Šta je novo?

Bahato parkiranje, bahati vozači i malograđanština

Screenshot_20241204_200507.jpg

Mozda gresim, ali pretpostavljam da invalid ne bi mogao raditi kao taksista. Ili je samo “u glavu” invalid.
Pogledajte prilog 221437
Pre par godina sam u blokovima upoznala dečka koji koristi inv.kolica i vozi kola i stupivši u razgovor sa njim objasnio mi je da kada se parkira vodi računa da mu sa vozačeve strane ostane ~1m kako bi mogao da stane sa kolicima uz kola, prebaci se na sedište, sklopi kolica i stavi ih u kola; ako je na mestu suvozača onda se podrazumeva da ostavlja dovoljno mesta sa suvozačeve strane, ali skoro uvek on vozi. Nije komentarisao ove umobolnike koji se bespotrebno parkiraju na mestima predviđenim za invalide. Kada mene ovoliko nerviraju, ko zna kako je tek njemu! Svakako ne parkiraju ukoso.
Propuštanje pešaka, koliko mogu da primetim, je samo u 30-40% slučajeva. Viđala sam da čak ni ljude koji su u kolicima ili guraju nekog u kolicima ne propuštaju na pešačkom a posebno nisu radi da stanu na svoje uslovno zeleno. Za pešake i da se istrpi nekako ali za njih bih uvela rigorozne kazne pa nek ne propuštaju majke sa decom, ljude koji koriste kolica itd.

Zar postoji parking mesto na kom može da se ostavi metar prostora, osim ako nisi mislio isključivo na invalidska mesta?

Novi parkinzi su toliko uski da veći auti zauzimaju gotovo celo mesto, prekjuče sam ulazio kroz suvozačka vrata a da niko nije bahato parkirao
Da, mislila sam na mesta za invalide; ne umem da procenim koja je širina od one kao razdelne linije do formalne linije (išrafiran deo).
1733341249306.png

Na ova klasična mesta se nekada i ja jedva uvučem a kamoli ljudi koji bi morali da priđu kolicima. Vrv se svakom dogodilo makar jednom da se do svog vozačkog mesta uvlači preko suvozačevog jer se neko prisno parkirao uz tvoja kola pa uz malo akrobacije smo ponovo u sedlu. Ali ko ne upražnjava jogu ili pilates ili...ne znam kako ulazi u kola u takvim situacijama.

Poslednja izmena:
Na ovo jedno mesto se uglavnom u trznim centrima parkiraju dvoje … naravno invalidi u mozak

znaci bio juce do coffee dream u bloku 30. tamo na pesackom prelazu, na trotoaru, parkiran neki bmw ogroman, izgleda kao tehnodrom
i bash razmisljam kako li izgleda njuska koja tu parkira. posle pola sata izlazi deda od 100 godina, jednom nogom u grobu, fura staku, prica kao da ima rak grla
ulazi u kola i ode

sta su ti predrasude

Odvratna poruka jednog invalida u mozak iz grupe jednog ulaza u Savadi 3 (Egipatska ulica):
"prvo da se izvinim zbog sledeceg pisanja damama kao i ostaloj gospodi od komsija, komsija znas ko si i koliko puta si zvao svim stanarima komunalnu i pauka jer ti je ocigledno dosadno i sujeta te opalila , moras malo vise da se obrazujes povodom zvanja gde je sasvim normalno da ces ostaviti drugo ime ali broj je tvoj na nalogu sa koga prijavljujes redovno stanare , sinoc si zvao namenski da mi se odnese auto i potpuno te razumem jer ti si devojcica ne muskarac posto znamo odavno da u gacama imas rupu a ne kohones,posto si ti prirodno glup ne mogu ti taj lapsus uzeti za zlo a vidim da te radi sujeta jer ti nisam dao da maltretiras i vredjas zene dame upravnike pa i slabije od sebe u naselju, verovatno ovako jedino mislis da mozes da naudis ali moram da te razocaram ni od pauka nista ,jbg ,kad me vidis sledeci put slobodno se javi da popijemo caj po ovom lepom vremenu i da te vratim sa mafijanja ,ulice i glumatanja kriminalca na normalu ,veruj mi napravicu ja coveka od tebe,ljubim te u celo kad obraza nemas ,tvoj komsija Vucko!!!
P.S. Ne dao ti Bog jos jednom da si se izdrao na bilo koga od zena i komsija i pokusao da im pretis!"
Svaki komentar je suvišan.

