Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Jedno je prekrivanje tablica kad je parkiran na kolovozu satima dok sedis u kaficu a drugo iz ove opisane potrebe...iako je u pitanju isti "prekrsaj"..!​
Jedno je činiti prekršaj, a sasvim drugo činiti prekršaj i pritom se pravdati kako je to u redu sa tvoje strane a nije od strane drugih. Prekršaj je prekršaj bez obzira kakva je situacija u pitanju. Zato ovde ne mogu da se složim sa tobom iako sam se oko drugih stvari slagao. Ponekad je bolje neke stvari prećutati nego na kraju ispasti licemer, zar ne?​

plaćaš 5k kaznu (pola od 10k)
Opet su ovo smesne kazne, za to bahacenje i prikrivanje tablica bar 4 puta veca treba da bude. Licno vidim svaki dan da ima dobar broj ljudi koji su spremni da rizikuju pod parolom "pa sta i da me uhvate, platim 5k, nista strasno". Za dobar deo ljudi to nisu vise neke pare da ih "opamete". Jos kad na to dodamo odsustvo policije koja kontrolise, isplati im se "rizik".

Zavisi, 5k ne deluje mnogo ali i narod ne voli da plati ni dinar (pre će sakriti tablice nego da plate 60din parking). Kada ga udariš po džepu oseti on to koliko god da je iznos, još ako plati 2-3 puta... Suludo bi bilo prikrivati tablice i plaćati kaznu 5k kada je kazna za parkiranje 2,5k.

Stvarno ne kapiram sakrivanje tablica zbog 60 dinara ili koliko je sad sat vremena u zoni.

Verovatno je par razloga u igri:

1. Zaje*******ao sam sistem i nikome ne plaćam
2. Neću ovoj državi da dajem ni dinar, znam da kazni nema
3. Nepropisno parkiranje "samo 5min da završim nešto ali moram da se parkiram 1 metar od objekta"
4. Nepropisno parkiranje gde bi kazna bila 2,5k

Što se tiče broja 3 neverovatna je količina ljudi koji moraju da udju u lokal kolima da bi u isti pazarili, tako svakog dana ispred moje zgrade neko blokira ulaz/izlaz garaže, ulaz u zgradu, staje na pešački... iako je plava zona i parkinga u krugu od 50 metara ima koliko hoćeš.

Verovatno je par razloga u igri:

1. Zaje*******ao sam sistem i nikome ne plaćam
2. Neću ovoj državi da dajem ni dinar, znam da kazni nema
3. Nepropisno parkiranje "samo 5min da završim nešto ali moram da se parkiram 1 metar od objekta"
4. Nepropisno parkiranje gde bi kazna bila 2,5k

Što se tiče broja 3 neverovatna je količina ljudi koji moraju da udju u lokal kolima da bi u isti pazarili, tako svakog dana ispred moje zgrade neko blokira ulaz/izlaz garaže, ulaz u zgradu, staje na pešački... iako je plava zona i parkinga u krugu od 50 metara ima koliko hoćeš.
Primer za br.3. - Otišao van Bg-a kod prijatelja u posetu. Žive u zgradi koja ima podzemnu garažu, ali su rolo vrata preko dana otvorena. Dolazimo mi da parkiramo, prc neko parkiran, nepoznat auto. Ništa ja ga zagradim, odemo gore, pijemo kafu nekih 30 minuta, kad prijatelja zovu iz radnje dole, neko viče da se sklone kola. Silazimo u garažu i lik čim nas je video krenuo da urla na sav glas, odakle nam pravo da ga zagradimo, pa kakvo je to ponašanje, itd.. Prijatelj popizdi i krene na njega da se dere kako je stao na njegova 2 mesta i to iskosa. Krenuo ovaj da se pravda kako je samo do pekare otišao, kako ovo kako ono. Tvoj primer me je podsetio na ovog mongoloida koji imao zoniran parking u ulici ali je on odlučio da uđe u tuđu garažu, parkira na 2 mesta i ode vrv u kladionicu koja je bila prekoputa, pa se još i naljutio :ROFLMAO:

Mislio sam da je problem kad nema dovoljno parkinga, sad shvatam da je problem i kad imaš privatno mesto. Svaki dan trubljenje i rasprave zbog parkiranja na privatnom parkingu zgrade.

