[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894450#p894450:1knjqu2s je napisao(la):
Mac » 29 Oct 2021 12:53 pm[/url]":1knjqu2s]Пажљиво пратим већину пројеката и запажам да је круцијални проблем експропријација и тромост државне управе да решава својинске односе. То се најбоље види на деоници Нови Београд - Сурчин. Радови су, мање-више, у мањем заостатку, и било би прихватљиво да није почетног кашњења услед троме експропријације… Надам се да то неко у државном врху види и да ради на решавању овог важног проблема.
Pa vide to oni od početka, ali koncept "ugradnje" u svaki projekat ne podrazumeva da i vlasnici zemlje imaju koristi od te gradnje - to je čak nepoželjno, smanjuje im stepen "ugradnje". A nemaju petlje da prvo naprave projekat, otkupe sve parcele, završe tender za izvođače pa tek onda objave i krenu u gradnju. Mi živimo u EPP ekonomiji - važno je najavljivati šta će biti (nekad).
Jako su dobro skapirali da je dovoljno slikati se kako se počelo nešto graditi, kad će biti gotovo - biće kad bude, i opet će svi proslavljati.
I to je kod nas već decenijama tako, jer narod ima vrlo kratko pamćenje i užasno je sretan što se nešto uopšte završi.
Ne mogu da se prisetim projekta koji je završen na vreme (možda Pupinov most, on je nešto relativno brzo odrađen, za sve ostalo sam siguran da su se rokovi pomerali po više puta).
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894404#p894404:1knjqu2s je napisao(la):
Cheyenne » 29 Oct 2021 11:46 am[/url]":1knjqu2s]Mi da imamo m***, kao što nemamo, trebali bi za sv Nikolu da odemo ispred tunela Laz i tražimo da prođemo, jer je 100 puta rečeno da će biti gotovo. Dokle više sa lažima.
Ova ideja mi se jako dopada, zablokiramo celu magistralu tamo u Pakovraću i čekamo da prođemo kroz tunel, ako neko dođe da snima zašto smo tu - "predsednik obećao otvaranje danas", ako kažu pa vidite li da tunel nije gotov, mi samo odgovorimo "hoćete da kažete da je LAGAO". Oni koji su krenuli nekome na slavu će da naprave takav kolaps da će ipak da postane vidljivo bar određenom delu građana, što na tv što u ličnom predanju.