ceo text : http://www.politika.co.yu/rubrike/Beograd/Avalski-toranj-grabi-u-visine.lt.htmlGrađevinari na 35. metru od pristupnog platoa, sledi ubrzana izgradnja tela „kolosa” do visine od 99 metara
Najkomplikovanija i najzahtevnija faza dosad u izgradnji Avalskog tornja je završena, a ovih dana radnici
preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje d. o. o.” počeli su radove na telu ove građevine.
Prema rečima Miloša Aćimovića, inženjera na gradilištu, radnici se nalaze na 35. metru od pristupnog platoa
i sledi izgradnja tela tornja do visine od 99 metara.
– Zbog povoljnih vremenskih uslova nadoknađeno je ono što je izgubljeno zimus i svakog dana se sve više
i brže gradi, a u proseku je na poslu 40 do 50 ljudi – kaže Aćimović.
Pa i ne treba da ide extra brzo, već koliko je optimanlo.creme-nadlle":1z3qbvf8 je napisao(la):Ne ide bas extra brzo...
baš me interesuje kako onda grade u dubaiju, koriste klima uređaje za hlađenje betona?dragan":c4wbjqen je napisao(la):Pa i ne treba da ide extra brzo, već koliko je optimanlo.creme-nadlle":c4wbjqen je napisao(la):Ne ide bas extra brzo...
Sada im smeta ova visoka temperatura u Bgd., jer beton nesme naglo da se suši.
Čak je i noću preko 30"C i verovatno polivaju izbetonirani deo sa dosta vode, a
gore na gradilištu je i onako slab pritisak - valda su se nekako snašli.
hvala za info, pojasnio si mi dosta togadragan":rfs8gl5i je napisao(la):Postoje specijalni aditivi u obliku tečnosti koji se sa vodom ubacuju
u beton dok se meša u mixeru na fab.betona.
Video sam i na Avali da je nova fabrika opremljena i za aditive, ali nisam
siguran da imaju i 'letnje', a 'zimske' su sigurno imali.
U svakom slučaju, ovakva temp. nije poželjna za betoniranje visokog, a uskog tornja.
negde između 30 i 40.Cone":1epnnb0w je napisao(la):Da li zna neko na kom je sada metru toranj? :/
mislim da ima tu nekoliko varijanti, helikopterom? Mislim da bi vetrovi mogli da predstavljaju problem, možda će po završetku kupole postaviti na nju neku dizalicu koja će dizati deo po deo antene koji bi se onda montirali jedan na drugi.dragan":2rbei57k je napisao(la):Interesantno pitanje. ... nije mi još palo na'pamet.
Moraću malo da poradim na odgovoru za njega.
Samo da pojasnim za one koji se pitaju kako se pravi beton u Dubaju. Mesavina se pravi sa ledom, na taj nacin se zadrzava temperatura na prihvatljivom nivou do same ugradnje na gradilistu. Naravno tu su i razliciti aditivi koji uglavnom sluze za kasnjenje hemijske reakcije izmedju cementa i vode, cime se produzava vreme ugradnje. Kombinacija ovih dveju stvari omogucava radove i na temperaturama u Dubaju. A pomaze i ako se betonira nocu sto se cesto i desava....Steva":1nsotdnf je napisao(la):hvala za info, pojasnio si mi dosta togadragan":1nsotdnf je napisao(la):Postoje specijalni aditivi u obliku tečnosti koji se sa vodom ubacuju
U svakom slučaju, ovakva temp. nije poželjna za betoniranje visokog, a uskog tornja.
Sa ledom? Zvuči neverovatno, ali s obzirom da su ekstremne temperature u emiratima - koriste se i ekstremne mere, hvala!krle":122d5se8 je napisao(la):Samo da pojasnim za one koji se pitaju kako se pravi beton u Dubaju. Mesavina se pravi sa ledom, na taj nacin se zadrzava temperatura na prihvatljivom nivou do same ugradnje na gradilistu. Naravno tu su i razliciti aditivi koji uglavnom sluze za kasnjenje hemijske reakcije izmedju cementa i vode, cime se produzava vreme ugradnje. Kombinacija ovih dveju stavri omogucava radove i na temperaturama u Dubaju.Steva":122d5se8 je napisao(la):hvala za info, pojasnio si mi dosta togadragan":122d5se8 je napisao(la):Postoje specijalni aditivi u obliku tečnosti koji se sa vodom ubacuju
E he.. ga, kazu da su nekad svi gradjevinari bili dobri skijasi. Bilo pa proslo, danas nema ni zime ni vrucine koju hemija ne moze pobediti....Steva":260hxl3p je napisao(la):Sa ledom? Zvuči neverovatno, ali s obzirom da su ekstremne temperature u emiratima - koriste se i ekstremne mere, hvala!krle":260hxl3p je napisao(la):Samo da pojasnim za one koji se pitaju kako se pravi beton u Dubaju. Mesavina se pravi sa ledom, na taj nacin se zadrzava temperatura na prihvatljivom nivou do same ugradnje na gradilistu. Naravno tu su i razliciti aditivi koji uglavnom sluze za kasnjenje hemijske reakcije izmedju cementa i vode, cime se produzava vreme ugradnje. Kombinacija ovih dveju stavri omogucava radove i na temperaturama u Dubaju.Steva":260hxl3p je napisao(la):hvala za info, pojasnio si mi dosta toga
I to sto kazes,ali ipak svi zeljno ocekujemo da se toranj sto pre digne u nebo,tako da...kingdom":3cbfllnz je napisao(la):Ja se ne razumem u tu problematiku,ali ako smo vec cekali ovoliko dugo sta je onda jos par meseci preko roka ako ce da to urade kako treba.Cak bih se vise uznemirio kad bih cuo da ga prebrzo grade...