Potpino je regularno zagraditi ulaz na parking jer si došao kod nekoga u goste i ostavio auto ispred rampe.

...или их пусте на рампу, па се паркирају на твом приватном месту...иииима места...

20250311_132048.jpg

Pobednici mjeseca sindjeliceva 2 kombija za srbotrejd ne da bi stavio stubice vec armirano betonski zid

Poslednja izmena:
uh ti farmalogust, phoenix, idea.. dostavljači su najgori. Pre neki dan trubi farmalogist kombi nekom liku što je stao na pešački, sve mislim ne može da prodje od njega kad ono trubi mu da bi se pomerio da bi on stao na pešački jer je tu najbliže lokalu.

Jedino resenje je da svi idu u komplekse i markete na kraju grada po potrepstine, jer sve to sto je dostupno u samom centru na svakom cosku jednostsvno mora nekako da bude doneseno tu. Mesta nema, a svi hoce sve da im se donese na kucni prag, pocevsi od hrane kao najnepotrebnije dostave.
Po nekoj logici tamo gde nema obezbedjenog mesta za istovar, ne moze ni da bude prodavnica, a to bi znacilo da bi za sibice isli do ikee.

NIje suština da nema prodavnica ali je suština da ne moraju ovako debilno da se parkiraju zauzimajući ceo trotoar ili preko celog pešačkog. Neće im pasti kruna s glave ako prošetaju 10 metara.

Jedino resenje je da svi idu u komplekse i markete na kraju grada po potrepstine, jer sve to sto je dostupno u samom centru na svakom cosku jednostsvno mora nekako da bude doneseno tu. Mesta nema, a svi hoce sve da im se donese na kucni prag, pocevsi od hrane kao najnepotrebnije dostave.
Po nekoj logici tamo gde nema obezbedjenog mesta za istovar, ne moze ni da bude prodavnica, a to bi znacilo da bi za sibice isli do ikee.
Postoji način
Prvo da se uvedu dostavna i majstorska mesta
Pa da se to fino reguliše
Kao što je do korone bilo nemozes prijatelju u vreme špica u podne da dostavu vršit u ulici kojoj ide jgp itd sve može da se reguliše samo gangulatora to ne dotiče

Danas je uvek spic. Jedino nocu da dostavljaju.

A ima i gomila novih dostavnih usluga koje samo po danu ljudi i koriste, dostavni punto gde god se okrenes. Svi oni moraju negde da stanu.

Cekao sam majstora neki dan da dodje, pola sata je kruzio da nadje mesto. Zamisli da vozac dostave za svaku dostavu pola sata ceka da nadje mesto. Mislim moze i to ali ce cena dostave biti 200% skuplja.

A tu su i legalisti koji se zale sto im kurir nije doneo posiljku na kucna vrata, jer tako pise na sajtu, od vrata do vrata, nego moram ja da silazim do kombija.
Takvi isti kad voze drame jer im dostavljacki kombi sa sva cetiri ometa kretanje.
Ne moze i jare i pare...
Ne mislim da tako treba, ali jednostavno stavite se u situaciju da vi vozite dostavni kombi i zaradjujete platu.
Ne parkira nepropisno jer je dosao po kaficu.

Ja ne osuđujem i ne stavljam znak jednakosti između svih dostavljača i transportera. Pisao sam pre dve godine na nekoj temi, ako neko živi u Brankovoj ulici, i treba da mu stigne garnitura za dnevnu sobu ili prozori, ti ljudi koji dovoze to nemaju gde da stanu u Brankovoj osim negde na kolovoz, privremeno.

E tu se vraćamo na onu moju izanđalu ali realnu priču da je Beograd prosto loše razvijan i hendikepiran decenijama unazad, jer smo u situaciji da sve i da ovde žive sve sami Švajcarci ili Singapurci, taj kombi u ulicama poput Brankove bi hteo ne hteo svakako morao da stane/zaustavi se nepropisno i da nekoga ometa.

E sad toga ima u svakom većem gradu. Svaki grad ima neke zakržljale delove ili nerešene probleme. Ali razlika između uspešnog i propalog grada je da li na iste njihove populacije jedan grad ima 100 takvih lokacija ili 10.000. A Beograd je sav takav. Zato prosto mislim da je sve uzalud i propalo.

Kao kad bi imao stan od 40 m2 sa 5.000 stvari unutra. Kako god skockaš, i koliko god disciplinovan i organizovan bio, kad je nešto pretrpano i preopterećeno, posle neke tačke prosto nema leka i bićeš paralisan ili ograničen na 2 m2. Ovaj grad je prosto 1) preopterećen i prenatrpan 2) slepački razvijan decenijama unazad i 3) vođen od strane potpunih umnobolnika i nesposobnjakovića. I jedino rešenje koje vidim je da krene da mu se smanjuje populacija. Ali neće to skoro, bar ne još 10 godina.

Jedino o čemu sam više puta razmišljao, a što je zamislivo čak i u propaloj korumpiranoj Srbiji, je naredba da se u ulicama gde prolazi JGP i u ulicama gde je po jedna traka a veliko opterećenje, uvede nulta tolerancija na zaustavljanje i parkiranje i drakonsko kažnjavanje. Osim u specijalnim slučajevima kao što su dostava nameštaja ili istovar građevinskih materijala ili tako nešto gde je razumljivo da vozilo mora da stane baš ispred ili blizu ulaza. I to naravno što kraće i uz obzirnost da to ne rade u špicu.

To je jedino što bih mogao da zamislim da se sprovede, i to donekle. Više od toga jok.

Na stranu korumpiranost i trulež Srbije, nego znaju i ovi (vlast i organi) da je grad prosto pretrpan i da 700.000 automobila mora negde da se smesti, a mnogi delovi grada su ostali na nivou 19. veka. Kruševačka, Maksima Gorkog, Žička, Dragoslava Srejovića, Tabanovačka, Grčića Milenka, Ljubićka, Kumodraška, Ljutice Bogdana... sve je to bila agonija (i sramota) i kad je bilo 400.000 vozila, a kamoli sad kad je 700.000. Sramotno je da smo u ovakvom stanju desne obale Save dočekali toliki broj vozila i stanovnika. I nema to veze samo sa automobilizacijom i navikama - nije smelo da se desi da neko gradi Mirijeva i Braće Jerković sa par desetina hiljada ljudi a da ostavi da do njih vode ulice sa po jednom trakom. To prosto nije smelo da se desi. Imali su da prokrče više pristupa sa po dve trake po smeru. Ako su mogli da podele grad na dva sprovođenjem autoputa (sa smešno malo izlaza i prelazaka) mogli su i da prokrče još nešto do Mirijeva osim kretenske Mite Ružića i do Braće Jerković osim Kumodraške.

Inače znam da postoji plan i parcele za širu ulicu od Dušanovca do oboda Braće Jerković ali mislim da od toga nema ništa kao i od mnogih drugih lepih zamisli kojima je prošao voz.

Danas je uvek spic. Jedino nocu da dostavljaju.

A ima i gomila novih dostavnih usluga koje samo po danu ljudi i koriste, dostavni punto gde god se okrenes. Svi oni moraju negde da stanu.

Cekao sam majstora neki dan da dodje, pola sata je kruzio da nadje mesto. Zamisli da vozac dostave za svaku dostavu pola sata ceka da nadje mesto. Mislim moze i to ali ce cena dostave biti 200% skuplja.

A tu su i legalisti koji se zale sto im kurir nije doneo posiljku na kucna vrata, jer tako pise na sajtu, od vrata do vrata, nego moram ja da silazim do kombija.
Takvi isti kad voze drame jer im dostavljacki kombi sa sva cetiri ometa kretanje.
Ne moze i jare i pare...
Ne mislim da tako treba, ali jednostavno stavite se u situaciju da vi vozite dostavni kombi i zaradjujete platu.
Ne parkira nepropisno jer je dosao po kaficu.
Kakve veze ima to što pišeš sa debilom koji je stao na milimetar od lokala onemogućavajući pešacima da prodju? Šta ga je sprečavalo da se pomeri unazad jedan metar?

Vrh