Rok : prošli put 60mes. - sada 20mes. ?!
Moram da dam ovde jedan komentar u vezi rokova, premda sam još od početka
ove teme o Tornju pisao da rok nije realan i da nije toliko ni bitan za ovakav objekat.
Slikovito rečeno: to je isto da vam neko da rok da pretrčite 100met. za samo 6sec.
pa kad vi istrčite za 9sec. onda on kaže 'probio si rok', jer kasniš.
Samo da podsetim: predhodni put izgradnja je trajala
5god. ( 60mes.), a sada je
neko odredio rok
20mes,, tj. tri puta manje ?! - što pored naprednije tehnike
nije uopšte realno, a nije ni potrebno 'silovati vreme' za izgradnju.
Još prošle god. kad sam razgovarao o roku sa rukovodiocem gradilišta bilo je jasno
( i meni i njemu) da je rok koji je napisan na tabli potpuno van pameti (
post #42).
Nije u pitanju samo izgradnja Tornja, već celog Komplexa oko tornja sa pratećim objektima.
Energetski i emisioni centar koji su ukopani u kamen, kao i komercijalni deo oko osnove.
Kao da je ovakav rok dat na pritisak političara, jer jedino oni mogu ovako nešto 'da lupe', pošto
je i onda bila 'ko zna koja' predizborna kampanja i 'svečano otvaranje radova' uz jegnjetinu.
Trebalo bi, ipak, da se odredi jedan realan rok od strane investitora, nadzora, projektanta i
svih izvođača radova, a koji bi bio realan i 'obavezujući' za sve sadašnje i buduće izvođače.
Po meni, taj rok bi mogao da bude 30mec.( a, ne nerazumnih 20mes.), pa ako se bude
ranije završilo, nap. za 1.maj'09g., još bolje - završeno je pre roka. ( tako se daju rokovi
).
Što se tiče prošlog i sadašnjeg tempa izgradnje, verovatno je moglo to i malo brze.
Malo sam se ipak začudio što im treba 7 dana za jednu etažu od 3met., ali ipak
nemam dovoljno uvid u sve radove koji su potrebni za njenu izgradnju.
Ovde se vidi presek tela Tornja kod gondole za restoran - stepenice i 2 otvora za liftove :
Kada bi se izvršio 'pritisak' na izvođača radova da ubrza izgradnju sa više ljudi i smena
vrerovatno bi se i brze gradilo, ali da li je uopšte potrebno da se gradi pod 'pritiskom'
koji onda izaziva stres i može da prouzrokuje određene greške ili nekvalitetnu gradnju.
Trebalo bi u javnosti pokrenuti ovaj problem oko nerealnog roka i odrediti realan od
strane svih učesnika u izgradnji, prvenstveno vodeći računa o kvalitetu same gradnje.
PS
Sada je sasvim jesno da rok koji je na tabli ( avgust 2008g.) ne može da se ostvari.
Kompletna obnova celog Kompleksa Tornja i otvaranje za upotrebu, kao i posete gostiju
sigurno neće biti pre 1.maja'09g. - što je velika razlika, ali je realan rok ( po meni).
.............................................. ....................................
Toranj na Avali - 28.6.'08g. :
http://www.beobuild.net/read.php/225.html