Odvratna poruka jednog invalida u mozak iz grupe jednog ulaza u Savadi 3 (Egipatska ulica):
"prvo da se izvinim zbog sledeceg pisanja damama kao i ostaloj gospodi od komsija, komsija znas ko si i koliko puta si zvao svim stanarima komunalnu i pauka jer ti je ocigledno dosadno i sujeta te opalila , moras malo vise da se obrazujes povodom zvanja gde je sasvim normalno da ces ostaviti drugo ime ali broj je tvoj na nalogu sa koga prijavljujes redovno stanare , sinoc si zvao namenski da mi se odnese auto i potpuno te razumem jer ti si devojcica ne muskarac posto znamo odavno da u gacama imas rupu a ne kohones,posto si ti prirodno glup ne mogu ti taj lapsus uzeti za zlo a vidim da te radi sujeta jer ti nisam dao da maltretiras i vredjas zene dame upravnike pa i slabije od sebe u naselju, verovatno ovako jedino mislis da mozes da naudis ali moram da te razocaram ni od pauka nista ,jbg ,kad me vidis sledeci put slobodno se javi da popijemo caj po ovom lepom vremenu i da te vratim sa mafijanja ,ulice i glumatanja kriminalca na normalu ,veruj mi napravicu ja coveka od tebe,ljubim te u celo kad obraza nemas ,tvoj komsija Vucko!!!
P.S. Ne dao ti Bog jos jednom da si se izdrao na bilo koga od zena i komsija i pokusao da im pretis!"
IMG-0d5f10afdd77df7fb471637c8f0a1ab3-V.jpg

Blok 30 to je taj stil inace prijave službi mogu biti anonimne

jbg mora doci vreme stati takvima, makar u samo odbrani :D

Ovih tzv. mangupa sam se naslusao u nasoj zgradi, bilo preko papira/viber grupa ili skupstine stanara. Kao i u svakoj sferi, najglasniji su oni sto najveci komunalni nered prave. Cuo sam da je dolazilo i do fizickih obracuna jer je komsija (dinarskog podneblja, jedan od tih najgrlatijih) zauzimao dva parking mesta, da ima i gde supruga da parkira kada se vrati sa posla (jelte, gospodin u 2 popodne vec isao parolom ko rano rani a vi ostali snadjite se, ko vas j... kad vas ne sluzi pamet). Krajnji krivac naravno - komunlane sluzbe, koje iz godine u godinu postoje samo na papiru, i mislim da smo svi saglasni da nikad gori rad sluzbi nije bio.

Da, mislila sam na mesta za invalide; ne umem da procenim koja je širina od one kao razdelne linije do formalne linije (išrafiran deo).
Pogledajte prilog 221804
Димензије паркинг места за особе са инвалидитетом су:
Под углом од 90° : 2,5 + 1 х 5 метара (2,5 метра је за кола, 1 метар је шрафиран део.
Под углом од 75°: 2,4 -2,5 х 4,90 – 5,30 метара
Паралелна: 2 х 5,5 – 6,0 метара

Evo malo na temu bahatih vozača, situacija od jutros. Isparkiravamo se žena i ja i krećemo na posao. Idemo Lješkom ulicom koja je prepuna ležećih i naravno da je jutarnja gužva i kolona celom ulicom. Gospođica kojoj se očigledno žuri mi jedno 100m vozi bukvalno na zadnjem braniku, očigledno jer je nezadovoljna što idem 30 na sat u zoni škole i preko ležećih. Tačno ispred OŠ Filip Kljajić, gde u tom trenutku deca prelaze pešački, ona kreće da me zaobilazi jer sam prikočio da pustim auto da se uključi nazad u saobraćaj (nakon što su ostavili izbacili decu ispred ulaza u školu). Ja legnem na sirenu da je odvratim od preticanja da se ne bi zaletela u decu ili u ovog što sam propustio. Gospođica svakako nastavlja svoje preticanje jedno 50-60 na sat, preleće preko ležećeg i zamalo da pokupi dete na pešačkom i da udari u auto iz suprotnog pravca. Pukom srećom to sve izbegne, i na sve to ona naravno stigne da mi pokaže srednjaka kroz prozor i nastavi dalje.

Izignorišem to i nastavimo dalje, i negde kod Ada Mall-a se sustignemo. Mi u levoj ona u žutoj desnoj traci. Gospođica spušta prozor i kreće da me psuje, maše rukama, divlja, i ja joj samo uzratim psovkom i krenem dalje jer se upalilo zeleno. I sad vrhunac ona se prebacuje u moju traku i kreće da me juri niz Paštrovićevu, i ja namerno nagazim na kočnicu, mislim se aj sad me zvekni taman da platiš štetu i da te privatno tužim. Uspe ona da se zaustavi nekako, ugasi joj se auto, izlazi iz auta i kreće ka nama očigledno da se bije, tu mi već pukao film jer je pokušala da se zakuca u nas, i kako sam izašao iz auta i krenuo ka njoj odmah se sva diskusija završila. Naravno nastavila je da me psuje dok je sedala u kola, besno isekla autobus i odletela u pravcu sajma.

