Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Nije cak ni problem u kaznama nego u (ne)kaznjavanju. Evo samo u poslednjih par stranica gomila primera gde su ljudi pocupali stubove i parkiraju po novoizgradjenim pesackim platoima od granita, blokiraju trotoare, prikrivaju tablice i svakodnevno ih niko ne kaznjava.

Neophodna je mnogo veca kontrola i veci opseg novcanih kazni, pa i mogucnost zabrane upravljanjem vozila.
Ako blokiras ceo trotoar, ulicu, tramvaj, pesacki prelaz, ulaz u objekat i sl. ne moze da bude isto kao kada neko jednim tockom izadje van obelezenog mesta.
jedno nikako ne iskljucuje drugo. Zato sam i napisao "uz revnosno kaznjavanje".
Naravno, nije poenta samo kaznjavati, a ostavljati urbanisticki haos. Ali to je vec za drugu temu.

Гандијева код Ароме, паук Паркинг сервиса који носи непрописно паркиране аутомобиле би овај пут сам себе морао да понесе:
IMG_20241011_184603_edit_132701686319333.jpg

U tekstu su samo smajliji moji, sve ostalo je preneto kako je napisano.

Poznata doktorka koja je džipom blokirala saobraćaj na Vračaru, otkrila detalje drame: Bila sam ponosna PARKIRALA SAM IZ PRVE
Policijski službenici su 1. oktobra ove godine, dobili prijavu da je u Golsvordijevoj ulici automobil marke "BMW X5" nepropisno parkiran i da ometa odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka. Očevici tvrde da se nakon što je došla ponašala bahato, da je psovala i govorila arogantno, "je l' znate vi ko sam ja"?

Doktorka tvrdi da ništa od toga nije istina, a za "Blic uživo" objasnila je kako se odvijala drama.

- Moj auto je parkiran na parking mestu koje je propisano, ali činjenica je da se nisam lepo parkirala i da je jedan deo automobila virio nekih 15 centimetara. 🤣 Nije mesto za invalide, ja sam čak i platila parking kartu. Znate, tamo je jako velika gužva u pola šest popodne, naći mesto u toj ulici je stvarno teško. Imala sam zakazanu intervenciju, ugledala sam parking mesto i brzo se parkirala. Pošto se saobraćaj u tom momentu nesmetano odvijao, ja sam čak bila ponosna jer sam parkirala iz prve - ističe doktorka. 🤣

Ona dodaje da nije primetila da je deo automobila bio van parking mesta.

- Automobili su nesmetano prolazili, ali autobus je verovatno malo skrenuo. Sigurno bi mi neko i rekao da je od prolaznika video da tu nešto nije u redu. 👌😆 Nisam se okrenula, tako da nisam ni videla da mi auto viri, tek sam kasnije videla da je virila nekih 15 centimetara. Ja sam otišla na zakazani pregled, to je trajalo nekih dvadesetak minuta. Kad sam izašla iz ordinacije, ja sam ugledala tu gomilu ljudi i prevoz koji stoji. I prvo sam pomislila, ma sigurno se desila neka nezgoda. Kad sam pokušala da ga otključam, svi su počeli da viču, evo je, evo je. Ja sam onda shvatila da zapravo zbog tog spoljnog kraja mog automobila, ljudi, odnosno autobus, nije mogao da prođe. Mene je jako žao zbog toga, ali nisam bila bahata. Ja sam bila toliko u šoku, samo sam rekla, izvinite, molim vas. Ja sam potpuno bila zbunjena situacijom i samo sam želela da ga što pre pomerim i da se sklonim.

"Znamo tablice, naći ćemo te"

Doktorka navodi da razume bes ljudi, i da je odmah potrčala da pomeri auto, kada je shvatila šta se dogodilo.

- To je pola šest popodne, svi žure, kasne i ta ulica je uvek u gužvi, ja sam zato tako i brzo uletela da se parkiram da ne bi zaustavila saobraćaj. Ja sam rekla, izvinite, molim vas, ja ću pomeriti auto odmah i uletela odmah u auto, i tu mi je saobraćajni policajac rekao da produžim malo napred da ne bi dalje zaustavljala saobraćaj i da mu dam dokumenta. Automobil je bio propisno parkiran, ali je taj spoljni deo auta koji je virio 15 cm 🤣, zapravo ometao dalje saobraćaj i naravno da su ljudi bili besni. Ja to potpuno razumem, ali ja s nikim nisam svađala. Nikada nisam bila bahata i ni sa kim se nisam svađala. Da li postoji jedna osoba u Srbiji koja se nije nepropisno nekad parkirala. Još su mi slikali i tablice, pa su te moje tablice sad javno dobro, a dobijam onda poruke na Instagramu - "Znamo tablice, naći ćemo te. Bićemo u prvom redu na sahrani". Ja se stvarno osećam nebezbedno, mene je jako žao što se ovo desilo. 🥺 Ja sam radila 5-6 godina u gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć, znam šta znači da ulice moraju biti prohodne kada negde mora da se stigne pravovremeno. Razumem reakciju javnosti, samo ne razumem da se iznose laži, da se plasiraju laži, to je sramota - ističe ona.

