Logicno resenje bi bilo svakako, ako se malo mucne glavom. To sto si ovde naveo je teorijski primer, i u jako mizernom procentu stanovništva. Niko nije ni rekao da se nece naci rupa (kao i u svakom zakonu). Moja poenta je da realan covek i nema toliko opcija da recimo na baku i deku registruje auto. Sustina i nije (niti je moguce) da resenje obuhvati i utice na 100% stanovnika. Ali na 80% moze. To se zove destimulacija, i to je dovoljno da grad pocne da se oslobadja guzve, jer mnogi nece moci da podnesu takav trosak. Ako bi takva, primera radi, registracija drugog automobila u domacinstvu automatski bila 50% veca na ukupnu vrednost, mnogi bi razmislili da li im se isplati. Na treci 100%, i tako dalje. Zajedno sa ovim, naravno, gradski prevoz mora da bude na vrhunskom nivou (i to je ono sto je vec tesko u ovoj priči)
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886835#p886835:3dn6nswz je napisao(la):Luka 14 » Sre Okt 06, 2021 2:40 am[/url]":3dn6nswz][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=886826#p886826:3dn6nswz je napisao(la):Guest7788 » Sre Okt 06, 2021 12:38 am[/url]":3dn6nswz]Resenja i te kako ima. Ranije sam predlagao da se lepo donese rešenje o dodatnom oporezivanju na drugi (i svaki sledeci) automobil u domacinstvu. Dakle ne po osobi, nego po domacinstvu, jer mnoga domacinstva imaju vise od 2 kola. Trziste je prezasiceno kolima, necu da ulazim u kvalitet, ali danas svaki klinac koji iole nesto radi i zivi sa roditeljima moze (a i hoce) da uzme svoj automobil. Sto u vreme kada sam ja bio klinac bas i nije tako lako moglo. Ja ovo vidim kao jedino rešenje inace cemo imati guzve i u kasnim nocnim satima. Nije vise normalno da su stravicne guzve u 8 sati kao u nekadasnjem spicu koji vise ne postoji.
Kakva je logika u tome? Evo primer... Postoje porodice sa vise stanova u vlasnistvu, recimo npr neku jaku cifru - 10... Potencijalno i sa garazama na tim lokacijama.. Dakle potencijalno 10 placenih parking mesta za 10 automobila.... Na koji nacin oni treba da budu oporezovani dodatno? Onda treba porez i na 2 stana.. Ajmo onda takav dodatni porez i na 2 plate po domacinstvu.. Sta ce onaj ko ima porodicnu kucu i domacinstvo cine 3 generacije... Takav zakon bi bio nebuloza...
Porez se svakako placa prilikom registracije vise vozila, povecane potrosnje benzina itd, itd.. Tu nema popusta na kolicinu :mrgreen: