Šta je novo?

Balkanska ulica

Zivim bukvalno 100m a u Balkanskoj nisam bio 2 meseca...Danas su poceli da buse rupe sto znaci da ce biti drvoreda!

Kraj radova je planiran za 31.11.2018

Uuuu ako bude drvoreda, to će biti mui bien... Jer prvo ta ulica je leti direktno na udaru sunca u zenitu pa se čovek prži samo tako. A drugo, lokali i zgrade u delu od podnožja do Narodnog fronta nisu baš nešto... reprezentativni, tako da bi drveće malo oplemenilo prostor i sakrilo te neke nedostatke.

Ovo postaje takva za******* da nije normalno

A odakle vama ideja da će biti drvoreda ja se ne sećam da je to bilo u planu.

Pa mogli su da ih ubace od starta, ništa im ne bi falilo. Fala bogu pa danas imaju pregršt vrsta, uključujući one koje imaju korenje pogodno za pozicioniranje na uskim ulicama (da ne dižu trotoar i ne cepaju instalacije). A sama ulica je puna udžerica i ružnih objekata, te bi valjale krošnje koje bi to malo zamskirale i oplemenile prostor.

Bilo bi da su ukinuli jednu nišu za parkiranje. Dobro bi došlo, jer Balkanska danju vrvi od pešaka pa bi i tih dodatnih 1m na obe strane značilo.

A može i skromnija varijanta - na ćoškovima bloka, oko pešačkih prelaza, stavi se mala baštica sa drvetom ili zelenilom u njoj. Kao na Vračaru npr.
https://goo.gl/maps/Nu9vyWCFZCo

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=580861#p580861:tg4cai1r je napisao(la):
bullwye » 12 Nov 2018 05:45 pm[/url]":tg4cai1r]lepo al aj neko da slika danju

Ja sam slikao danas, ali ne mogu zbog velicine da ih ubacim sa telefona, jedino nekome da posaljem pa da okaci.

Inace, ovo sto rade izgleda veoma lepo, dobra je mustra, medjutim -

- Ako planiraju da ulica postane turisticka zona evo konkretnog predloga.

- Folic da okupi ekipu koja bi napravila brosuru/prezentaciju o uredjenju izloga i fasada.

Da se pozovu vlasnici i zakupci lokala i da im se objasni kako da urade reklame (cirilicni font, drvena podloga i sl), kako same izloge (osnove izlaganja i aranziranja). Kako da sakriju i maskiraju klima uredjaje.

Prisustvovao sam sceni u onoj pekari na cosku sto je unakazila cesmu i prelepu fasadu neukusnim reklamama, gde gazda pred musterijama urla na zaposlenu da obrise
prasinu. Znaci - dziber. Njemu i slicnima, dakle, mora da se crta kako da sredi izloge.

Naravno, ako moze, grad treba i finansijski to da isprati.

Fale stubici, bojim se bahatog parkiranja i drvoreda za sada nema.

Направи скрин шот фотографије на телефону и онда њега окачи, тако ја качим слике које су у оригиналном фајлу исто тешке за качење.

Нема на чему :) Калдрма и тротоар изгледају ок, али генерално град мора да се позабави и изгледом локала, натписа и реклама, по том питању влада хаос у целом граду.

Meni ovako lokali deluju zanimljivo, bar ovde i na ovim fotkama (ulica i trotoari lepo izgledaju na istim). Ne mora sve bas da bude fensi i moderno. Mozda kada bi se sredilo ali da zadrzi malo taj orijentalni smek.

Orijentalni smek? Mislim da to ne postoji na ovim slikama. Ja vidim iskljucivo stare kucice, nakazne reklame, razlicite izloge i tonu prasine i prljavstine.

Da se obnove krovovi, fasade, osmisle fine reklame, i onda mozemo da imamo simpaticnu ulicu u kojoj bi i same zanatlije nesto zaradile. Ovako tesko

Meni ovde može dobar efekat da se odradi tako sto će se kućice ili prizemljuše ofarbati jakim drečavim bojama(sve različite), dvospratnice u pastelne boje i na delovima gde postoji visinska razlila izmedju objekata da se odrade murali sa tematikom orijenta ili orijent ekspres mural. I da se poskidaju ove kineske jeftine reklame i da to bude od mnogo boljih materijala odradjeno plus sve to da se artikuliše. Plus zelenilo i ima ulica da bude ko bonbonica .

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=580899#p580899:r2r8lx05 je napisao(la):
astrodule » Pon Nov 12, 2018 10:35 pm[/url]":r2r8lx05]Sramotno je da se ovako sređene ulice koriste za parkiranje.
Pa mi rekonstrukcije , ali one prave , ne one sa zamenom asfalta , u poslednje vreme radimo jedino i isključivo kako bi smo mogli da se hvalimo da polako postajemo grad parking mesta , javnih garaža i bašta kafića. E da , zaboravih , i bugarskih turista. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=580941#p580941:3l6w8blr je napisao(la):
Posmatrac » Pon Nov 12, 2018 11:13 pm[/url]":3l6w8blr]Orijentalni smek? Mislim da to ne postoji na ovim slikama. Ja vidim iskljucivo stare kucice, nakazne reklame, razlicite izloge i tonu prasine i prljavstine.
Pa to i jeste (moderni) orijentalni šmek. :lol: :mrgreen:

Буквално ту имамо микс свих типова излога у БГу, од старих дрвених, преко социјалистичких алуминијумских из 70их и 80их, па до разних турбо франкенштајна 90их и 2000их.

Једноставно је потребно да се кућама и излозима, фирмама и уличном мобилијару да изглед који су имали у време када су настали, наравно колико год је то могуће.

Дрвеће би ублажило несклад у спратности и између здања у класичном и модерном стилу поред свих познатих користи од дрвећа и растиња у ликовном и здравственом смислу, али очигледно некима и даље непознатих и очигледно занемарених. Велика и трајна штета и још један промашај.

Неко од психолога би требало да најзад објасни урбанистима и архитектама, да је агорафобија често само природан одговор на неприродну средину која се људима намеће. Људи су увек живели у непосредној близини растиња, чак и у малим медитеранским насељима са уским улицама, природа је била врло близу. Тек у 19. веку настају тргови и улице све већих градова у којима је природа све даље, а многе улице и тргови без дрвећа. Тада се вероватно и појављује та врста страха од јавног простора.

Vrh