"Voziću se taksijem"

- Da živimo u vreme naši roditelji, ja sam sigurna da bi neka tri, četiri jaka momka uhvatila taj kraj automobila i prebacila ga.
🤣Ili imamo parking servis, imamo pauka, za pet minuta dođe, pomeri auto, ja platim svoju kaznu, i svi su srećni i zadovoljni, i nema medijskog linča, i nema tog fatalističkog pristupa. Ovo nije greh, niti je krivično delo, ovo je prekršaj. Kriva sam, ali ne može se mi staviti u usta nešto što ja nisam rekla, nisam rekla ko sam ja, niti sam psovala, ja sam bukvalno samo rekla, molim vas, izvinite,
pomeriću auto i to je to. Jedno je preneti vest, drugo je slagati i to je onda fatalistički pristup, to je onda, ne znam, i diskriminacija, internet nasilje, možemo ga nazvati kako god.

- Znate, kad se urade neke dobre stvari, to treba da se veliča, ovo su neke greške. Kad neko puno pogreši, treba biti sankcionisan, ali ne i da se poziva na nekakav medijski linč. Ja ću se sada povući, ili ću uzeti taksi, još bolje, da me ne boli glava i onda smo svi mirni. Ja volim Vračar, dugo sam živela na Vračaru i znam kako je teško tu, ukoliko se neko loše parkira, da se prođe - navela je ona.

A mukica neshvaćena...

sad-upset.gif
Evo je upravo sad i kod Jeremićke na Pinku.

Evo sad sam premotao na taj deo. U suštini, svi su u krivu a samo ona u pravu. Auto nije bio nepropisno parkiran. Prolaznici su krivi jer je nisu navodili i korigovali kad je stala tako kako je stala. Ponosna je što je parkirala tako dobro, a iz prve. Ništa od ružnog o njoj nije istina, nije rekla znate li ko sam ja. Nije bila blokirana ulica sat vremena, samo 25-30 minuta. Kaže bespotrebno je napravljena frka, nije bilo potrebe za time. Žao joj je, da joj je neko rekao i navodio je, ne bi se parkirala. Ne može da veruje koliko frke oko nje. Hobit je pitao odakle je, kaže iz Zaječara. Kaže da je veliki humanista i da je za vreme Korone donirala neku opremu, nešto.

Kratko su pričale o parkiranju, posle su drobile dalje o medicini i svemu i svačemu ali nisam mogao da slušam, pa sve i da su 100% u pravu, jer mi se gade obe.

E da, Hobit kao diplomirani pravnik (pogrešno) tvrdi kako u Americi bi imala pravo da demolira auto nekome ko stane na njeno parking mesto. 🤣 Koje je "krvavo zaradila čekićajući po jutarnjim programima 20 godina". 🤣

Joj brate...
tupac-sad.gif

Pre neki dan pitao Gradsko stambeno da li postoji neki zakon koji im zabranjuje da parkiraju službena vozila na javnom parkingu i dobio sam odgovor da ne postoji i da imam razumevanja i bla bla.

Поштовани, достављамо Вам одговор ЈП "Градско стамбено" у вези са Вашом пријавом за локацију Народних хероја 30:

Поштовани,Поводом предметног обраћања, упућеног по обраћању корисника,обавештавамо Вас да не постоји пропис који забрањује паркирање службених возила на јавним паркинзима.
Истичемо да се ЈП "Градско стамбено" Београд бави делатношћу од општег интереса. У околини поменутог паркинга се налазе пословне просторије које кординишу обављање послова у надлежности овог јавног предузећа на две територијално велике општине, а возила су неопходна за обављање истих.
Напомињемо да разумемо разлог исказаног незадовољства суграђана, као ида ће предузеће у наредном периоду покушати да на другачији начин реши проблем са пакирањем службених возила.

С поштовањем,ЈП "Градско стамбено" Београд
Bukvalno par dana posle takvog odgovora, zatičemo vozilo parkirano na dva mesta (evo, ceo vikend je tu)

gs parkianje.jpg

Izgleda da ni Sekretarijat ni komunalci nece vise da se bave ovime:
Одговор Комуналне милиције у вези пријаве у Венизелисовој улици: Патрола комуналне милиције поступала је по пријави и том приликом није затекла наводе из пријаве.
IMG_4977.jpeg
IMG_4976.jpeg

Po njima ima vise od 1.6m za pesake, iako su vozila jasno nepropisno parkirana.

Ja sam danas na Karaburmi prošao pored komunalaca koji su ignorisali jedno 20 nepropisno parkiranih vozila. Mislim da grad ne interesuje da rešava ovakve probleme. Linija manjeg otpora stalno i uvek.

Lakše im je da jure babu ispred pijace, da sa 5 kila paprike ne ugrozi slučajno MAXI, nego da vode računa o komunalnom redu.

Sećam se kad sam prošle godine išao na neki ručak u restoranu u Petici, čovek je u sred bela dana sekao stubić kod restorana da bi vozila mogla da se parkiraju ispred.

I onda sta? Ima bas bahatih bu****, ali naslov teme bi trebao da bude: ,,bahata gradska vlast koja je ostavila ljude bez parking mesta".

Velika vecina ,,bahatog parkiranja" je parkiranje iz nuzde, uz odredjen procenat jako bahatih koji to rade jer im se moze.

Medjutim, sta bi se desilo da od sutra krenu sva pravila da se postuju? Gde bi se ljudi parkirali?

Nema potrebe da se krade, moze da se snadje ko hoce, postoje uvek radna mesta.

U Beogradu cesto ko hoce ne moze da se parkira kako Bog zapoveda. Ne pricam o bahatim bezobzirnim idiotima, ali ponavljam, da od sutra krenu strogo da se postuju pravila, veliki broj ljudi ne bi imao gde da se parkira.

Vrh