Šta je novo?

Avalski Toranj - [ Telekomunikacije | 201m ]

@mrki Kao prvo tom tornju ne moze biti mesto na Velikom Ratnom Ostrvu s'obzirom da je to Avalski Toranj koji je jedinstev po izglednu i nacinu gradnje pa bi samo menjanje negovog mesta bilo kranje neukusno, znaci mogao bi neki drugi toranj da bude na VRO-u. Kao drugo mislim da nepostoji mogucnost da se gradi bilo sta tako veliko na VRO-u zbog njegove strukture. Ako neko ne zna samo VRO je bilo mnogooo drugacije izmedju ratova pa i u toku drugog svetkog rata. tj. bilo je veoma nestabilno pa je bilo poznato i po tome sto su se veliki komadi istoga cesto odvaljivali sa ostrva i pravili velike probleme brodovima kakvu takvu cvrstocu je dobili kada su dva nemacka tankera naletela na podvodne mine i potonula bas kod ratnog ostvra.
 
A da ne spominjemo cinjenicu da je sustina TV tornja da pokrije sto vecu povrsinu...zato se i postavlja na vrhovima planina, zar ne? :)
 
Sa sajta avalskog tornja

untitled-4.jpg




Vidi se da su poceli leziste za antenu.
 
Liftom do restorana na vrhu Avalskog tornja za 40 sekundi
27.07.2009. - 00:42
Toranj će, na visini od 120 metara imati restoran površine 100 metara kvadratnih...
Novi toranj replika je starog i ni na koji način ne ugrožava autorsko delo arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića.

POGLED - Avalski toranj, jedan od zaštitnih znakova glavnog grada, srušen 1999. godine u NATO bombardovanju a posle više od dve godine izgradnje ponovo će biti otvoren za posetioce početkom jeseni. Hiljade građana odazvalo se akciji prikupljanja sredstava za njegovu obnovu, a akciju je podržalo i oko 500 umetnika, javnih ličnosti i nosilaca najviših državnih funkcija, kazao je Tanjugu Miloš Bato Milatović, inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali”.
Toranj će, na visini od 120 metara imati restoran površine 100 metara kvadratnih, vidikovac sa koga se pruža pogled na ceo grad na visini od 124 metra, a sa antenskim stubom dostići će visinu od 204,57 metara, odnosno metar više nego stari. Na taj način toranj će ponovo postati najveća građevina na Balkanu, građena po najvišim svetskim standardima, sa dva lifta koja će posetioce prevoziti do vidikovca brzinom od tri metra u sekundi.
Materijali na tornju su nezapaljivi, pa ne postoji mogućnost izbijanja požara, a toranj je projektovan tako da izdrži i zemljotres od 9,3 stepena Merkalijeve skale. U telekomunikacionom smislu toranj je izuzetno važan, kako za televizijske kuće, tako i za policiju i vojsku.
Novi toranj replika je starog i ni na koji način ne ugrožava autorsko delo arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića.
izvor: http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=57516
 
Jel se to meni cini, ili vec zastakljuju gondolu? Inace bgexplorer hvala puno na slikama. Odlicne su :kk:
 
Nema na čemu zadovoljstvo je moje :D
Da da zastakljuju :gobb:
 
Vrh