Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Mislim da retko kome smetaju jer se em zadržavaju kratko em su ljudi svesni situacije samo ako se već nepropisno parkiraš za dostavu nadji način da ne ugrožavaš osnovnu bezbednost.

Ja kad vidim šta rade se tim "kratkim" parkiranjem sva četiri stajl, pomislim da nam nema spasa.
Pošto svaki dan vozim bajs po Nbg-u, susrećem se sa svakojakim situacijama. Zasad me ubedljivo najviše nerviraju roditelji koji moraju da istovare decu na maks 10 jbn metara od škole ili vrtića. Pre neki dan neka pametna keva stala na sred biciklističke staze i ćaska sa drugom kevom laganica; odbacile dete, pa se sad ne žuri nigde, četvorotoškaši mogu da lagano dremaju. Još ja pristao sa sve detetom na sedištu iza (reko nije mi baš zgodno na ulicu), i pitam je: "Gospođo, znate da ste na pešačkom?", a ona meni kaže: "Da,da, samo sam dete očas tu odbacila u školu, pa sad malo ćaskamo".

I tako svaki drugi, treći dan... :grand:

Naravno da nije isto kada se nepropisno zaustavi dostavljač i svaki drugi čovek. Dostavljači su po tom pitanju, generalno korektni, oni stvarno, u većini slučajeva gledaju da se zaustave maksimalno tako da ne ometaju ili što manje ometaju saobraćaj. Za njih veoma imam razumevanja, pa i ja sam čovek-radnik, znam kako je to. I dostavljač neće da se zadržava više nego što treba, u većini slučajeva, jer i on hoće što pre da završi. Parking za potrebe dostave ne može svuda da ima. Ima i gde može da ima, a nema i to je tačno. Ali primera radi, sada mi je palo na pamet u brzini, vozite dostavu hrane i imate dostavu za onaj Aman na ćošku Takovske i Jaše Prodanovića. Sve i da vozite auto, nezgodno je, a tek manji (npr. MB Sprinter) ili srednji kamion(MB Atego). Veliki kamion tu ne može. I morate da se uvučete tamo u onu ,,rupu" kod pešačkog prelaza gde je semafor ,,prođe mi mladost". I malo će zadnji kraj da vam viri na putu i smeta onima koji skreću iz Takovske, malo ćete da smetate pešacima i normalno je da postoje ljudi koji nemaju razumevanja, koliko god da ste vi brzi. I morate paralelno sa istovarom robe da pazite da vam neko ne ukrade neku ličnu stvar iz vozila ili nešto od robe, novac od naplate, ako nosite,...Ali kada bi obraćali pažnju na svakoga, za dan bi poludeli. Neko to podnosi, neko ne, sve je do čoveka, zato kažem da to ne može svako da radi.

Sa druge strane, vozači putničkih vozila koji hoće da udju kolima, tamo gde su krenuli su posebna priča i za njih ne treba da se ima tolerancija. Zna se gde mora hitno da se stane, ne treba naravno biti isključiv. Ispred bolnice ili DZ vam se dozvoljava da se zaustavite kratko, dok bolesnik izadje i morate da se pomerite. Teraju vas. Masa ljudi, vecina, ako i ,,mora" nedge da stane, uopste se ne trudi da se zaustavi tako da sto manje ometa saobracaj.

Hitno zaustavljanje ne moze da bude da upalite 4 migavca na Terazijama i udjete u Mek da naručite za poneti, jer ,,to je samo 5 minuta, pa kome vi smetate...". Imate garazu u Kraljice Natalije ili Pionirski park, pa prosetajte malo, to je dobro za zdravlje. Naravno nije poenta što ste stali samo vi, vi stvarno nikome ne smetate kao jedno vozilo, ali stanem iza vas ja, pa Pera, pa Zika, pa Muja, jer kada vi nikome ne smetate, što bi mi ostali smetali....Tako ljudi razmišljaju.

Postoje obeležena mesta za parking, ovakva ili onakva. Nema. Vaš problem, snadjite se, parkirajte se dalje ili koristite drugi vid prevoza. Ima ljudi koji su savesni, pa neće da se parkiraju bilo gde, neko čuva kola, pa neće iz tog razloga, neko neće da dodje u situaciju da ima problem sa nekim, a da je zakon stroziji u tom smislu, postovalo bi se više. Zašto niko više ne vozi žutom trakom? Samo zbog kazne i ni iz jednog drugog razloga - nemojte da se lažemo.

Stalno se vraćam na taj primer, kada idem na utakmicu. Najblizi kršteni parking je kod nove autobuske stanice. Autobus mi bliže staje. A da se jurim oko okolnih zgrada u tražim parking mesto, da li ću ga naći, koliko će mi trebati da nadjem...Autobusom mi je lakše, u tom slučaju, kada se sve sabere.

Dostavljači su po tom pitanju, generalno korektni, oni stvarno, u većini slučajeva gledaju da se zaustave maksimalno tako da ne ometaju ili što manje ometaju saobraćaj.
osim onih koje mrzi da se parkiraju na normalnom mestu paralelno, nego ih ukoso zabiju pa ceo trotoar zablokiraju.

Vrh