I tako sedimo žena i ja i pitamo se šta se upravo desilo, šta nije u redu sa ovom devojkom u ranim 30ima, da tako divlja u vožnji, spremna da nasrne i kolima i fizički na nekoga. Možda nije direktno vezano za temu ali morao sam da podelim pošto sam u šoku kakve sve šifre i psihopate postoje. Ruku na srce ne provodim previše vremena u saobraćaju, možda je ovo postalo normalno 😂

Meni se redovno desava da na raskrsnici Ljeske i Kijevske nece da stanu da predjem jer eto, prosli su vec jedan pesacki i raskrsnicu, valjda sad zasluzuju da prodju i ovaj bez stajanja. Mahom zene, sto je simptomaticno. Samo se gleda pravo i vozi, nekad ne mogu da rascivijam da li se namerno prave blesave ili nekad stvarno ne gledaju. Vecinski je ovo prvo ali ima sigurno i ovih drugih slucajeva.

Inace, situacija sa djacima pesacima o kojoj sam skoro pisao se isto desila u Ljeskoj, sto metara nize, na pesackom kod trafike kod Stankoma(vinovnik isto zena, samo kazem, nemam nista protiv zena😁, nego mi je opet simptomaticno). Ocigledno je pacijentima svaka ulica gde nema semafora fiksirana kao pista napravljena samo za njih, ne zanimaju ih ni pesacki ni lezeci

Od bahatih vozača jedino su gore vozačice. Mo što svakodnevno vozimo u špicu. to najbolje znamo.

Brojao sam pre par dana, na svakom semaforu od kuće do posla ljudi su prolazili kroz direktna crvena svetla. Ne ono kasno žuto pa uletiš nego stojim i zaobidje me.

Napisao sam već da se kod mene na pešački uglavnom parkiraju žene. Zašto, ne znam. Ali odavno je postalo normalno da se pešački više ne gleda i ne poštuje (mislim, ima i Ja kad se zablenem pa ne propustim nekog pešaka ali većinom ljudi nikoga ne propuštaju). Pre neki dan sam baš razmišljao kako ležeće treba češće farbati i uokviriti nekom fluorecentnom bojom, a tamo gde je moguće i rizično staviti ležeći ispred pešačkog.

Meni se redovno desava da na raskrsnici Ljeske i Kijevske nece da stanu da predjem jer eto, prosli su vec jedan pesacki i raskrsnicu, valjda sad zasluzuju da prodju i ovaj bez stajanja. Mahom zene, sto je simptomaticno. Samo se gleda pravo i vozi, nekad ne mogu da rascivijam da li se namerno prave blesave ili nekad stvarno ne gledaju. Vecinski je ovo prvo ali ima sigurno i ovih drugih slucajeva.

Inace, situacija sa djacima pesacima o kojoj sam skoro pisao se isto desila u Ljeskoj, sto metara nize, na pesackom kod trafike kod Stankoma(vinovnik isto zena, samo kazem, nemam nista protiv zena😁, nego mi je opet simptomaticno). Ocigledno je pacijentima svaka ulica gde nema semafora fiksirana kao pista napravljena samo za njih, ne zanimaju ih ni pesacki ni lezeci
Lješka je apsolutno rasulo od ulice, i nažalost živim u njoj. Ljudi preleću preko ležećih 70-80 na sat, od parkiranih po trotoarima ne možeš da vidiš dečicu koja prelaze ulicu. Jako često se baš na raskrsnici Lješke i Kijevske čuje škripa guma. A o tome da retko ko stane neću ni da komentarišem. Ulica je preopterećena saobraćajem jer je svi koriste da ne bi išli kroz Požešku, ulica se bukvalno raspala u poslednje 3-4 godina od količine saobraćaja. Kad idu niz Kijevsku povuče ih momentum nizbrdo ne obrate pažnju, i onda kad nalete na ležeći, koji je ofarban masnom farbom, obavezno proklizaju preko pešačkog. Zamalo da me tako pokupi jedna gospođa (???).

Svega sam se nagledao u Lješkoj otkako sam se doselio, očigledno je dobitna kombinacija 2 srednje, 1 OŠ, ulice pune kratera i rupa, 13-14 ležećih, i trotoari prepuni automobila koji smanjuju preglednost.

Ja sam pre desetak godina vozio nov Lexus GS. Tipično za te pičkice po Beogradu, kao i sada kada vozim veliki crni Mercedes, niko generalno ne sme da ti trubi, seče te itd... Problem je nastajao kada bih oterao Lexus na redovni servis, a daju mi to prepodne zamensku Toyotu Yaris ili neko takvo sranjce... To je totalna promena, neverovatno koliko frustracija ima i koliko se ljudi osećaju bezbedno zatvoreni u kabini auta... A nisu.
Istina, bili smo u Smartiću našem najvoljenijem :D Kad sednem u svoj auto, crna limuzina ozloglašene marke, totalno drugo ponašanje. Stop diskriminaciji malih automobila!

Vrh