekad ne veći od 10 metara. Sve vidiš šta komšija radi u detalj.

Drveće dosta pomaže jer zaklanja terase dosta, kad sam gledao stanove na toj lokaciji zapravo ti drugu zgradu i ne vidiš od drveća leti. Mislim da je slična situacija u Cerak Vinogradima, ali tu dosta zavisi od zgrade.

Nije van grada toliko, samo je izolovano. Ti si od VB do centra otprilike na 10-15 minuta kolima. Sad se taj deo grada razvija jako zbog dobre makrolokacije, pa se malo i urbanizovalo.

Doseliš se u grad gde je gustina naseljenosti 513 st. po km2, useliš se u stambenu zajednicu i očekuješ apsolutnu privatnost. Naravno moguće je, ali i košta. Kupiš kuću sa pristojnim placem da te odvoji od komšija, e onda nemaš kafiće i prodavnice tik uz kuću. Kupiš stan u soliteru kao što je West 65, ali pak živiš na 23ćem spratu. Kupiš stan u starogradnji gde imaš npr oformljen drvored koji te štiti od pogleda tvojih komšija, ali avaj starogradnja zgrada se ne održava, nemam parking.

Mislim da je malo nerealno očekivati apsolutnu privatnost a da živiš u urbanoj zoni gde ti je sve dostupno peške. Ta dva koncepta ne idu baš zajedno. Na kraju dana, nešto nemam problema da me komšija posmatra dok pijem kafu, niti planiram da sedim ko od majke rođen na terasi, niti me nešto posebno ne pogađa komšijin voajerski fetiš. A otkako su izmislili zavese i folije za prozore, ihaaaaj za mene nema zime :)

Niko ne govori o tome, ali razmak između tih zgrada - kojih će biti mnogo - je toliko mali da je to neprirodno, i posebno neprirodno za objekte koji plediraju da su lux i zeleni. Tu nema mesto za drvo. Mali prolaz. Slično je u Mladenovačkoj prekoputa sa onim relativno novim zgradama.

Ima se leka i za to. Staviš na terasu taštu ili taštinu majku u kupaćem. :D

• Sviđa mi se
Reagovanja: ink
Niko ne govori o tome, ali razmak između tih zgrada - kojih će biti mnogo - je toliko mali da je to neprirodno, i posebno neprirodno za objekte koji plediraju da su lux i zeleni. Tu nema mesto za drvo. Mali prolaz. Slično je u Mladenovačkoj prekoputa sa onim relativno novim zgradama.
Moguće je da si u pravu. Šta struka kaže? Koji je standard za odvajanje jedne zgrade od druge (kod nas ili u inostranstvu)?

Ali pored toga, mislim da što se toga tiče ovaj projekat nije tako loš (u uporednom smisli, kada se gleda ostatak grada).

Donekle se slažem. Primer minimalne razuđenosti su elitna naselja kao što su West 65, ili A Blok. Po meni suština problema jeste u samom zakonu, koji je vrlo moguće propisao premalu razdaljinu izmedju objekata. Što se tiče zelenila, teško da će sa sadašnjim propisima postojati naselja koja imaju drvorede koji nisu samo dekorativnog karaktera. Kad to kažem mislim na zasade Leske, Lipe, Platana, itd. Zakon propisuje 15% zelenila u direktnom kontaktu sa tlom i to je definitivno premalo da bi bilo koje naselje imalo osećaj zelenila, kao što je slučaj sa komunističkim blokovima.

Ovaj projekat definitivno ima manjkavosti, od same lokacije i naziva Banovo Brdo, do potoka repište. Ono što ne mogu da mu zamerim jeste atipičan izgled, kao i solidne orijentacije zgrada. Najveća prednost po meni su strukture stanova i raspored koji je više nego odličan.

U bre, jel je moguće da je ovo ovoliko brzo niklo? Kao da su radili bez prestanka danonoćno. Sećam se postova u temi razni projekti kad su tek pripremali teren, imam utisak da nema ni godinu dana od tad.

Što se lokacije tiče, kao neko ko je rođen na Brdu, ovaj deo uvek vezujem za Crnjanski i sporedni "nezvanični" ulaz na bazene, ko zna zna 😂 Na prvu loptu više mi pada na pamet da je ovo početak Žarkova nego što je Banovo, ali ok, tehnički po mapi jeste sam kraj Brda.

Šta ja realno smatram Brdom su Donji kraj koji bih završio sa okretnicom i Gornji kraj da kažemo završetak Kraljice Katarine, ovo mi nekako ne upada ni u jednu klasifikaciju. Više mi je Žarkovo Residences, ali ok, naziv koji su mu dali zvuči bolje.

Ovo je Sunčana padina, ali nezgoda je što kad nabiješ toliko zgrada na malom prostoru, ima padine ali nema sunca

Vrh